Sehingga umur berapa saya boleh membeli tiket kanak-kanak di kereta api?

Kandungannya

Kereta api biasanya mempunyai laluan yang agak pendek, dan oleh itu, kos tiket untuk mereka agak rendah. Pada masa yang sama, penumpang kereta api elektrik biasanya menggunakannya secara teratur, jadi pelbagai diskaun boleh menjadi tawaran yang sangat menguntungkan. Sekiranya anda sering mengembara dengan keretapi komuter dengan anak-anak, anda boleh menjimatkan perjalanan rakan-rakan kecil anda.

Berapa lama tambang percuma?

Untuk anak kecil, anda tidak boleh membayar sama sekali. Peraturan ini terpakai jika orang dewasa yang disertakan dapat mendokumenkan anak itu belum 5 tahun. Harus diingat bahawa jika kereta api komuter mempunyai tempat nombor, dan seorang kanak-kanak, walaupun di bawah umur 5 tahun, menduduki tempat yang berasingan, maka tiket untuknya masih akan dikenakan biaya - walaupun pada tarif istimewa, anak.

Menurut peraturan, seorang dewasa yang mengiringi tidak boleh mengangkut lebih dari satu bayi di bawah umur lima tahun - hanya satu daripadanya yang berhak atas hak ini, sedangkan bagi orang lain, anda masih perlu mengeluarkan tiket berbayar.

Dengan cara ini, walaupun kanak-kanak itu bergerak dengan percuma, dia masih perlu mengeluarkan tiket, tetapi dia tidak perlu membayarnya.

Berapa lama anda perlu membeli tiket kanak-kanak?

Ia semua bergantung kepada keadaan di mana bayi akan pergi. Jika atas apa jua sebab dia berada di tempat duduk yang berasingan di dalam kereta, di mana bilangan tempat duduk disediakan, dia akan memerlukan tiket anak-anak yang dibayar walaupun dia dilahirkan secara harfiah hari ini. Selepas mencapai usia lima tahun, kanak-kanak itu tidak boleh pergi lagi dengan percuma - dia perlu membeli tiket kanak-kanak, yang termasuk diskaun yang signifikan bergantung kepada wilayah tertentu dan jarak yang dirancang untuk dilindungi.

Dari semua jenis kereta api, Keretapi mempunyai syarat yang paling ketat untuk perjalanan dalam tambang kanak-kanak di kereta api.

Tarikh terakhir di mana seorang anak boleh pergi dalam perjalanan dengan kereta api pada tiket kanak-kanak adalah hari di mana seorang penumpang kecil meraikan ulang tahun ketujuhnya.

Ciri reka bentuk

Pentadbiran Keretapi Rusia tidak mengenakan apa-apa keperluan khas bagi mereka yang ingin mengeluarkan tiket kanak-kanak untuk kanak-kanak di kereta api komuter. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk mempersembahkan sijil kelahiran Rusia bayi, yang akan mengesahkan bahawa penumpang tidak berumur 7 tahun.

Sehingga usia ini, kehadiran seorang atasan dewasa adalah wajib, tetapi tidak ada sekatan tentang siapa ia.

Orang ini tidak semestinya seorang saudara kecil - dia boleh menjadi gurunya atau jurulatih. Dalam erti kata lain, untuk pengangkutan kanak-kanak, tiada dokumen tambahan diperlukan, kecuali untuk sijil kelahirannya.

Peraturan untuk pengangkutan kanak-kanak di kereta api

Pendek kata, peraturan untuk pengangkutan kanak-kanak di kereta api boleh diringkaskan dalam beberapa kalimat mudah:

  • Jika kanak-kanak berusia 7 tahun, maka dia melakukan perjalanan pada tambang dewasa - kecuali dia mengesahkan bahawa dia berhak mendapat manfaat tertentu. Logik pentadbiran adalah sedemikian rupa sehingga penumpang, walaupun sangat kecil, dalam perjalanan tiket dewasa, tidak lagi perlu disertai oleh orang dewasa.
  • Kanak-kanak berumur 7 tahun boleh mengembara dengan kereta api komuter dengan tiket kanak-kanak. - sama ada secara diskaun atau secara percuma, tetapi dengan ketat disertai oleh orang dewasa.Dokumen perjalanan dikeluarkan dalam mana-mana sahaja.
  • Jika penumpang menduduki tempat yang berasingan, maka tidak kira berapa umurnya. - tiket akan dibayar pula. Percuma, anda boleh pergi dengan ketat sehingga lima tahun, dan hanya dengan syarat bahawa tempat yang berasingan tidak diperlukan.
  • Satu-satunya dokumen yang diperlukan untuk pembelian tiket kereta api kanak-kanak - Sijil kelahiran penumpang yang dikeluarkan di wilayah Persekutuan Rusia.

Faedah perjalanan

Kanak-kanak berumur lebih daripada 7 tahun, membeli tiket dewasa, masih dalam kebanyakan kes menuntut faedah tertentu, yang membolehkan tambang agak rendah. Biasanya, faedah tersebut berkaitan dengan hakikat bahawa kanak-kanak mendapat belajar atau pulang dari sekolah - jangka masa ditetapkan. Semasa musim cuti musim panas, manfaat tersebut tidak terpakai.

Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk memberikan angka yang tepat, sama ada tarikh manfaat atau skala diskaun, dan juga dengan jelas menyenaraikan kategori golongan bawah umur yang mempunyai hak untuk mengembara mengikut syarat istimewa.

Sebabnya ialah faedah dilindungi oleh pentadbiran tempatan, dan di setiap rantau syarat-syarat untuk perjalanan keutamaan, yang ditentukan oleh subjek persekutuan, adalah berbeza. Secara umum, faedah adalah relevan kepada pelajar mana-mana pendidikan umum atau sekolah khas, serta pelajar sekolah tentera.

Tiket sekolah

Dokumen khas yang melepaskan diskaun ketika melakukan perjalanan di kereta api komuter adalah tiket sekolah. Ini adalah sijil khas borang yang ditubuhkan, mengesahkan bahawa sesetengah orang memang dalam tahun akademik ini (tarikh diperlukan) seorang pelajar sekolah tertentu. Pada masa yang sama, sekolah yang mengeluarkan dokumen itu mesti menunjukkan di dalamnya semua butirannya, termasuk alamat yang tepat, dan kertas itu sendiri disokong oleh cap sekolah dan tandatangan pengarah. Penyelesaian ini membolehkan anda memandu dengan diskaun sehingga 14 tahun.

Tambang yang dikurangkan untuk remaja berumur 14 tahun dalam corak yang sama disediakan untuk pelajar sekolah tentera, tetapi mereka tidak lagi memerlukan sijil, tetapi bentuk dokumen yang lebih serius - sijil hak untuk manfaat.

Pulangan dan tiket tidak boleh dikembalikan

Dalam sesetengah kes, kereta komuter boleh dibeli tiket, membahagikan kepada kategori pulangan dan bukan pulangan. Dokumen perjalanan balik sedikit lebih mahal, tetapi anda boleh mengembalikannya tanpa sebarang masalah pada bila-bila masa - dengan syarat kereta api belum ditinggalkan. Ini adalah pilihan yang baik bagi mereka yang merancang perjalanan dan takut bahawa semua tiket akan dibuka, tetapi tidak benar-benar yakin bahawa mereka akan pergi pada tarikh tertentu.

Tiket yang tidak dapat dikembalikan adalah lebih murah, tetapi hanya sesuai untuk mereka yang yakin bahawa mereka akan pergi seperti yang dirancang. Hampir mustahil untuk mengembalikan tiket seperti ini - ini hanya akan keluar jika terdapat bukti dokumentasi force majeure yang mengganggu perjalanan yang dirancang - misalnya, terdapat kemalangan atau pengembara yang berpotensi tiba-tiba menjadi sakit.

Amalan membahagikan tiket ke tiket yang boleh dikembalikan dan tidak boleh dikembalikan biasanya tidak sangat sesuai untuk kereta api komuter, terutamanya untuk tiket kanak-kanak untuk mereka.

Ia mungkin untuk bertemu seperti ini melainkan kereta api (walaupun status pinggir bandarnya) mempunyai laluan yang agak panjang dan penambahan kerusi di dalam kereta. Memandangkan kehadiran atau ketiadaan keistimewaan ditentukan oleh kerajaan tempatan, spesifik tiket diskaun yang kembali untuk melatih kereta api juga harus diiktiraf oleh lokasi, kerana tidak ada aturan seragam Rusia untuk kes ini.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan