Bilakah saya boleh meletakkan anak itu pada kaki?

Mana-mana ibu merasakan kegembiraan apabila anak buahnya belajar untuk berdiri sendiri. Ini adalah satu lagi perkembangan penting, dan serbuk itu akan mengambil langkah pertama. Tetapi adakah ia berbaloi untuk mengajar kanak-kanak untuk berdiri, atau patutkah ia belajar sendiri? Dan berapa umur yang dibenarkan untuk meletakkan remuk pada kaki anda?

Kebanyakan doktor tidak mengesyorkan bergegas ke arah perkembangan kanak-kanak itu, dan memberi bayi itu secara semula jadi. Sebaik sahaja mayat yang dapat menahan beban duduk dan berdiri, bayi akan mula menguasai kemahiran ini. Anda juga perlu memahami bahawa perkembangan bayi itu berlaku secara individu dan dikaitkan dengan banyak faktor. Sebagai contoh, kanak-kanak kecil dan nipis belajar berdiri di atas kaki lebih cepat daripada yang berisi dan besar.

Pendapat E. Komarovsky

Doktor terkenal mendakwa bahawa setiap kanak-kanak, lambat laun, mempunyai keinginan untuk berdiri dan peranan ibu bapa dalam menguasai kemahiran ini hanya untuk memudahkan dan menjamin prosesnya. Pelajar untuk berdiri kanak-kanak itu tidak perlu memakai kasut, biarkan crumb belajar ini berkaki ayam.

Ramai ibu bapa dengan bangga mengisytiharkan bahawa bayi mereka meningkat secara mandiri pada 4,5,6 bulan, dan mula berjalan pada 8,9,10. Sehubungan dengan ini, Komarovsky ingin menekankan bahawa, disebabkan beban jangka panjang awal pada tulang belakang, kanak-kanak tersebut mungkin mempunyai pelbagai masalah pada masa depan - kelengkungan, radikulitis dan lain-lain.

Anak itu sendiri mesti sanggup berdiri dan, pada usia enam bulan, dia tidak perlu melatih dan melatihnya untuk berdiri. Tidak ada masalah apabila bayi itu akan berbaring dan merangkak selama satu atau dua bulan lagi.

Sekiranya saya memakai kaki secara paksa?

Tugas ibu bapa hanya untuk mempromosikan perkembangan fizikal serbuk. Untuk memaksa kanak-kanak melakukan sesuatu lebih awal daripada yang sedia untuknya (kedua-duanya untuk duduk dan berdiri) adalah kesilapan besar yang tidak dapat bertambah baik, tetapi sebaliknya, memburukkan keadaan fizikalnya. Galakkan bayi yang merangkak, tetapi duduk dan berdiri mengerikan harus belajar sendiri.

Peranan ibu bapa

Apa yang patut dilakukan ibu bapa:

  • Galakkan perayapan kerana menguatkan otot dan tulang belakang.
  • Untuk melakukan latihan dalam bentuk permainan, mengembangkan otot anak.
  • Mencegah kekurangan vitamin D dan kalsium.
  • Melakukan urut kerana ia adalah rangsangan otot yang paling bermanfaat.
  • Selalunya berjalan di udara segar.
  • Cinta dan penjagaan, banyak memberi perhatian.
  • Untuk membantu, tetapi tidak tergesa-gesa.

Latihan untuk menggalakkan berdiri

Ramai yang percaya bahawa untuk kemahiran berdiri di serbuk, otot-otot lengan mesti dibangunkan dengan baik supaya bayi dapat menarik diri dan berpegang pada sokongan. Malah, otot yang paling penting untuk bangun dan berdiri adalah otot pinggul, belakang dan bahu.

Latihan berikut akan membantu dalam pembangunan otot tersebut, dan, dengan itu, dalam menggalakkan bangun dan berdiri:

  1. Apabila bayi sudah duduk dengan yakin, anda boleh mula bersenam dengannya pada fitball tanpa beban sepenuhnya. Setelah meletakkan remah-remah di muka bola, pegang anak itu dengan pinggul dan mula condong ke arah yang berbeza. Melalui latihan sedemikian, kanak-kanak akan membangunkan keupayaan untuk mengekalkan keseimbangan.
  2. Letakkan kanak-kanak di atas meja, berhadapan dan jongkok. Memegang remah dengan pinggul, mula menggoyangkannya sedikit ke belakang, mendorongnya untuk bangkit pada kaki lurus. Sekiranya kanak-kanak itu masih tidak mampu bangkit secara bebas, ia bermakna bahawa otot-otot kakinya tidak cukup kuat.
  3. Sekiranya serbuk telah belajar untuk bangkit dari sokongan, dorong lebih kerap menggunakan kemahiran ini, menarik bayi dengan mainan kegemaran anda. Duduk bayi di lantai di sebelah sofa atau kerusi, dan letakkan mainan di atas bukit. Anak itu akan berminat dan ingin menjangkau mainan, memahami sokongan dan bangun. Apabila anda mula-mula cuba pastikan bayi anda tidak jatuh.Dan jangan lupa untuk menggalakkan kanak-kanak itu berjaya.
Latihan untuk berdiri
Letakkan mainan di atas sofa, biarkan anak itu berdiri tegak

Mulakan awal pada kaki

Kanak-kanak mungkin mula cuba untuk bangun sebelum menguasai kemahiran duduk (lebih awal daripada enam bulan), jika dia mempunyai otot hipertonik. Jika anda membenarkan bayi sedemikian lama untuk berdiri, ubah bentuk kaki mungkin. Ganggu bayi dan jangan benarkan kedudukan menegak yang panjang, dan juga tentu menyokong di bawah ketiak.

Kami juga menasihati anda untuk membaca artikel itu apabila bayi mula berdiri. Anda akan belajar banyak perkara menarik dan bersedia untuk tempoh yang menarik ini dalam kehidupan bayi.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan