Pengerasan kanak-kanak prasekolah

Kandungannya

Semakin cepat ibu bapa menghadiri pengerasan kanak-kanak itu, kekuatiran imunitinya akan menjadi permulaan lawatan ke tadika, sekolah, yang bermaksud bahawa penyakit bermusim tidak akan begitu buruk bagi bayi. Kekerasan kanak-kanak prasekolah mempunyai ciri-ciri sendiri, yang akan kita pertimbangkan dalam artikel ini.

Mengapa anda memerlukannya?

Pengerasan dikenali kepada manusia dari zaman dahulu lagi. Kesan fisioterapeutik yang kompleks ini menggunakan kemungkinan alam sekitar: udara, matahari, air, suhu, dihargai oleh para doktor zaman dahulu. Pada masa yang sama, ubat tidak datang dengan apa-apa yang baru. Segala-galanya yang dikuatkuasakan dicipta oleh sifat, kerana orang biasa pergi tanpa kasut, minum dari sumber semula jadi, tidak takut terkena matahari dan angin, dan jauh lebih sihat.

Sistem pengerasan adalah usaha orang moden untuk mendekati keadaan hidup semulajadi spesies yang mana dia berada. Impak beransur-ansur faktor luaran mencetuskan satu siri proses dalam badan, meningkatkan dan menggerakkan kerja-kerja organ dan sistem. Setiap kanak-kanak sejak lahir mempunyai potensi semula jadi yang besar untuk menentang penyakit dan ancaman dari luar, tetapi ibu bapa biasanya merosakkannya di putik, anak kutaya, melindungi mereka dari draf, menggunakan piring steril, puting.

Ia adalah pengerasan yang membawa tubuh lebih dekat kepada keadaan semula jadi dan melatih imuniti kanak-kanak. Keadaan kesihatan bertambah baik, metabolisme menjadi lebih cepat, imuniti lebih kuat, bersedia untuk memberikan tindak balas yang mencukupi terhadap sebarang ancaman pada waktunya. Saluran darah kanak-kanak yang mengeras adalah dalam nada biasa, yang mengurangkan kemungkinan penyakit jantung dan vaskular berkembang pada masa akan datang, kanak-kanak mula menjadi sakit kurang kerap, dan jika mereka sakit, penyakit-penyakit itu akan cepat, tanpa komplikasi.

Pengerasan meningkatkan kebolehan penyesuaian kanak-kanak, yang akan menjadi bantuan yang sangat baik untuk perubahan besar dalam kehidupan, contohnya, ketika anda mulai sekolah.

Jenis dan kaedah

Pengerasan adalah tradisional dan tidak konvensional (contohnya, berenang musim sejuk disertakan di sini). Dan kaedah pembajaan prasekolah dibahagikan kepada khas dan tidak istimewa.

Langkah-langkah tidak khas termasuk langkah-langkah harian untuk mewujudkan keadaan yang menggalakkan bagi perkembangan kanak-kanak:

 • tabiat orang tua yang berguna memakai kanak-kanak untuk cuaca;
 • penciptaan mikroklimat yang betul di apartmen: suhu udara adalah kira-kira 21 darjah, kelembapan sekurang-kurangnya 50-60%.

Tetapi semua keruntuhan dan douches sudah termasuk kaedah khas, dan mereka boleh diamalkan di tadika dan di rumah.

Pertimbangkan kaedah apa yang ada hari ini.

Udara

Pendedahan ke udara dianggap cara paling mudah untuk digunakan untuk semua orang. Prosedur pengerasan dapat dimulakan jika tidak ada pengalaman yang mencukupi, karena pengerasan udara akan menguntungkan dengan melengkapi metode lain.

Beberapa langkah khas tidak boleh diambil, untuk membuat pelan tindakan dan melukis prosedur pada masa juga bukan penyelesaian terbaik. Ibu bapa perlu memperkenalkan pendedahan udara ke dalam kehidupan seharian kanak-kanak:

 • ketika berpakaian, biarkan anak telanjang selama beberapa minit, jangan tergesa-gesa segera berpakaian dia di pakaian lain;
 • semasa senaman pagi atau gimnastik, lepas baju anda;
 • letakkan kanak-kanak prasekolah untuk tidur di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik terlebih dahulu;
 • gunakan pengudaraan dalaman sehingga lima kali sehari, walaupun di musim sejuk;
 • Setiap hari, kanak-kanak mesti berjalan di jalanan, dan semakin lama mereka, semakin baik.

  Apabila mengangkat kanak-kanak dari tidur pada waktu pagi, ambil masa lima minit untuk mengisi, tetapi pastikan bilik kanak-kanak tidak panas - untuk gimnastik, suhu optimum ialah + 18 ° C Secara beransur-ansur mengurangkannya selama beberapa hari dengan 1 darjah, sehingga suhu mencapai 12 darjah.

  Menggalakkan berkaki ayam berjalan di atas lantai. Pada musim panas - di atas rumput, pasir, tanah. Ini akan membantu bukan sahaja dalam masalah pengerasan, tetapi juga dalam pembentukan lengkungan kaki yang betul, yang akan menjadi pencegahan kaki rata dan masalah ortopedik lain kaki. Tidak perlu takut bahawa berjalan kaki bertelanjang kaki akan menyebabkan sejuk - kaki mempunyai harta yang unik untuk tubuh manusia sempit, dan oleh itu tidak ada kehilangan haba dalaman. Ia adalah perkara yang lain - duduk di atas permukaan yang sejuk, dengan selesema ia sangat mungkin.

  Dengan memperkenalkan berkaki ayam berjalan ke dalam tabiat, seseorang secara beransur-ansur boleh menguasai kaedah berjalan tertentu, contohnya, melalui salji. Untuk melakukan ini, mula-mula meletakkan anak itu dengan satu kaki di salji, kemudian yang kedua. Dan kemudian dia boleh berdiri di atas salji dengan dua kaki. Prosedur bermula dari 1 minit dan disesuaikan secara berperingkat hingga 10 minit.

  Jangan takut untuk menghilangkan pakaian berlebihan. Walaupun bayi itu keluar dari bandar pada musim panas, dia boleh bermain tanpa baju, dan pada awal musim bunga, ketika dia bermain di luar, anda boleh melepas jaketnya untuk sementara waktu dan kemudian meletakkannya kembali.

  Ingat: semakin luas kulit kulit yang bebas kulit, pelindapkejutan udara yang lebih cekap akan menjadi.

  Sunny

  Apabila terdedah kepada kulit, sinar ultraviolet menjadi sumber vitamin D, yang diperlukan oleh anak untuk pertumbuhan, proses metabolik, serta sistem saraf dan pembentukan tisu tulang. Tetapi ia harus difahamiMengenai manfaat pengerasan tersebut boleh dilepaskan oleh bahaya, kerana sinar matahari sangat kuat pada tubuh.

  Jika seorang kanak-kanak prasekolah tidak mempunyai kontraindikasi untuk tinggal di bawah sinar matahari, anda perlu mula mengeraskan dengan berada di bawah naungan, dan hanya kemudian mendedahkan matahari untuk memisahkan bahagian badan - kaki dan lengan pertama. Berjemur bermula dari 2-3 minit dan secara beransur-ansur diselaraskan hingga 10 minit. Apabila tan muncul pada kulit anda, anda boleh memanjangkan pendedahan cahaya matahari anda.

  Ia penting! Kanak-kanak prasekolah berjemur harus pada masa apabila intensiti radiasi UV minimum - dari 8 hingga 11 pagi, dan selepas 16 jam. Jangan lupa tentang tudung untuk kanak-kanak - panama harus dibuat kain semulajadi yang ringan, dan anda harus sentiasa mempunyai sebotol air minum yang bersih dengan anda supaya kanak-kanak boleh minum pada bila-bila masa.

  Air

  Pengerasan dengan air adalah kaedah pengerasan yang paling popular dan efektif untuk kanak-kanak prasekolah. Prosedur air mengaktifkan kekebalan dan membantu kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan lebih baik. Prosedur mempunyai kesan vasoconstrictor dan vasodilating, melatih thermoregulation, berkaitan dengan mana kanak-kanak menjadi kurang terdedah kepada faktor-faktor hipotermia, jarang mendapat sakit.

  Kanak-kanak prasekolah mesti memasuki mod hari ini mencuci tangan setiap hari tetapi ia berbeza dari kawasan permukaan biasa dan suhu air. Ia adalah perlu untuk membasuh bukan sahaja tangan, tetapi juga bahu, leher, bahagian atas dada. Pada mulanya, gunakan air suam, dan kemudian secara beransur-ansur mengurangkan suhunya dengan 1 darjah setiap hari, dan sebagainya hingga 16-17 ° C.

   Pengerasan oropharynx selepas makan air sejuk sangat berkesan. Gunakan untuk air mendidih yang disejukkan kepada 16 ° C.

   Bungkusan sedemikian akan sangat berguna untuk kanak-kanak prasekolah, yang sering menjadi sakit, tetapi ibu bapa kanak-kanak itu harus memahami bahawa mereka perlu menurunkan suhu air untuk bayi dengan lebih perlahan - tidak setiap hari tetapi empat darjah setiap hari. Ia harus bermula dengan 35 darjah untuk mana-mana kanak-kanak. Rinses tidak berhenti walaupun dengan penyakit ini, jika doktor anda tidak keberatan. Tetapi untuk membasuh seperti itu menggunakan air, yang merupakan pasangan darjah lebih tinggi daripada biasa.

   Jika sebelum kanak-kanak tidak dipadamkan, dan hanya dalam 3-4 tahun mereka memutuskan untuk memulakan kesihatannya untuk hari-hari persekolahan, memulakan pelindapkejutan air. secara beransur-ansur, dengan rubdowns. Mereka dijalankan dengan air sejuk dari lengan, leher, dipindahkan ke badan, kaki. Pastikan sapukan kanak-kanak selepas menyapu dengan tuala keras ke kulit sedikit merah. Suhu air untuk penggosok pada tahap awal harus berada di atas 35 ° C, dan kemudian secara beransur-ansur dikurangkan menjadi 22 ° C pada musim panas dan 23-24 ° C pada musim sejuk.

   Langkah seterusnya dalam skim penarikan adalah menuang. Adalah penting untuk tidak tergesa-gesa dan mengikuti cadangan utama - untuk melakukan segala-galanya secara beransur-ansur. Kaki pertama dituangkan. Di beberapa tapak semaian dan kumpulan tadika yang lebih tua terdapat pakar penguatkuasaan dan terapi senaman, yang menjalankan prosedur tersebut dengan persetujuan ibu bapa, memberikan nasihat, membantu menguasai teknik asas.

   Untuk mula menyerah sesuai air dengan suhu kira-kira 30 ° C, setiap minggu ia diturunkan darjah, dan secara beransur-ansur diselaraskan kepada 14 ° C.

   Penting: jika kaki ke permulaan prosedur sejuk, matlamat tidak akan tercapai, hanya kaki panas yang dicurahkan. Oleh itu, adalah munasabah untuk menjalankan menuangkan selepas tidur. Kemudian kaki disapu dengan tuala keras.

   Berbeza adalah langkah seterusnya. Dan mereka juga bermula dengan kaki. Jika kanak-kanak umumnya sihat, kontras antara air suam dan sejuk boleh dari 14 hingga 32 ° C, jika bayi sering sakit dan mempunyai imuniti yang lemah, kontrasnya harus kurang ketara - 25-32 ° C. Douches badan dijalankan dengan air dari 36 ° C, secara beransur-ansur mengurangkan suhunya kepada 19 ° C. Douche pertama harus bertahan tidak lebih dari 15 saat.

   Masa rawatan air dapat ditingkatkan secara beransur-ansur. Prosedur untuk menyiram adalah seperti berikut: kaki, lengan, belakang, dada, perut dan sisi. Setelah menyusu, gosokkan anak dengan tuala keras untuk membetulkan kulit.

   Kanak-kanak mesti berenang: di dalam bilik mandi, di kolam, di kolam renang. Pada masa yang sama, anda juga perlu mematuhi peraturan yang menyatakannyaKesan air, udara, matahari harus munasabah, bertahap, beransur-ansur.

   Petua dan cara

   Apabila merancang pengerasan seorang anak prasekolah, penting untuk mengetahui peraturan asas dan prinsip, yang perlu dipatuhi tanpa mengira kaedah pengerasan yang dipilih.

   • Sebelum memulakan, pastikan anda berunding dengan pakar pediatrik anda. Berjemur mempunyai kontraindikasi, sebagai contoh, mereka boleh membahayakan kanak-kanak dengan penyakit dermatologi, masalah kanser, nevi, photoallergy. Pendedahan kepada sejuk adalah kontraindikasi pada kanak-kanak yang mempunyai alergi yang sejuk, dan prosedur air mengehadkan kanak-kanak dengan reaksi alahan akuatik aqua.
   • Apa-apa kesan harus beransur-ansur, lancar, masa prosedur meningkat sedikit demi sedikit, suhu menurun terlalu perlahan. Jika sekaligus sukar untuk merangka satu pelan tindakan, mintalah doktor untuk membantu - dia akan memberikan jadual memo di mana anda akan dapat menunjukkan peringkat utama prosedur pemulihan anda.
   • Pengerasan bukan merupakan pencapaian atau peristiwa. Ini adalah cara kehidupan sehari-hari dan kebiasaan, yang sepatutnya menjadi semula jadi bukan hanya untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk seluruh keluarga. Ia akan menjadi pelik jika ibu bapa mula menuntut sesuatu dari bayi yang mereka tidak lakukan.
   • Jika kanak-kanak itu sakit, prosedur pembajaan membatalkan hanya untuk masa suhu badan tinggi. Selepas normalisasi, pengerasan kembali beransur-ansur.
   Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

   Kehamilan

   Pembangunan

   Kesihatan