Gunting rambut pertama bayi: adakah mungkin untuk memotong rambut sehingga setahun?

Kandungannya

Dengan rambut kanak-kanak, terdapat banyak tanda dan takhayul. Dan walaupun halaman itu adalah abad ke-19, ramai orang percaya bahawa rambut itu adalah penghubung antara kanak-kanak dan alam semesta, kekuatan tertinggi, dan oleh itu potongan rambut pertama kanak-kanak diketepikan sehingga mencapai usia 1 tahun. Bagaimana membuktikan dakwaan tersebut, anda akan belajar dari artikel ini.

Tradisi rakyat

Rambut pada kanak-kanak mula tumbuh jauh sebelum kelahiran mereka, semasa tempoh perkembangan intrauterin. Bergantung pada program genetik yang ada pada janin, mereka tumbuh lebih cepat atau lebih perlahan, mempunyai warna yang terang atau gelap. Oleh itu, bayi yang baru lahir sangat tidak sama antara satu sama lain - terdapat botak dan pemilik gaya rambut padat, ada blondes dan brunettes. Tetapi tanpa menghiraukan rambut yang dilahirkan oleh anak itu, suatu hari ibu bapa menghadiri suatu soalan yang munasabah - bilakah anak itu boleh memotong rambut mereka?

Terdapat pendapat bahawa mustahil untuk memotong kanak-kanak sehingga tahun ini. Dan agak ketara bimbang tentang ibu bapa, yang bayi dilahirkan dengan keriting panjang. Sudah 3-4 bulan rambut mulai berlari ke segala arah, berpeluh kepala kanak-kanak, rambut mengganggu, dan jika ia panas di halaman, maka kerap jerawat terbentuk di kepala. Jika, lebih-lebih lagi, kanak-kanak mempunyai kepala botak (normal dan tidak berkaitan dengan riket), maka kanak-kanak kelihatan sama menakutkan, bayi itu kelihatan seperti burung pipit yang gatal dengan bulu yang berputar di arah yang berbeza dan membuat kesan yang sangat sedih.

Dan ibu bapa akan gembira untuk membuat bayi rambut pendek dan kemas, tetapi mereka diberi amaran dari semua pihak oleh saudara, kenalan, sahabat, wakil generasi tua, kaunselor dari Internet: anda tidak boleh memotong bayi sebelum tahun itu.

Sumber maklumat ini datang dari masa lalu yang jauh. Sejak rambut diperuntukkan dengan sifat mistik..

Diyakini bahawa mereka adalah repositori pengalaman, kekuatan, pengetahuan tentang manusia, mereka memberikannya hubungan yang halus dengan pasukan yang lebih tinggi, Tuhan. Rambut kanak-kanak pertama pada umumnya dikurniakan aksi sihir dan membuat pesona untuk anak dan ibunya. Oleh itu, persoalan mengenai apa yang perlu dilakukan dengan rambut selepas berkhatan, bahkan tidak naik - mereka menyimpannya sebagai mata mata.

Rambut pertama kanak-kanak itu dianggap paling penyembuhan untuknya. Ia dipercayai bahawa mereka boleh membawa nasib baik ke dalam hidupnya dan menyembuhkannya jika penyakit itu datang. Untuk melindungi rambut yang diikat flagellum, dikepalani dengan mengikat dan bersembunyi dalam medali, yang menggantungkan anak di lehernya. Ibu-ibu Georgia, Armenia, dan keriting bayi pertama diletakkan di dalam sebuah buku - mereka memilih jumlah yang tebal untuk ini dan menyimpan rambut di antara muka, percaya bahawa ini akan membantu kanak-kanak menjadi bijak.

Sesetengah rambut kanak-kanak pertama dibakar atau dikebumikan di tempat rahsia supaya ahli sihir jahat tidak dapat menggunakannya untuk ritual dan burung untuk membina sarang. Jika ibu bapa mahu kanak-kanak menjadi kaya, rambut itu dikebumikan di dalam semut di hutan.

Bagi potongan rambut, jadi kanak-kanak tidak dipotong pada tahun-tahun pertama. Kanak-kanak lelaki dipotong selepas 2-3 tahun, kanak-kanak perempuan tidak dipotong sama sekali, supaya untuk berkahwin gadis itu mempunyai bra panjang.

Penyelidik tradisi etnik berhujah bahawa Alasan untuk sikap yang menghormati kepada rambut anak pertama adalah kematian bayi yang tinggi disebabkan oleh ubat yang kurang berkembang.. Tidak dapat menahan bakteria, virus dan bahaya lain, ibu-ibu cuba untuk tidak membiasakan diri pada anak semasa tahun pertama hidupnya.Itulah sebabnya mereka mengatakan bahawa anak yang datang ke dunia ini hanya melihat dia dan keluarganya, dan pada bila-bila masa boleh memutuskan untuk meninggalkannya - itu adalah haknya.

Ia adalah tahun pertama yang dianggap kritikal.. Untuk memotong seorang anak bermakna menerima dia, untuk menjadikannya ahli keluarga sepenuhnya, dan ini dilakukan hanya selepas setahun.

Secara beransur-ansur, kenyataan tentang bahaya pemotongan hingga satu tahun telah bertambah banyak dengan pelbagai tanda. Oleh itu, hari ini kita dapat mendengar penjelasan tersebut untuk larangan ini.

  • Jika anda memotong rambut kanak-kanak setahun, dia akan bercakap dengan teruk. Adalah dipercayai bahawa memotong rambut dalam arti mental memendekkan bahasa dan ingatan.

  • Gunting rambut sehingga setahun boleh sangat menakutkan kanak-kanak. Ketakutan ini dapat mengubah keperibadian secara keseluruhan - kanak-kanak akan membesar dengan pengecut, pengecut.

  • Pemotongan rambut sehingga setahun boleh membawa kepada fakta bahawa seorang kanak-kanak akan mengalami kesulitan material yang teruk sepanjang hidupnya, secara harfiah dia disiksa oleh keperluan, kemiskinan.

Potongan rambut pertama kanak-kanak - seorang budak lelaki di Rusia dijalankan secara eksklusif di Maundy Khamis, beberapa hari sebelum Paskah.

Majlis tersebut dihadiri oleh bidan, yang telah mengambil penghantaran 3 tahun yang lalu (dia mengamalkannya pada usia 3 tahun). Juga menjemput wali datuk bayi. Lelaki sulung atau godfather mempunyai hak untuk memotong curl pertama. Pertama, salib dipotong di kepala - ia dipercayai bahawa ini akan membantu, selepas memotong, melindungi kanak-kanak dari kesan kekuatan gelap dan orang yang tidak baik. Rambut dikumpulkan dan berlebihan. Mengekalkan mereka sehingga dewasa.

Anak lelaki dewasa itu lagi dipotong oleh helai dan dicampur dengan rambut bayi. Begitulah cara mereka membuat pesona untuk lelaki yang sedang berjuang di medan perang.

Umur optimum untuk potongan rambut pertama

Jika kita sekali lagi ingat kenapa dan untuk apa tanda-tanda yang dibuat tentang rambut orang-orang di zaman kuno, menjadi jelas bahawa hari ini, dengan ubat-ubatan yang maju dan kematian bayi yang rendah, tidak perlu memelihara ritual seperti itu.

Mari kita lihat rambut kanak-kanak dari sudut pandangan saintifik. Apa jenis anak yang mereka miliki bergantung kepada genetik, dan bukan pada masa dan bagaimana mereka memotong rambut mereka untuk kali pertama..

Botak bercukur, potongan rambut hanya selepas setahun dan kepercayaan tahyul lain ibu bapa tidak akan dapat meningkatkan ketumpatan dan kualiti rambut pada kanak-kanak yang tidak mempunyai gaya rambut tebal sejak dilahirkan.

Rambut pertama sangat tipis, dengan medula yang lemah, mereka lebih seperti turun. Tetapi selepas bulan pertama, apabila tempoh neonatal berakhir, mereka mula berkembang pada kadar kira-kira satu sentimeter sebulan.

Oleh itu, kesimpulan bahawa kanak-kanak perlu dipotong apabila keperluan timbul dari beliau dan ibu bapanya. Rambut dalam dua bulan campur tangan. Ganggu dalam enam bulan - berasa bebas untuk membuat gaya rambut pendek. Gundukan yang subur tidak menjadi ketegangan selama setahun atau setengah tahun, tidak ada ruam lampin, memasak tidak berpeluh - jangan ricih sama sekali jika anda ingin mengagumi keriting anak-anak yang panjang.

Adalah jelas bahawa anda perlu menilai dengan teliti situasi - masa tahun, iklim di apartmen, tabiat hangat atau mudah memakai kanak-kanak, kepekaan kulitnya. Perlu perhatian, jika rambut tidak mengganggu anak, jika mereka tidak memanjat mata.

Masa rambut ibu bapa pertama menentukan sendiri. Dan ia akan menjadi baik jika mereka bergantung pada keputusan ini bukan pada tahyul dan omens, tetapi berdasarkan akal fikiran mereka.

Sama ada perlu mencukur kanak-kanak dengan botak, tidak ada konsensus. Tetapi di sini sudah cukup untuk mengatakannya Tidak ada satu hujah perubatan saintifik yang dicukur wanita botak mempunyai rambut tebal. Oleh itu, soalan ini ibu bapa mesti menentukan sendiri. Bayi botak seperti itu - bercukur, tidak suka - memotongnya sendiri atau membawa kanak-kanak itu ke salon rambut kanak-kanak di mana kanak-kanak itu akan membuat gaya rambut model.

Walaupun terdapat banyak pertubuhan seperti itu, adalah disyorkan untuk melakukan potongan rambut pertama di rumah, di mana suasana bayi sudah biasa. Pilih gunting dengan tip bulat, supaya tidak sengaja mencederakan bayi.Jika bayi itu nakal, cubalah memotongnya semasa tidur.

Penjagaan rambut

Terlepas dari berapa umur ibu bapa memutuskan untuk memotong rambut anak lelaki atau perempuan, anda perlu menjaga rambut keriting bayi pertama. Ini akan membantu mengelakkan kesulitan dan kesulitan.

Peraturan am untuk menjaga kepala bayi adalah seperti berikut.

  • Jangan gunakan sabun bayi untuk mencuci rambut. Beli syampu bayi khas dengan keasidan neutral. Ini akan membantu mengekalkan lapisan lipid pelindung pada batang rambut. Juga, jangan basuh rambut anda dengan detergen lebih daripada sekali seminggu. Pemusnahan lapisan pelindung dipenuhi dengan kulit kering dan seborrhea, kerana kerja kelenjar sebum terganggu.

  • Jangan gunakan teh herba untuk penjagaan rambut.. Walaupun banyak petua dan kenyataan bahawa merebus chamomile atau kulit kayu oak menguatkan struktur rambut kanak-kanak, doktor berjaya mewujudkan hanya satu sambungan - antara decoctions dan alergi kanak-kanak. Pada pertumbuhan rambut dan kepadatan broths mereka secara umumnya tidak menjejaskan.

  • Jangan sikat rambut bayi basah. Tunggu sehingga mereka kering. Jangan gunakan pengering rambut untuk pengeringan. Berus sikat anak anda untuk kanak-kanak, dengan gigi yang tumpul, supaya tidak merosakkan dan mencederakan kulit kepala.

  • Dengan kehadiran bola rambut kusut (tikar yang disebut), jangan cuba membongkarnya, berani mengambil gunting itu dan berhati-hati memotongnya.

Jika kerak seborrheic, ruam, pustula ditemui di kepala bayi, dengan kehilangan rambut besar-besaran (merangkak), anda perlu berunding dengan pakar pediatrik - pelbagai masalah yang mungkin, yang berada dalam kecekapan pekerja perubatan.

Pendapat pakar

Untuk memotong atau tidak memotong, mencukur atau membuat potongan rambut adalah isu yang walaupun dalam keluarga yang sama kadang-kadang sukar untuk mencapai persetujuan. Sekiranya kita meneruskan prinsip-prinsip manfaat untuk kanak-kanak, maka rambut di mana-mana umur (tidak sehingga setahun atau tidak), menurut ahli pediatrik dan pakar trikol, tidak mencederakan bayi. Tidak lebih buruk atau lebih baik daripada rambutnya tidak akan.

Pediatrik terkenal dan tuan rumah TV Yevgeny Komarovsky bersetuju dengan pendapat ini, yang mendakwa bahawa masalah potongan rambut bayi oleh ibu bapa dan datuk nenek sangat dibesar-besarkan. Malah, tidak ada masalah - rambut boleh dan harus dipotong kemudian dan seberapa banyak kali ibu bapa bayi memerlukan dan berapa banyak yang diperlukan.

Tiada doktor akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan dengan rambut yang dipotong bayi. Perubatan tidak menjalin hubungan antara mereka dan apa yang akan menjadi keadaan kesihatan manusia, kesejahteraan dan kejayaannya.

Kaedah pelupusan (serta penyimpanan) helai bayi, dipotong dari kepala bayi, tidak mempunyai nilai praktikal.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai masa untuk memotong bayi buat kali pertama dan bagaimana, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan