Adaptasi dan penyediaan anak ke tadika

Kandungannya

Baru-baru ini, anda bergembira pada langkah pertama dan kata-kata karapuz anda, dan sudah tiba masanya untuk berkenalan dengan anak-anak lain dan pergi ke prasekolah. Mana-mana ibu sedang mengalami bagaimana bayi terbiasa dengan rejim baru dan pasukan, bagaimana ia akan menjadi jauh dari dia. Adakah saya perlu menyediakan kanak-kanak untuk melawat taman dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

Faedah daripada menghadiri tadika

Seorang kanak-kanak di tadika akan menghadapi orang lain. Keinginan, kelakuan dan kaedah komunikasi mereka akan berbeza daripada keadaan rumah yang biasa. Dapatkan pengalaman yang sama di luar taman tidak akan berfungsi.

Di tadika, kanak-kanak belajar untuk berinteraksi dengan kanak-kanak dan orang dewasa yang lain, berkomunikasi dengan mereka secara berbeza daripada yang biasa digunakan dalam keluarga. Akibatnya, kanak-kanak belajar membuat keputusan sendiri, mempertahankan pendapatnya, belajar bagaimana untuk mempertahankan dirinya atau mencari kompromi. Sekiranya kita tidak mengetepikan peringkat lawatan tadika, kanak-kanak perlu belajar di sekolah kemudian, yang biasanya lebih sukar.

Kanak-kanak di tadika
Di tadika, kanak-kanak mendapat pengalaman yang tidak ternilai

Kelebihan lain untuk melawat institusi seperti taman termasuk perkara-perkara berikut:

 • Menjadi rakan sebaya mempunyai kesan positif terhadap perkembangan kanak-kanak itu, serta pada pembentukan keperibadiannya.
 • Kanak-kanak menjadi lebih bebas dan belajar untuk menjaga diri mereka sendiri.
 • Corak tidur yang jelas, makan dan bangun adalah penting untuk kesihatan dan kesejahteraan bayi yang baik.
 • Di tadika mereka menjalankan pelbagai kelas, termasuk pendidikan jasmani, serta persediaan untuk sekolah di kumpulan yang lebih tua.
 • Kanak-kanak menjadi lebih prihatin terhadap dunia sekitar.

Mengenai apa yang perlu dicari ketika memilih tadika, lihat dalam program seterusnya.

Cons

 • Kanak-kanak itu adalah masa yang lama jauh dari ibu. Ini amat sukar bagi kanak-kanak di bawah umur 3 tahun yang sangat memerlukan seorang ibu. Pemisahan boleh menjejaskan keadaan psikologi serbuk. Kanak-kanak akan sedih dan menangis, dan juga enggan pergi ke tadika. Untuk menyelesaikan masalah ini akan membantu tempoh penyesuaian, di mana kanak-kanak tidak akan berjalan sepanjang hari.
 • Kanak-kanak mula sering sakit. Penyebab penyakit kerap boleh dijangkiti oleh kanak-kanak lain, dan ketidakselesaan psikologi.
 • Seorang kanak-kanak mempunyai tabiat buruk yang dia gunakan dari anak-anak lain. Kanak-kanak sering "membawa" kata-kata yang tidak baik dari taman, kerana pada tahun-tahun prasekolah mereka suka sponge untuk menyerap segala-galanya.
 • Makanan di tadika tidak dapat dibandingkan dengan hidangan buatan sendiri. Ramai ibu bapa mengadu tentang menu itu sendiri, dan kualiti produk.
Kanak-kanak makan di tadika
Jika seorang kanak-kanak tidak menghadiri tadika, dia sering mula sakit di sekolah - tempoh penyesuaian bermula di sana

Keperluan untuk latihan

Ramai ibu bapa percaya bahawa kanak-kanak yang tidak lama lagi akan menghadiri tadika perlu disediakan dengan betul untuk perubahan dalam kehidupan. Dan mereka fikir betul-betul betul, kerana, setelah memperhatikan persiapan dan minggu pertama di tadika, hasilnya akan menjadi ketagihan bayi yang lebih cepat dan lawatan ke prasekolah dengan suasana yang baik.

Bahkan kanak-kanak yang boleh bergaul, bebas dan meriah perlu bersedia menghadiri tadika.Tidak diketahui bagaimana perubahan akan menjejaskan keadaan fikiran kanak-kanak, jadi lebih baik bimbang tentang persiapan terlebih dahulu daripada bekerja pada penghapusan trauma psikologi di masa depan.

Peranan ibu bapa dalam membentuk hubungan anak ke taman

Adalah sangat penting bahawa ibu bapa positif, maka sikap ini akan diteruskan ke serbuk. Tidak perlu terlalu risau tentang bagaimana anak itu berada di taman, kalau tidak, bayi akan merasakan kegelisahan dan ketidakamanan, dan untuk memanipulasi perasaan ini. Ingatlah bahawa ia adalah yang paling mudah untuk kanak-kanak membiasakan diri dengan kebun, yang ibu bapa yakin dengan keperluan untuk melawat taman, atau mereka tidak mempunyai pilihan selain memberi serbuk kepada tadika.

Ibu bapa harus memberitahu bayi mengenai tadika sebelum lawatan pertama ke institusi prasekolah. Biar kanak-kanak belajar tentang anak-anak lain, mod di tadika, aktiviti menarik. Adalah penting untuk tidak tergesa-gesa, tetapi memperkenalkan remah-remah dengan taman secara beransur-ansur. Pergi berjalan kaki di sebelah taman dan tunjukkan kepada anak bangunan dan anak-anak berjalan kaki. Pastikan anda pergi ke taman terlebih dahulu untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mod hari dan ciri-ciri lain melawat taman.

Anda tidak boleh memberi tekanan kepada kanak-kanak itu dan mengancamnya, mengatakan bahawa di taman adalah guru yang tegas yang mengajarnya aturan dan ketaatan. Fokus pada kenalan baru dan mainan baru.

Bayi dan ibu
Beritahu anak anda tentang apa yang dia belajar di tadika, bahawa dia akan mempunyai rakan dengan siapa anda boleh bermain

Sekiranya kanak-kanak mempunyai saudara atau rakan lebih tua yang melawat taman, berikan mereka sebagai contoh. Bercakap dengan anak dan keluarga dan rakan-rakan anda, betapa bangga anda bahawa remah pergi ke tadika. Beritahu anak anda bahawa anda sangat gembira bahawa dia telah berkembang begitu banyak dan telah menjadi mandiri sehingga dia mula berjalan di taman.

Bagaimana hendak menyediakan kanak-kanak untuk tadika?

Agar proses penyesuaian berlaku dengan mudah, dan kanak-kanak pergi ke tadika tanpa masalah, anda bukan sahaja perlu mengajarnya untuk melakukan apa yang mungkin tidak dapat dilakukan sebelum ini, tetapi juga untuk menyediakannya secara psikologi untuk ini.

Latihan psikologi

 • Pertama sekali, ibu tidak perlu saraf dan menunjukkan kepada anak itu. Bercerita tentang kebun tadika yang baik, tetapi pada masa yang sama cuba untuk tidak menghiasi banyak, sehingga anak anda tidak membentuk harapan yang berlebihan.
 • Fokus pada pembentukan kebanggaan untuk bayi yang dia akan pergi ke tadika. Beritahu saya bahawa masuk ke tadika tidak begitu mudah (yang kini benar kerana garis panjang) dan banyak kanak-kanak dilarang peluang ini.
 • Agar si bayi kurang takut "kehilangan" ibu, sering bermain bersembunyi-dan-mencari dengan bayi dan secara berkala meninggalkan anak itu dengan sanak saudara lain, misalnya, ketika ibu pergi membeli-belah.

Mod

 • Cuba ubah cara hari kanak-kanak selama 2-3 bulan sebelum dia mula ke prasekolah. Reorganisasikan rejim supaya mudah untuk bangun kanak-kanak pada masa anda pergi ke taman di masa depan.
 • Jika kanak-kanak itu telah berhenti tidur pada siang hari, ajari dia untuk berehat selepas makan tengah hari dengan berbaring di atas katil. Beritahu saya apa permainan yang tenang disediakan untuknya semasa bercuti, sebagai contoh, menulis cerita, bermain kata-kata, bermain dengan jari, atau memeriksa dengan teliti objek dengan menghafal butiran mereka.
 • Menawarkan makanan kepada anak anda pada masa yang sama setiap hari. Adalah wajar bahawa ia bertepatan dengan masa sarapan, makan tengah hari dan teh petang di tadika. Cuba untuk tidak menghidangkan snek pada masa yang salah, dan makanan buatan sendiri boleh dibuat sama seperti yang akan dimakan oleh kanak-kanak di tadika. Ini akan mengurangkan kemungkinan keinginan yang berkaitan dengan pemakanan di prasekolah.
 • Juga beri perhatian kepada tandas bayi selepas sarapan pagi. Secara optimum, pada masa ini kanak-kanak akan pergi "besar". Berikan masa bayi anda untuk berehat di dalam tandas. Sekiranya anak anda mempunyai masalah dengan pembuangan air, ambil masa untuk menyelesaikannya sebelum memulakan lawatan ke taman.
Ibu dan anak
Memudahkan tempoh penyesuaian ke taman - di tangan anda!

Pasukan baru

Jika bayi itu malu-malu dan malu, membiasakan diri dengan pasukan kanak-kanak akan menjadi lebih sukar baginya daripada kanak-kanak yang suka bergaul. Cuba mengembangkan lingkaran komunikasi anak sebelum melawat taman. Kunjunglah, berkenalan dengan anak-anak di taman permainan, mendaftar untuk aktiviti perkembangan.

Sekiranya anda telah menemui masalah dengan anak anda dalam berkomunikasi dengan anak-anak lain, beritahu dia bagaimana untuk bertindak. Biarkan anak tahu bahawa dia boleh pergi ke anak-anak dan menyapa, menjemput mereka bermain bersama. Juga beritahu kami bagaimana anda dapat mencari kompromi jika kanak-kanak enggan memberikan mainannya atau dia tidak memberikan mainan orang lain. Ajari anak anda untuk membawa bersama dia ke taman hanya mainan yang dia tidak keberatan berkongsi dengan rakan-rakannya.

Disiplin

Main dengan kanak-kanak di tadika, biarkan mainan menjadi kanak-kanak, dan anda - guru. Permainan sedemikian bukan sahaja akan membantu kanak-kanak untuk memahami dengan lebih baik apa rejim yang akan dimilikinya di tadika, tetapi dengan mengulanginya pada masa akan datang, ibu akan tahu bagaimana bayi itu berada di tempat baru dan apa yang berlaku di dinding taman.

Latihan

 • Ajarkan anak anda melepaskan baju, makan dengan sudu, dan juga meminta bantuan jika sesuatu tidak berfungsi. Beri perhatian kepada penyedap serbuk dari lampin, jika anak masih memakai lampin.
 • Baca lebih lanjut kepada kanak-kanak itu, mengajarnya untuk mendengar anda dengan teliti. Pada masa yang sama, meningkatkan masa bacaan secara beransur-ansur.
 • Bermain dengan bayi anda dalam permainan yang anda ingin ditiru, seperti berjalan seperti beruang atau melompat seperti kelinci. Ini berguna untuk bayi dan semasa permainan luar untuk berjalan-jalan, dan pelajaran muzik, dan untuk kelas pendidikan jasmani.
Anak itu sendiri kasut
Pastikan untuk mengajar kanak-kanak itu untuk merdeka

Pemeriksaan perubatan

Setiap kanak-kanak yang akan pergi ke taman, 2-3 bulan sebelum permulaan lawatan ke institusi prasekolah menjalani peperiksaan perubatan. Ini adalah nama yang diberikan kepada pemeriksaan bayi oleh doktor daerah dan pakar, berdasarkan yang mana kanak-kanak dirawat atau dipulihkan, jika perlu. Doktor mungkin mencadangkan melakukan latihan pernafasan, membakar anak, dan juga minum ubat untuk meningkatkan imuniti (misalnya, sirap rosehip atau multivitamin).

Kanak-kanak diperiksa oleh pakar-pakar seperti:

 • Oculist Dia memeriksa visi dan menentukan apakah pembetulan diperlukan.
 • Ahli neuropatologi. Dia menganalisis keadaan sistem saraf kanak-kanak dan risiko kemungkinan reaksi neurotik.
 • Dermatologi. Dia meneliti kulit anak itu dan memberi perhatian khusus kepada kanak-kanak dengan alahan.
 • Ortopedik. Dia sedang mencari seorang kanak-kanak dengan skoliosis, masalah kaki rata, dan masalah postur, dan jika masalah itu dikesan, dia memberi rawatan. Pakar yang sihat seperti pakar membuat cadangan tentang cara mencegah penyakit tersebut.
 • Pakar Bedah Ia mengenal pasti kemungkinan patologi perkembangan yang dirawat melalui pembedahan.
 • Pediatrik Dia menghantar kanak-kanak itu ke ujian, perlu penyelidikan dan pemeriksaan tambahan pakar lain, jika diperlukan.
 • Ahli psikologi. Dia membincangkan dengan ibu bapa keadaan mental kanak-kanak itu dan memberi nasihat individu tentang cara membiasakan diri dengan tadika.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai masalah atau penyakit kronik, dia diberi kebenaran menghadiri tadika oleh suruhanjaya pakar perubatan. Suruhanjaya sedemikian menentukan keperluan untuk menghantar kanak-kanak yang sakit ke kebun khusus.

Pemeriksaan perubatan terhadap kanak-kanak
Semua kanak-kanak lulus peperiksaan perubatan - adalah wajib untuk kemasukan ke tadika

Pengerasan

Prosedur untuk tujuan pengerasan kanak disyorkan untuk semua kanak-kanak yang pergi ke tadika. Mereka akan menguatkan sistem imun dan menyediakan serbuk untuk serangan virus dan bakteria di dalam pasukan kanak-kanak. Prinsip asas semua prosedur pembajaan adalah keteraturan dan ketergantungan. Anda boleh mula mengeraskan bayi pada musim panas hanya jika kanak-kanak itu benar-benar sihat.

Kanak-kanak boleh melakukan prosedur berikut:

 • Berjalan dua kali sehari di udara segar.
 • Tidur di udara segar.
 • Ambil air mandi.
 • Berjalan kaki bertelanjang kaki di rumah, dan kemudian - di jalanan.
 • Untuk mencuci dengan penurunan suhu air secara beransur-ansur hingga +16 + 18 ° C
 • Menjadi musim panas di bawah cahaya matahari langsung dua kali atau tiga kali sehari selama 10 minit.
 • Tetapkan suhu di dalam bilik di mana kanak-kanak itu berada di +16 + 18 ° C.
 • Tuangkan air ke atas kaki anda sebelum tidur dengan penurunan suhu secara beransur dari + 28 ° C hingga + 18 ° C.
 • Dua kali seminggu, mandi sebelum tidur pada suhu + 36 ° C, menuangkan air selepas prosedur dengan suhu 1-2 ° C lebih rendah.

Mengenai bagaimana untuk mempersiapkan serbuk kecil untuk tadika, lihat pemindahan Dr Komarovsky.

Adaptasi kanak-kanak ke taman: kanak-kanak pergi ke tadika

Sebagai peraturan, pada hari-hari pertama anak-anak datang ke taman selama beberapa jam. Selalunya, kali ini berjalan dengan kumpulannya, di mana serbuk itu mengenali anak dan penjaga yang lain.

Idea yang baik adalah untuk membawa bayi berjalan-jalan malam, supaya anak itu dapat melihat bagaimana ibu bapa mereka datang untuk anak-anak dan membawa mereka ke rumah. Tunjukkan kanak-kanak bahawa taman ditutup pada waktu petang dan semua orang pulang ke rumah.

Kemudian secara beransur-ansur tinggal kanak-kanak di taman menjadi lebih lama. Pertama, bayi itu tetap untuk sarapan pagi dan berjalan-jalan, kemudian makan tengah hari ditambah, sedikit kemudian - tidur siang, dan hanya selepas itu - tinggal sepanjang hari. Walaupun kanak-kanak itu digunakan dengan baik, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk meninggalkan bayi untuk sehari penuh.

Motivasi

Untuk menghapuskan masalah dengan bangun pagi, keengganan kanak-kanak untuk bersiap sedia untuk tadika dan ketibaan lewat, cuba tentukan mengapa anak itu harus pergi ke taman. Sebagai contoh, bayi boleh menyambut ikan berenang di akuarium dalam kumpulan, tunjukkan anak patung itu kepada teman wanita atau bermain dengan mesin taip yang ada di taman.

Rangsangan untuk kanak-kanak - menunggang rollercoaster di tadika
Datang dengan insentif yang sesuai untuk anak anda.

Penyertaan dalam sikap psikologi kanak-kanak

Beberapa minggu pertama kanak-kanak di taman harus dipimpin oleh ibu bapa, tanpa memberikan tugas ini kepada saudara jauh atau pengasuh. Jika ibu terlalu bimbang kerana air mata bayi semasa pemisahan, biarkan bayi diketuai oleh ayah. Jalan keluar yang baik adalah untuk mencipta upacara perpisahan khusus yang akan diulang setiap hari. Sebagai contoh, anda boleh mencium bayi di pipi atau menggelengkan tangannya.

Ambil bayi dengan senyuman dan mood yang baik. Di hadapan kanak-kanak, seseorang tidak boleh meminta penjaga sama ada bayi itu menangis. Adalah lebih baik untuk melakukannya sendiri supaya remah-remah tidak akan melihat kebimbangan anda.

Pastikan untuk memuji kanak-kanak itu untuk semua usaha di tadika. Lihat dan simpan gambar dan kraf. Tanya tentang kelas secara terperinci. Biarkan kanak-kanak melihat bahawa anda menyokongnya dan berminat dengan setiap detail hidupnya di luar rumah.

Tidak boleh, apabila ketidakpatuhan tidak boleh mengancam si anak untuk meninggalkannya di tadika. Selain itu, jika anda tidak menyukai sesuatu di institusi atau penjaga, anda tidak boleh membincangkannya dengan kehadiran kanak-kanak itu, supaya tidak membentuk penilaian negatif terhadap taman.

Kanak-kanak di tadika
Ingat: ancaman tidak boleh dikaitkan dengan tadika atau bulatan yang dikunjungi kanak-kanak

Menyelesaikan masalah yang mungkin

Pada mulanya, kanak-kanak bereaksi dengan teruk kepada pemisahan dari ibu di bilik persalinan. Tidak perlu kecewa jika bayi menangis ketika berpisah - reaksi sememangnya normal. Anda tidak boleh meninggalkan kumpulan secara tidak disangka-sangka, sementara kanak-kanak itu terganggu, kerana selepas puan mendapati ketidakhadiran anda, dia akan sangat kecewa. Tetapi orang tidak boleh memanjangkan masa perpisahan untuk masa yang lama, ia hanya akan memburukkan keadaan kanak-kanak itu. Anda boleh memberikan kanak-kanak dengan anda apa-apa perkara yang mengingatkan ibu, contohnya, gambar kecil, kunci atau sapu tangan. Ia juga bernilai memberitahu bayi apabila anda mengikutinya, sebagai contoh, "anda menyanyi, tidur dan saya akan membawa anda."

Sesetengah bayi mengalami masalah penyesuaian beberapa minggu atau bulan selepas mereka mula melawat taman. Hal ini sering ditunjukkan oleh regresi dalam perkembangan - bayi mulai basah seluarnya, menolak untuk berpakaian atau makan sendiri. Ibu bapa pada masa ini harus cuba melegakan tekanan mental melalui hubungan tubuh yang kerap (memeluk lebih banyak anak dan mencium lebih kerap), bersosial, permainan tenang, membaca bersama. Anda tidak boleh menyalahkan kanak-kanak itu kerana "jatuh ke zaman kanak-kanak", merawatnya dengan pemahaman.

Ibu dengan bayi dan bunga
Rawat anak anda dengan pemahaman dan jangan bersumpah jika penyesuaian itu sukar

Jika beberapa bulan telah berlalu, dan bayi masih sukar menjalani pemisahan dari ibunya, sentiasa menangis dan tidak mahu bermain dengan anak-anak, hubungi psikologi. Juga masalah mungkin kekurangan hubungan antara anak dan penjaga. Dalam kes ini, keadaan akan membetulkan perubahan kumpulan atau tadika.

Kenapa anda mungkin menghadapi masalah yang sama dan bagaimana untuk menyelesaikannya, lihat video saluran "Teledetki", di mana ahli psikologi berpengalaman Anna Abarinova bercakap mengenai banyak nuansa penting.

Petua

 • Ingat bahawa ia memerlukan purata 2-3 bulan untuk menyesuaikan diri dengan kebun, dan dalam tempoh ini ibu bapa perlu memberi perhatian yang cukup kepada bayi di rumah. Cuba untuk mengatur makan malam bersama pada hari kerja, dan pada hujung minggu menyediakan hidangan kegemaran anak anda.
 • Mengambil bayi dari taman, tanya tentang kejadian hari ini dan teliti mendengar soalan yang diminta kanak-kanak. Ini bukan sahaja akan menunjukkan anak lelaki atau anak perempuan anda yang berminat dalam hal ehwalnya, tetapi juga akan menyumbang kepada perkembangan ucapan.
 • Jangan lupa tentang maklum balas dari taman. Bercerita secara berkala dengan pengasuh anda tentang bagaimana seorang kanak-kanak berkelakuan di taman. Maklumat ini berguna kepada anda, kerana banyak bayi berkelakuan dalam pasukan sebaliknya. Dan setelah memberitahu tutor mengenai tingkah laku kanak-kanak di rumah dan wataknya, anda boleh membantu mencari pendekatan yang betul kepada anak. Sekiranya anak anda mengalami kesulitan tidur siang, berbincang dengan pengasuh supaya serbuk boleh dibawa ke tempat tidur kegemaran mereka.
 • Beri perhatian kepada pakaian di mana kanak-kanak akan berada di tadika. Perkara-perkara dengan butang kecil dan cangkuk, serta tali, adalah pilihan yang tidak baik, kerana ia akan menjadi sukar bagi anak itu untuk mengambilnya dan meletakkannya kembali. Jangan berpakaian anak anda dengan pakaian yang ketat. Hindari kain sintetik, lebih baik untuk mengambil kapas atau pakaian bulu untuk taman. Pilihan yang baik akan menjadi pakaian dengan jenis depan dan belakang yang berbeza.

Nasihat yang berharga diberikan oleh psikolog Svetlana Alekseeva dalam video saluran "YARMAMA - portal keluarga".

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan