Apakah hippotherapy dan mengapa ia berguna untuk kanak-kanak?

Kandungannya

Mari kita bayangkan kuda berjalan di padang. Apa perkataan yang dapat menggambarkan gambar ini? Kebebasan, keyakinan, kasih sayang, kecantikan, kelajuan ... Senarai ini menyala.

Gambar ini menyebabkan kebanyakan emosi positif dalam kes apabila kita hanya pemerhati. Sekiranya terdapat peluang untuk menyentuh alam dengan bantuan kuda, lebih banyak perasaan positif timbul!

Dewasa bersorak dengan kegembiraan apabila mereka mula-mula menunggang kuda. Dan bagaimana pula dengan kanak-kanak dan, terutamanya, kanak-kanak "istimewa". Apa kebimbangan emosi yang dilakukan oleh seorang lelaki yang terhad dalam kebolehan fizikal? Dia tidak tahu bagaimana untuk berjalan, tetapi dia sendiri duduk di atas kuda - dari sini dia sangat gembira!

Pada masa dahulu, manusia lebih dekat dengan alam semula jadi daripada sekarang. Adalah diketahui bahawa walaupun haiwan kemudian mengambil rawatan, dan mereka sembuh! Banyak kaedah perubatan haiwan berasal dari zaman Hippocrates dan telah mencapai zaman kita, tetapi mereka semakin popular sekarang. Setiap mempunyai ciri dan kekuatannya sendiri. Pertimbangkan salah seorang daripada mereka, hippotherapy.

Apa ini?

Hippotherapy adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk merawat haiwan dengan kuda. Ia bertujuan untuk memerangi pelbagai penyakit.

Sesetengah orang memanggil tunggangan kuda terapi hippotherapy. Ya, kesan utama rawatan dicapai dengan tepat melalui latihan yang dilakukan pada kuda. Tetapi masih mustahil untuk mengatakan bahawa kedua-dua konsep ini sama sekali sama. Lagipun, keadaan penting untuk penyembuhan bukan sahaja menunggang kuda, tetapi juga hanya berkomunikasi dengan kuda, menjaga ia.

Rawatan ini menggunakan pendekatan bersepadu: seseorang itu memanaskan dan mengembangkan otot, duduk di atas kuda, mendapat rangsangan tenaga yang gila dan hanya senang dengan berkomunikasi dengan haiwan ini.

Petunjuk

Selalunya mereka bertarung dengan penyakit seperti cerebral palsy dan pelbagai gangguan sistem muskuloskeletal, serta autisme.

Lebih banyak petunjuk termasuk:

 • Scoliosis gred 1.2 atau gangguan tulang belakang;
 • Pelbagai gangguan sendi;
 • Sindrom Down;
 • Poliomyelitis;
 • Neurosis dan penyakit lain dalam sistem saraf;
 • Kerosakan pendengaran;
 • Penglihatan kabur;
 • Gangguan ucapan;
 • Malfungsi dari pancaindera;
 • Sebatan;
 • Sclerosis;
 • Berat badan berlebihan;
 • Rawatan mental dan fizikal.

Kadang-kadang orang dewasa dengan asma bronkial, bronkitis kronik, penyakit sistem kardiovaskular ditetapkan hippotherapy dalam kombinasi dengan jenis rawatan lain. Latihan pada kuda membuat kesan latihan sengit, tetapi pada masa yang sama, mereka sangat lembut, yang menghilangkan reaksi sampingan dan bahaya mengatasi penyakit-penyakit ini. Juga, kadang-kadang hippotherapy digunakan dalam rawatan kecanduan alkohol dan penagihan dadah.

Adalah diketahui bahawa semasa peperangan mereka diperlakukan dengan kuda. Setelah cedera dalam peperangan, mereka mempercepat pemulihan dengan bantuan menunggang kuda dan, saya harus mengatakan, mencapai kejayaan.

Dan kes seorang gadis dengan polio dan sembuh dengan bantuan hippotherapy mencipta sensasi sebenar. Dia tidak hanya sembuh selepas 9 tahun, tetapi juga menerima pingat perak di Sukan Paralimpik.

Contraindications

Tetapi seperti setiap jenis rawatan, hippotherapy mempunyai beberapa kontraindikasi. Ini termasuk:

 • Epilepsi;
 • Bentuk penyakit yang teruk dalam sistem saraf;
 • Alahan kepada rambut kuda;
 • Osteoporosis (kerapuhan tulang meningkat);
 • Osteomyelitis (keradangan infeksi tisu tulang);
 • Hemofilia;
 • Scoliosis 3.4 darjah.

Seperti dalam kes-kes penyembuhan oleh haiwan lain, seperti anjing atau lumba-lumba, ketakutan terhadap kuda tidak termasuk dalam kontraindikasi. Pengajar harus membantu mencari kenalan seseorang dengan doktor berkaki empat.

Dan selalunya ia berlaku bahawa pada akhir sesi pesakit, yang takut kepada kuda, tidak mahu berpisah dengannya.

Prinsip tindakan terapeutik

Hippotherapy adalah kaedah rawatan yang unik. Ia menjejaskan badan dalam kompleks. Terdapat dua prinsip utama:

 • Fizikal (kesan langsung kuda pada penunggang semasa melakukan latihan atau hanya bergerak kuda);
 • Psikologi, atau emosi (bantuan psikologi apabila berkomunikasi dengan kuda).

Asas dalam rawatan adalah impuls motor yang dihantar oleh haiwan kepada penunggang. Kuda mempunyai pergerakan khusus pergerakan, satu pergerakan khas, mirip dengan pergerakan seseorang. Secara diam-diam pesakit membuat usaha. Lagipun, dia perlu mengetatkan otot-ototnya agar tidak jatuh, menyimpan keseimbangan, untuk menyelaraskan pergerakannya. Duduk di atas kuda, hampir semua kumpulan otot bekerja untuk penunggang itu, dan mereka yang tidak biasa terlibat dalam keadaan normal akan terjejas.

Sebagai peraturan, hippotherapy dilakukan tanpa pelana, kerana suhu badan kuda lebih tinggi daripada suhu badan manusia. Oleh itu, urut otot yang sudah dipanaskan berlaku, dan ini dapat meningkatkan kesan rawatan.

Bagi kesan emosi yang positif, kepentingannya adalah sukar untuk menaksir. Kanak-kanak berasa lebih yakin, berada di sebelah kuda. Kanak-kanak dengan cerebral palsy boleh melakukannya dengan baik tanpa kereta dan tongkat pada menunggang kuda, dan ini adalah penegasan diri yang sangat kuat untuk mereka.

Berkomunikasi dengan kuda dan menjaga ia sangat berguna untuk kanak-kanak. Ia mengajar kebaikan mereka, kepekaan, rasa tanggungjawab, membangun keupayaan untuk dipercaya. Sesetengah kanak-kanak mungkin berkongsi rahsia dengan haiwan ini. Mereka belajar untuk mendengar rakan kongsi dan menjadi lebih perhatian. Mereka meninggalkan rasa agresif dan kecemasan.

Sering kali, pesakit kecil tidak menyedari bahawa mereka sedang dirawat, menunggang kuda dilihat oleh mereka sebagai hiburan, oleh itu tidak ada rasa perlawanan, dan akibatnya, rawatan itu membawa buahnya lebih cepat.

Kesan Penyembuhan

Keberkesanan hippotherapy telah terbukti untuk masa yang lama dan disokong oleh hasil yang diperolehi semasa rawatan. Sudah tentu, dalam kes-kes yang sukar anda perlu lakukan selama bertahun-tahun, dan ini adalah pekerjaan yang besar. Tetapi ia berbaloi. Bagi sesetengah pesakit, beberapa sesi sudah cukup, dan anda boleh melihat perubahan yang kelihatan, tetapi ini jarang berlaku.

Terdapat kes penyakit yang sangat teruk pada kanak-kanak kurang upaya. Sebagai contoh, diketahui bahawa nada dalam otot anak-anak dengan cerebral palsy sangat kuat sehingga kadang-kadang tidak mungkin untuk seorang doktor atau ahli terapi urut yang berpengalaman untuk mengujinya.

Menunggang sangat santai dan dengan ketara mengurangkan nada otot. Plus, ia meningkatkan aliran darah, yang juga membantu meningkatkan pergerakan dan tepu cepat sel-sel otak dengan oksigen.

Terima kasih kepada latihan, keadaan fizikal umum pesakit diperbaiki, kejang dibuang, koordinasi pergerakan diperbaiki. Kanak-kanak lebih berorientasikan ruang. Nah, faktor psikologi memainkan peranan penting - keyakinan diri muncul.

Bagi kanak-kanak autistik, kelas hippotherapy di sini hanya menanggung tekanan psikologi. Kesan kelas kadang-kadang dapat dilihat dengan segera. Fakta adalah bahawa kanak-kanak dan kuda berinteraksi dengan sangat erat. Ini mungkin mengingatkan dia tentang persahabatan.

Oleh itu, pesakit kecil menjadi lebih terbuka kepada komunikasi, ketakutan dan perasaan kecemasan, kegembiraan, pengasingan meninggalkannya, dia menjadi lebih perhatian, ramah dan percaya, reaksi menjadi lebih cepat. Hasil daripada rawatan, keharmonian psikologi dicapai.

Kelas dengan kuda akan membantu anda membetulkan postur anda. Sekiranya tahap penyakitnya rendah, semua perubahan tulang belakang dapat diterbalikkan.Walaupun selepas beberapa waktu selepas mengamalkan hippotherapy, refleks lurus belakang tetap ada, anda hanya perlu mengekalkannya.

Di luar negara, hippotherapy mula digunakan lebih awal, dan senarai penyakit yang tertakluk kepada kaedah rawatan ini agak tinggi. Sebagai contoh, sebagai tambahan kepada masalah di atas, dengan bantuan hippotherapy mereka juga mengubati obesiti dan selulit. Pengajar membangun satu set latihan khusus pada kuda supaya pesakit dapat mengatasi berat badan berlebihan.

Kuda adalah haiwan yang sangat bijak dengan ingatan yang luar biasa. Dia mengingati tabiat seseorang, berjalan kaki, gerak isyarat, ekspresi muka, merasakan keadaan emosi seseorang dengan baik dan memancarkan mood dan intonasinya. Walaupun saiznya, kuda itu dapat diprediksi sepenuhnya untuk manusia. Ini adalah kunci kejayaan dalam rawatan. Orang yang sangat mudah pergi ke hubungan dengan kuda dan mempercayai dia sepenuhnya.

Hippotherapy adalah teknik bebas. Tetapi masih, rawatan yang terbaik dilakukan bersamaan dengan prosedur lain. Sebagai contoh, sebagai tambahan kepada menunggang terapeutik, terapi latihan kadang-kadang ditetapkan, penggunaan lumpur terapeutik, urut, fisioterapi, dan sebagainya.

Peringkat utama program ini

Kelas hippotherapy boleh diadakan secara individu atau dalam kumpulan. Kekerapan kelas - 1-2 kali seminggu. Sekiranya pesakit adalah pelawat dan menjalani kursus pemulihan di jalan raya, kelas diadakan setiap hari. Terlibat dalam latihan akan menjadi pesakit sendiri, kuda, instruktur-hippotherapist dan peternak kuda. Tempoh satu pelajaran ialah 15-45 minit.

Jadi, apakah langkah-langkah utama yang terlibat dalam rawatan kuda?

 • Peringkat pertama adalah pengenalan (atau adaptif). HPada peringkat ini, sejarah perubatan dikaji, set latihan yang diperlukan diberikan, kuda menjadi akrab dengan pengajar, anak itu menjadi ketagih. Pesakit boleh memerhatikan, stroke haiwan itu, merawatnya. Kemudian, apabila penyesuaian selesai, anda boleh duduk dan turun. Biasanya tahap ini berlalu dengan cepat. Tetapi sesetengah kanak-kanak mungkin memerlukan sedikit pelajaran.
 • Tahap kedua adalah persiapan (segera sebelum melakukan latihan asas). Di peringkat ini, kuda sudah pun bergerak. Kanak-kanak itu terbiasa dengan kuda, belajar untuk tetap menunggang kuda, mengekalkan keseimbangan, menyelaraskan pergerakannya dengan betul - sesuai dengan keinginan yang dibentuk. Latihan pernafasan boleh dilakukan.
 • Peringkat ketiga adalah yang utama. Pada peringkat ini, latihan utama dilakukan, yang dilantik oleh hippotherapist.
 • Peringkat keempat adalah yang terakhir. Pada peringkat ini, perbaiki keputusan, membetulkan ketidaktepatan semasa melakukan latihan.

Latihan boleh dilakukan di pelbagai posisi: terletak di perut, di belakang, duduk menghadap leher kuda, duduk kembali. Pengajar mungkin memerlukan anda melakukan senaman dengan mata anda tertutup apabila kuda berdiri, berjalan atau mengalir. Ia boleh menjadi pelbagai kecenderungan, menukar posisi pada kuda, melemparkan bola, pelbagai latihan fleksibiliti dan pergerakan lain. Kerumitan dan sifat latihan bergantung kepada penyakit pesakit.

Adalah jelas bahawa kuda, yang digunakan untuk rawatan, mesti dilatih khusus, tenang, tanpa googly dan murah hati. Hampir setiap haiwan boleh disediakan untuk latihan. Dalam hippotherapy hanya kuda berdarah panas dielakkan. Contohnya, kuda tulen Arab, Akhal-Teke, kuda berkuda purba mempunyai pergerakan genetik yang tidak terkawal. Oleh itu, pada haiwan itu tidak boleh ditanam anak.

Pusat di Rusia

Hippotherapy di Rusia mula berkembang sejak tahun 1991. Sehingga masa itu, kami hanya tidak mempunyai pakar. Kini terdapat institusi pendidikan di mana anda boleh menguasai pengajar khusus dalam hippotherapy.

Di Rusia, hampir setiap wilayah mengamalkan teknik ini. Terdapat pusat pemulihan besar dan kelab-kelab berkuda yang menyediakan perkhidmatan rawatan kuda. Kadang-kadang, atas dasar sanatoriums yang menjadi tuan rumah orang dengan pelbagai penyakit sistem muskuloskeletal dan sistem saraf, ada terapis kuda. Hippotherapy terutama dikembangkan di Moscow, St. Petersburg, Novosibirsk, Rostov, Kazan, Ufa, Sevastopol, Saransk, Kursk, Krasnoyarsk, Yekaterinburg.

Kos kelas

Harga untuk hippotherapy berkisar antara 400 hingga 1000 Rubles setiap sesi. Ia bergantung kepada kelayakan pakar, tempoh kelas, populariti dan populariti institusi, lokasinya. Di bandar-bandar besar, tentu saja, harga lebih tinggi.

Di Rusia, terdapat beberapa organisasi yang terlibat dalam menunggang kuda secara percuma.

Sebagai contoh, sejak 2007, Pertubuhan Amal St. Petersburg "Green World of Childhood" menjalankan kelas percuma untuk kanak-kanak kurang upaya. Pekerja memantau keputusan setiap kumpulan, yang diperoleh semasa kelas, dan menyimpan statistik.

Pada tahun 2007 yang sama, satu lagi organisasi kebajikan telah memulakan kegiatannya. "Reins of Life" apa yang ada di bandar Alushta, Republik Crimea.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai organisasi "Reins of Life" dalam video berikut.

Ulasan

Tidak semua doktor mempercayai teknik seperti hippotherapy. Lagipun, ia merujuk kepada jenis rawatan yang tidak konvensional. Tetapi dia sudah terbukti dengan baik untuk masa yang lama. Penunjuk utama ialah ulasan ibu bapa yang mempunyai anak "istimewa".

Orang bercakap tentang perubahan yang telah berlaku kepada anak-anak mereka selepas menunggang kuda perubatan. Telah diperhatikan bahawa aktiviti fizikal dan keadaan fizikal umum kanak-kanak diperbaiki, kemahiran motor halus berkembang. Bagi mereka yang boleh berjalan, langkah mereka menjadi lebih yakin.

Bagi kebanyakan kanak-kanak yang tidak faham sama ada objek terletak jauh atau rapat, masalah korelasi mereka di angkasa kerana latihan sepenuhnya hilang. Pada masa yang sama, kanak-kanak itu boleh menyentuh objek secara langsung atau menyerangnya, dengan betul menilai jaraknya.

Kanak-kanak yang ditutup sepenuhnya kepada orang lain, mula berkomunikasi dan tersenyum. Anak-anak yang tidak dapat dihubungi secara sukarela berjalan ke doktor berkaki empat.

Orang-orang yang mengalami kesakitan belakang sakit melegakan gejala atau hilang sepenuhnya.

Kanak-kanak yang menjalani program hippotherapy yang lengkap tidak mahu berpisah dengan rakan-rakan berkaki empat mereka, kerana mereka sangat melekat pada haiwan ini dan emosi positif yang mereka berikan.

Malah orang dewasa mengatakan bahawa berkomunikasi dengan kuda, anda melupakan semua masalah.

Kelemahannya boleh dikaitkan dengan kos kelas yang tinggi, kerana tidak semua orang mampu memberikan sejumlah wang yang banyak untuk beberapa bulan dan bahkan tahun. Juga, sesetengah orang mendapati sukar untuk mencari pusat-pusat berdekatan yang terlibat dalam pemulihan jenis ini. Mereka tertumpu di bandar-bandar besar.

Petua untuk ibu bapa

Oleh itu, adakah anda memutuskan bahawa rawatan kuda dapat membantu anak anda? Hanya timbangkan kebaikan dan keburukan. Pastikan untuk berunding dengan doktor anda, pastikan bahawa tiada kontraindikasi yang dikenakan ke atas kes anda. Jika tidak ada halangan, maka anda boleh memulakan kelas.

Baca, belajar daripada rakan-rakan di mana anak-anak mereka terlibat, sama ada mereka telah mencapai sebarang keputusan. Apabila anda datang ke kelab, minta pengajar mengenai pendidikan dan kelayakannya.

Nah, tip lain: percaya! Percaya kuda dan pengajar, membantu kanak-kanak seperti yang diperlukan. Ingat, menunggang kuda adalah banyak pekerjaan, walaupun ia membawa kesenangan.

Dan juga patut difahami bahawa hippotherapy tidak akan dapat menyembuhkan sepenuhnya kanak-kanak itu, jika dia mempunyai kecacatan kongenital, tidak akan mampu mengembalikan bahagian-bahagian tubuh yang hilang, tetapi rawatan lain tidak akan dapat menangani tugas ini. Tetapi untuk mengurangkan keadaan pesakit dan dengan ketara memperbaiki gambar hippotherapy yang berkuatkuasa.

Sekiranya selepas kelahiran, apa-apa kecederaan yang telah diterima atau apa-apa perubahan dalam badan telah berlaku yang menyebabkan ketidakupayaan, kuda itu dapat menyembuhkan anda sepenuhnya. Perkara utama - bersabar dan percaya!

Bagaimana hippotherapy membantu dengan autisme, lihat video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan