Bilakah dan dalam apa cara lebih baik menembusi telinga seorang kanak-kanak?

Kandungannya

Apabila seorang gadis tumbuh dalam keluarga, persoalan menindik telinga sekali timbul sebelum ibu bapa dalam semua kemuliaan yang menakutkan. Memandangkan tidak ada petua sejagat yang pasti mengenai subjek ini, ibu dan ayah berada dalam kerugian ketika dan bagaimana menembus telinga seorang anak perempuan dan adakah ia berbahaya? Kami akan memberitahu perkara ini secara terperinci dalam artikel ini.

Sedikit sejarah

Kemanusiaan telah belajar untuk menembusi telinga hampir serentak dengan penggunaan paksi batu dan alat lain yang memiliki tamadun maju jauh ke depan. Pada masa yang berlainan, telinga yang ditindik wakil-wakil dari satu atau satu bangsa atau suku lain dapat menceritakan banyak tentang seseorang - hiasan-hiasan ini mencerminkan status sosial dan kesejahteraannya. Pada Zaman Pertengahan, orang-orang Eropah dengan tulus percaya bahawa menindikkan satu telinga meningkatkan penglihatan, dan oleh itu pelancong, lanun memakai anting-anting di telinganya.

Tradisi menindik telinga adalah biasa bukan sahaja di kalangan wanita, tetapi juga di kalangan lelaki.

Banyak orang terkemuka dan anggota keluarga diraja yang memakai anting-anting di telinganya. Anting-anting hari ini masih dianggap hiasan. Kebanyakan wanita. Tetapi ia berlaku bahawa telinga menusuk dan anak lelaki, jika dia dibesarkan dalam keluarga asal yang besar.

Jenis menindik telinga adalah banyak - ia bukan sahaja tusukan standard lobus telinga, tetapi juga tusuk keriting bahagian lain dari auricle, dan tidak di satu tempat. Biasanya tindak kejam itu dipilih oleh orang muda, kurang kerap oleh remaja. Dalam kebanyakan kes, ibu bapa kanak-kanak memilih tusukan tradisional lobus. Walaupun kesederhanaan jelas, manipulasi ini menyebabkan banyak soalan, keraguan dan kecemasan.

Umur optimum

Soalan utama berkenaan dengan usia di mana bayi boleh menembusi telinga. Tiada standard tunggal di sini. Ia semua bergantung kepada pendapat ibu bapa yang datang ke majlis keluarga. Sesetengah menindas anak perempuan mereka dengan telinga sebaik sahaja bayi berusia 5-6 bulan, yang lain menunggu usia yang lebih sedar - 10-14 tahun. Selalunya ibu bapa sengaja pergi ke telinga bayi yang baru lahir.

Tenggelam telinga - prosedur, tidak kira betapa sejuk, traumatik. Dari segi psikologi kanak-kanak, adalah lebih baik untuk menjalankannya apabila kanak-kanak itu tidak boleh, kerana umurnya, mengingati pengalaman positif atau negatif - sehingga setahun. Bayi, tentu saja, akan terluka. Tetapi tidak lama. Dan kenangan ini tidak akan kekal. Pendapat yang sama dikongsi oleh ramai ibu yang mengingati pengalaman peribadi, tidak selalu positif, menindik telinga pada usia yang lebih tua.

Kebanyakan pakar pediatrik dan pakar bedah cenderung percaya bahawa lebih baik untuk menembusi telinga kanak-kanak tidak lama lagi daripada serbuk akan berumur 3 tahun.

Kedudukan ini mempunyai hujah yang kuat:

  • imuniti tempatan pada kanak-kanak kurang berkembang, dan oleh itu proses penyembuhan luka boleh menjadi lebih panjang dan menyakitkan bagi kanak-kanak itu;
  • anak-anak tidak boleh dengan sengaja mengaitkan objek asing di telinga, yang merupakan anting-anting, jadi anda tidak boleh mengharapkan sikap berhati-hati dari mereka. Kanak-kanak di bawah umur 3 tahun boleh berpegang pada anting-anting semasa permainan, semasa berpakaian, dan ini penuh dengan pecah lobus dan rasa sensasi yang menyakitkan;
  • walaupun anting-anting kukuh dan baik boleh dibuang dari semasa ke semasa. Objek menarik yang hebat tidak dapat membantu tetapi menarik minat seorang kanak-kanak, bayi dapat merasainya, menelan atau menghirupnya;
  • walaupun kesilapan kecil seorang pakar yang akan melakukan tindik boleh merosakkan ujung saraf yang tertumpu di telinga;
  • pada usia muda mungkin akan menghasilkan tindak balas alergi terhadap logam yang merupakan sebahagian daripada anting-anting.

Oleh itu, jawapan kepada persoalan berapa tahun atau bulan untuk menembusi telinga kanak-kanak harus diberikan hanya oleh ibu bapa tertentu anak tertentu.

Malangnya, ibu sering didorong bukan oleh hasrat untuk menjadikan anak itu lebih baik, tetapi untuk mewujudkan rupa kesejahteraan. Oleh itu, gadis kecil itu perlu menindik telinganya hanya kerana alasan bahawa gadis jiran itu sudah mempunyai anting emas di lobusnya, bahawa telinga kawan-kawannya telah ditikam sejak lahir.

Dari sudut pandangan ini, lebih bijak untuk membiarkan anak membuat pilihannya sendiri. Jika seorang gadis, setelah mencapai usia tertentu, ingin memakai anting-anting sendiri, ia tidak akan terlambat untuk memenuhi hasratnya dan membawanya ke bilik kosmetik atau salun untuk menembusi telinganya. Perubatan tidak menetapkan batasan usia yang tegar untuk prosedur. Oleh itu, umur menindik boleh jadi apa-apa. Dari sudut pandang prestasi teknikal tusuk, tidak ada perbezaan besar berapa tahun atau bulan kanak-kanak mempunyai.

Masa yang tepat

Sekiranya persoalan umur telah diselesaikan, yang paling penting seterusnya ialah persoalan pada masa yang lebih baik untuk menembusi telinga gadis itu. Pertama, pada masa prosedur, bayi perlu sihat, apa-apa masalah - pemotongan gigi, hidung berair, batuk, anda mesti terlebih dahulu sembuh dan hanya pergi ke tindik. Kedua, penting untuk mempertimbangkan waktu sepanjang tahun. Menindik telinga pada musim panas adalah mudah, kerana kanak-kanak tidak memakai topi, dan risiko kecederaan mekanikal terhadap luka-luka yang tidak disembuhkan di lobus adalah minimum. Tetapi semasa bulan-bulan panas risiko peningkatan jangkitan, kerana kanak-kanak itu berpeluh, panas di luar, debu terbang.

Waktu musim sejuk bukanlah pilihan terbaik kerana keperluan untuk memakai topi, dan juga kerana kemungkinan lebih menindik telinga yang cedera dengan menindik.

Masa terbaik untuk menembusi telinga betul-betul dianggap sebagai akhir musim bunga dan permulaan musim luruh.

Mei dan akhir Ogos-awal bulan September - bulan yang paling mudah untuk ini, apabila tidak ada risiko kecuaian untuk mencederakan telinga dengan topi atau selendang, dan tidak ada haba yang jelas, risiko melekatkan jangkitan berkurangan.

Persediaan

Ia sama sekali tidak diperlukan untuk melawat pakar pediatrik sebelum menindik telinga. Dia akan meneliti kanak-kanak itu, akan memberi cadangan. Hakikatnya, prosedur tidak dibenarkan kepada semua kanak-kanak untuk alasan keselamatan. Mengenai siapa yang tidak dapat menembusi telinga, kami terangkan di bawah.

Sekiranya doktor meluluskan keinginan ibu bapa, maka, dengan sokongannya, anda boleh memilih salon atau bilik yang menembusi telinga. Penting untuk mengemudi bukan sahaja pada senarai harga organisasi, tetapi juga mengenai ulasan kerja, yang, jika dikehendaki, sentiasa boleh didapati di Internet.

Anda tidak seharusnya menumpukan perhatian anak terlalu banyak pada prosedur yang akan datang, supaya tidak menakutkannya, tetapi anda juga tidak perlu berdiam diri mengenai butirannya. Sekiranya gadis tersebut sudah memahami penjelasan yang munasabah, anda perlu memberitahu dia mengenai manipulasi yang akan datang, tetapi mengelakkan butiran "berdarah".

Pada hari yang ditetapkan anda perlu bersikap tenang dan santai. Pastikan mencuci kepala kanak-kanak, supaya rambut itu bersih. Anda juga harus memastikan leher dan telinga bersih.

Cara menindik

Pierce telinga gadis itu dalam beberapa cara. Ia adalah pada masa-masa nenek kami bahawa tusuk itu dilakukan secara semata-mata oleh jarum; hari ini, manipulasi dilakukan dengan lebih makna dan kurang trauma. Terdapat tiga cara utama untuk membuat lubang kemas di lobus di bawah anting-anting.

Studex 75 System

Ini adalah kaedah yang paling inovatif penindasan telinga, yang datang ke Rusia tidak lama dahulu. Studex System 75 adalah peranti menindik pakai buang yang direka dan dibuat di Amerika Syarikat. Dalam penampilan, peranti ini sama dengan penahan alat tulis.Dengan prinsip tindakan - ada juga sesuatu yang sama. Kaedah ini dianggap paling berperikemanusiaan untuk menindik telinga kanak-kanak dengan tepat. Peranti ini menembusi kulit telinga telinga sepenuhnya dengan senyap, jadi kanak-kanak itu tidak akan takut pada saat penembusan telinga telinga.

Tusukan dengan bantuan peranti Amerika tidak menyakitkan, dan kerana ketiadaan keretakan kulit, luka menyembuhkan lebih cepat dan menyampaikan minit yang kurang menyenangkan kepada kanak-kanak.

Antara kekurangan sistem inovasi adalah pemilihan perhiasan agak terhad. Ibu bapa tidak akan dapat memasukkan anting-anting tersebut dengan segera kepada kanak-kanak yang mereka telah dijaga dan dibeli, kerana anting-anting perubatan yang tertentu telah diisi ke dalam peranti dan tidak ada pilihan lain. Walau bagaimanapun, dalam salun besar dengan teknologi sedemikian, mereka menawarkan pelbagai hiasan perubatan, ada juga yang mempunyai reka bentuk kanak-kanak istimewa. Komposisi anting-anting perubatan menyerupai komposisi instrumen pembedahan - ini keluli perubatan titanium dan hypoallergenic.

Satu lagi kelemahan adalah kos prosedur yang agak tinggi. Secara purata, ia adalah 2-2.5 kali lebih tinggi daripada menindik telinga biasa. Tetapi "Sistem 75" membuka peluang besar untuk ibu bapa bayi yang tidak mahu mencederakan seorang kanak-kanak dan menakutkannya. Peranti boleh menembusi telinga seorang kanak-kanak, walaupun dia sedang tidur. Prosedur ini mudah - peranti dibawa ke lobus, tuan menekan mekanisme pemicu dan anting-anting di telinga dalam keadaan yang sudah diikat.

Tusuk dengan senjata "khas"

Ini juga cara perkakasan untuk melakukan tindikan, tetapi untuk tusuk menggunakan peranti yang benar-benar kelihatan seperti pistol. Peranti boleh diguna semula, yang secara teorinya meningkatkan kemungkinan jangkitan. Walau bagaimanapun, sebelum digunakan, kedua-dua telinga dan bahagian peranti yang akan bersentuhan dengan kulit mesti dibasmi kuman.

"Pistol" pucuk di tempat yang ditandakan terlebih dahulu dengan penanda nipis di lobus telinga kanak-kanak dengan steril "stud." Tuan tidak perlu memasang kuku secara manual, proses ini berlaku secara automatik. Kelebihan kaedah yang tidak diragui - dalam kelajuan dan rasa tidak puas hati proses itu. Walau bagaimanapun, "pistol" adalah bising, saat tusukan bayi akan merasakan dan mendengar bahawa dia dapat menakut-nakuti dia.

Satu lagi kekurangan ialah kekurangan sifat steril, kerana peranti itu boleh diguna semula dan banyak bergantung kepada bagaimana mereka merawat pembasmian kuman secara sensitif di dalam kabin. Di samping itu, sejarah mengetahui contoh apabila peranti itu "terperangkap" dan tidak menembak pada masa yang tepat. The carnations sendiri terbuat dari keluli perubatan, mereka adalah hypoallergenic, tetapi pilihan mereka sangat miskin.

Walaupun demikian, kaedah menusuk telinga kanak-kanak dengan "pistol" agak popular dan meluas.

Pukulan tangan

Ini adalah cara yang lama dan teruji. Panggil ia tidak menyakitkan tidak boleh, tetapi ia membuka kemungkinan tambahan. Oleh itu, apabila menindik dengan jarum khas untuk menindik, tuan punya peluang untuk memilih saiz jarum, mengikut saiz lobus. Tuan yang berpengalaman meneka saiz yang dikehendaki hampir secara intuitif, sementara tidak mencederakan ujung saraf lobus.

Selepas tusukan jarum manual, ada kemungkinan untuk memasukkan ke dalam telinga bukan "carnations" dan jarum-anting, tetapi sepasang perhiasan yang ibu bapa telah memilih dengan penuh kasih sayang untuk anak perempuan mereka di sebuah kedai barang kemas. Ini sudah cukup kerana anda tidak perlu menggantikan anting-anting perubatan sementara dengan yang tetap. Cara yang sukar diberikan untuk persepsi kanak-kanak, untuk satu jenis jarum boleh menyebabkan beberapa kanak-kanak menjadi keadaan histeria. Selain itu, ia tidak boleh dipanggil berdarah.

Kebarangkalian jangkitan wujud walaupun tuan telah memproses dengan teliti kedua-dua jarum dan telinga.

Prosedur ini jauh lebih murah daripada kaedah automatik yang diterangkan di atas.Tetapi, dengan mengambil kira semua kelemahan dan keburukan, kaedah ini tidak begitu banyak permintaan untuk menindik kanak-kanak, dan ini agak munasabah.

Pemilihan anting pertama

Pilihan perhiasan pertama untuk telinga puteri kecil adalah momen penting. Adalah penting bahawa anting-anting tidak hanya selesa dan cantik, tetapi juga selamat untuk kesihatan bayi. Agar tidak bercakap tentang merit dan sifat penyembuhan titanium dan perak, pilihan terbaik untuk kanak-kanak ialah anting-anting emas. Tambahan pula, semakin tinggi sampel emas, semakin kecil kemungkinan perkembangan reaksi alergi terhadap logam.

Sekiranya alergi yang teruk, anting "tidak bertahan", telinga yang meradang dan memusnahkan untuk masa yang lama, mereka menyakiti dan menyebabkan banyak masalah. Akibatnya, anda perlu mengeluarkan sepenuhnya anting-anting dan membenarkan telinga anda berkembang dengan tenang.

Sehingga senario sedemikian tidak menjadi realiti anda, lebih baik tidak berisiko dan segera beli 999 sampel anting-anting gadis itu. Hari ini di rak kedai barang kemas membentangkan banyak barang kemas kanak-kanak yang diperbuat daripada aloi barang kemas. Walaupun kos mereka yang tinggi, milik jenama terkenal, mereka tidak sesuai sebagai hiasan pertama selepas menindik telinga. Jika anda mahu, maka, apabila luka itu diketatkan sepenuhnya, anda boleh menukar anting-anting.

Tukar anting-anting kepada produk perak atau aloi yang terbaik jika apabila kanak-kanak itu dapat menyesuaikan diri sepenuhnya dengan memakai perhiasan telingaia perlu dilakukan dalam dos, dengan berhati-hati mengamati sama ada tindak balas yang tidak mencukupi badan - kemerahan, keradangan, dan pembentukan plag purulen - tidak muncul pada hiasan baru.

Anting-anting pertama tidak boleh mengurangkan lobus, jadi penting bahawa mereka adalah ringan dan saiznya kecil.

Anda tidak boleh memilih model asal pereka dengan unsur tajam, menonjol tepi. Adalah lebih baik untuk memilih hiasan lancar dan lancar, dengan kunci yang boleh dipercayai. Bagi pasangan pertama adalah lebih baik untuk memilih jenis istana Inggeris atau Perancis.

Anting-anting dengan pendants kelihatan elegan dan bergaya pada gadis-gadis remaja, tetapi perhiasan jenis ini tidak sesuai dengan seorang gadis kecil. Pendants dan unsur tergantung boleh berpaut pada rambut dan pakaian, bayi boleh menangkap mereka semasa permainan yang penuh semangat. Ini penuh dengan kerosakan earring dan kecederaan earlobe.

Memilih anting dengan semua keperluan keselamatan di atas, jangan lupa untuk berunding dengan anak perempuan anda. Sekiranya dia berada di usia di mana kanak-kanak dapat menyatakan keinginan mereka, adalah mutlak diperlukan untuk bertanya pendapatnya tentang produk tersebut.

Kontraindikasi untuk prosedur ini

Tidak semua bayi boleh menindik telinga. Seperti mana-mana prosedur yang melibatkan campur tangan dalam badan, menindik mempunyai beberapa contraindications pasti. Oleh itu, jika kanak-kanak mempunyai penyakit pendengaran atau penglihatan, lebih baik menjauhi prosedur. Ini juga berlaku untuk masalah sementara dengan organ deria ini - otitis, konjunktivitis, myopia atau strabismus.

Selepas pembetulan penyakit dengan kebenaran doktor - ENT atau pakar mata anda boleh menembusi telinga anda. Piercing contraindicated pada kanak-kanak dengan diabetes mellitus dan kecenderungan semula jadi untuk membentuk parut keloid pada kulit (fakta ini boleh ditubuhkan dengan melawat ahli dermatologi).

Kecederaan otak traumatik terkini, serta penyakit neurologi yang sedia ada, juga menunjukkan tanda-tanda penolakan untuk mengacaukan telinga. Sekiranya seorang gadis dari lahir terdedah kepada tindak balas alahan terhadap makanan, ubat, detergen, maka lebih baik menunggu sedikit dengan tindik.

Kontraindikasi terhadap prosedur juga mungkin beberapa penyakit darah, terutamanya yang berkaitan dengan bilangan trombosit yang rendah. Ia tidak perlu menembusi telinga seorang kanak-kanak dengan jangkitan HIV dan penyakit lain yang berkaitan dengan keadaan imunodeficiency. Setelah mengalami penyakit berjangkit (ada), lebih baik menunggu sekurang-kurangnya sebulan sebelum menuju menusuk telinga.

Menindik telinga adalah ketat kontraindikasi pada kanak-kanak dengan penyakit mental, dan juga dengan epilepsi, kerana prosedur ini boleh menimbulkan serangan menyakitkan yang teruk.

Jangan mengesyorkan prosedur doktor dan kanak-kanak dengan penyakit jantung kongenital.

Penjagaan selepas prosedur

Ia bergantung kepada bagaimana teliti dan membetulkan penjagaan telinga yang ditusuk oleh seorang kanak-kanak, bagaimana lobus akan menyembuhkan dan berapa lama bayi akan mengalami kesulitan:

  • Mandi Ia tidak perlu untuk mandi kanak-kanak selepas menindik telinga untuk sekurang-kurangnya 3-5 hari pertama. Jangan basuh rambut anda, bawa anak ke bilik mandi atau kolam renang. Dengan air, banyak virus dan bakteria ditularkan, di samping itu, klorin, yang terkandung dalam air kolam, boleh menyebabkan keradangan teruk jika ia memasuki luka. Anda boleh mencuci, tetapi dengan hati-hati, mengelakkan sentuhan dengan sabun dan air di lobang telinga. Badan-badan air terbuka, termasuk laut, harus dielakkan pada bulan pertama.
  • Aktiviti fizikal. Sepanjang minggu selepas tusukan itu harus melindungi kanak-kanak dari usaha fizikal, permainan aktif yang berkaitan dengan pergerakan itu. Dalam proses aktiviti fizikal, peningkatan berpeluh, dan mendapatkan peluh ke dalam luka yang tidak terhebat bukan hanya berbahaya dari sudut pandang kemungkinan jangkitan, tetapi juga sangat menyakitkan.
  • Gaya rambut. Adalah penting untuk memastikan bahawa rambut gadis itu tidak bersentuhan dengan telinga. Untuk ini, adalah yang terbaik untuk menjadikannya ekor yang tinggi, sekumpulan di bahagian belakang kepalanya.
  • Menggantikan subang. Anting-anting, yang berada di dalam benjolan dengan tusukan, harus kekal di sana selama sekurang-kurangnya satu setengah bulan. Itulah berapa banyak masa yang diperlukan untuk terapi trauma dalam tisu untuk sembuh sepenuhnya dan dapat dengan tenang "melihat" perubahan perhiasan.
  • Mengendalikan luka. Rawat luka harus sekurang-kurangnya tiga kali sehari - sebaik-baiknya pada pagi, petang dan petang. Untuk ini, sebaiknya gunakan hidrogen peroksida. Ejen yang mengandungi alkohol, termasuk vodka, adalah lebih baik untuk meninggalkan prosedur yang sama di kalangan orang dewasa dan remaja. Cecair semangat kanak-kanak walaupun secara tempatan sepenuhnya kontraindikasi. Semasa pemprosesan, peroxide menetes pada luka dan perlahan-lahan memutar "stud" di sekitar paksi. Jika terdapat anting emas dengan busur di telinga, anda boleh membuat pergerakan ke belakang dan sebagainya.

Untuk pemprosesan, anda boleh menggunakan antiseptik seperti "Miramistin"," Chlorhexidine ", dengan penampilan suppuration boleh digunakan untuk salap luka dengan antibiotik -"LevomekolAtau "Erythromycin".

Jika segala-galanya dilakukan dengan tepat pada masanya dan betul, jika kanak-kanak tidak menyentuh telinga semasa tempoh pemulihan, luka di dalam lobus menyembuhkan dengan cepat - dari 2 minggu hingga satu setengah bulan.

Kemungkinan akibatnya

Tuntutan telinga, jika dijalankan dengan mematuhi peraturan kebersihan, di bawah keadaan steril klinik atau pejabat khas, jarang menyebabkan komplikasi. Selalunya, komplikasi berlaku dengan menindik rumah bebas dengan jarum jahit yang tidak steril atau jarum dari jarum suntikan. Sekarang ada perkhidmatan seperti ini - pemergian pakar dalam menindikkan rumah, dan banyak ibu menggunakannya.

Ini mudah, kerana kanak-kanak tidak mengubah persekitaran yang biasa, dan lebih mudah baginya memindahkan manipulasi. Tetapi pakar yang baik dengan peralatan yang baik dan pengalaman pepejal tidak dapat menjamin kebotakan seratus peratus prosedur yang dilakukan di sebuah apartmen biasa. Komplikasi yang paling biasa menindik telinga pada kanak-kanak adalah keradangan bakteria luka. Kadang-kadang begitu kuat bahawa ahli pediatrik menegaskan untuk mengeluarkan anting-anting dan memulakan rawatan antibiotik.

Walaupun dengan penjagaan yang betul, anting-anting boleh "tidak menetap", dan luka tidak boleh sembuh. Dalam kes ini, kita mungkin bercakap tentang penolakan ketahanan terhadap bahan yang barang kemas itu dibuat. Sekiranya terdapat kontraindikasi yang diterangkan di atas dan ibu bapa tidak menghiraukannya, maka selepas menindikkan penyakit organ-organ pendengaran atau penglihatan boleh bertambah buruk. Oleh itu Adalah penting untuk mengambil cadangan pakar lebih daripada serius.

Pada kanak-kanak yang mempunyai penyakit kencing manis dan darah, mungkin ada komplikasi yang berkaitan bukan sahaja dengan penyembuhan luka yang lemah dan perlahan selepas tusuk, tetapi juga dengan memburukkan kesejahteraan umum, terutamanya jika jangkitan memasuki aliran darah. Menurut amalan pediatrik yang sedia ada, anda perlu berjumpa dengan doktor selepas menindik telinga sekiranya itu jika dalam satu bulan dan setengah penyembuhan tidak berlakudan lebih awal, jika kanak-kanak menunjukkan alahan, demam, gejala neurologi muncul, yang boleh menyebabkan kerosakan pada titik aktif telinga, ujung saraf.

Petua berguna

Jangan beli kanak-kanak untuk memakai anting dengan apa-apa kandungan nikel. Ia biasanya ditambah walaupun kepada emas murah. Nikel menyebabkan kanak-kanak reaksi alergik terkuat.

Untuk mengelakkan keraguan, anda harus meminta dari penjual sijil kualiti dan sijil pematuhan bagi item emas terpilih.

Agar tidak membahayakan kesihatan kanak-kanak, anda perlu memastikan bahawa klinik atau pejabat kosmetik yang dipilih mempunyai lesen yang sesuai untuk menjalankan pembedahan mini, campur tangan pembedahan kecil, termasuk tindikan. Tuan, yang akan melaksanakan tusukan anak, mesti mempunyai kelayakan yang sesuai, kehadiran pendidikan perubatan. Jangan teragak-agak untuk meminta dokumen sokongan, kerana kita bercakap tentang kesihatan kanak-kanak itu.

Anda harus memberi perhatian kepada keadaan di bilik rawatan. Fakta bahawa ia mematuhi semua keperluan kebersihan, boleh menunjukkan kehadiran jubin, mudah dibersihkan, kebersihan semua permukaan, serta kehadiran lampu kuarsa. Sebelum manipulasi, pastikan secara peribadi bahawa pembungkusan anting-anting medikal steril, yang digunakan dalam "pistol" atau dalam peranti "Sistem 75" senyap, tidak sempurna, tidak rosak. Mintalah ahli sihir untuk membukanya dengan anda..

Beberapa klinik kosmetologi dan pejabat menyediakan perkhidmatan tambahan - pada fisioterapi dalam proses penyembuhan luka selepas menindik. Jika terdapat peluang, pastikan, sekurang-kurangnya pada minggu pertama, kunjungi terapi UV, ia akan membantu penyembuhan saluran lebih cepat.

Pendapat doktor

Menindik telinga gadis terlalu awal adalah seperti yang tidak diingini sebagai "lewat". Hakikatnya ialah selepas 12 tahun proses akil baligh bermula di dalam tubuh anak perempuan, dan luka di badan pada zaman ini sembuh sedikit lagi. Oleh itu, lebih baik melakukan tindik sebelum usia peralihan.

Anting-anting tidak dianggap sebagai mandatori atau keadaan penting untuk hidup dan perkembangan normal seorang gadis, dan oleh itu proses ini dapat ditunda dengan jayanya hingga usia majoriti, terutama sekali kerana ia dapat terjadi bahwa gadis itu tidak menganggap menindik telinganya, karena sekarang terdapat banyak perhiasan dengan klip yang mana tusunya tidak diperlukan.

Struktur telinga telinga, dari sudut pandangan perubatan, agak kompleks. Sesungguhnya, di bawah kulit yang nipis terdapat banyak perkara penting, ganglia dan plexuses, rangsangan yang membolehkan anda mempengaruhi kerja beberapa organ dalaman. Pakar terapi akupunktur dan pakar neurologi secara aktif menggunakan pengetahuan ini. Lobak tukul selalu menjadi risiko besar walaupun seorang pakar yang berpengalaman yang melakukan ini setiap hari tidak dapat menjamin bahawa dia tidak akan menyentuh salah satu mata "penting strategik" ini.

Jadi, di bawah tengah-tengah lobus ke arah yang lebih dekat dengan pipi adalah mata yang bertanggungjawab untuk ketajaman penglihatan. Kecederaan mereka boleh menjadi permulaan proses patologi pembentukan glaukoma, mengurangkan fungsi visual dalam kanak-kanak. Sememangnya, perubahan tidak akan menjadi kilat.

Patologi akan berkembang secara beransur-ansur, dan selepas beberapa tahun, apabila kanak-kanak mempunyai penyakit mata, ibu bapa tidak mungkin dapat membandingkan kedua peristiwa ini antara satu sama lain - penyakit dan telinganya telinga pada usia dini.

Pakar neurologi tidak begitu rumit.Kebanyakan pakar ini percaya bahawa titik aktif yang cedera hanya "dimatikan" dari rantaian impuls saraf. Adakah "penutupan" ini berbahaya, ia belum diketahui sains. Jika ada kesan, mereka agak jauh.

Pada masa untuk menembusi telinga kanak-kanak, akan memberitahu cosmetologist I. Sysueva dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan