Terapi lumba-lumba dan manfaatnya untuk kanak-kanak

Kandungannya

Setiap tahun minat dalam rawatan haiwan semakin meningkat. Dan ini tidak munasabah. Orang ramai sangat membantu kuda, lumba-lumba, anjing, kucing dan haiwan lain dalam memerangi penyakit mereka. Setiap haiwan melakukan fungsinya dan patut mendapat perhatian yang besar.

Adakah anda tahu bahawa:

 • Dolphin dianggap sebagai salah satu haiwan paling bijak;
 • Lumba-lumba itu mempunyai temperamen yang sangat baik dan tidak akan membahayakan manusia bahkan di alam liar, walaupun menjadi pemangsa;
 • Lumba-lumba sangat suka bermain dan ingin tahu;
 • Lumba-lumba mempunyai hidung yang kuat sehingga dapat membunuh seekor yu dengan satu pukulan;
 • Seorang lumba-lumba boleh, seperti mesin ultrasound, menyedari bahawa seorang wanita hamil;
 • Bagi lumba-lumba, pek mereka sangat penting, mereka dapat membantu antara satu sama lain dan bahkan melahirkan anggota pek mereka.

Sedikit sejarah

Pada separuh kedua abad kedua puluh, lautan dan dolphinariums mula dibuka di Amerika. Dan terima kasih kepada pemerhatian ikan lumba-lumba dan interaksi mereka dengan manusia, ternyata binatang-binatang ini dapat dirawat.

Pengasas terapi lumba-lumba adalah ahli psikologi Amerika David Nathanson. Beliau mula-mula menyedari dan menyifatkan faedah berkomunikasi dengan ikan lumba-lumba. Dia menyaksikan sekumpulan kanak-kanak dengan sindrom Down, yang berada di dalam air dengan lumba-lumba, dan melihat bahawa haiwan yang tidak disediakan khas untuk langkah-langkah terapeutik masih merawat kanak-kanak dengan berhati-hati. Pada masa yang sama, semasa perbualan ini, keputusan yang cukup baik diperolehi dalam memerangi penyakit ini.

Kemudian, saintis dan doktor dari Kanada, Jepun, Jerman dan negara-negara lain mula belajar dan membangunkan terapi lumba-lumba.

Di Rusia, teknik ini diiktiraf tidak lama dahulu, tetapi hakikat bahawa di USSR di Sevastopol pada masa yang sama dengan Amerika, GA Shurepova menjalankan kelas dengan terapi lumba-lumba dengan orang dewasa, di mana keberkesanan latihan sedemikian terbukti, adalah luar biasa. Orang ramai mula berasa lebih baik, aktiviti motor mereka bertambah baik dan keadaan emosi mereka kembali normal.

Faedahnya

Apakah penggunaan berkomunikasi dengan ikan lumba-lumba? Seperti dalam hal rawatan dengan haiwan lain, beberapa faktor mempengaruhi tubuh manusia.

Berada di dalam air dengan haiwan, kanak-kanak itu melegakan dan berasa selesa.. Keyakinan memberi dia kesedaran bahawa di sebelahnya ada binatang yang besar dan kuat, dan dia melakukan beberapa tindakan dengan lumba-lumba.

Lumba-lumba sangat baik hati dan suka bermain, mereka tidak akan menyukai kesunyian dan pasti akan bermain dengan anak itu. Mereka memuja kanak-kanak. Haiwan ini memberikan caj positif yang kuat, meningkatkan perasaan dan memberi keyakinan.

Juga kepada faktor positif harus dikaitkan dengan hydromassage yang diterima oleh seorang kanak-kanak di dalam air. Ia amat berguna dan ditunjukkan untuk kanak-kanak dengan penyakit sistem muskuloskeletal, masalah dengan nada otot. Semasa pergerakan ikan lumba-lumba, ayunan air disebarkan kepada kanak-kanak, yang sangat berguna untuk seluruh organisma.

Tetapi keunikan utama lumba-lumba dan kesan terapeutik utama dalam keupayaan mereka untuk menghasilkan ultrasound tertentu.

Lumba-lumba boleh membuat bunyi frekuensi sehingga 200 kHz, manakala seseorang mengambil frekuensi tidak lebih daripada 20 kHz. Menariknya, mereka tidak menjejaskan organ manusia, seperti segala cara rawatan, tetapi pada sel-sel tubuh. Oleh itu, mereka mula, memperbaiki, mengaktifkan semua proses.

Petunjuk

Terdapat banyak manfaat untuk berkomunikasi dengan ikan lumba-lumba kepada ramai orang. Tetapi mungkin penyakit yang paling biasa yang terapi lumba-lumba bergelut dengan adalah autisme pada kanak-kanak. Juga, kaedah rawatan ini ditetapkan untuk penyakit berikut:

 • Cerebral palsy;
 • Sindrom Down;
 • Hyperactivity;
 • Gangguan tidur;
 • Kerosakan pendengaran;
 • Penglihatan kabur;
 • Gangguan ucapan;
 • Neurosis;
 • Masalah ingatan;
 • Pelbagai gerakan sukarela, seperti: tics saraf, kekejangan;
 • Kemurungan;
 • Pelbagai penyakit sistem muskuloskeletal.

Terapi lumba-lumba kadang-kadang disyorkan untuk orang dewasa, orang yang sihat. Terutama ia membantu melegakan tekanan kepada wakil-wakil profesion berbahaya seperti: penyelamat, pemadam kebakaran, anggota polis.

Contraindications

Sudah tentu, terapi lumba-lumba mempunyai kontraindikasi, walaupun sepertinya pada pandangan pertama benar-benar selamat. Ini termasuk:

 • Epilepsi;
 • Penyakit onkologi;
 • Kegagalan kardiovaskular;
 • Penyakit berjangkit;
 • Kehadiran luka terbuka;
 • Penyakit sistem saraf dalam bentuk yang teruk.

Dalam kes kanser, tidak disyorkan untuk mengambil rawatan dengan lumba-lumba, kerana ia mengaktifkan dan mencetuskan semua proses dalam badan, termasuk pertumbuhan tumor. Walau bagaimanapun, jika kita bercakap mengenai peringkat awal, maka anda juga harus beralih kepada lumba-lumba untuk emosi positif.

Teknik

Sesi terapi lumba-lumba boleh dilakukan menggunakan salah satu kaedah berikut:

 • Dianjurkan. Pakar membina pengajaran, dengan mengambil kira keunikan pesakit, membangunkan pelan tindakan, memantau perkembangan tugas dengan teliti, menganalisis hasilnya.
 • Tidak teratur. Pesakit diberi peluang untuk membina hubungan dan komunikasi sendiri dengan haiwan. Penyertaan pakar dikurangkan hanya untuk mengawal keselamatan manusia dan haiwan.

Kaedah pertama digunakan lebih kerap, kerana terapi lumba-lumba direka untuk menyelesaikan banyak masalah kesihatan yang serius. Dan ini memerlukan organisasi tertentu dan campur tangan pakar.

Versi terapi lumba-lumba kedua, tentu saja, juga memberikan hasil yang baik dalam banyak kes, contohnya, untuk menghilangkan kemurungan atau kelonggaran, tetapi di negara kita, ia kurang mendapat permintaan.

Bagaimana kelasnya?

Kursus rawatan, sebagai peraturan, terdiri daripada 7-10 kelas, setiap sesi berlangsung 10-15 minit, dalam kes-kes yang jarang berlaku 20. Perlu diingat bahawa lumba-lumba menjadi sangat lelah semasa sesi, sehingga mereka memerlukan waktu untuk berehat.

Terapi lumba-lumba terdiri daripada dua peringkat:

 • Pasif Pesakit dan lumba-lumba sedang dilatih untuk kelas - pengajar menggunakan teknik khas untuk menyesuaikan kanak-kanak dan mengaktifkan lumba-lumba.
 • Aktif. Interaksi langsung anak dan binatang, pelaksanaan tugas dan latihan tertentu.

Pendudukan yang sama bukan hanya berenang di dalam air dengan haiwan, tetapi juga permainan dengannya. Sebagai contoh, seorang pengajar boleh meminta seorang kanak-kanak membuang lumba-lumba bola atau gelung.

Juga, berada di sebelah atau tangga, kanak-kanak menerima isyarat ultrasonik. Ini berlaku apabila lumba-lumba berenang dan menyentuh pesakit dengan hidung. Untuk ini juga diketepikan masa tertentu.

Dan yang paling penting - interaksi dengan haiwan di dalam air. Pada masa ini bahawa rawatan dilakukan maksimum, pelepasan psikologi utama berlaku, kanak-kanak berasa tenang dan berpuas hati, sejumlah besar endorphin dilepaskan dalam darah.

Pakar mengatakan bahawa hasilnya dapat dilihat selepas pelajaran ketiga, kadang-kadang selepas yang pertama. Tetapi perlu difahami bahawa semakin rendah usia di mana anda memulakan kelas, semakin baik kesannya.

Di mana saya boleh mengambil kursus di Rusia

Rawatan lumba-lumba diamalkan di banyak bandar: Moscow, St. Petersburg, Kislovodsk, Yevpatoria, Alushta, Yalta, Gelendzhik, Anapa, Sochi, Rostov-on-Don, Yekaterinburg dan penempatan lain.

Ulasan

Sangat sukar untuk mencari ulasan negatif mengenai kaedah rawatan seperti terapi lumba-lumba. Lagipun, ini sudah pasti cara yang berkesan untuk memerangi banyak penyakit.Tetapi aktiviti sedemikian agak mahal, dan sesetengah keluarga perlu menolak rawatan dengan ikan lumba-lumba dengan tepat kerana. Juga, anda perlu mendaftar untuk sesi sedemikian terlebih dahulu, kadang kala enam bulan atau setahun.

Lumba-lumba telah membantu banyak anak dan ibu bapa mereka. Oleh itu, ibu bapa kanak-kanak autistik mengatakan bahawa selepas bercakap dengan ikan lumba-lumba, kanak-kanak mula berasa lebih yakin, menyingkirkan fobia, menjadi lebih terbuka kepada komunikasi, banyak anak yang mempunyai kelewatan pertuturan mula mengucapkan kata-kata.

Telah dicatatkan bahawa pada kanak-kanak yang mengalami cerebral palsy, kegembiraan saraf menurun, proses pemikiran, keupayaan belajar, memori, ucapan, peningkatan aktiviti fizikal, nada otot berkurangan.

Sesetengah ibu bapa berterima kasih kepada lumba-lumba untuk menyembuhkan anak-anak mereka sepenuhnya gagap.

Terdapat juga pendapat yang disokong oleh keputusan bahawa terapi lumba-lumba agak berkesan sekiranya enuresis.

Kanak-kanak yang luar biasa, hiperaktif selepas pelajaran pertama menjadi lebih tenang dan lebih seimbang dengan pendapat doktor dan pesakit.

Sesetengah orang dewasa suka menghabiskan masa dengan cara ini - berenang dengan lumba-lumba. Mereka mengatakan bahawa ia sangat santai, memberikan kekuatan dan keyakinan, meningkatkan keadaan fizikal secara keseluruhan.

Merumuskan, kita boleh mengatakan bahawa terapi lumba-lumba adalah kaedah rawatan yang sangat berkesan, menghasilkan keputusan dengan lebih cepat, memerlukan latihan yang kerap dan sikap tertentu.

Mengenai manfaat terapi lumba-lumba, lihat video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan