Apa yang perlu dilakukan sekiranya kanak-kanak terluka di tadika?

Kandungannya

Keadaan apabila kanak-kanak mengadu tentang pesalah di tadika agak meluas. Sesetengah ibu bapa segera berlari untuk menyelesaikan hubungan dengan penganiaya, ibu bapanya, menulis kenyataan kepada pejabat pendakwa, polis, menuntut hukuman. Orang lain cuba untuk tidak mendengar aduan kanak-kanak, mempercayai bahawa kanak-kanak itu datang dengan semua ini untuk membenarkan ketiadaan mereka untuk pergi ke prasekolah. Kedua-dua mereka dan yang lain bertindak tidak betul-betul betul.

Dalam artikel ini kita akan bercakap tentang apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak itu tersinggung dalam pasukan kanak-kanak.

Langkah pertama

Pertama anda perlu memikirkan saiz "bencana": jangan mengabaikan aduan anak lelaki atau anak perempuan tertentu Vasya atau Kohl yang melawan, memilih mainan, gigitan atau meludahkan bayi anda ke dalam sup. Minta kanak-kanak sebanyak mungkin tentang siapa Kolya-Vasya, sama ada dia menyalahi anak-anak lain atau hanya terhad oleh anak anda, bagaimana namanya, dalam keadaan apa penyerang mula beralih kepada tindakan, seberapa sering dia berkelakuan dengan cara ini.

Jangan tergesa-gesa membuat kesimpulan dan beritahu anak bahawa Vasya-Kolya adalah budak lelaki yang buruk. Ia perlu memahami semuanya dengan sungguh-sungguh.

Apabila kanak-kanak itu tersinggung, dan melalui air mata, menangis, dia bercakap mengenainya, agak wajar untuk keinginan ibu bapa untuk bergegas ke pertahanan, untuk menghukum semua orang dan segala-galanya. Tetapi jangan tergesa-gesa: ia bergantung kepada bagaimana anda bertindak sekarang bahawa anak anda boleh belajar bagaimana untuk bertindak dengan betul kepada penceroboh dan pesalah, dan akan ada lebih banyak daripada mereka dalam hidupnya.

Marilah kita analisa bagaimana kira-kira algoritma tindakan ibu (bapa) sepatutnya.

  • Kami bercakap dengan tutor. Kami bertanya kepadanya soalan yang sama yang pernah kami tanya kepada anak kami sendiri, pada masa yang sama kami perhatikan sama ada anak anda adalah benar dalam segala hal. Dalam temu bual dengan pekerja pedagogi, adalah penting untuk mengetahui bagaimana Kohl-Vasya adalah agresif terhadap anak-anak lain, sama ada terdapat keadaan yang objektif yang dapat menjelaskan kelakuannya, dan sama ada anak anda sendiri menimbulkan perasaannya. Jika guru tidak tahu apa-apa tentang konflik, anda perlu memintanya untuk memerhatikan hubungan anak anda dengan "penderita" tertentu, memindahkan perbualan selama beberapa hari. Jika guru sedar apa yang berlaku, dia harus diingatkan bahawa komunikasi dengan ibu bapa penyerang adalah tugasnya, pendidik, untuk menegaskan perbualan seperti itu.
  • Jangan bercakap dengan pesalah, jangan bertengkar dengan ibu bapanya. Sering kali, ibu dan ayah yang marah mula memarahi anak orang lain atau menunggu ketibaan ibu bapanya, menegur mereka dengan suara yang dibangkitkan. Ingatlah bahawa ibu bapa Kolya-Vasi juga akan melindungi anak mereka. Semakin agresif anda menyerang mereka, semakin aktif mereka akan mempertahankannya. Perbualan konstruktif tidak berfungsi.

Guru, ahli psikologi institusi kanak-kanak, harus bercakap dengan ibu bapa dan anak mereka, mereka mungkin mengesyorkan ibu bapa untuk menunjukkan kanak-kanak itu kepada pakar dalam pembetulan psikosis dan pembetulan tingkah laku.

  • Naikkan soalan pada mesyuarat ibu bapa dan berbincang dengan ibu bapa yang lain, jika perbualan guru tidak membawa hasil yang diingini. Menurut rayuan kolektif ibu dan bapa, kerana tandatangan mereka ditujukan kepada pengurus, ada peluang untuk menarik diri dari kelompok itu masalah murid yang agresif yang tidak mahu berperilaku dengan hormat terhadap orang lain dengan cara apa pun. Tetapi tiada siapa yang berhak memotong bayi. Jika tidak ada kumpulan kedua umur anda di tadika, adalah mustahil untuk diterjemahkan "penyerang".
  • Jika semuanya gagal, kami berpaling kepada pengurus dengan kenyataan. dan permintaan untuk membuat rayuan kepada Suruhanjaya Hal Ehwal Juvana.Ibu bapa yang mendera, yang enggan mengambil tindakan terhadap anak mereka, kerana yang anak-anak lain dalam kumpulan itu menderita, akan berurusan dengan pegawai polis dan wakil-wakil jabatan pendidikan.

Bagaimana untuk membantu bayi anda?

Algoritma yang diterangkan di atas adalah tindakan luaran. Tetapi anda memerlukan lebih banyak tindakan dalaman yang akan membantu menyokong anak anda dalam keadaan yang sukar baginya.

Sokongan kanak-kanak itu, beritahu saya bahawa anda sepenuhnya di pihaknya.

Dan kemudian memilih salah satu taktik yang akan membolehkan mengajar kanak-kanak itu untuk mempertahankan diri mereka, kerana anda tidak boleh menghadiri bersamanya sepanjang hari ketika dia berada di tadika.

Pakar psikologi telah mencatatkan beberapa teknik.

"Kaedah pengawal sempadan"

Ajar anak lelaki atau anak perempuan anda untuk menerangkan sempadan peribadi untuk orang lain - "Ini saya, anda tidak boleh menyentuhnya! Saya tidak suka. Saya tidak akan melakukan ini! " Kanak-kanak tidak boleh menelan penghinaan, adalah perlu untuk belajar mengatakan dengan berani kepada "penyerang" bahawa tindakannya adalah hodoh dan tidak menyenangkan. Kanak-kanak mesti mengasimilasikan frasa "sihir" dengan jelas: "Saya tidak bermain dengan anda!".

Kaedah carian bersekutu

Dalam keadaan yang sukar, kanak-kanak mesti mencari sekutu dan pembantu. Dia mesti belajar untuk bercakap masalah dan meminta bantuan. Pada masa yang sama, adalah penting untuk menjelaskan bahawa antara menyelinap yang berjalan untuk mengeluh kepada guru pada sebarang kesempatan tanpa dia, dan orang biasa yang benar-benar memerlukan pertolongan adalah perbezaan yang besar.

Bantuan dari orang tua harus ditanya hanya apabila langkah-langkah lain tidak membantu.

Kaedah keluar konflik

Orang dewasa sedar bahawa dalam sesetengah keadaan ia lebih baik dan selamat untuk berundur. Ini perlu tahu dan kanak-kanak.

Jika pelanggar sangat agresif (gigitan, pergaduhan, sakit), lebih baik memintasnya, tidak membenarkan dia melanggar batas peribadi.

Kaedah "kesan serupa"

Ini adalah kaedah yang sangat kontroversi, iaitu mengajar kanak-kanak untuk memberi perubahan. Jika anda memukul - tekan kembali, mencubit - jepit kembali. Biasanya, penceroboh bertindak dengan sempurna, tetapi ia boleh membahayakan anak anda. Lagipun, kanak-kanak tidak faham di mana sempadan antara pembelaan diri yang dibenarkan dan pencerobohan sebenar terletak, dan mereka boleh menjadi penyerang yang sama. Tidak sepadan dengan kekuatan, mereka boleh melumpuhkan pesalah dan menyebabkannya kerosakan yang serius.

Anak prasekolah yang terlatih dalam semua kaedah ini dan siapa yang secara sukarela dapat memilih salah seorang dari mereka, bergantung kepada apa yang diperlukan oleh keadaan, boleh mempertahankan dirinya yang terbaik.

Petua untuk ibu bapa

Tetapi nasihat utama adalah untuk ibu bapa, hanya mereka yang dapat menyelesaikan keadaan.

  • Walaupun semua hujah, bapa biasanya mengajar anak-anak mereka untuk memberi perubahan secara fizikal. Ini juga merupakan kemahiran yang berguna, tetapi anda perlu berhati-hati dengannya. Dalam kebanyakan kes, jika kanak-kanak agresif dalam kumpulan tidak memahami kata-kata, tidak mendengar komen pengasuh atau jururawat, dan kata-kata ibu bapa mereka sendiri sedikit bermakna, lebih baik mengajar anak bagaimana mengelakkan konflik.
  • Beri perhatian kepada kontrak mengenai penyediaan perkhidmatan pendidikan (anda menandatanganinya semasa anda membuat tadika di tadika). Ia jelas menggariskan norma-norma kelakuan yang boleh diterima untuk murid. Sekiranya tindakan pesalah bertentangan dengan kontrak, beri perhatian kepada perhatian pendidik, ketua. Ini mungkin menjadi asas untuk pengurusan institusi prasekolah untuk menamatkan kontrak dengan ibu bapa murid yang tidak diurus.
  • Jangan malu dengan anak kecil anda yang datang dari tadika dengan lebam atau lelasan. Sesetengah bapa dan datuk "berdosa" dengan ini: mereka mula menarik minat lelaki atasnya ("Anda seorang lelaki! Bersabar! Jangan menangis! Berhenti mengeluh! Fahami diri!"). Kanak-kanak akan merasa sangat kesepian tanpa sokongan orang terdekat, dan ini tidak akan menyumbang kepada keberanian kepadanya.
  • Bercakap dengan tutor anda lebih kerap bukan tentang betapa buruknya Vasya-Kolya, tetapi tentang bagaimana anak anda berkelakuan.Terdapat beberapa sebab untuk mengejek dalam pasukan kanak-kanak (nama keluarga yang luar biasa, nama anak anda, terutama penampilannya - merah, dengan bintik-bintik, pakaian di mana anda menghantar bayi ke tadika, dan sebagainya). Sekiranya sebabnya dapat dipulihkan, lakukanlah: celana panjang rajutan yang indah dengan busur besar di lutut, yang diberikan oleh nenek, mungkin menyenangkan kepada nenek, tetapi bagi seorang anak itu lebih buruk dari penyiksaan, karena itu disebabkan oleh busur ini sehingga orang menertawakannya. Terdapat juga anak-anak yang sendiri memprovokasi orang lain untuk agresif (mereka bertindak dengan senyap, aman, tetapi tidak akan gagal meletakkan "babi" pada usia yang sama mungkin). Jangan lupa untuk bekerja pada kecacatan tersebut dalam anak anda sendiri.
  • Untuk meningkatkan keyakinan kanak-kanak dalam kemampuan mereka akan membantu sukan - gusti, seni bela diri, berenang, olahraga. Biasanya, kanak-kanak yang dilaksanakan dalam sukan, dalam kumpulan kanak-kanak berkelakuan lebih yakin, jelas menggariskan sempadan mereka dan boleh berdiri sendiri.
  • Sekiranya anda mempunyai peluang untuk menghadapi ibu bapa yang mendera, jangan membahagikan kanak-kanak itu kepada "anak anda" dan "anak saya", anda mempunyai masalah biasa: seorang kanak-kanak tersinggung, yang lain adalah pesalah. Tetapi selalu ada dua yang terlibat dalam konflik itu, ia akan menjadi baik jika usaha dapat digabungkan.

Perkara utama - ajar kanak-kanak itu untuk memberi murah hati dan ampunilah.

Seseorang yang tidak tahu bagaimana untuk memaafkan kurang berjaya dalam kehidupan, sering mengalami pelbagai jenis penyakit kronik yang disebabkan oleh kebencian yang tersembunyi, lama dan mendalam.

Jika pendera meminta maaf, lebih baik memaafkannya dan tidak lagi mengingat perbuatan buruk.. Jadi ia akan lebih baik untuk semua orang dan pertama sekali untuk anak anda.

Mengenai konflik psikiatrik dan bagaimana mengatasi mereka memberitahu ahli psikologi dalam video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan