Gagap pada kanak-kanak: penyebab dan rawatan

Kandungannya

Gagasan (logoneurosis) adalah gangguan ucapan yang tidak menyenangkan dan menakutkan yang kanak-kanak terdedah. Tetapi ia dapat disembuhkan, dan agak berkesan. Ini terbukti dengan statistik. Sekitar 4% kanak-kanak menderita keganasan. Dan gangguan ucapan yang sama berlaku hanya dalam 2% orang dewasa.

Pembentukan fungsi ucapan anak adalah proses yang sangat kompleks, di mana pelbagai kegagalan boleh berlaku. Gangguan pertuturan yang paling biasa adalah gagap. Ia boleh disebabkan oleh banyak sebab. Gagasan menunjukkan dirinya agak awal, dan tindak balas ibu bapa yang tepat pada masanya adalah kunci kejayaan dalam mengatasi masalah ini.

Sekiranya anda tidak memberi perhatian kepada perkara ini, kanak-kanak itu mungkin mengalami kesukaran dalam hubungan sosial, dia akan menutup, tidak akan dapat membina hubungan dengan orang ramai dan berjaya belajar di sekolah.

Sebabnya

Ucapan kecacatan pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai faktor - baik luaran dan dalaman. Sekiranya bayi mula goyah dari usia awal, pada usia 2-3 tahun, kemungkinan sumbernya harus dicari kerana melanggar fungsi otak. Ini akan menjadi penyebab kongenital:

 • Patologi kehamilan. Masalah dengan ucapan boleh disebabkan oleh hipoksia intrauterin, jika selama sembilan bulan, serbuk tidak mempunyai cukup oksigen. Ibu boleh mengalami jangkitan yang serius semasa membawa bayi, tot yang kecil boleh mengalami jangkitan intrauterin.
 • Masalah dalam melahirkan anak. Sekiranya kelahiran itu sukar, bayi boleh mengalami hipoksia semasa kelahirannya. Atau bayi mendapat trauma kelahiran, yang menjejaskan aktiviti normal otak. Selalunya penyebab keganasan adalah kelahiran awal kanak-kanak ke dunia.
 • Genetik. Sekiranya seseorang daripada saudara-saudara darah anak gagap, kemungkinan besar bayi akan mula mengalami gangguan ucapan ini. Faktor genetik kegagapan adalah salah satu faktor utama dalam menentukan punca masalah.
 • Ciri-ciri individu. Jika anak anda dilahirkan dengan perangai cholerik, maka kebarangkalian bahawa dia akan mula goyah jauh lebih tinggi daripada anak-anak sanguine atau anak-anak melanchol. Ini disebabkan oleh peningkatan keceriaan dan kegelisahan individu choler.

Jika kanak-kanak pertama kali bercakap dengan normal, dan dia mula mengejar hanya pada usia 4 atau pada umur 5-6, ini mungkin menunjukkan pengaruh luaran yang buruk terhadap fungsi pertuturan.

Gagasan tersebut dianggap diperolehi:

 • Kecederaan psikologi. Sekiranya bayi mengalami kesakitan mengalami kehilangan seseorang dari keluarga, sesuatu yang sangat ketakutan kepadanya, dia mengalami stres yang berpanjangan yang kronik, ia boleh dipecahkan. Gagap boleh mula menderita kanak-kanak yang mengalami kekurangan perhatian kritikal atau, sebaliknya, anak-anak yang rosak dan rumit. Selalunya sebab psikologi untuk gagap terletak pada tuntutan ibu bapa yang meningkat dan ketakutan terhadap kanak-kanak prasekolah untuk tidak mematuhi mereka.
 • Pada risiko kanak-kanak dari keluarga di mana memerintah iklim psikologi yang kurang baik, selalunya terdapat skandal dan pertengkaran, baru-baru ini terdapat perceraian ibu bapa, jika keluarga membenarkan hukuman fizikal anak. Kanak-kanak yang menghabiskan banyak masa di komputer di hadapan televisyen berisiko menjadi gagah. Mereka menggantikan dunia sebenar dengan maya, menjadi lebih sukar bagi mereka untuk berkomunikasi dengan orang lain, gangguan pertuturan berkembang.
 • Proses fisiologi. Pada kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun, hemisfera serebrum tidak matang sepenuhnya, dan berfungsi dalam mod "ujian", ini boleh menjadi sebab semula jadi kegagapan. Gangguan pertuturan seperti itu tidak memerlukan pembetulan, ia hilang dengan sendirinya, dan agak cepat, ketika ia tumbuh.
 • Penyakit yang ditangguhkan. Kerosakan ucapan boleh menjadi akibat daripada penyakit berjangkit yang telah dipindahkan - meningitis atau encephalopitis, kecederaan otak - gegaran, CMP, lebam. Kadang-kadang gagap adalah berdasarkan diabetes mellitus atau influenza, jangkitan virus pernafasan akut dan penyakit pernafasan akut, yang telah mengalami komplikasi.
 • Gagah palsu. Jika kanak-kanak gagap dalam keluarga kanak-kanak (ibu, ayah, nenek, datuk, abang, dll), anak itu boleh menyalin cara ucapan orang yang disayangi. Pada masa yang sama, dia sendiri tidak mempunyai patologi. Fenomena ini dipanggil pseudo-expiration
 • Percubaan untuk membuat semula tangan kiri. Sering kali kanak-kanak, yang ibu bapa cuba untuk menukar tangan kiri mereka secara buatan dengan tangan kanan mereka, mula menjadi gagap. Kanak-kanak - tangan kiri mengalami lebih banyak tekanan, ia adalah ciri psikologi mereka. Jika ibu dan ayah sentiasa mengalihkan sudu dan pensel ke tangan kanan dari tangan kiri yang mudah untuk kanak-kanak, keadaan ini akan menjadi tekanan terkuat bagi bayi.

Pelepasan pemindahan dari doktor yang berkelayakan akan memberitahu anda apa yang boleh menjadi pencetus gagap pada kanak-kanak.

Untuk menentukan punca gagap akan membantu memantau kanak-kanak dengan teliti. Sekiranya dia mula gagap hanya dalam keadaan saraf atau tekanan, apabila dia sangat bimbang, di hadapan orang luar, ini mungkin menunjukkan gagap yang diperoleh, neurotik, seperti neurosis. Dengan apa-apa pelanggaran dalam suasana yang tenang dan terkenal, bayi biasanya melafazkan segala sesuatu yang agak normal.

Sekiranya kegagapan kekal, bebas dari faktor luaran (cuaca, kehadiran orang yang tidak dikenali, kegembiraan kanak-kanak), maka itu mungkin penyebab gangguan dalam kegagalan otak, luka pusat pertuturan.

Kanak-kanak lelaki 4 kali lebih cenderung untuk gagap daripada perempuan.

Gejala dan tanda-tanda

 • Kekejangan kejam dari alat ucapan ketika cuba melafazkan bunyi pada mulanya, di tengah-tengah kata. Dan kanak-kanak itu boleh "tersandung" pada satu suara "mmmmmm-machine", "mesin-ke-k-ka", dan pada keseluruhan "ma-ma-machine" suku kata.
 • Jeda di antara bunyi di tengah-tengah perkataan "ma .... tavern", meregangkan bunyi.
 • Gangguan pertuturan gabungan, apabila terdapat pengulangan suku kata-suara, dan jeda yang tidak wajar di tengah-tengah perkataan.
 • Dengan kemunculan kegagapan, kanak-kanak biasanya menjadi lebih gugup, agresif dan menangis. Dia berusaha keras untuk mengucapkan perkataan, dia gagal, dia bimbang, sering menangis.
 • Seorang kanak-kanak gagap dalam kebanyakan kes, terdapat tics saraf.
 • Sering kali, kanak-kanak yang mengalami kesukaran untuk mengucapkan kata-kata menjadi terpencil. Mereka merasa sukar untuk berkomunikasi, mereka lebih suka bersendirian, takut menjadi objek penolakan.
 • Dengan kemunculan kegagapan, tidur biasanya terganggu, enuresis pada waktu malam, anoreksia dan pencernaan mungkin berlaku.

Tanda-tanda gagap - perkara utama untuk memerhatikan tepat pada waktunya! Kami mencadangkan anda melihat kisah seorang kanak-kanak, khususnya pelajaran praktikal apabila seorang lelaki dirawat untuk kegagapan.

Varieti

 • Gagasan patologi. Anda boleh membincangkannya jika penyebab gangguan pertuturan adalah kongenital atau ditentukan secara genetik. Dia dirujuk dalam kes-kes lain (kecederaan, penyakit yang lalu, jika kanak-kanak gagah dari ketakutan, tekanan, faktor psikologi yang teruk).
 • Keganasan tonik. Pakar mengatakan tentang jenis gangguan pertuturan apabila seorang kanak-kanak berhenti di bahagian-bahagian kata atau membentangkan vokal.
 • Gagap Clonic. Ini adalah kegagahan di mana seorang kanak-kanak tidak boleh mengucapkan satu suku kata atau huruf tunggal, sering mengulangi mereka. Gagasan gabungan. Inilah bentuk yang paling sukar untuk gangguan bunyi ucapan.Bersama beliau, kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda kedua-dua jenis tonik dan kloning gagap.
 • Stabil (kebiasaan) gagap. Sekiranya ia kekal.
 • Gagasan yang tidak stabil. Ia boleh diadili jika kanak-kanak tidak selalu gagap, tetapi hanya dalam keadaan tertentu, yang paling kerap dalam keadaan tertekan, dalam persekitaran yang tidak dikenali.
 • Gagap kitaran. Ini adalah gangguan ucapan, yang dicirikan oleh selang "rehat", iaitu anak boleh bercakap dengan agak biasa untuk suatu tempoh, maka gagap itu kembali.

Rawatan

Biasanya gagap seorang kanak-kanak agak berkesan untuk pembetulan. Perkara utama - secepat mungkin untuk mengenal pasti punca kecacatan ucapan, dan menghapuskannya. Perkara pertama yang ibu bapa yang telah melihat permulaan gagap pada anak kecil mereka perlu lakukan adalah untuk menenangkan diri. Anda tidak harus menunjukkan kepada anak yang anda ketakutan atau terkejut dengan kekurangannya. Adalah lebih baik untuk tidak menumpukan perhatian kepada usaha-usaha yang tidak berjaya dari serbuk untuk menentang sesuatu. Hanya berjaga-jaga dan cari sebabnya.

Kami menawarkan kepada anda perhatian Dr Komarovsky yang sangat menarik dan paling penting mengenai keganasan kanak-kanak.

Tidak kira sama ada sumber asal dapat mengesan masalah ini atau tidak, anak itu harus ditunjukkan kepada ahli saraf, ahli terapi pertuturan, ahli psikologi, dan kadang-kadang ahli psikoterapi. Adalah lebih baik untuk memulakan peperiksaan dengan pakar pediatrik, jangan terkejut jika dia memberikan rujukan kepada psikiatri kanak-kanak. Pakar akan menjalankan diagnostik yang diperlukan, membantu anda memikirkan apa yang telah menjadi "mekanisme pencetus" keganasan dan memberitahu anda apa yang harus dilakukan seterusnya.

Bersedia untuk peperiksaan itu menjadi sangat mengagumkan. Selain perbualan dengan kanak-kanak, menilai manifestasi psikosomatiknya, doktor mungkin menetapkan EEG dan MRI otak. Dengan data kaedah diagnostik ini, gambar akan lebih lengkap.

Rawat gagap pada kanak-kanak dengan cara yang berbeza. Rawatan dadah agak berkesan, tetapi tanpa psikoterapi tidak membawa kepada hasil yang diinginkan. Kaedah hipnosis, yang boleh ditawarkan psikoterapis kepada ibu bapa kanak-kanak, adalah kontraindikasi bagi kebanyakan kanak-kanak, biasanya disyorkan kepada remaja. Sudah pasti seseorang hanya boleh mengatakan bahawa rawatan itu akan menjadi individu semata-mata, dipilih mengikut hasil kajian, dengan mengambil kira semua ciri-ciri peribadi kanak-kanak dan sebab-sebab yang menyebabkan kemerosotan ucapan.

Ibu bapa harus bersedia untuk fakta bahawa rawatan akan menjadi rumit dan agak panjang, menetapkan kegagapan tidak mudah. Semasa terapi keseluruhan, adalah perlu untuk tegas mengikuti setiap preskripsi dan cadangan doktor setiap hari. Ia adalah keinginan yang besar untuk menghilangkan gagap, kerja bersama setiap hari dengan anak, dedikasi dan kepercayaan kukuh dalam kemenangan akan membantu anak mengatasi masalah ini dan menjalani kehidupan yang penuh.

Kami juga menawarkan anda untuk mendengar kuliah S. B. Skoblikova mengenai gagap kanak-kanak.

Pembetulan utama

Pediatrik, pakar psikiatri, pakar neurologi dan ahli psikologi akan membantu menentukan sebab-sebab sebenar keganasan. Tetapi untuk merawat kanak-kanak daripadanya akan menjadi ahli terapi pertuturan - seorang ahli cacat. Hubungi pakar ini akan cukup kerap. Dia akan menjadi hampir kawan keluarga anda. Terapi pertuturan moden membolehkan anda memilih program pemulihan individu untuk bayi anda.

Ahli terapi pertuturan akan menerangkan kepada ibu bapa prinsip asas dan memberi latihan yang perlu dilakukan di rumah. Dengan frekuensi tertentu, anda dan anak anda akan menunjukkan ahli terapi pertuturan berapa banyak kejayaan yang telah anda capai.

Teknik terapi pertuturan adalah berdasarkan normalisasi pernafasan dan kadar ucapan. Semua kelas dijalankan menggunakan aktiviti permainan. Doktor yang menganggap anak-anak mengesyorkan lagu menyanyi, membaca puisi, dan mengamalkan irama. Seringkali ahli terapi ucapan menegaskan bahawa ibu bapa merekodkan kanak-kanak dalam paduan suara. Ini membolehkan anda melatih alat ucapan, dan semasa menyanyi, seperti yang anda tahu, kecacatan pertuturan tidak dapat dilihat, gagap itu hilang sepenuhnya.

Secara beransur-ansur, dalam permainan, kanak-kanak itu mula mengatasi halangan yang menghalangnya daripada mengucapkan kata-kata, dan ucapannya memperoleh kadar yang normal.

Untuk mencapai keputusan, prosedur rawatan juga diperlukan. Oleh kerana gagap adalah masalah yang kompleks, pendekatan terhadapnya akan sama. Cadangan doktor di sini adalah agak standard.

Urut

Pelajaran mengenai teknik terapi pertuturan, asimilasi bahan ucapan akan dilengkapi dengan sesi urut. Urut akan bertujuan untuk berehat, meningkatkan peredaran darah. Matlamat - untuk menghapus kekejangan radas pertuturan pada tahap fizikal, kelonggaran. Bidang-bidang di mana ahli terapi urut akan memberi perhatian khusus apabila membetulkan kecacatan ucapan - leher, bibir, ikat pinggang, laring dan otot muka. Mereka, sebagai peraturan, berada dalam keadaan yang baik, diikat pada kanak-kanak dengan masalah pertuturan.

Urut artikulasi video sebagai bantuan kepada kanak-kanak yang gagap.

Senaman pernafasan

Selalunya dalam pembetulan kegagapan kanak-kanak, teknik Strelnikova digunakan. Matlamat utama adalah untuk membentuk pernafasan yang betul dan berkesan, di mana bekalan darah ke seluruh organisma sebagai keseluruhan dan organ pertuturan khususnya akan meningkat dengan ketara. Semasa pelajaran, kanak-kanak akan dapat mengajar kata-kata yang akan dibicarakan dengan menghembuskan nafas, ini akan membantu dia melafazkannya secara keseluruhan, tidak berpecah menjadi suku kata atau bunyi individu.

Lebih baik jika anda melakukan gimnastik mengikut kaedah Strelnikova di bawah pengawasan ahli fisioterapi yang berpengalaman, kerana banyak latihan dalam sistemnya agak sukar untuk kanak-kanak, bayi itu mungkin letih, jika dilakukan di rumah, dia mungkin mengalami tekanan darah tinggi dan sakit kepala.

Kami menawarkan kepada anda pelajaran latihan video gimnastik pernafasan mengikut kaedah Strelnikova.

Hipnosis

Hypnosis hanya sesuai untuk kanak-kanak zaman pertengahan dan sekolah menengah dengan jiwa yang agak stabil. Untuk pembetulan masalah pertuturan, kaedah ini hanya boleh digunakan jika kanak-kanak itu terdedah kepada pengaruh hipnosis psikoterapis itu. Banyak kanak-kanak, malangnya, tidak tertanggung.

Hypnosis mempunyai kelebihannya - dengan keadaan berkhayal, kanak-kanak dapat menemui penyebab sebenar gangguan dalam ucapannya, ini memungkinkan untuk mengetahui dengan cepat apa yang menakutkannya atau menjadi faktor stres.

Kami menawarkan video mengenai rawatan hipnosis gagap, dan keputusan ujian sebenar.

Rawatan ubat

Doktor cuba merawat pengambilan dengan ubat-ubatan hanya dalam kes-kes yang paling sukar, apabila kanak-kanak mempunyai masalah mental dan saraf yang serius. Dalam kes sedemikian, doktor menetapkan penenang, anticonvulsants ubat. Sedatif ringan juga boleh ditetapkan untuk gagap ringan. Apa ubat-ubatan boleh ditetapkan untuk kegagapan?

 • «Pantogam». Ubat nootropik yang direka untuk meningkatkan bekalan darah ke otak. Terdapat dalam bentuk tablet, kapsul dan sirap untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, yang merupakan bentuk tablet ubat kontraindikasi.
 • "Haloperidol." Neuroleptik dengan tindakan antipsikotik. Terdapat dalam tablet dan penyelesaian untuk suntikan. Apabila kegagapan dilantik hanya dalam kes-kes sukar perkembangan mental. Berat kontraindikasi pada kanak-kanak di bawah 3 tahun. Dijual mengikut resipi.
 • "Mydocalm". Relaxant otot yang membantu mengendurkan pengapit otot dan menstabilkan metabolisme intraselular. Dadah di farmasi wujud dalam bentuk tablet dan penyelesaian untuk suntikan. Ubat ini dibenarkan untuk digunakan untuk kanak-kanak yang telah mencapai usia satu tahun. Sehingga 1 tahun "Mydocalm" tidak dilantik.
 • «Atarax». Ubat antispasmodik dengan tindakan ringan, mengawal tidur, mengurangkan nada otot, tetapi tidak merosakkan memori. Apabila gagap boleh ditetapkan sebagai agen sedatif, santai. Boleh didapati dalam bentuk pil. Kanak-kanak di bawah umur 3 tahun tidak disyorkan, tetapi jika perlu, doktor akan mengira dos individu. Produk ini dijual dengan preskripsi.
 • «Anvifen». Ejen nootropik dengan kesan antikonvulut dan menenangkan. Sentiasa menindas sistem saraf pusat.Terdapat dalam kapsul gelatin. Apabila gagap dan kanak-kanak dapat ditugaskan kepada kanak-kanak dari 3 tahun. Pengambilan ubat-ubatan yang lebih muda adalah sangat kontraindikasi.
 • «Tenoten». Sedutan ringan dengan tindakan anti-kecemasan. Ubat ini boleh didapati secara umum dan bentuk pediatrik. Dalam tablet untuk rassasyvaniye, untuk remaja dan dewasa, dan di bawah nama berdaftar "Tenoten kanak-kanak". Ubat-ubatan kanak-kanak boleh ditetapkan dari 3 tahun. Farmasi yang ada tanpa preskripsi.
 • «Phenibut». Ejen nootropik dengan kesan yang menenangkan. Terdapat dalam tablet dan serbuk untuk pentadbiran lisan. Ubat ini telah membuktikan dirinya sebagai ubat yang lembut dan bijak untuk rawatan keganasan, neurosis, dan ketidaksinambungan kencing pada kanak-kanak umur sekolah rendah. Kanak-kanak di bawah umur 3 tahun tidak boleh mengambil ubat tersebut. Dijual mengikut resipi.
 • Motherwort Forte. Ini bukan ubat, tetapi makanan tambahan (makanan tambahan). Ia mempunyai kesan sedatif. Diangkat sebagai penenang kepada kanak-kanak dari mana-mana umur. Terdapat dalam tablet. Berwarna motherwort apabila dicairkan dengan air garam atau rebus boleh didapati untuk kanak-kanak dari 7 tahun.
 • «Glycine». Asam amino yang mempunyai kesan positif ke metabolisme neutrocytes. Ia mempunyai kesan sedatif sederhana, didapati dalam tablet sublingual. "Glycine" boleh diberikan walaupun kepada bayi. Dalam rawatan kegagapan pada kanak-kanak ditetapkan paling kerap.
 • "Pentokaltsin". Ini ubat nootropik dengan kesan anticonvulsant. Boleh didapati di rak-rak ahli farmasi dalam bentuk tunggal - tablet. Ia boleh ditugaskan kepada kanak-kanak dari mana-mana umur untuk pembetulan kegagapan, pembasahan katil.
 • «Phenazepam». Penenang Terdapat dalam bentuk tablet dan penyelesaian untuk suntikan intravena. Dadah, walaupun digunakan dengan betul, mampu menyebabkan ketagihan, dengan penggunaan yang lama menjadi penyebab ketergantungan yang kuat. Pengilang mengesyorkan penggunaan ubat untuk kanak-kanak dari usia 16 tahun, tetapi psikiatri kanak-kanak memberi ubat ini untuk kegagalan yang serius dalam bentuk gangguan saraf dan pada usia yang lebih awal. Skor cukup tertakluk.
 • Sibazon. Pengawalan anticonvulsant. Ia berlaku dalam tablet dan penyelesaian untuk suntikan. Tablet adalah kontraindikasi dalam kanak-kanak prasekolah sehingga 7 tahun.

Pemulihan homeopati

Pemulihan rakyat

Sekiranya gangguan ucapan adalah kecil dan tidak disebabkan oleh masalah yang serius dalam sistem jiwa atau saraf, doktor mungkin mencadangkan menambah agen phytotherapeutic kepada pembetulan utama.

 • Teh herba untuk kanak-kanak dengan kesan menenangkan.
 • Mandi phyto untuk kanak-kanak dengan kesan menenangkan.
 • Penyedutan dengan phytopreparations - sedatif semula jadi.

Herba yang mempunyai kesan yang menenangkan dan santai - chamomile, sage, lemon balsem, oregano, bunga limau, motherwort, lavender, pudina. Teh berdasarkan mereka boleh disediakan secara berasingan, atau anda boleh membelinya dalam bentuk siap di mana-mana farmasi. Decoctions mandi dibuat dari herba yang sama.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa ubat herba tidak begitu berbahaya kerana ia seolah-olah banyak ibu bapa, dan oleh itu dos, tempoh kursus mengambil teh herba atau teh herba harus dipersetujui dengan doktor anda. Sekarang, sanatorium kanak-kanak banyak menawarkan kursus kesihatan dan perubatan perubatan herba, yang direka untuk membantu menyelamatkan kanak-kanak dari gagap.

Cadangan am

 1. Sebaik sahaja kita dapat mengenali kegagapan kanak-kanak, ia harus dilindungi dari segala yang menyebabkan tekanan emosi - dari menonton TV untuk masa yang lama (kartun cukup baik selama 20 minit sehari), dari permainan komputer berdarah, dari acara-acara awam yang bising, muzik keras.
 2. Sertakan muzik klasik untuk anak anda - kesan penyembuhannya telah lama diakui walaupun oleh ubat rasmi. Muzik Mozart, Beethoven, Grieg, Chopin mempengaruhi jiwa kanak-kanak terutamanya dengan baik.Hadkan ketibaan tetamu di rumah, diketepikan untuk perjalanan bersama bersama dengan kanak-kanak itu, kerana baru, walaupun positif, emosi boleh menyebabkan kemerosotan dalam keadaannya.
 3. Jangan hanya bergantung pada kekuatan anda sendiri. Jangan teragak-agak untuk menghubungi pakar, lebih cepat anda dapat mengalahkan kegagapan kanak-kanak, lebih mudah ia akan berkomunikasi, belajar, belajar dunia.
 4. Kelas dengan kanak-kanak haruslah sistematik. Anda tidak boleh berehat panjang.
 5. Langkah-langkah perlu diambil dengan serta-merta, sebaik sahaja anda melihat bahawa kanak-kanak itu mula mengejek. Anda tidak sepatutnya menunggu kecacatan lulus dengan sendirinya. Begitu juga, seperti yang kita ketahui, juga berlaku, terutamanya jika ada gagasan fisiologi, tetapi anda tidak boleh mengandalkannya, anda boleh kehilangan masa berharga.
 6. Anda tidak boleh memilih ubat mereka sendiri dan mula memberi mereka kepada anak. Jika anda membuat kesilapan dengan sebab kegagapan, dan ia, contohnya, diperolehi, maka anticonvulsants dan penenang lebih cenderung menyebabkan kemerosotan ucapan dan kesejahteraan dan aktiviti otak pada kanak-kanak daripada bantuan. Mana-mana ubat untuk kegagapan perlu ditetapkan oleh doktor.
 7. Sepanjang rawatan, kanak-kanak mesti disediakan dengan suasana yang tenang dan mesra. Harus ada konflik dan pertengkaran di rumah, bayi tidak boleh menjadi saksi tanpa sengaja untuk perbualan "dewasa". Dia harus mempunyai rejimen hari yang optimum, di mana terdapat tempat untuk berjalan-jalan, tidur siang, dan aktiviti pemulihan.

Latar belakang psikologi positif perlu dikekalkan selepas rawatan selesai, dan gagap akan menjadi perkara masa lalu. Jika tidak, kambuh kemungkinan besar, di bawah pengaruh faktor stres, bayi mungkin mula mengejek lagi.

Apakah ramalannya?

Sudah tentu, ini adalah soalan utama yang membimbangkan ibu dan bapa. Dalam kebanyakan kes neurosis seperti gagap dengan psikosomatik yang sederhana, ramalan positif. Ini, malangnya, tidak boleh dikatakan mengenai keganasan genetik dan gangguan proses ucapan yang dikaitkan dengan sebab-sebab kongenital.

Memainkan peranan penting dan umur pesakit. Gagasan pada kanak-kanak berusia antara 3 hingga 5 tahun adalah paling mudah dan secara semula jadi diperbetulkan. Semakin cepat mungkin dimengerti bahawa anak gagap itu, langkah-langkah yang lebih cepat diambil, semakin besar peluang untuk menghapuskan gagap sekali dan untuk semua.

Sekiranya kegagapan bermula pada kanak-kanak sekolah, berurusan dengannya akan menjadi lebih sukar. Rawatan kecacatan pertuturan akan menjadi lebih lama dan lebih sukar dalam kes keganasan, jika masalah berterusan sehingga 9-11 tahun, ramalan hasil yang menguntungkan kurang menguntungkan.

Dalam video seterusnya, Doktor Kanak-kanak Dmitry Chesnov akan "menyusun" masalah keganasan pada kanak-kanak.

Pencegahan

Pencegahan kegagapan dalam kanak-kanak neurologi dan mental sihat agak mudah dan ia terdiri dalam hubungan keluarga yang baik. Di mana tidak ada konflik, pertengkaran, dan ada kasih sayang dan pengertian, seorang anak kurang berisiko menjadi gagap. Menyembuhkan gagap lebih sukar daripada menghalang. Gagasan kanak-kanak kadang-kadang menunjukkan dirinya agar ibu bapa memahami kesilapan mereka sendiri.

Kami tidak hanya boleh membantu, untuk mewujudkan persefahaman dan kerjasama bersama dengan kanak-kanak. Dan ingatlah bahawa cinta dan iman dalam keupayaan bayi mencipta mujizat-mujizat yang sebenar bahawa ubat tradisional tidak selalu dapat dijelaskan. Percayalah kepada anak anda, dan dia akan berjaya.

Ketahui tentang mana sebab dan prinsip rawatan dibezakan oleh Dr. KomarovskyAnda boleh dari artikel lain.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan