Kanak-kanak menindik telinga dengan pistol

Kandungannya

Jika keluarga memutuskan bahawa kanak-kanak perlu menembusi telinga, maka persoalan akan timbul bagaimana untuk melakukannya dengan lebih baik. Salah satu yang paling tidak menyakitkan dan paling cepat adalah tusukan "pistol" telinga. Apakah prosedur, apa yang diharapkan untuk ibu bapa dan anak-anak yang telah memutuskan untuk mengambilnya, kami akan memberitahu dalam bahan ini.

Persediaan

Selepas membuat keputusan, seorang pakar pediatrik perlu dikunjungi dengan seorang kanak-kanak. Doktor akan dapat mengetahui jika gadis itu mempunyai kontraindikasi untuk menindik telinga, dia sihat pada masa ini. Selepas itu, anda perlu memilih pejabat atau klinik yang terlibat dalam menindik, untuk mengenali bukan sahaja dengan kadar untuk perkhidmatan, tetapi juga dengan ulasan pesakit mengenai kerja pakar.

Menindik telinga adalah operasi kecil, dan oleh itu kabinet mesti mempunyai lesen untuk menyediakan perkhidmatan sedemikian kepada orang awam.

Pada hari tusuk, patut mencuci kepala kanak-kanak untuk menjaga rambut bersih dan mengumpulnya dalam ekor atau bungkus supaya mereka tidak mengganggu tuan. Anda boleh menggunakan panggilan pakar dalam menusuk di rumah, kini perkhidmatan ini tersedia. Tetapi di rumah, tiada pakar akan berusaha untuk menjamin kebotakan prosedur itu.

Penerangan prosedur

Untuk menembusi telinga, gunakan peranti khas yang kelihatan seperti pistol. Pistol itu sendiri boleh diguna semula, tetapi anting-anting dimuat ke dalamnya - "karnival" adalah steril.

Sebagai permulaan, ibu bapa perlu memilih kancing mereka sendiri. Mereka diperbuat daripada keluli perubatan, yang digunakan secara meluas dalam pembedahan dan kerana komposisi aloi tidak menyebabkan reaksi alergi dan menghalang keradangan.

Pilihan "kancing" untuk kaedah pistol menindik telinga, sayangnya, kecil. Ia lebih kaya apabila menggunakan kaedah lain - inovatif "System 75". Untuk "pistol", anting-anting yang dipilih adalah, sebenarnya, peluru, yang di bawah tindakan mekanik akan bertindak sebagai jarum. Pada masa yang sama, anting-anting akan secara automatik mengikat di belakang telinga.

Prosedur ini hanya mengambil masa beberapa minit sahaja:

 1. Pertama, tuan mengubati lobus dengan antiseptik, maka dengan bantuan penanda menandakan titik-titik di mana hiasan-hiasan akan memamerkan segera.
 2. Jika lokasi puncture sesuai dengan gadis dan ibu bapanya, "pistol" dikenakan dengan anting-anting yang telah dipilih, dibawa ke tempat yang dimaksudkan dan dipecat.
 3. Tindakan serupa dijalankan dengan lobus lain. Pada tusukan ini dianggap lengkap, tuan membuat cadangan untuk menjaga telinga pada mulanya dan melepaskan rumah kanak-kanak.

Kebaikan dan keburukan kaedah

Perlu diingat bahawa tuan menindik profesional tidak terlalu menyukai kaedah menindik ini, kerana pemprosesan telinga selepas itu memberikan kesulitan tertentu, kerana mengubah "stud" dalam luka yang baru agak sukar. Lebih cepat, menurut para ahli, luka-lukanya menyembuhkan ke dalam anting-anting emas dengan anting-anting yang dimasukkan, yang mudah untuk berputar semasa membuat rawatan. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk memasukkan anting itu hanya dalam satu kes - selepas menindik telinga dalam cara manual tradisional dengan menggunakan jarum menusuk dan kateter.

Walau bagaimanapun, ditambah dengan "pistol", yang mana ia sering dipilih untuk menindik telinga oleh kanak-kanak, adalah segala-galanya berlalu dengan cepat, hampir tanpa darah, dan kanak-kanak itu tidak mempunyai masa untuk takut dan melontarkan senyuman kuat. Anda tidak boleh memanggil kaedah pistol senyap. Apabila menumbuk kulit dan bunyi tisu akan menjadi, dan kadang-kadang ia menakutkan kanak-kanak itu.Di sini suasana hati yang datang ke bilik kosmetologi adalah penting.

Jika ibu bapa secara moral menyiapkannya untuk prosedur, bunyi yang menyertainya tidak akan menimbulkan masalah.

Untuk semua meritnya, adalah mustahil untuk memanggil kaedah pukulan "pistol" sepenuhnya selamat:

 • Pertama, peranti itu sendiri masih boleh diguna semula, dan dengan tingkah laku tuannya untuk disinfeksi, kanak-kanak mungkin dijangkiti.
 • Kedua, akibat manipulasi, nod saraf dan titik aktif penting yang mempengaruhi fungsi organ penglihatan, pendengaran, dan fungsi organ dalaman tertentu boleh rosak.

Seperti mana-mana sistem automatik, "senjata" mungkin gagal, dan anting-anting tidak akan terbang pada masa yang tepat, kes seperti itu juga berlaku. Walaupun semua ini, kaedah menindik telinga adalah popular dan biasa di kalangan kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak.

Meninggalkan selepas tusuk

Selepas prosedur kedua, penjagaan yang agak panjang dan sistematik telinga yang ditindik akan diikuti:

 • Bolehkah berenang? Dilarang memandikan kanak-kanak, mencuci kepalanya, dan memandu ke bilik mandi selama 5 hari pertama selepas tusuk. Apabila mencuci muka, adalah penting untuk memastikan bahawa air tidak mendapat luka segar.
 • Bagaimana untuk berus bayi? Adalah sangat penting bahawa "ulas" perubatan dimasukkan ke dalam telinga tidak berpaut pada rambut, Oleh itu, adalah lebih baik untuk membuat gaya rambut yang tinggi, di mana rambut tidak akan bersentuhan dengan auricles. Apabila menyikat ia adalah penting untuk tidak menyentuh sikat anting-anting.
 • Bolehkah saya berenang dan berenang di kolam renang? Berenang di kolam renang adalah dilarang selama 2-3 minggu. Badan air terbuka - laut, sungai, danau - harus dielakkan sekurang-kurangnya satu bulan selepas menindik.
 • Bolehkah saya bermain sukan? Permainan aktif dan aktiviti fizikal tidak disyorkan untuk sekurang-kurangnya 7-10 hari selepas prosedur menindik. Meningkatkan peluh, yang berlaku semasa latihan fizikal, dapat meningkatkan proses keradangan di telinga.
 • Bagaimana untuk mengendalikan dengan betul? Rawat luka selepas menindik keperluan sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Untuk melakukan ini, optimum menggunakan hidrogen peroksida 3%, "Miramistin". Dilarang menggunakan alkohol, vodka atau cecair yang mengandungi alkohol yang lain untuk diproses. Pemprosesan yang betul melibatkan bukan sahaja pengawasan antiseptik, tetapi juga menatal anting-anting di terusan trauma sehingga ia menyembuhkan lebih cepat. Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati, di sekeliling paksiya.

Jangan "anyelir" tarik ke belakang dan sebagainya. Sekiranya pelepasan purul muncul, pada akhir rawatan, patut menggunakan salap dengan antibiotik, sebagai contoh, "Levomekol».

 • Berapa banyak telinga yang sembuh selepas pukulan "pistol"? Sekiranya lobak diambil dengan betul, dengan mematuhi semua keperluan dan cadangan, lobus sembuh dalam masa 1.5 hingga 2 bulan. Selepas masa ini, anda boleh menukar "kancing" perubatan untuk mana-mana anting-anting lain.

Jika anda mempunyai masalah dengan penyingkiran "stud", anda boleh menghubungi pakar yang melakukan tusuk. Biasanya perkhidmatan ini untuk penggantian barang kemas pertama adalah percuma.

Cadangan

Adalah mustahil untuk membuat telinga telinga lebih selamat, dan penyembuhan luka - lebih cepat jika kita mempertimbangkan beberapa nuansa penting:

 • Umur kanak-kanak. Tidak ada cadangan yang jelas tentang usia di mana telinga boleh ditembusi, namun kebanyakan doktor cenderung menyebut usia optimum 3 tahun. Tusukan terdahulu adalah penuh dengan komplikasi dan keradangan, kerana imuniti tempatan pada kanak-kanak kurang berkembang. Di samping itu, bayi, tidak memahami keseriusan apa yang berlaku, boleh menyentuh telinga, tarik "carnation", jika perhiasan jatuh, anak itu boleh menelannya atau menghirupnya. Selepas 12 tahun, gadis itu mungkin menghadapi masalah lain - penyembuhan luka terlalu perlahan, kerana dalam proses pubertas di tengah perubahan dalam tahap hormon, pembekuan darah dan kebolehan regeneratif perubahan tubuh.
 • Masa yang tepat. Masa terbaik untuk menembusi telinga ialah musim bunga (akhir bulan April dan Mei) dan musim gugur (September).Pada bulan-bulan ini, kanak-kanak tidak memakai topi, selendang yang boleh menangkap dan merosakkan telinga, dan tidak banyak debu dan peluh seperti pada hari-hari musim panas.
 • Anting-anting bahan. Ia perlu berhati-hati meneliti apa bahan yang dibuat anting-anting untuk kanak-kanak itu. Dalam aloi tidak boleh nikel. Logam ini menyebabkan reaksi alergi terkuat.

Contraindications

Adalah lebih baik untuk sementara menolak untuk menusuk telinga, kemudian meletakkannya untuk kemudian, jika:

 • Seorang kanak-kanak baru-baru ini mempunyai penyakit virus atau berjangkit, dan imunitinya masih lemah - dalam masa sebulan, ia mungkin dapat merealisasikan rancangannya;
 • kanak mempunyai masalah telinga atau penyakit mata radang pada beberapa bulan kebelakangan - selepas peranti ENT telah diselesaikan, telinga dapat ditembusi;
 • kanak itu mengalami kecederaan kepala (lebih baik menunggu sekurang-kurangnya enam bulan selepas pemulihan).

Prosedur untuk menindik telinga adalah kontraindikasi pada kanak-kanak dengan:

 • diabetes;
 • kecenderungan kongenital untuk membentuk keloid;
 • tindak balas alergi yang teruk terhadap ubat-ubatan dan makanan tertentu;
 • penyakit jantung kongenital;
 • ketidakupayaan mental;
 • epilepsi;
 • gangguan darah yang berkaitan dengan bilangan platelet yang rendah;
 • Hiv

Bagaimana untuk menembusi telinga kanak-kanak, lihat video berikut:

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan