Apakah felinoterapi, manfaatnya untuk kanak-kanak

Kandungannya

Orang sering melahirkan haiwan di rumah. Anjing, hamster, burung kakang tua, arnab hiasan - semua orang memilih kawan untuk dirinya sendiri. Ada juga haiwan peliharaan buaya, ular, dan terutama putus asa - singa dan beruang. Namun, kedudukan utama di kalangan haiwan kesayangan adalah kucing. Mereka lebih bersahaja dalam penjagaan dan biasanya boleh wujud walaupun di dalam sebuah apartmen kecil.

Telah diketahui bahawa kini trend seperti dalam perubatan alternatif sangat popular terapi haiwan atau rawatan haiwan. Banyak haiwan membantu orang mendapatkan kesihatan dan menyingkirkan penyakit tertentu. Bolehkah kucing merawat? Ya, mereka boleh. Mari lihat bagaimana ini berlaku.

Apakah felinoterapi?

Felinotherapy adalah komunikasi dengan kucing, rawatan dengan bantuan mereka, bertujuan untuk menyingkirkan beberapa penyakit atau mengurangkan gejala.Perlu diingat bahawa kaedah ini juga merupakan pencegahan yang baik terhadap beberapa penyakit.

Walaupun pada zaman dahulu, kucing itu diperlakukan dengan sangat hormat, ia diklasifikasikan sebagai tuhan. Menemui makam di mana orang dikebumikan bersama dengan haiwan ini. Mereka tahu tentang kuasa penyembuhan kucing kemudian - mereka tahu sekarang.

Dari kaedah terapi petua lain (rawatan dengan bantuan haiwan), terapi kucing adalah berbeza kerana tiada latihan khas atau algoritma tindakan tertentu. Anda hanya membiarkan "doktor meow" melayan anda. Dan dia boleh melakukan ini dengan beberapa cara.

Faedahnya

Sangat berguna dan penyembuhan adalah bunyi kucing. Kekerapan bunyi sedemikian adalah 20-50 Hz. Semasa mendengarnya, semua fungsi perlindungan badan dicetuskan, imuniti dihasilkan dan orang itu kurang terdedah kepada selesema di masa depan.

Pemulihan cepat difasilitasi oleh haba yang datang dari kucing. Suhu badannya adalah tiga darjah lebih tinggi daripada suhu badan manusia. Oleh itu, selepas ia berada di tempat yang sakit, anda akan berasa lebih mudah.

Kesan terapeutik seterusnya adalah tenaga. Terdapat pendapat bahawa kucing mengambil semua tenaga negatif dan dibahagikan kepada positif, dan selepas bercakap dengan haiwan anda akan dikenakan bayaran positif dan dalam mood yang baik.

Urut yang dilakukan haiwan peliharaan dengan cakarnya juga sangat berguna. Fakta adalah bahawa kucing suka beralih dari kaki ke kaki, melepaskan cakar. Proses ini menyerupai sesi akupunktur.

Ramai mungkin menyedari bahawa ketika mengusap kucing pada bulu, kita dapat merasakan arus yang lemah. Arus pengisian rendah seperti ini juga sangat berguna, terutamanya bagi mereka yang mengalami masalah tekanan darah.

Jangan memandang rendah kesan positif psikologi berkomunikasi dengan doktor "berkaki empat." Selepas seharian bekerja keras, anda hanya perlu melancarkan purr, dan keletihan menguap, mood anda bertambah baik.

Komunikasi antara kanak-kanak dan haiwan sangat penting. Dan untuk kanak-kanak "istimewa" ia secara amnya perlu. Lagipun, kucing, seperti haiwan lain, adalah panduan antara kanak-kanak dan dunia luar. Kanak-kanak belajar untuk berkomunikasi dengan bantuan haiwan, dia mempercayai rahsia-rahsia mereka, menjadi tertarik pada orang lain, menjadi lebih tenang dan lebih seimbang.

Ia mesti dikatakan bahawa tidak semua orang bersetuju bahawa kucing sebenarnya dapat melaksanakan semua fungsi ini. Tetapi saintis terus mengusahakan isu-isu ini dan membuktikan teori mereka.

Petunjuk

Skop rawatan dengan bantuan kucing tidak sama seperti anjing, ikan lumba-lumba dan kuda, tetapi felinoterapi boleh membawa manfaat yang besar dalam penyakit berikut:

 • neurosis;
 • kemurungan;
 • penyakit onkologi;
 • skizofrenia;
 • penyakit sistem muskuloskeletal;
 • radiculitis;
 • arthrosis;
 • tekanan darah tinggi;
 • beberapa penyakit sistem pencernaan;
 • autisme;
 • masalah tidur

Telah terbukti bahawa dalam keluarga di mana "doktor berpura-pura" hidup, orang mempunyai imuniti yang lebih baik. Mereka juga kurang berkemungkinan mengalami penyakit kardiovaskular, kemurungan, diabetes, migrain, tekanan darah tinggi, insomnia. Dan, sebagai akibatnya, jangka hayat mereka lebih lama.

Walau bagaimanapun, kucing tidak dapat menyembuhkan anda sepenuhnya, ia hanya boleh mengurangkan gejala, contohnya, mengeluarkan sakit gigi, tetapi ini hanya kesan sementara. Anda masih perlu berjumpa doktor.

Pengecualian adalah penyakit psikologi - di sini kucing boleh mempengaruhi keadaan, misalnya, menyelamatkan insomnia atau kemurungan. Dia boleh mengatasi gangguan saraf.

Kunci kepada hasil yang baik dalam rawatan juga merupakan sikap yang baik terhadap haiwan ini.

Contraindications

Anda tidak boleh menggunakan rawatan dengan terapi kucing untuk orang yang alah kepada bulu, luka terbuka pada tubuh, bentuk gangguan saraf yang teruk, sikap negatif terhadap kucing.

Apakah jenis baka yang sesuai untuk rawatan?

Tidak ada perbezaan yang ketara di mana baka adalah haiwan. Hampir semua kucing boleh membantu dengan penyembuhan. Perkara utama adalah bahawa ia tidak seharusnya agresif dan berjalan lancar dengan orang itu.

Terdapat pendapat bahawa baka dan warna yang berbeza diperlukan untuk penyakit yang berbeza:

 • Adalah dipercayai bahawa kucing Siam baik merawat penyakit sistem genitourinary dan pencernaan.
 • Keindahan Longhair, seperti baka Angora, Siberia dan Persia, membantu dengan gangguan saraf, kemurungan, insomnia. Mereka juga berfungsi dengan baik dengan radiculitis, penyakit sendi dan kram.
 • Wakil keluarga kucing baka British dan Rusia yang paling berkesan digunakan untuk memerangi penyakit sistem kardiovaskular.
 • Sphinx harus membawa kepada wanita yang mempunyai masalah ginekologi.
 • Maine Coon, yang kini merupakan baka yang popular, adalah pembantu yang baik dalam memerangi gangguan saraf. Malah kes itu diketahui, sebagai kucing baka ini agak berjaya membantu seorang gadis kecil dari England untuk bertarung dengan autisme.
 • Kucing hitam juga menghilangkan neurosis.
 • Kucing putih melegakan sindrom keletihan kronik, melegakan kemurungan.
 • Wakil keluarga kucing dengan bulu kelabu berkesan melawan pelbagai gangguan mental dan insomnia.
 • Haiwan berwarna merah dengan baik dengan tenaga, memberi kekuatan.
 • Kucing berwarna-warni sesuai untuk menormalkan tekanan darah.

Sudah tentu pengedaran oleh warna dan baka berdasarkan pengamatan dan kesimpulan seseorang, tetapi, kemungkinan besar, tidak kira apa warna haiwan kesayangan anda: ciri-ciri watak binatang dan sifatnya lebih penting.

Bagi seks haiwan, kedua-dua kucing dan kucing boleh dirawat. Perkara utama adalah untuk mengekalkan fungsi pembiakan mereka. Maksudnya, kucing itu tidak boleh disterilkan, dan kucing itu dipakai.

Bagaimana kelas diadakan?

Kucing bukan haiwan yang boleh dibuat untuk melakukan sesuatu. Oleh itu, sesi katskoterapii, diadakan apabila "purr" mahu, dan bukan apabila ia diperlukan untuk seseorang. Tetapi kita mesti memberi penghormatan kepada haiwan ini - mereka datang untuk menyelamatkan apabila perlu.

Proses rawatan berlangsung dari sepuluh minit hingga dua jam. Masa ini sudah cukup untuk mendapatkan kesan yang diingini. Ia boleh dilakukan setiap hari, jika perlu, sekali seminggu - tidak ada sekatan.

Ulasan

Felinoterapi tidak dijalankan seperti yang diarahkan dan dianjurkan sebagai jenis lain dari animoterapi.Oleh itu, tidak begitu sering mendengar maklum balas tentang kaedah rawatan ini, sebagai contoh, tentang terapi lumba-lumba, hippotherapy atau kanistherapy.

Tetapi masih, orang menganggap, selepas berkomunikasi dengan kucing, peningkatan keadaan fizikal umum, mood, peningkatan kekuatan dan tenaga.

Banyak yang menekankan bahawa kucing sentiasa merasakan sakit pada manusia. Seorang wanita memberitahu kisah bagaimana haiwan kesayangannya sentiasa terikat pada lehernya ketika dia sakit tekak, dan wanita itu juga takut pada waktu malam, seperti sesuatu yang hangat membungkusnya. Tetapi sakit tekak sangat cepat berlalu.

Kanak-kanak autistik, kucing yang tinggal di rumah, lebih terbuka kepada komunikasi daripada kanak-kanak dengan diagnosis yang sama, yang ibu bapanya tidak mempunyai haiwan.

Orang tua, terutama orang tunggal, sering melahirkan haiwan kesayangan seperti kucing. Mereka mendakwa bahawa haiwan itu tidak hanya mencerahkan kesepian mereka, tetapi juga membantu mereka memperbaiki kesihatan mereka.

Terdapat kategori orang yang tidak mengenali keberkesanan terapi kucing, tidak percaya bahawa anda boleh mendapatkan hasil dengan bantuan kucing, seperti, sesungguhnya, dengan bantuan haiwan lain. Kemungkinan besar, mereka tidak suka kepada mereka

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai terapi kucing dari video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan