Bilakah bayi mula berdiri?

Berapa bulan?

Secara purata, bayi mula berdiri sendiri pada usia 8 bulan. Pada mulanya, percubaan ini berdiri bersebelahan dengan sokongan pada lutut, maka anak itu mula bangkit pada satu kaki, dan akhirnya, memegang sokongan, yang remuk dengan yakin berdiri di kedua kaki.

Apabila bayi melepaskan tangannya, dia segera turun ke arah punggung. Dia terus "melatih" - dia bangun dan jatuh lagi - cukup lama. Kadang-kadang dia segera cuba untuk berjalan bersama-sama sokongan.

Pada mulanya, bayi sangat sukar untuk menjaga tubuhnya dalam kedudukan tegak. Dia membuat banyak usaha untuk mengekalkan keseimbangannya dan tetap berada di dua kaki, jadi kebanyakan percubaan berakhir pada punggung. Tetapi selepas melihat dengan teliti, anda akan melihat betapa gembira kanak-kanak belajar kemahiran baru dan betapa menariknya untuk melihat segala-galanya di sekelilingnya, dengan mengambil kedudukan yang tegak.

Pendapat E. Komarovsky

Pediatrik terkenal itu mengingatkan bahawa kanak-kanak sering mula berdiri, mengikuti sokongan, pada 7-9 bulan, dan tanpa sokongan - pada 9-12 bulan. Sesetengah bayi yang sihat akan mula berdiri lebih awal daripada rakan sebaya mereka, contohnya, jika mereka sangat tenang atau gemuk. Jika doktor mengatakan bahawa kanak-kanak itu sihat, tidak ada sebab untuk dibimbangkan.

Sering kali, kanak-kanak belajar untuk bangun, tetapi bagaimana untuk duduk kembali - tidak tahu bagaimana. Benar-benar tersebar selagi ia boleh dan kemudian jatuh dari keletihan. Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak seperti itu ditanam, mengalihkan pegangan dari sokongan, bayi akan segera lupa bahawa dia letih dan akan mula lagi untuk mendapatkan sokongan dan pendiriannya. Selepas beberapa ketika, kanak-kanak akan belajar berhati-hati turun dari kedudukan berdiri. Tidak lama lagi, serbuk itu akan melihat bahawa dia dapat mengambil langkah-langkah sepanjang sokongan. Secara beransur-ansur dia akan melepaskan satu tangan dan akan berpegang pada sokongan dengan hanya satu tangan. Jadi bayi belajar berjalan.

Setelah belajar bagaimana untuk berdiri dan berdiri pada seorang anak, ibu bapa sering berfikir tentang membeli walker. Dengan peranti ini, bayi boleh bergerak sehingga ia belajar berjalan. Tujuan utama menggunakan walker adalah untuk menyediakan bayi dengan peluang yang selamat untuk bergerak di sekitar apartmen, membebaskan ibu.

Komarovsky tidak menasihatkan untuk menyimpan remah-remah dalam pejalan kaki selama lebih daripada 40 minit, kerana saya yakin bahawa tinggal di dalamnya tidak memberi apa-apa kepada kanak-kanak, tetapi juga memudaratkan. Pembangunan kanak-kanak mesti berlaku secara semula jadi. Di samping itu, semasa merayap untuk meneroka dunia untuk kanak-kanak itu adalah lebih berguna.

Pejalan kaki
Anda tidak sepatutnya membeli walker untuk kanak-kanak, tetapi jika anda diberi mereka, tinggal di dalamnya tidak boleh melebihi 40 minit

Apa yang anda perlu ketahui apabila anak itu mula berdiri?

Karapazu, yang belajar berdiri dan tanpa sokongan, memerlukan lebih banyak perhatian daripada serbuk, yang belum lagi berusaha untuk bangun. Memandangkan banyak bayi belajar bangun lebih cepat daripada mereka memahami bagaimana untuk kembali ke kedudukan duduk, mereka benar-benar memerlukan bantuan ibunya selama tempoh ini.

Anda harus ingat bahawa sekarang anak anda akan mendapat hampir di mana-mana sahaja, jadi anda harus berhati-hati dan memantau segala tindakan bayi, memastikan keselamatan maksimum. Sudut-alur kabinet dan meja, pintu, taplak meja dan barang-barang lain boleh berbahaya untuk berdiri di atas kaki serbuk. Pada waktunya, sembunyikan barang berbahaya kepada bayi. Pintu-pintu kabinet pada waktu itu boleh dilekatkan dengan pita untuk menghalang mereka daripada dibuka oleh kanak-kanak (dia boleh mencubit jarinya).

Berdiri bayi
Jika kanak-kanak itu mula bangkit, berikan dia dengan keselamatan yang lengkap, memandangkan ketinggiannya

Jika bayi anda berusia kurang dari setahun, dia merangkak dan duduk dengan baik, tetapi masih belum belajar untuk berdiri, tidak perlu risau. Setiap kanak-kanak berkembang mengikut jadual sendiri, dan matlamat ibu bapa tidak mengganggu, tetapi tidak memaksa, tetapi untuk menyokong semua percubaan bebas kanak-kanak untuk menguasai kemahiran motor baru.

Latihan

Seorang kanak-kanak yang telah belajar bagaimana untuk bangun boleh dirangsang untuk menggunakan kemahiran ini lebih kerap dan cepat bergerak ke berdiri tanpa sokongan dengan bantuan beberapa latihan:

  • Tawarkan anak anda untuk berdiri di atas sokongan ketinggian yang berbeza. Apabila dia belajar bagaimana untuk berdiri dengan baik, memegang sokongan pada tahap tali pinggangnya, menawarkan "halangan" yang lebih tinggi - pada tahap dadanya.
  • Kepada kanak-kanak berdiri di atas sokongan, yang memegang tangannya, memberikan mainan yang menarik. Jadi anda memaksa serbuk untuk bersandar terhadap sokongan oleh perut, dan dengan tangan untuk menjalankan manipulasi yang berbeza dengan mainan.
  • Untuk mengajar serbuk untuk duduk dalam posisi berdiri, anda juga boleh menggunakan mainan. Letakkannya di atas lantai di sebelah bayi yang berdiri dan menyokong anak yang cuba sampai ke mainan.
  • Letakkan kanak-kanak itu di rak, di rak tempat beberapa mainan di tempat yang berbeza. Kanak-kanak akan cuba untuk mendapatkan mainan dan akan mula bangkit dan melepaskan satu tangan.
  • Letakkan bayi di meja rendah, biarkan dia berpegang pada jadual ini. Sekitar remah-remah terletak di atas lantai beberapa mainan dan anak itu memilih semuanya dan meletakkannya di atas meja.
  • Letakkan roller antara kaki bayi anda supaya satu kaki anak berada di hadapan dan yang lain berada di belakang. Biarkan crumb cuba untuk mengimbangi kedudukan ini.
  • Gantung bola di sebelah sokongan supaya ia berada pada tahap lutut bayi. Kanak-kanak akan berdiri di atas sokongan dan cuba bola sepak bola ini dengan satu kaki, memindahkan berat tubuh ke yang lain.
  • Anda juga boleh berlatih dengan bayi di papan pengimbangan.

Untuk merangsang bangun dan berdiri, urut bayi juga disyorkan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan