Apa itu kanistherapy dan bagaimana ia membantu merawat kanak-kanak?

Kandungannya

Ada perkara seperti zoomedicine. Dari tajuk itu jelas bahawa kita bercakap mengenai rawatan haiwan. Empat arah yang paling terkenal di Rusia:

Satu peranan khas diberikan kepada Canistherapy (dari kanis Latin - seekor anjing), kerana semua binatang, seekor anjing adalah yang paling mudah dilatih.

Capytherapy, bersama-sama dengan terapi hippotherapy dan lumba-lumba, dirujuk sebagai kaedah rawatan bukan tradisional, tetapi mereka membawa hasil yang luar biasa. Perlu diperhatikan bahawa Canistherapy amat berkesan dalam kombinasi dengan jenis rawatan lain, tetapi dengan sendirinya ia sangat berkesan.

Canistherapy adalah latihan yang dijalankan oleh pesakit dan anjing di bawah bimbingan pakar untuk mendapatkan kembali.

Kadang-kadang anda boleh bertemu anjing pemandu di sebelah orang cacat penglihatan. Di luar negara, anda sering dapat melihat anjing di rumah kejururawatan, ketika saudara kita yang lebih kecil membantu orang tua untuk menyingkirkan penyakit tertentu atau hanya pada usia tua. Namun, Canistherapy telah menerima populariti terbesar dalam rawatan kanak-kanak - bertahun-tahun yang lalu di luar negara dan baru-baru ini di Rusia.

Sejarah

Menurut beberapa sumber, mereka diketahui mengenai Canistherapy selama tiga ribu tahun yang lalu. Ini dibuktikan dengan lukisan, serpihan yang terdapat pada penggalian, dokumen sejarah.

Pada 60-an abad yang lalu, ahli psikologi Amerika Boris Levinson menyedari bahawa kanak-kanak yang menghadiri sesi beliau dan mempunyai masalah tertentu dalam komunikasi, menghubungi anjingnya, menerima bantuan psikologi, menjadi lebih santai, dan rawatan kurang berkesan.

Kemudian dia mengemukakan teori tentang pengaruh positif anjing pada seseorang dan kesihatan emosinya.

Tatyana Lyubimova telah banyak melakukan pembangunan kanistherapi kebangsaan. Perkembangan teknik ini di Rusia telah dipicu oleh pengalamannya sendiri yang menyedihkan. Dia melahirkan anak dengan cerebral palsy. Selepas beberapa lama, malangnya, dia telah hilang. Dan dia mahu membantu kanak-kanak menggunakan anjing. Dan dia berjaya! Pada tahun 2004, yang pertama di Rusia Pusat Canistherapy "Sunny Dog" dibuka. Ia berfungsi hari ini.

Arahan utama

Canistherapy boleh dibahagikan kepada bidang terapeutik berikut:

 1. Diagnostik. Anjing itu meramalkan serangan epilepsi, asma, peningkatan mendadak gula darah pada orang yang menghidap kencing manis dan memberi amaran kepada pemiliknya.
 2. Kenalan perubatan. Sekiranya kesakitan, anjing itu terletak di tempat yang panas dan hangat dengan kehangatannya. Ke arah ini, sebagai peraturan, anjing digunakan oleh orang yang mengidap penyakit kronik.
 3. Pemulihan. Anjing mempercepat proses penyembuhan melalui interaksi aktif dengannya. Semua dilakukan di bawah pengawasan seorang Canistherapist.
 4. Berkhidmat. Anjing membantu orang dalam kerusi roda, orang buta, sukar mendengar pendengaran. Ini adalah anjing panduan yang dipanggil.

Petunjuk

Canistherapy digunakan untuk:

 • Penindasan pencerobohan, hiperaktif;
 • Memori, peningkatan pertuturan;
 • Kebebasan dari neurosis, fob, kebimbangan;
 • Pembangunan kemahiran motor, keupayaan intelektual dan kognitif;
 • Peningkatan koordinasi motor;
 • Rawatan penyakit seperti autisme, oligofrenia, penyakit Alzheimer, cerebral palsy, distrofi otot.

Contraindications

Sekiranya anda mempunyai kecenderungan untuk alahan, terutamanya pada haiwan, terdapat kecederaan pada tubuh, di mana jangkitan boleh diperoleh, jika suhu badan meningkat atau penyakit pernafasan hadir, satu kaedah seperti terapi kanister perlu ditinggalkan.

Walau bagaimanapun, ketakutan terhadap anjing bukanlah kontraindikasi. Ia hanya satu masa.

Kenapa kesan pekerjaan dicapai?

Semasa rawatan, kanak-kanak berinteraksi dengan anjing. Bagi seseorang, mengikuti hasil pelajaran, ia akan menjadi satu pencapaian untuk mengambil beberapa langkah, dan untuk seseorang - hanya untuk tersenyum. Tetapi dalam mana-mana, semua deria terlibat dalam berkomunikasi dengan haiwan, yang dengan sendirinya berguna dan baik. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa kesan pekerjaan sentiasa dicapai.

Tetapi jika seseorang pada awalnya menentukan bahawa rawatan itu tidak akan membawa hasil, ia tidak berbaloi dan bermula. Haiwan merasakan semuanya dengan baik dan mungkin tidak dapat membantu jika pesakit datang ke kelas dengan ketidakpercayaan atau negatif.

Latihan

Untuk setiap kes, terapi kanister mengembangkan satu set latihan.

 1. Rawatan sentiasa bermula dengan kencan. Sesetengah kanak-kanak memerlukan banyak masa untuk membiasakan atau mengatasi ketakutan. Tetapi seorang pakar akan sentiasa membantu untuk mewujudkan hubungan. Anda perlu memantau tindak balas kanak-kanak itu dengan berhati-hati. Sekiranya dia takut, anjing itu harus dipelihara di jauh. Ramai kanak-kanak merasa lebih mudah apabila haiwan sedang duduk atau berbaring mendatar. Kemudian tidak ada hubungan dengan mata.
 2. Selepas tahap kenalan, anda boleh meneruskan latihan yang disebut jauh. Pakar berjalan kaki bersebelahan dengan kanak-kanak itu, memimpin haiwan itu di leash dari sisi lain dan tidak membawa ia lebih dekat. Apabila pesakit terbiasa, anjing itu boleh berhenti, berpaling. Kemudian anda boleh mengarahkan kanak-kanak untuk menyikatnya. Dan ketika tahapan pembiasaan selesai, si anak dapat secara mandiri memberi perintah kepada anjing itu.
 3. Latihan berikut memerlukan tumpuan dan mengembangkan kemahiran tertentu: untuk berorientasi di angkasa, secara konsisten melakukan tindakan. Kanak-kanak diberikan tugas untuk membawa anjing ke objek atau orang tertentu, kemudian mengambil beberapa mainan dan bawa ke tempat yang ditetapkan dengan binatang itu. Sekiranya anjing mampu melakukan helah, biarkan anak itu memintanya melakukan salah satu daripada mereka. Ini akan meningkatkan lagi harga diri bayi.
 4. Latihan seterusnya dilakukan di atas tikar. Kanak-kanak terletak di sebelah anjing, anda boleh bersandar padanya. Dia menyikatnya, menjilat pigtailnya, meremasya, atau memeluknya. Dengan ini kebimbangan berkurangan, kemahiran motor dan juga pertuturan bertambah baik. Suhu badan anjing lebih tinggi daripada kita, jadi hubungan rapat sangat bermanfaat untuk otot-otot.

Mungkin di atas adalah latihan yang paling banyak digunakan. Tetapi pilihan mereka hebat. Anda boleh menenun pigtail anjing, anda boleh mengikat selendang di kepalanya, anda juga boleh membaca buku - semua aktiviti ini sangat popular dengan kanak-kanak. Perkara utama dalam semua latihan ini - hubungan rapat dengan haiwan, yang, tentu saja, membebaskan, melegakan dan membuat lebih baik.

Keturunan yang sesuai untuk kanistherapy

Bukan setiap anjing sesuai untuk peranan ahli terapi kanister. Untuk membantu orang, setiap haiwan menjalani latihan khas dan lulus peperiksaan mengenai hasil latihan.

Bagi baka, ia dianggap bahawa semua baka dapat dirawat dengan lebih besar atau kurang, bahkan orang purba.

Perkara utama ialah anjing itu berpendidikan tinggi, dengan idealnya mematuhi perintah, tidak mempunyai rasa agresif dan mencintai orang. Kanak-kanak itu mungkin secara tidak sengaja menyinggung anjing - anjing itu tidak mempunyai hak untuk bertindak balas dengan permusuhan. Dia harus memperlakukan baik bukan hanya tuannya, tetapi juga semua orang.

Budak yang paling popular di Canistherapy ialah Labradors, Golden Retrievers, Giant Schnauzers. Kadang-kadang mereka menggunakan orang-orang seperti orang-orang yang kaya dan kaya seperti St. Bernards, Newfoundlands, Bobtails.

Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk melibatkan diri dalam rawatan kanak-kanak anjing pertempuran dan anjing-anjing dari baka kecil kerana marah cepat.Di samping itu, yang terakhir tidak mempunyai pendedahan besi yang sama seperti rakan-rakan besar mereka.

Pengedaran di Rusia

Di Moscow, beberapa pusat merawat kanak-kanak dengan bantuan anjing. Yang paling terkenal ialah pusat "Sunny Dog". Terdapat anjing kerja baka "Labrador" di bawah bimbingan profesional yang berpengalaman. Setiap tahun, kanak-kanak dengan pelbagai penyakit melakukan persembahan di labrador monobreed melawat pusat ini. Bersama anjing, ahli terapi mereka menunjukkan nombor yang sangat cerah, tepu.

Di St Petersburg, ahli terapi Canister lebih suka menggunakan Riesenschnauzers untuk bekerja.

Dan di Obninsk, di rantau Kaluga, pusat "Rainbow" berfungsi, di mana anjing anjing membantu, untuk meletakkannya dengan mudah, anjing.

Di banyak bandar besar, mereka mengamalkan rawatan oleh anjing. Murmansk, Omsk, Novosibirsk, Ryazan, Vladivostok, Yekaterinburg - ini bukanlah senarai lengkap bandar-bandar di mana "doktor berkerut" bersedia untuk membantu.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pusat Sunny Sunny dan kejayaannya dalam video berikut.

Ulasan

Ulasan mengenai kanistherapi kebanyakannya positif. Ibu bapa sangat berterima kasih kepada haiwan dan orang yang bekerja dengan mereka untuk mendapatkan hasil yang diperolehi semasa rawatan. Telah diperhatikan bahawa kanak-kanak dengan cepat mula menunjukkan minat kepada anjing, mereka meluangkan masa bersama mereka dengan keseronokan.

Canistherapy amat popular untuk rawatan kanak-kanak dengan autisme. Seperti yang anda tahu, autis adalah sangat mandiri. Mereka boleh duduk berjam-jam dan melihat satu mata. Anda boleh menemui banyak ulasan, di mana mereka mengatakan bahawa terima kasih kepada anjing, pesakit kecil menjadi lebih terbuka kepada dunia di sekeliling mereka, lebih ramah. Terdapat juga kes ketika, selepas satu siri kelas, seorang gadis autistik mulai tampil di panggung.

Orang berhadapan dengan palsy serebral, mendakwa komunikasi dengan anjing itu membolehkan anda meningkatkan koordinasi pergerakan, nada otot.

Jika ia datang mengenai pelanggaran pembangunan intelektual, terima kasih kepada anjing itu, kanak-kanak itu mula tertarik dengan apa yang berlaku di sekelilingnya, dia mengembangkan perhatian, ingatan dan ucapan.

Adalah juga diperhatikan bahawa saudara kita yang lebih kecil memaksa kanak-kanak yang tidak aktif atau tidak aktif untuk bergerak, dengan itu meningkatkan keadaan fizikal mereka.

10 foto

Beberapa kes dijelaskan apabila, selepas hubungan ringkas dengan seekor anjing, seorang pesakit kecil mula melihatnya dan kemudiannya ibu bapanya. Sebelum itu, dia tidak bertindak sama sekali kepada orang-orang di sekelilingnya.

Anda juga boleh mendengar cerita tentang bagaimana anak itu mengucapkan kata-kata individu dengan masalah yang signifikan dengan ucapan. Dan ini adalah pencapaian yang sangat besar!

Kadang-kadang ada kemungkinan untuk mencari pendapat bahawa rawatan oleh anjing tidak berkesan seperti yang dikatakan ahli-ahli, tetapi sebagai peraturan, orang berfikir bahawa secara amnya merawat haiwan secara negatif dan tidak pernah memilih rawatan ini untuk diri mereka sendiri atau anak-anak mereka.

Terdapat kes seperti ini apabila orang tidak suka bau anjing atau rupa bulu yang ditinggalkan oleh anjing pada pakaian mereka. Dan seseorang hanya tidak serius dengan ubat alternatif.

Tetapi para saintis telah lama membuktikan bahawa ia berguna untuk orang tanpa kecacatan untuk menghabiskan masa dengan seekor anjing. Berkomunikasi dengan haiwan hanya 15 minit sehari, tekanan darah seseorang kembali normal, keadaan kesihatan dan moodnya bertambah baik. Malah permainan sederhana dengan anjing membolehkan anda melegakan tekanan.

Di sebelah haiwan, seseorang selalu berasa bebas dan bebas. Dan tidak tanpa alasan bahawa keluarga yang mempunyai haiwan peliharaan lebih mesra dan terbuka untuk komunikasi. Lihatlah gambar keluarga dengan anjing ... Orang ramai sangat gembira. Bukankah itu?

Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai Canistherapy dengan menonton saluran GuberniaTV.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan