Apakah terapi haiwan dan apakah kegunaannya untuk kanak-kanak?

Kandungannya

Ramai di antara kita mempunyai haiwan kesayangan, tetapi sangat sedikit orang memikirkan kesan besar yang ada pada kehidupan kita. Tetapi tiada siapa yang berminat dalam statistik mengenai subjek ini.

Tetapi Seperti yang diketahui oleh saintis, orang yang berinteraksi dengan haiwan lebih cenderung hidup lebih lama dan umumnya lebih sihat. Sebagai contoh, mereka yang mempunyai anjing di rumah kurang mendapat penyakit sendi dan hipertensi. Dan pemilik kucing alah kepada 30% kurang. Kekerapan serangan jantung dengan hasil yang teruk, kehadiran "Fuzzies" menurun sebanyak 3%. Atau, sebagai contoh, hanya mengusap anjing, anda akan meningkatkan tahap hormon kegembiraan sebanyak 2 kali.

Apakah terapi haiwan?

Sejak zaman purba, orang telah dirawat dengan bantuan haiwan. Mereka membantu mereka dalam pelbagai penyakit. Sekarang arah ini hanya mendapat momentum dengan kami. Tetapi ramai yang telah menghargai keberkesanannya.

Oleh itu, terapi haiwan (atau dengan cara yang berbeza, terapi haiwan) adalah kaedah merawat haiwan, menggunakan ubat-ubatan yang tidak diperlukan - semua yang diperlukan adalah sikap positif dan hasrat untuk mengalahkan penyakit. Kaedah ini sering digunakan dalam kombinasi dengan jenis rawatan lain.

Penyembuhan atau pengurangan gejala yang signifikan berlaku kerana komunikasi dengan satu atau binatang lain, atau dengan bantuan imej mereka (gambar, angka, mainan).

Terdapat dua jenis terapi haiwan:

 • Tidak diarahkan (apabila haiwan hidup di rumah anda, dan tanpa menyedarinya, anda meningkatkan tahap kesihatan anda dengan berkomunikasi dengan rakan berkaki empat anda);
 • Diarahkan (apabila sengaja dirawat haiwan mengikut kaedah tertentu, dengan satu set latihan tertentu). Dalam kes ini, haiwan mesti mempunyai kualiti tertentu dan menjalani latihan khusus.

Petunjuk

 • Cerebral palsy;
 • Autisme;
 • Neurosis darjah yang berbeza;
 • Kemerosotan mental;
 • Kemerosotan mental;
 • Gangguan ucapan;
 • Kerosakan pendengaran;
 • Penglihatan kabur;
 • Sindrom Down;
 • Oligophrenia;
 • Penyakit kardiovaskular;
 • Kecederaan;
 • Proses keradangan di dalam badan;
 • Masalah sistem muskuloskeletal.

Contraindications

Terapi haiwan dianggap kaedah rawatan yang agak selamat. Dia tidak mempunyai sebarang kesan sampingan. Tetapi masih, bergantung kepada ciri-ciri individu pesakit, ada orang yang masih tidak boleh menggunakan rawatan haiwan. Hakikatnya adalah bahawa sesetengah orang alah kepada bulu atau air liur ini atau binatang itu. Juga, jika pesakit mengalami kerosakan saraf yang teruk, luka terbuka, penyakit berjangkit akut, dan penyakit paru-paru, anda tidak boleh menggunakan terapi haiwan kesayangan.

Suasana anda juga sangat penting. Jika anda pada mulanya tidak percaya dalam penyembuhan dengan kaedah ini, atau hanya merawat haiwan secara negatif, anda juga harus menolak menggunakannya. Keputusan dalam kes ini tidak mungkin diperolehi.

Jenis terapi haiwan

Banyak haiwan boleh sembuh. Terutamanya menarik adalah kepelbagaian mereka di luar negara. Contohnya, di Amerika mereka mengamalkan rawatan dengan arnab, llamas, kambing, burung kakak tua, dan sesetengahnya menggunakan serangga. Di Australia, kanggaru diperlakukan, di Afrika - dengan gajah dan juga buaya.

Tetapi di Rusia semua yang sama, arahan utama kurang eksotik:

 • Canistherapy. Rawatan berlaku melalui komunikasi dan interaksi dengan anjing. Anjing itu menggalakkan pesakit mengambil tindakan tertentu dan meningkatkan kesihatan psikologinya.
 • Terapi lumba-lumba. Dari tajuk itu jelas bahawa kita bercakap mengenai rawatan dengan lumba-lumba.Penyembuhan berlaku dengan bantuan bunyi lumba-lumba khas (ultrasounds).
 • Hippotherapy. Ke arah ini, doktor adalah kuda. Rawatan itu didasarkan pada impuls yang kuda menghantar kepada penunggang apabila ia bergerak.
 • Felinoterapi. Rawatan berlaku dengan bantuan kucing. Fakta adalah bahawa kucing merasakan sakit manusia dengan baik, mereka tahu sama ada terdapat keradangan dalam tubuh seseorang.

Baru-baru ini, trend seperti terapi haiwan seperti terapi lintah, hirudoterapi, semakin popular. Ia berkesan dalam banyak bidang perubatan: ginekologi, oftalmologi, pembedahan, kardiologi. Dengan bantuan lintah, mereka berjaya merawat varises, trombophlebitis, pelbagai penyakit ginekologi, menggunakannya dalam kosmetologi. Seluruh rahsia dalam air liur mereka, yang menembusi secara mendalam dan bertindak di peringkat selular.

Prinsip rawatan

Asas apa saja terapi haiwan adalah interaksi dengan haiwan. Ia bertujuan untuk menjadikan kehidupan pesakit dan orang-orang di sekelilingnya selesa.

Tiada jenis terapi terapi yang dijelaskan secara langsung. Katakan anda mempunyai sakit kepala - anda minum pil - sakit kepala. Tidak Berikut adalah prinsip yang sedikit berbeza: proses yang belum pernah dilakukan sebelum dimulakan di tubuh pesakit.

Sebagai contoh, seorang kanak-kanak autistik tidak bercakap sama sekali, dan selepas beberapa ketika mula mengucapkan bunyi atau kata-kata. Ini tidak berlaku kerana dia sedang berenang dengan lumba-lumba, atau seekor anjing duduk di sebelahnya untuk beberapa sesi - haiwan itu hanya mendorongnya untuk melakukan ini.

Atau, selepas menghabiskan beberapa tahun di kerusi roda, kanak-kanak itu tiba-tiba mengambil langkah pertama selepas keras hippotherapy. Kuda hanya menunjukkan bahawa kanak-kanak mampu bergerak secara bebas. Lagipun, dia boleh duduk di atas kuda sendiri, dia boleh menyimpan keseimbangannya.

Sudah tentu, terdapat kesan fisiologi dalam rawatan haiwan. Sebagai contoh, kuda membuat otot-otot yang tidak pernah bertindak sebelum ini, bekerja, memanaskan mereka, anjing dan kucing hanya bertindak dengan panas, lumba-lumba membuat bunyi penyembuhan yang sangat spesifik, anjing dan kuda semasa latihan diajar untuk menyelaraskan pergerakan. Tetapi, tidak kurang penting ialah aspek psikologi. Bagi kanak-kanak, banyak ditemui semula, dia menjadi lebih bergaul dan lebih percaya diri.

Haiwan ini adalah sejenis panduan antara kanak-kanak dan orang dewasa, pengaruh yang kuat. Dokter berkaki empat membuka pada pesakit kebolehan dan kebolehan yang hadir untuknya, tetapi untuk pelbagai sebab tidak dikembangkan.

Kanak-kanak menganggap komunikasi dengan binatang sebagai hiburan, dan bukan rawatan, oleh itu kesan peristiwa-peristiwa ini lebih cepat.

Di mana kelasnya

Di Rusia, tidak begitu sukar untuk mencari institusi di mana mereka terlibat dalam terapi haiwan. Sudah tentu, kebanyakan organisasi ini tertumpu di bandar-bandar besar. Canistherapy sangat biasa di sana. Tetapi terdapat penempatan kecil di mana orang dari seluruh negara datang untuk menjalani rawatan haiwan. Sebagai contoh, dalam Evpatoria, sebuah organisasi di mana lumba-lumba memberikan bantuan sangat terkenal. Dan di Obninsk terdapat pusat Canistherapy.

Ulasan

Ulasan negatif mengenai terapi haiwan boleh didengar agak jarang. Pakar mengatakan bahawa ibu bapa sering menunggu keajaiban untuk anak-anak mereka berkomunikasi dengan haiwan untuk masa yang singkat. Mereka enggan mengambil kelas, kecewa, tetapi untuk mendapatkan hasilnya, anda perlu menjalani keseluruhan rawatan, dan mungkin tidak. Ini adalah ketidaksabaran dan menyebabkan maklum balas negatif.

Tetapi pada dasarnya, tindak balas terhadap kelas dengan bantuan terapi haiwan adalah positif. Haiwan memberikan emosi positif kepada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa, mereka benar-benar membantu dan membantu dalam memerangi penyakit.

Sebab mengapa terapi haiwan sangat berguna untuk kanak-kanak dan mempunyai banyak maklum balas positif yang dapat dijumpai dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan