Kadar pernafasan pada kanak-kanak: norma mengikut umur

Kandungannya

Bukan sahaja denyutan, suhu dan tekanan arteri dapat banyak memberitahu tentang keadaan kanak-kanak. Penunjuk sangat bermaklumat dipertimbangkan dan kekerapan pernafasan pergerakan. Bagaimana cara untuk mengukurnya, dan kekerapan apa yang dianggap sebagai norma, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Apa itu?

Biomarker seperti itu, sebagai kekerapan pernafasan pernafasan, telah diketahui sejak zaman purba. Para penyembuh dunia purba menyedari bahawa penunjuk ini berubah dalam orang yang sakit. Hari ini, NPV (kadar pernafasan) tidak kehilangan kaitannya dengan diagnosis pelbagai penyakit kanak-kanak dan dewasa. Satu pergerakan dianggap sebagai satu siri "menghirup-menghembus nafas". Anggaran bilangan pergerakan tersebut untuk tempoh masa tertentu - biasanya 1 minit.

Perlu diingatkan bahawa NPV pada kanak-kanak tidak sama seperti yang berlaku pada orang dewasa. Kanak-kanak, kerana ciri-ciri anatomi mereka, bernafas sedikit berbeza - pernafasan mereka adalah cetek, cetek, kekerapan penyedutan dan pernafasan adalah lebih tinggi. Keperluan oksigen dalam badan anak yang semakin meningkat sangat tinggi, dan jumlah paru-paru dan saiz dada kecil. Itulah sebabnya bayi memerlukan pernafasan intensif.

Walau bagaimanapun, terdapat piawaian tertentu untuk umur yang berbeza. Dan kadar pernafasan yang berlebihan melebihi norma ini mungkin menunjukkan bahawa kanak-kanak mempunyai kelapangan oksigen (hipoksia). Pernafasan pesat mengiringi pelbagai jenis patologi pada kanak-kanak.

Mengapa mengukur?

Kekerapan pernafasan, ditambah dengan penentuan kadar denyutan jantung dan jenis pernafasan, adalah penting bagi diagnostik ketika memeriksa bayi baru lahir dan bayi. Kanak-kanak seperti itu tidak dapat memberitahu ibu bapa mereka apa yang sebenarnya membimbangkan mereka, dan hanya dari indikator NPV seseorang dapat memahami bahawa ada sesuatu yang salah dengan remah. Kebanyakan penyakit yang disertai oleh pernafasan pesat dalam kanak-kanak berjaya dirawat. dengan rawatan yang tepat pada masanya dan penyediaan rawatan perubatan yang betul. Pediatrik, tentu saja, akan memberi perhatian kepada NPV kanak-kanak itu pada setiap lawatan berjadual ke klinik.

Selebihnya, ibu bapa menjaga kesihatan anak-anak, mereka mesti dapat membezakan antara pernafasan normal dan tidak normal.

Tidak sukar untuk melakukan ini, kekerapan pernafasan pergerakan adalah parameter yang mana-mana ibu, mana-mana bapa dan nenek bayi boleh menentukan secara berasingan. Perkara utama adalah melakukan segala-galanya dengan betul dan menilai dengan betul hasilnya.

Bagaimana untuk mengukur?

Sekiranya seolah-olah ibu bapa bahawa kanak-kanak bernafas terlalu kerap, kekerapan pernafasan harus diukur. Lebih baik melakukan ini apabila anak itu tenang, sebagai contoh, dalam mimpi. Apabila puan tetap berjaga, bermain, mengalami sesuatu, mengalami emosi, pernafasan menjadi lebih kerap, dan ia agak semula jadi.

Ibu harus meletakkan tangannya di dada atau perut kanak-kanak. Pilihan lokasi pengukuran sangat penting, kerana ia menentukan jenis pernafasan bayi. Pada bayi dan kanak-kanak berumur 4-5 tahun, pernafasan diafragmatik berlaku (kanak-kanak bernafas dengan perut, peritoneum pada pernafasan secara teratur meningkat, dan pada pintu keluar ia menurun).

Pada usia 4 tahun, perkembangan cara baru bagi bayi untuk bernafas bermula - pernafasan dada (apabila sel dada meningkat dan jatuh apabila membuat penyedutan dan pernafasan). Pada usia 10 tahun, kanak-kanak membentuk jenis yang lebih pelik kepadanya dengan jantina. Pada kanak-kanak lelaki, pernafasan abdomen biasanya diperhatikan, dan pada kanak-kanak perempuan - diafragma. Oleh itu, sangat mudah menentukan di mana untuk meletakkan tangan anda. perlu membina umur kanak-kanak.

Algoritma pengiraan agak mudah. Dalam masa 1 minit, pertimbangkan nafas dalam dan keluar episod. Satu siri pergerakan tersebut dianggap untuk pergerakan pernafasan. Kesilapan besar untuk mengukur nafas selama 30 saat, kemudian darabkan nombor yang terhasil sebanyak dua kali. Pernafasan tidak seperti berirama sebagai, sebagai contoh, denyutan, dan dengan itu kaedah mudah untuk mengukur NPV tidak sesuai. Sekali lagi ibu bapa akan membelanjakannya untuk mengukur kadar denyutan jantung (nadi) dan mungkin untuk menilai keadaan kanak-kanak, bermula dari norma umur.

Jam elektronik, jam randik, atau jam tangan dengan anak panah akan berguna untuk mengukur.

Norma

Terdapat banyak jadual di Internet, mengikut yang dicadangkan untuk membandingkan data yang diperoleh hasil daripada mengukur kadar pernafasan kanak-kanak dengan norma-norma. Adalah sukar untuk menilai kebenaran masing-masing. Pediatrik cuba mematuhi data yang diterbitkan dalam Pediatrik Berkowitz: Pendekatan Penjagaan Primer. Mereka diiktiraf secara rasmi:

 1. Bayi baru lahir. Kadar pernafasan - 30-60 kali seminit. Pulse - dari 100 hingga 160.
 2. Kanak-kanak 6 bulan. Kadar pernafasan - 25-40 kali seminit. Pulse - dari 90 hingga 120.
 3. Kanak-kanak dalam 1 tahun. Kadar pernafasan 20-40 kali seminit. Pulse - dari 90 hingga 120.
 4. Kanak-kanak dalam 3 tahun. Kadar pernafasan 20-30 kali seminit. Pulse - dari 80 hingga 120.
 5. Kanak-kanak dalam 6 tahun. Kadar pernafasan 12-25 kali seminit. Pulse - dari 70 hingga 110.
 6. Kanak-kanak dalam 10 tahun. Kadar pernafasan - 12-20 kali seminit. Pulse - dari 60 hingga 90.

Ibu bapa yang berwibawa akan dapat melihat sebarang penyelewengan dari norma kanak-kanak individu. Kita bercakap tentang frekuensi di mana kanak-kanak biasanya bernafas, kerana satu bayi mempunyai 40 nafas dalam 60 saat, dan satu lagi bayi pada usia yang sama hanya mempunyai 25. Jelas sekali bahawa dalam kes kedua frekuensi akan meningkat kepada 40-45 dianggap sebagai pelanggaran, dan pada mulanya, serbuk yang sering bernafas dari kelahiran, penunjuk yang sama akan menjadi norma. Ibu bapa tidak boleh mengabaikan pemerhatian mereka sendiri. Lagipun, ibu dan bapa tahu lebih baik ciri-ciri individu bayi mereka daripada sesiapa sahaja, walaupun seorang doktor yang sangat baik, yang melihat anak untuk pertama kalinya.

Sebab penolakan

Kekerapan pergerakan pernafasan dalam perubatan dipanggil Tachypnea. Ini bukan penyakit, tetapi hanya gejala yang boleh membincangkan tentang perkembangan patologi tertentu. Anda boleh bercakap tentang tachypnea sekiranya itu jika NPV berbeza dengan norma dengan cara yang tidak kurang daripada 20%. Pernafasan kanak-kanak yang kerap mempunyai sebab fisiologi dan psikologi yang dapat difahami. Apabila kanak-kanak bimbang, bimbang, berada dalam keadaan tekanan, ketakutan, dalam keadaan saraf, mereka sering bertindak balas terhadap stres dengan peningkatan pernafasan.

Tachypnea sedemikian tidak memerlukan pembetulan, rawatan, dan biasanya hilang dengan sendirinya apabila sistem saraf kanak-kanak tender diperkuat. Jika stres sangat kuat, ibu bapa boleh berunding dengan ahli saraf dan psikologi kanak-kanak.

Tachypnea patologi selalu menjadi diagnosis yang serius:

 • penyakit pernafasan akut atau kronik;
 • asma bronkial;
 • demam tinggi;
 • kecederaan otak traumatik, pembengkakan otak dan pendarahan di otak;
 • pneumonia;
 • tuberkulosis;
 • tumor di beberapa bahagian sistem pernafasan;
 • kecederaan mekanikal dada (patah tulang rusuk, retak dan anjakan);
 • patologi sistem kardiovaskular, kecacatan jantung kongenital.

Dalam kesakitan, pernafasan cetek dangkal dalam kanak-kanak diperhatikan hanya semasa tempoh peningkatan aktiviti fizikal, pada saat-saat ketika anak letih dan berusaha menangkap napasnya. Sesak nafas adalah sementara dan sementara. Tachypnea kekal. Jika lebihan kadar pernafasan yang normal tidak hilang pada kanak-kanak walaupun dalam mimpi, inilah sebabnya untuk memanggil doktor dan memeriksa bayi untuk kemungkinan penyakit.

Apa yang perlu dilakukan

Apabila mengesan peningkatan NPV pada bayi baru lahir, lebih baik memanggil doktor. Sekiranya bayi mempunyai gejala-gejala lain - hidung, batuk, demam, menyedut atau keluar menjadi sukar, penyelesaian yang optimum adalah memanggil Ambulans.Anak yang lebih tua boleh cuba membantu diri sendiri. Prasyarat adalah ketiadaan sebarang tanda-tanda tambahan yang menyakitkan.

Untuk menghentikan tachypnea cukup untuk mengambil beg kertas, memotong lubang kecil di dalamnya dan menjemput anak itu bermain beg dalam bentuk permainan. Ini akan membantu memulihkan pertukaran gas di dalam sel, dan pernafasan menstabilkan.

Menghembus nafas dan menghembus nafas hanya dilakukan melalui pakej, udara dari luar tidak dapat dihirup.

Peningkatan bernafas secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas (keseronokan, tekanan, ketakutan) selalu merupakan gejala yang membimbangkan yang ibu bapa tidak boleh mengabaikan. Adalah penting untuk segera tarik diri bersama-sama, menenangkan bayi, bernafas melalui beg, pastikan kulit kanak-kanak mempunyai warna yang normal, tidak berubah, tidak menjadi pucat dan tidak kelihatan sianosis. Rawatan sentiasa melibatkan rawatan penyakit yang menyebabkan pernafasan yang cepat.

Apa yang tidak boleh dilakukan?

Ibu bapa tidak boleh cuba memberi kanak-kanak dengan ubat pernafasan yang kerap. Tiada pil dan titisan pada masa ini boleh menjejaskan gejala individu penyakit laten yang mungkin. Tetapi di sini adalah sangat mungkin untuk memburukkan keadaan bayi dengan ubat-ubatan ini. Anda tidak boleh cuba membuat seorang anak mengalami penyedutan pernafasan yang rosak. Mereka tidak dapat membantu, tetapi pembakaran saluran pernafasan, yang boleh dibuang semasa penyedutan wap, adalah ancaman sebenar.

Adalah penting bagi ibu bapa belajar untuk membezakan tachypnea dari disynea yang paling biasa.

Mengenai kadar pernafasan pada kanak-kanak yang dianggap betul, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan