Norma tekanan darah pada kanak-kanak mengikut umur, apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku penyelewengan

Kandungannya

Salah satu petunjuk jantung adalah tahap tekanan darah. Untuk setiap umur mempunyai peraturan sendiri. Perubahan dalam penunjuk ini menunjukkan masalah dalam tubuh dan memerlukan rawatan.

Apa itu?

Jantung memompa darah secara berterusan. Kerja sedemikian memberikan pengambilan nutrien dan oksigen tanpa gangguan kepada organ-organ dalaman. Darah, bergerak melalui kapal menyebabkan ketegangan mereka. Proses ini dipanggil tekanan arteri (BP).

Diameter dan saiz saluran darah berubah dengan usia. Ciri ini dikaitkan dengan penurunan plastisitas dan nada arteri dan urat. Penunjuk ini menjejaskan tekanan darah rendah dalam kumpulan usia yang berbeza. Tidak ada perbezaan yang jelas dalam parameter ini pada kanak-kanak yang sama umur, lelaki dan perempuan.

Penunjuk ini agak stabil dan tidak harus turun naik dengan kuat pada siang hari. Mana-mana penyelewengan dari norma memerlukan perhatian dan mencari sebab yang boleh menyebabkan pelanggaran seperti itu. Perubahan yang kerap dalam tekanan darah boleh membawa kepada pelbagai penyakit jantung dan saluran darah.

Diukur dalam milimeter merkuri (mm Mercury.). Biasanya, hanya dua penunjuk tekanan darah dianalisis - sistolik dan diastolik. Dalam beberapa kes, nadi juga direkodkan.

Penunjuk tekanan darah biasa diringkaskan dalam pelbagai jadual, yang direka untuk mengambil kaji selidik berjangkit mengenai bayi yang berumur berbeza. Untuk penyusunan mereka, sebilangan besar kanak-kanak lelaki dan lelaki yang sama diperiksa. Jadual-jadual sentil sedemikian membolehkan menentukan norma penunjuk ini dalam setiap kumpulan usia tertentu. Tekanan arteri pada arteri brachial diukur.

Pada siang hari, penunjuk kerja jantung ini mungkin berbeza-beza. Dalam cuaca panas, dengan senaman fizikal yang kuat atau selepas pengalaman psiko-emosi yang kuat, angka tekanan darah mungkin menyimpang dengan ketara dari norma.

Pandangan

Untuk menilai prestasi jantung, doktor menggunakan beberapa petunjuk yang dapat dikira, mengetahui tahap awal tekanan darah pada bayi. Analisis parameter ini membantu pakar kardiovaskular menentukan penyakit dan juga menentukan bagaimana penyakit hati atau penyakit vaskular boleh berlaku.

Kenapa penting untuk mengetahui tekanan darah anak anda, anda boleh belajar dari video berikut.

Terdapat beberapa jenis tekanan darah:

 • Systolic. Menunjukkan kerja jantung semasa tempoh penguncupan aktif. Apabila mendengar nada semasa pengukuran tekanan, ia muncul sebagai bunyi pertama yang didengar di stetoskop.

 • Diastolik. Ia menyifatkan kerja jantung semasa diastole - bersantai. Apabila mengukur tekanan, ia dinyatakan sebagai suara yang terakhir, jelas dibezakan.

 • Cordial. Perbezaan aritmetik antara tekanan sistolik dan diastolik. Dalam agregat penunjuk lain memberikan idea kerja jantung, serta seberapa baik ia menolak darah melalui kapal.

Teknik algoritma dan pengukuran

Untuk menentukan tekanan pada kanak-kanak, anda perlu menggunakan peranti khas - tonometer.Industri farmaseutikal moden menawarkan pelbagai alat ukur seperti itu. Mereka boleh sepenuhnya automatik atau separa automatik.

Untuk mengukur tekanan pada anak di rumah, gunakan algoritma tindakan berikut:

 • Langkah pada waktu pagi atau sebelum waktu tidur.

 • Memulakan kedudukan - duduk. Kaki harus bengkok di lutut, kaki sekitar tahap yang sama. Dalam bayi yang baru lahir dan bayi, tekanan diukur dibaringkan.

 • Letakkan cuff di atas fossa cubital 1-2 cm. Antara kulit bayi dan cuff harus bebas untuk lulus jari ibu saya. Jangan cuba terlalu ketat untuk meletakkan cuff di tangan anda! Hancur yang kuat boleh menyebabkan rasa takut dan kesakitan dalam ukuran kanak-kanak.

 • Untuk peranti automatik, cukup tekan butang kuasa. Instrumen ini akan memulakan pengukuran itu sendiri.

 • Jika peranti tidak automatik, letakkan dahulu phonendoscope di kawasan fossa cubital. Kulit di tempat ini sangat nipis, dan di sini denyutan nadi sempurna boleh didengar. Pam mentol tonometer sehingga berhenti pulsasi.

 • Buka injap pada pir dan biarkan udara perlahan-lahan. Penampilan bunyi pertama yang boleh didengar - tekanan sistolik atau lebih tinggi. Dengar denyutan untuk kehilangan bunyi yang lengkap. Yang terakhir adalah penunjuk tekanan diastolik. Ia juga dikenali sebagai bahagian bawah.

 • Perlahan melepaskan semua udara dari pir dan keluarkan cuff dari pemegang bayi.

Pengukuran tekanan darah sebaiknya dilakukan apabila bayi itu tenang. Anda boleh melakukan ini selepas bangun atau sebelum tidur. Untuk mengukur angka ini sebaik sahaja makan atau pergerakan aktif tidak seharusnya. Dalam kes ini, tahap tekanan tinggi tidak akan menjadi penunjuk yang tepat mengenai fungsi normal jantung.

Dapatkan buku harian di mana semua petunjuk pengukuran tekanan darah dalam kanak-kanak akan dimasukkan. Catat tekanan sistolik dan diastolik. Sekiranya tonometer adalah automatik dan melibatkan mengira nadi, kemudian atur petunjuk ini di dalam buku harian. Menyimpan rekod sedemikian akan membantu doktor atau pakar kardiologi untuk menilai kerja jantung dan saluran darah lebih kualitatif.

Untuk hasil yang lebih tepat, lebih baik untuk mengukur tekanan darah tiga kali. Sebelum setiap takrif penunjuk berikutnya, rehat 5-7 minit diambil. Nilai yang terhasil dapat dijumlahkan dan purata dikira. Pengiraan dilakukan secara berasingan untuk tekanan sistolik dan diastolik. Purata aritmetik adalah penunjuk yang paling tepat.

Adakah mungkin untuk mengukur tonometer dewasa?

Bagi kanak-kanak yang berumur yang berbeza, terdapat manset bayi mereka sendiri. Mereka adalah lebih kecil diameter dan berpaut dengan baik kepada pemegang kanak-kanak.

Sarung tangan dewasa untuk pengukuran tidak wajar. Biasanya mereka terlalu besar untuk anak-anak dan tidak membenarkan untuk mendapatkan hasil yang boleh dipercayai.

Mengukur manset dewasa hanya akan menyebabkan bayi menjadi sakit yang besar, tetapi tidak akan menjadi bermaklumat. Untuk remaja dari usia 14 tahun, belenggu remaja digunakan. Mereka juga boleh digunakan pada kanak-kanak yang berumur lebih awal. Jika kanak-kanak itu terlalu gemuk atau menghidap diabetes, manset remaja boleh digunakan sejak 8 tahun.

Ketebalan ruang dalaman manset pada bayi pada hari pertama selepas lahir mestilah tiga sentimeter, dan pada kanak-kanak sehingga satu tahun - lima. Semasa pergerakan aktif atau menangis, kanak-kanak mungkin mengalami peningkatan tekanan. Adalah lebih baik untuk mengukur petunjuk semasa tenang lengkap.

Jadual mengikut umur

Nilai tekanan darah berubah apabila anak anda bertumbuh. Pada usia prasekolah, diberi diameter kecil saluran darah dan keanjalan yang sangat baik, angka ini agak rendah berbanding dengan remaja.

Taraf tekanan darah pada kanak-kanak pada umur yang berbeza ditunjukkan dalam jadual berikut:

Umur kanak-kanak

Tekanan darah (mm Hg. Art.)

Systolic (bunyi pertama dalam stetoskop)

Diastolik (bunyi terakhir dalam stetoskop)

Bayi yang baru lahir

60-96

40-50

Sehingga 1 tahun

90-112

50-74

2 tahun - 3 tahun

100-112

60-74

4 tahun - 5 tahun

100-116

60-76

6 tahun - 9 tahun

100-122

60-78

10 tahun - 12 tahun

110-126

70-82

13 tahun - 15 tahun

110-136

70-86

16 tahun

115-140

75-90

Angka-angka ini adalah anggaran. Setiap kelainan tunggal yang dikenal pasti tidak menunjukkan kehadiran penyakit jantung atau vaskular pada bayi. Untuk menubuhkan diagnosis memerlukan kaedah pemeriksaan tambahan, dan bukan hanya pengukuran tekanan darah.

Pada kanak-kanak dari 7 tahun, terdapat peningkatan tekanan. Ini disebabkan oleh peningkatan beban mental di sekolah. Persekitaran dan stres baru membawa kepada peningkatan tahap awal penunjuk ini.

Keadaan ini tidak boleh ditafsirkan sebagai penyakit. Biasanya ia berlalu selepas beberapa waktu, selepas kanak-kanak menyesuaikan diri dengan keadaan baru.

Apa yang menyebabkan rangsangan?

Sebab-sebab yang menyebabkan peningkatan tekanan banyak. Dalam setiap zaman kanak-kanak mereka adalah mereka sendiri. Dalam sesetengah kes, peningkatan tekanan mungkin disebabkan oleh pendedahan kepada beberapa sebab provokatif pada masa yang sama. Penunjuk ini berubah bukan sahaja dalam penyakit jantung.

Peningkatan tekanan darah yang berterusan dipanggil tekanan darah tinggi arteri.

Sebab-sebab berikut yang paling sering menyebabkan kemunculan keadaan ini dalam kanak-kanak:

 • Kerosakan kepada buah pinggangyang membawa kepada perkembangan hipertensi buah pinggang menengah. Mungkin kongenital atau diperoleh hasil daripada pelbagai penyakit buah pinggang. Biasanya menyebabkan peningkatan tekanan darah sistolik. Sukar untuk dirawat.

 • Penyakit buah pinggang. Ini termasuk: kecederaan traumatik, patologi kanser, gangguan struktur anatomi, displasia. Sebabnya terutamanya peningkatan tekanan diastolik.

 • Penyakit jantung: kecacatan struktur radas jantung, kecacatan kongenital, gangguan irama dan pengaliran miokardium.

 • Patologi endokrin. Penyakit Crohn atau tumor paratiroid. Akibat penyakit ini, gangguan metabolik berlaku. Bahan aktif dan hormon secara biologi mula dihasilkan dalam jumlah besar, yang mengakibatkan penyempitan saluran darah yang kuat. Keadaan ini menyebabkan peningkatan tekanan darah.

 • Penggunaan jangka panjang pil dan ubat-ubatan. Ubat hormonal dan simpatomimetrik sering membawa kepada perkembangan hipertensi arteri.

 • Tabiat buruk. Remaja yang mula merokok sering menderita hipertensi arteri.

 • Rkecenderungan genetik. Dalam keluarga di mana salah seorang daripada ibu bapa mempunyai tekanan darah tinggi, risiko memiliki anak dengan hipertensi arteri adalah 25%.

Peningkatan tekanan bukan sahaja dalam patologi. Dalam beberapa kes, ia meningkat selepas situasi kehidupan biasa. Sebagai contoh, tekanan yang teruk atau kerja keras di sekolah boleh menyebabkan peningkatan tekanan. Pada kanak-kanak lelaki berumur 11 tahun, tahap tekanan darah akan melebihi petunjuk penunjuk anak-anak perempuan sebanyak 4-5 mm. Hg Seni.

Seorang kanak-kanak yang bermain sukan atau melakukan senaman secara tidak senonoh juga mempunyai risiko tinggi hipertensi. Menjalankan terlalu cepat atau bersenam dapat menyebabkan peningkatan tekanan pada anak. Ini disebabkan oleh nada lemah saluran darah.

Peningkatan tekanan darah mungkin nyata dengan cara yang berbeza. Biasanya kanak-kanak merasakan sakit kepala dan kelemahan. Kanak-kanak sekolah yang menderita hipertensi arteri, adalah sukar untuk menumpukan perhatian kepada subjek di sekolah. Selepas 2-3 pelajaran, dia berasa terharu dan tidak dapat melihat bahan latihan.

Satu lagi gejala ciri tekanan darah tinggi adalah pening atau lalat lalat di hadapan mata. Negeri ini tidak bertahan lama. Biasanya pening hilang selepas beberapa minit.Dengan peningkatan tekanan darah yang berterusan, ia mungkin tidak hilang dalam masa beberapa jam.

Tekanan yang sangat tinggi bahkan boleh menyebabkan muntah. Biasanya ia adalah pendek dan tidak bergantung kepada pengambilan makanan. Gejala ini agak jarang, tetapi memerlukan rawatan segera kepada doktor. Apabila muntah berlaku, bukan sahaja tekanan darah tinggi perlu disyaki, tetapi juga meningkat intrakranial.

Apa yang membawa kepada penurunan?

Tekanan darah rendah dipanggil hipotensi arteri. Keadaan ini berlaku pada bayi dan kanak-kanak pada umur yang berbeza. Apabila kanak-kanak membesar, tahap tekanan perlu ditingkatkan. Jika ini tidak berlaku, maka ini sudah menjadi sebab yang sah untuk pergi ke doktor.

Penyebab hipotensi yang paling biasa adalah seperti berikut:

 • Penyakit kelenjar tiroid. Tahap pengurangan hormon tiroid menyebabkan pelanggaran nada vaskular. Keadaan ini membawa kepada pengurangan tekanan. Hanya rawatan kelenjar tiroid membantu menormalkan keadaan.

 • Kecederaan dan tumor otak. Pusat peredaran darah berada dalam korteks. Apabila ia rosak, terdapat kekurangan koordinasi dalam kerja dan tonus saluran darah. Keadaan seperti ini boleh membawa kepada pembangunan pengurangan tekanan berterusan.

 • Penyakit sistem endokrin. Gangguan metabolik menyebabkan perubahan ketegangan dan nada arteri.

 • Anemia

 • Keletihan selepas penyakit berjangkit pernafasan teruk dan kerap.

 • Tekanan kuat.

 • Kurang gizi dan pemakanan yang tidak mencukupi.

Menurunkan tekanan darah pada kanak-kanak adalah alasan untuk memeriksa bayi lebih berhati-hati. Banyak penyakit kronik, yang boleh menjadi sangat berbahaya, menyebabkan hipotensi berterusan. Normalisasi tekanan dalam situasi seperti itu hanya mungkin dengan rawatan yang betul terhadap penyakit yang mendasari yang menyebabkan keadaan ini.

Hipotensi juga bukan penyakit bebas. Ini hanya gejala yang berlaku dalam pelbagai keadaan. Malah tekanan yang berat atau kerja keras yang teruk boleh menyebabkan penurunan tekanan pada bayi.

Hipotesis juga biasa berlaku pada masa remaja di kalangan perempuan yang mula meniru tingkah laku dewasa. Ketagihan yang berlebihan kepada penipisan dan keharmonian boleh menyebabkan anoreksia dalam seorang gadis. Keadaan ini sering disertai dengan penurunan tekanan darah yang berterusan, yang sukar untuk dinormalisasi walaupun mengambil ubat.

Diwujudkan satu pelanggaran tekanan yang berkurang terhadap kesejahteraan umum. Biasanya kanak-kanak menjadi lebih lembap. Kanak-kanak sekolah tidak dapat menumpukan perhatian semasa belajar. Kanak-kanak yang berumur awal mula bertindak, menjadi lebih perlahan dan perlahan. Dengan penurunan tekanan darah yang ketara, sakit kepala mungkin berlaku.

Bagaimana untuk menurunkan tekanan?

Beberapa kaedah digunakan untuk menormalkan tekanan darah. Dengan kehadiran hipertensi berterusan, doktor menetapkan pelbagai kaedah terapeutik. Sistem sedemikian membolehkan mengurangkan tekanan dan mengekalkannya pada tahap yang sesuai selama bertahun-tahun.

Untuk menghapuskan tekanan darah tinggi arteri:

 • Mod hari yang betul. Kenaikan pagi pada masa yang sama membantu menormalkan nada pembuluh darah dan menormalkan tekanan darah.

 • Tidur penuh. Pada waktu malam, bayi mesti tidur sekurang-kurangnya 8-9 jam. Anak-anak usia prasekolah juga harus berehat pada sebelah petang. Biasanya, 2-3 jam diberikan untuk tidur siang.

 • Pemakanan yang baik dengan jumlah garam yang dikurangkan. Ia mengandungi natrium. Apabila dimasukkan ke dalam kuantiti yang banyak, ia boleh menyebabkan kekejangan teruk dan penyempitan saluran darah. Ini membawa kepada peningkatan tekanan. Mengehadkan garam dan semua tin dan makanan jeruk mempunyai kesan yang baik terhadap paras tekanan darah.

 • Ubat. Diuretik, antispasmodik, inhibitor ACE, serta penyekat saluran kalsium boleh digunakan. Pemilihan dadah adalah berdasarkan kepada penyakit yang mendasari, yang menyebabkan peningkatan tekanan. Untuk penyakit buah pinggang, persiapan kalium digunakan.

 • Rejim latihan yang optimum. Beban dalam seksyen sukan atau ketika bermain sukan untuk kanak-kanak dengan hipertensi arteri perlu diperhatikan dengan ketat dan tidak berlebihan. Jangan terlalu kerja. Keadaan ini sering membawa kepada peningkatan tekanan.

 • Mengurangkan tekanan dan tekanan psiko-emosi. Keadaan neurotik sering membawa kepada perkembangan tekanan darah tinggi pada kanak-kanak. Beban besar di sekolah, yang mana kanak-kanak itu tidak dapat menampung dengan baik, turut menyumbang kepada peningkatan tekanan.

 • Berjalan di udara segar. Sebilangan besar oksigen mempunyai kesan positif pada nada saluran darah dan menghilangkan kekejangan. Berjalan pada kadar sederhana sekurang-kurangnya satu jam sehari membantu menormalkan tekanan darah.

 • Menghilangkan tabiat buruk. Merokok dalam masa remaja dan penggunaan minuman beralkohol rendah alkohol menyumbang kepada perkembangan tekanan darah tinggi, dan seterusnya - walaupun hipertensi.

Bagaimana untuk meningkatkan tekanan?

Sebelum mengambil langkah untuk meningkatkan tekanan darah, anda harus menunjukkan kanak-kanak itu kepada ahli kardiologi. Sering kali, topeng hipotensi arteri menyembunyikan banyak penyakit yang memerlukan rawatan terlebih dahulu. Tanpa menghapuskan sebab, yang menyebabkan penurunan tekanan berterusan, ia tidak dapat dinormalisasi.

Untuk menangani gejala hipotensi, anda boleh menggunakan kaedah berikut:

 • Senaman aktif. Apabila memilih mereka, seseorang harus memberi keutamaan kepada ciri-ciri individu kanak-kanak dan mengambil kira minatnya. Untuk normalisasi tekanan darah sesuai dengan hampir semua jenis aktiviti fizikal. Mereka perlu dilakukan secara berkala.

 • Pemakanan penuh dengan usia. Pengambilan semua elemen dan vitamin yang tidak mencukupi akan membawa kepada pembangunan fizikal yang ketinggalan kanak-kanak, serta penurunan nada pembuluh darah. Bayi perlu makan sekurang-kurangnya 5-6 kali sehari.

 • Menguatkan imuniti. Selsema yang kerap dan penyakit berjangkit membawa kepada hipotensi yang berterusan. Berjalan secara tetap di udara segar dan pemakanan yang baik akan membantu kanak-kanak menguatkan sistem imun dan kurang sakit.

 • Teh atau koko yang kuat. Untuk remaja - kopi. Dengan serangan pengurangan tekanan yang kuat, minuman ini perlu ditawarkan kepada kanak-kanak. Mereka mengandungi dalam kafein komposisi mereka, yang meningkatkan tekanan. Jika kanak-kanak mempunyai aritmia, maka kopi adalah kontraindikasi.

 • Penggunaan adaptogen. Anda boleh menggunakan Eleutherococcus, penyerapan serai atau ginseng. Penggunaan ubat-ubatan ini boleh menyebabkan reaksi alergi. Sebelum digunakan, anda harus menunjukkan kanak-kanak kepada doktor untuk mengecualikan kemungkinan kontraindikasi.

 • Urut Biasanya dijalankan dalam mod yang merangsang. Membantu menormalkan nada vaskular. Dilantik dalam proses 10-12 prosedur 2 kali setahun.

 • Pelbagai teknik fisioterapi. Sebaliknya mandi atau urutan bawah air adalah hebat. Kaedah ini menormalkan kerja organ-organ sistem kardiovaskular dan saraf. Biasanya, selepas 8-12 sesi, tekanan darah normal.

 • Dadah berdasarkan kafein. Dibebaskan oleh ahli kardiologi. Jangan digunakan untuk kanak-kanak yang menderita aritmia jantung. Ubat semacam itu tidak boleh digunakan untuk aritmia.

Siapa yang hendak dihubungi?

Sekiranya pengukuran tekanan darah pada kanak-kanak menunjukkan penyimpangan dari norma, maka harus ditunjukkan kepada ahli pediatrik atau ahli kardiologi. Apa-apa perubahan penunjuk penting ini mungkin menunjukkan masalah dalam kerja jantung atau organ dalaman.

Doktor boleh menempah ujian tambahan untuk peperiksaan.Ini termasuk pengukuran tekanan darah Hallter. Dengan bantuan alat khas, yang diletakkan pada anak, kawalan parameter jantung dilakukan untuk sehari penuh. Kajian ini membolehkan anda lebih tepat menentukan diagnosis dan mengenal pasti punca keabnormalan dalam tekanan darah.

Gangguan jantung boleh membawa kesan yang sangat berbahaya. Kawalan paras tekanan darah mesti dilakukan pada kanak-kanak pada usia apa-apa. Ini akan membolehkan anda mengenal pasti gejala pertama dalam masa dan memulakan rawatan dalam masa.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan