Tiket untuk kanak-kanak di pesawat: umur untuk faedah dan kos

Kandungannya

Perjalanan dengan kanak-kanak adalah tugas yang agak sukar, kerana mereka tidak selalu berperilaku dengan baik, dan aturan pengangkutan mereka biasanya berbeza dengan ketara dari peraturan yang sama untuk orang dewasa. Sebaliknya, bagi banyak jenis pengangkutan, penumpang yang belum mencapai usia tertentu diberi diskaun tiket. Sekiranya perjalanan yang dirancang akan berlaku pada pesawat, jauh sebelum penerbangan anda pasti akan menjelaskan semua formaliti yang berkaitan dengan pengangkutan bayi yang disertakan.

Peraturan pengangkutan

Kesukaran tambahan dalam menentukan peraturan pengangkutan adalah hakikat bahawa sesetengah daripada mereka ditubuhkan oleh kerajaan dan biasa kepada semua syarikat penerbangan, sementara yang lain adalah keputusan pembawa itu sendiri. Secara umum, syarikat penerbangan cuba membina dasar mereka dengan cara yang tidak memburukkan keadaan penerbangan untuk pelanggan mereka, tetapi keperluan mungkin masih berbeza.

Untuk mengelakkan kejutan, semua butiran terkecil perlu dijelaskan terlebih dahulu.

Umur

Perkara yang paling penting dalam persoalan adanya tambang untuk kanak-kanak adalah sama ada mereka wujud sama sekali (dan berapa umur mereka). Sebenarnya, tidak ada manfaat - tidak ada artikel ini, jadi mereka secara semula jadi wujud.

Mari kita mulakan dengan kategori termuda - kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Dalam kamus profesional syarikat penerbangan seperti penumpang disebut "bayi", dalam bahasa Inggeris mengikut - "bayi". Masalah kewangan adalah kurangnya anak-anak tersebut. Mereka terbang untuk hanya 10% daripada kos, dan kadang-kadang, jika mereka terbang secara harfiah di tangan orang dewasa yang disertakan - dan secara umum secara percuma. Harga di sini bergantung pada pembawa tertentu.

Adalah perlu untuk mengambil kira bahawa jika terdapat lebih banyak bayi daripada orang dewasa, maka tidak kira sama ada mereka sesuai dengan tangan mereka. Untuk semua bayi, kecuali untuk satu orang dewasa, anda pasti perlu mengatur tempat yang berasingan, dan ini hampir pasti tidak akan bebas. Dengan cara ini, walaupun syarikat itu tidak memerlukan wang untuk mengangkut bayi, masih perlu mengeluarkan tiket untuknya - penumpang tanpa tiket tidak dibenarkan di atas kapal.

Terdapat satu lagi kategori keutamaan penumpang kecil - dalam tiket ia ditunjukkan sebagai "anak", atau "anak". Ini termasuk kanak-kanak berumur 2 hingga 12 tahun. Pada dasarnya, mereka terbang dengan cara yang sama dengan orang dewasa - tempat yang berasingan dikhaskan untuk mereka, terdapat juga peruntukan untuk mereka dalam jumlah orang dewasa, tetapi ada juga diskaun. Adalah sukar untuk menentukan kos tertentu - ini sebenarnya berlaku apabila pembawa sendiri menentukan cara bertindak, tetapi biasanya perlu membayar 50-75% daripada jumlah kos penerbangan.

Sekiranya kanak-kanak berumur lebih daripada 12 tahun, maka diskaun itu tidak lagi diperlukan untuknya - dia perlu membeli dokumen perjalanan dewasa.

Seorang remaja kecil mesti mempunyai dokumen-dokumen tertentu, set yang tepat bergantung pada siapa dia terbang dengannya - melainkan jika dia bergerak bersama syarikat kedua ibu bapa.

Dalam kes ini, ingatlah satu peraturan penting: umur anak semasa membuat tempahan adalah diambil kira oleh tarikh ketibaan, dan had umur yang dinyatakan menandakan ulang tahun yang ketat. Dengan kata lain, bayi itu disenaraikan sebagai bayi jika dia berumur 1 tahun atau tidak. Sebaik sahaja seorang anak kecil bertukar 2, pada hari yang sama dia menjadi hanya seorang anak.Perkara yang sama berlaku untuk peralihan dari peringkat "kanak-kanak" kepada orang dewasa - pada hari apabila bertukar 12, tiket diskaun untuk penumpang kecil menjadi tidak tersedia. Ini bermakna bahawa dalam kes perjalanan, semasa kanak-kanak itu berumur 2 tahun atau 12 tahun, tidak mungkin menempah tiket di bawah skema "bolak-balik". Anda perlu membelinya secara berasingan, kerana penumpang semasa penerbangan "ada" akan disenaraikan dalam satu kategori, dan semasa "kembali" penerbangan - sudah lebih dewasa.

Ramai juga tertarik dengan persoalan berapa umur seorang anak boleh terbang bersendirian. Tidak ada juga jawaban konkrit. Di satu pihak, dari umur 2 tahun, perenggan 104 FAP membenarkan terbang tanpa ibu bapa, tetapi di bawah pengawasan pengendali, bagaimanapun, syarikat penerbangan itu berhak meningkatkan umur minimum pengembara itu untuk mengelakkan risiko. Penerbangan seperti ini secara bebas boleh dibenarkan daripada 3, 4 atau bahkan dari 6 tahun, tetapi lebih kerap dari umur 5 tahun (jika, tentu saja, syarikat penerbangan itu mempunyai perkhidmatan sedemikian secara umumnya). Adalah mungkin bahawa seseorang itu perlu membayar tambahan untuknya, dan pada umumnya, apabila terbang tanpa disertai oleh orang dewasa, ia sering perlu walaupun untuk seorang kanak-kanak membayar 100% dari harga tiket.

Semasa perjalanan secara bebas di bawah pemerhatian, adalah penting bahawa pemerhatian ini tidak terganggu di tempat lain. Semasa menghantar tiket, pihak penghantaran yang diwakili oleh orang dewasa mesti menghubungi pejabat wakil pembawa dan mengisi semua dokumen yang diperlukan di sana, dan kemudian, sebelum dihantar, tiba dengan penumpang muda di lapangan terbang dan secara peribadi menyerahkannya kepada wakil syarikat penerbangan itu. Dia akan memberikannya kepada petugas penerbangan dan memaklumkan "penghantar" melalui telefon bahawa anak itu telah terbang. Pihak pengirim juga diwajibkan untuk kekal di lapangan terbang sehingga pemergian pesawat.

Di tempat ketibaan, skim ini berfungsi sebaliknya: petugas penerbangan menghantar wakil syarikat penerbangan kecil, dan satu - kepada pihak penerima, tetapi hanya jika dokumen tersebut mempunyai dokumen pengenalan.

Sekiranya tiada sesiapa yang mengambil anak itu, orang yang menyertainya akan terlebih dahulu menghubungi ibu bapa mereka. Sekiranya keadaan tidak dapat diselesaikan, penumpang akan dihantar semula.

Syarikat penerbangan boleh menetapkan sekatan ke atas pergerakan seperti - untuk mengehadkan pengiring hanya dengan penerbangan terus mereka (atau untuk membenarkan pemindahan). Sekiranya terdapat pemindahan yang lama, syarikat penerbangan itu juga memerlukan bayaran untuk memberi makan bayi.

Sesetengah ibu bapa sangat bimbang tentang kanak-kanak berusia 10-12 tahun (dan lebih tua), begitu banyak syarikat penerbangan menawarkan perkhidmatan penerbangan yang diselia untuk penumpang sehingga 16 tahun. Dalam kes ini, pemerhatian adalah mandatori hanya sehingga 12 tahun, dan untuk penumpang yang lebih tua, sudah pun pilihan - mengikut budi bicara ibu bapa. Seorang remaja sedemikian boleh terbang secara bebas.

Keistimewaan dan penetapan tarif

Bagi keistimewaan dan tarif, momen ini tergolong dalam bidang tanggungjawab masing-masing syarikat penerbangan, dan bukan pihak berkuasa pengawalseliaan. Terdapat beberapa peraturan umum, tetapi mereka lebih daripada sifat penasihat, jadi kos yang tepat harus dijelaskan berdasarkan syarikat penerbangan tertentu dan tarikh penerbangan tertentu. Secara umum, adalah mungkin untuk membezakan pola tersebut (yang, sekali lagi, masih tidak dijamin):

 • Kanak-kanak di bawah 2 tahun Terbang secara percuma atau hampir dengan percuma (terutama dalam kes-kes apabila mereka tidak menduduki tempat duduk berasingan).
 • Kanak-kanak dari 2 hingga 12 tahun Diskaun 25-50% disediakan, tetapi ini hanya jika mereka terbang dengan orang dewasa. Sekiranya mereka sendiri - diskaun mungkin tidak sama sekali.
 • Perkhidmatan tambahan (contohnya, pemerhatian pengangkut) dengan ketara dapat meningkatkan kos tiket.
 • Seperti penerbangan dewasa, Dokumen perjalanan tempahan jauh lebih awal dari tarikh perjalanan membolehkan anda mendapatkan diskaun yang signifikan.

Dokumen yang diperlukan

Di mana dan dengan siapa kanak-kanak akan terbang, mereka pasti akan memerlukan dokumen, yang mana dalam keadaan mereka harus ada bersama mereka.Kami tidak bercakap tentang tiket udara untuk diberikan.

Cara paling mudah ialah jika seorang kanak-kanak terbang dengan sekurang-kurangnya seorang ibu bapa - maka sijil kelahiran cukup menunjukkan bahawa orang dewasa yang menyertainya adalah saudara terdekat. Jika kanak-kanak itu terbang sendiri, senarai dokumen meningkat secara dramatik. Khususnya, masih perlu:

 • Kosong, menentukan pasport dan butiran hubungan (kedua-dua orang yang berkabung dan orang yang bertemu).
 • Sekiranya perlu perkhidmatan sokongan pembayaran - resit pembayaran.
 • Sijil kelahiran.
 • Pada orang yang berkabung dan berjumpa orang - dokumen membuktikan identiti mereka.

Walau bagaimanapun, ini tidak akan mencukupi jika bayi itu terbang ke luar negara, tetapi ini akan dibincangkan secara terperinci di bawah.

Perkhidmatan tambahan

Sesetengah syarikat penerbangan berusaha untuk menjaga walaupun penumpang termuda, oleh itu mereka menyediakan pelbagai perkhidmatan tambahan. Kami telah menyebut tentang perkhidmatan pengiring semasa penerbangan bebas, tetapi ini tidak semua.

Terutama, bagi syarikat penerbangan yang paling kecil, banyak menyediakan buaian khas, yang sangat praktikal bagi anak-anak yang tidak terlalu selesa untuk duduk di kerusi. Di samping itu, anda boleh mendapatkan beberapa perkara lain yang berguna, seperti lampin dan tuala, bibir, malah sebotol untuk minum.

Kanak-kanak juga lebih tua.

Daripada yang tidak ketara, mereka dapat diberikan peluang untuk menonton kartun atau saluran kanak-kanak semasa penerbangan, tetapi ada juga bahan hadiah. Biasanya ini biasanya perkara kanak-kanak - mewarna dan lukisan kit, pelbagai buku dan mosaik, teka-teki, mainan, permainan. Titik pemindahan sering dilengkapi dengan bilik permainan khas yang akan membolehkan sesuatu untuk menduduki pengembara muda.

Penerbangan antarabangsa

Semua yang anda baca di atas menjadi lebih rumit sekiranya penerbangan itu adalah antarabangsa. Di sini, semuanya bergantung kepada negara di mana kanak-kanak terbang, kerana setiap negeri mempunyai peraturan sendiri.

Mari bermula dengan kos. Diskaun untuk kanak-kanak yang mempunyai kategori umur yang sama (sehingga 2 dan sehingga 12 tahun) adalah amalan biasa di seluruh dunia, tetapi bilangan anggaran adalah sukar untuk dinamakan. Secara amnya, adalah wajar untuk mengatakan bahawa diskaun sedemikian sudah agak kurang daripada semasa penerbangan di dalam negara.

Di bawah undang-undang semasa, seorang kanak-kanak mempunyai hak untuk meninggalkan negara yang diiringi oleh seorang ibu bapa tanpa keizinan dokumentari kedua, melainkan jika mahkamah mengiktiraf hak kedua untuk melarang pergerakan tersebut. Tetapi untuk relokasi diri, peraturan-peraturan itu mungkin lebih sukar - khususnya, di sesetengah negeri mereka tidak dibenarkan sama sekali, oleh itu maklumat sedemikian mesti dijelaskan sama ada dari pembawa atau di kedutaan negara tempat ia dikirimkan pesawat itu.

Bagi dokumen, tugas itu juga agak rumit. Satu-satunya pengecualian adalah Belarus, Kazakhstan dan Kyrgyzstan. Di negara-negara ini, kanak-kanak di bawah umur 14 tahun boleh terbang pada sijil kelahiran biasa - dengan syarat mereka melakukan perjalanan dengan orang dewasa. Perjalanan bebas di luar negara adalah dibenarkan dari berumur 8 tahun, tetapi dalam kes ini, persetujuan kedua ibu bapa diperlukan.

Jika penerbangan dijadualkan ke beberapa negara lain yang tidak disebutkan di atas, maka anda memerlukan lebih banyak lagi pasport antarabangsa.

Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun boleh masuk dalam pasport antarabangsa salah seorang daripada ibu bapa (tetapi semestinya orang yang terbang dengan anak). Sekiranya penumpang lebih tua, dia akan memerlukan dokumennya sendiri. Sekiranya terdapat rejim visa di antara negara, peraturan yang sama berlaku kepada yang relatif visa.

Senarai dokumen sangat bergantung kepada peraturan negara, kerana dalam sesetengah keadaan ia mungkin perlu mendapatkan izin untuk ubat-ubatan yang dibutuhkan oleh anak dan membawa bersama mereka. Atas sebab ini, adalah lebih praktikal untuk memperjelas peraturan untuk kemasukan kanak-kanak, seperti tarikh tertentu, khusus untuk negara tempat anda merancang untuk pergi.

Di mana saya dapat melihat harga tiket dan membelinya?

Hari ini, terdapat beberapa cara untuk mendapatkan tiket - kini sangat mudah yang boleh anda lakukan tanpa pergi ke pejabat tiket. Walaupun terdapat pengecualian - jika anda merancang untuk menghantar anak-anak di bawah pengawasan pembawa, anda perlu mendapatkan kad perjalanan dengan ketat di pejabat perwakilan syarikat.

Dalam kes-kes lain, Internet akan membantu.

Maklumat penetapan harga yang paling terkini dan 100% disahkan oleh laman web rasmi syarikat penerbangan, mereka juga biasanya menawarkan pilihan pembelian. Pada masa yang sama terdapat berpuluh-puluh laman web yang berbeza (dan juga aplikasi untuk alat), yang membolehkan anda membandingkan perbandingan harga pembawa yang berbeza dengan arah yang sama. Walau bagaimanapun, mereka juga membenarkan anda segera mendapatkan apa yang anda mahukan. Pertimbangkan bahawa harga tiket udara cenderung turun naik berterusan. Mereka menukar kedua-dua disebabkan oleh turun naik mata wang, dan bergantung pada hari tertentu (pada hujung minggu dan pada hari cuti, biasanya lebih mahal untuk terbang) atau sebelum masa berlepas (yang lebih awal anda menempah, lebih murah). Ini bermakna bahawa hari ini anda dapat melihat tiket yang diperlukan pada satu harga, dan esok, memutuskan untuk menempah, anda akan terkejut dengan yang lain. Kemungkinan besar, ia akan menjadi tidak menyenangkan, kerana dari masa ke masa, kos hampir selalu meningkat.

Petua

Oleh kerana kanak-kanak dalam semua kes memerlukan lebih banyak perhatian daripada orang dewasa, pertimbangkan perkara-perkara berikut terlebih dahulu:

 • Adakah semua formaliti diperhatikan? Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada pembawa sekali lagi sama ada anda telah menyediakan semua dokumen untuk mengangkut bayi.
 • Di dalam kabin, teruskan beg membawa semua yang anda perlukan untuk bayi anda. Sekiranya ini bayi, jangan lupa penis dan sebotol - bukan fakta bahawa pembawa akan mengeluarkannya. Keputusan sedemikian akan membantu, sehingga semasa berlepas, ia tidak berbunyi telinga, dan untuk kanak-kanak yang lebih tua, gula-gula atau gula-gula akan diganti.
 • Dalam perjalanan, penumpang muda pasti akan mahu makan dan minum. Cuba buat sesuatu yang akan menyenangkan dia - ia bukan sahaja akan memuaskan kelaparan, tetapi juga melegakan tekanan, serta meningkatkan mood anak. Kadang-kadang betul di pesawat anda boleh mendapatkan makanan bayi (diperintahkan terlebih dahulu). Anda juga boleh meminta untuk memanaskan diri dengan anda. Dengan cara ini, udara di dalam kabin sangat kering, jadi ambil air dengan rizab.
 • Fikirkan hiburan di mana sahaja - buku, mainan, buku pewarna atau peranti multimedia dengan kartun dan permainan pendidikan akan berguna.
 • Set minimum ubat-ubatan juga tidak menyakitkan.

Perkara utama - jangan ulangi kesilapan wira-wira filem "Home Alone", yang tergesa-gesa dan kekacauan lupa untuk mengambil anak mereka sendiri, dan kemudian semuanya akan baik-baik saja!

Untuk mendapatkan maklumat mengenai kadar apa yang sah untuk tiket kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan