Bagaimana jika kanak-kanak itu dibesarkan dengan darah?

Kandungannya

Kebanyakan wanita selepas melahirkan mengalami regurgitasi, kerana hampir setiap bayi baru lahir meludah susu feminin atau susu formula selepas makan. Proses ini adalah fisiologi dan normal, jika jumlah regurgitated adalah kecil, dan keadaan umum kanak-kanak tidak rosak. Jadi, bayi itu "menghilangkan" udara yang ditelan ketika makan, serta dari makanan yang berlebihan, yang masuk ke dalam perutnya yang kecil dengan mengisap aktif bersama dengan udara.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang regurgitation adalah gejala penyakit, dan jika ibu melihat darah dalam susu, ia sentiasa menakutkan. Adakah berbahaya untuk meresap dengan darah dan mengapa ia berlaku pada bayi, dan juga apa yang perlu dilakukan kepada ibu jika bayi itu membesarkan susu, di mana terdapat campuran darah?

Kenapa regurgitasi dengan darah

Penyebab regurgitasi yang paling biasa dengan susu, di mana darah hadir, adalah pengambilan darah bayi semasa menghisap, apabila terdapat retakan pada puting ibu. Sekiranya seorang wanita mempunyai puting yang sangat sensitif, kulitnya pecah dengan mudah ketika memberi makan bayi, darah dari retak tersebut akan jatuh ke dalam perut anak kecil dengan makanan, dan semasa regurgitasi, ibunya akan melihat kelebihannya dalam susu, yang bayi akan "kembali".

Penyebab kedua, penyebab kerap meludahkan darah adalah kerosakan pada saluran darah saluran pencernaan bayi. Ini adalah masalah yang sangat serius, yang membantu untuk mendiagnosis pemeriksaan tambahan kanak-kanak.

Bayi yang baru lahir mungkin juga berdarah dengan darah pada hari pertama kehidupan jika dia menelan cairan amniotik semasa kelahiran. Ini adalah keadaan yang sama sekali tidak menunjukkan sebarang patologi.

Darah dalam susu, yang dibesarkan oleh bayi selepas makan, boleh muncul dengan pelbagai sebab, mula-mula cuba mencari situasi itu sendiri

Apa yang perlu dilakukan

Setelah melihat garis-garis darah dalam susu yang bayi dibesarkan selepas makan, anda harus berhati-hati melihat tingkah laku bayi.

Perkara utama adalah memastikan anak tidak muntah:

  • Tidak seperti regurgitasi, apabila susu dilepaskan tanpa banyak tekanan, muntah akan disertai oleh ketegangan yang kuat abdomen.
  • Apabila regurgitasi berlaku, susu tidak tercemar dikumuhkan, yang bayi baru saja menelan, dan muntah boleh menjadi makanan sebahagiannya dicerna, termasuk juga mukus, hempedu dan kekotoran lain.
  • Regurgitasi berlaku hampir sejurus selepas makan, dan serangan muntah mungkin pada bila-bila masa.
  • Keadaan umum bayi semasa regurgitasi tidak terganggu, dan jika bayi telah muntah, yang merupakan gejala penyakit, ia akan menjadi gelisah, berantakan, mengantuk, lembap. Di samping itu, selalunya dengan muntah, suhu badan ketumpatan meningkat.
Setelah melihat darah dalam susu ketika meremehkan, cuba untuk mengenal pasti masalah ini untuk mematikan ancaman kepada kesihatan bayi.

Anda juga harus memeriksa puting - jika mereka kelihatan retak, maka itu adalah penyebab darah semasa regurgitasi. Jika puting ibu itu utuh, dan darah muncul ketika meludah berulang-ulang, bayi harus dibawa ke temujanji doktor. Terdapat juga tanda-tanda amaran lain yang memerlukan peperiksaan perubatan segera.

Puting rosak adalah salah satu punca kehadiran darah dalam susu.

Bila hendak berjumpa doktor

Ibu harus segera menunjukkan serbuk kepada pakar pediatrik jika:

  • Selepas regurgitasi dengan campuran darah, kanak-kanak menjadi gelisah atau mula menangis banyak.
  • Bayi meludah dari semasa ke semasa dengan darah dan berat badan kurang baik.
  • Jumlah susu yang dibuang semasa regurgitasi darah yang berjejal darah sangat besar (lebih daripada dua sudu teh), yang membawa kepada idea muntah.

Gejala sedemikian mungkin menunjukkan penyakit dalam bayi, oleh itu, tidak perlu untuk menunda mendapatkan bantuan perubatan.

Hubungi doktor anda sekiranya bayi anda muntah dengan darah
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan