Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak ke periuk?

Kandungannya

Pada tahun-tahun pertama kehidupan, kanak-kanak belajar banyak kemahiran yang berbeza, di antaranya terdapat juga pengurusan keperluan fisiologi mereka. Kanak-kanak yang jatuh matang dengan cepat mengambil alih periuk jika dia bersedia untuk bersekolah, dan ibu bapa bertindak dengan betul.

Berapa umur untuk mengajar anak ke periuk: nasihat pakar

Sehubungan dengan peningkatan lampin pakai buang, banyak ibu bapa dapat menangguhkan persoalan tentang dating bayi dengan periuk untuk kemudian waktu. Dan walaupun terdapat beberapa penganut penanaman awal, kebanyakan ibu bapa mempertimbangkan cadangan ahli pediatrik berkaitan dengan permulaan perkembangan kes periuk. Cadangan ini adalah berdasarkan kesediaan fisiologi kanak-kanak.

Doktor moden menasihatkan menunggu usia di mana kanak-kanak secara sedar dapat mengawal fungsi kelumpuhan. Umur ini dianggap 18-24 bulan.

Sudah tentu, sesetengah kanak-kanak dapat menguasai sains periuk sebelum satu setengah tahun, dan seseorang tidak boleh mengawal kencing dan berumur lebih dua tahun, tetapi dalam tempoh masa ini kebanyakan bayi dapat menguasai periuk dengan cepat, dengan syarat mereka bersedia untuk kemahiran ini.

Dari umur berapa anak itu diajar ke periuk
Pada usia satu setengah tahun, kebanyakan bayi sudah bersedia untuk belajar berjalan di atas periuk.

Baca lebih lanjut mengenai pendapat ahli dalam artikel "Komarovsky: bagaimana mengajar kanak-kanak ke periuk".

Kriteria kesediaan

Ibu bapa dapat menilai seberapa siap badan anak itu untuk bersekolah mengikut kriteria berikut:

 • Episod kencing dan pembuangan air kanak-kanak berlaku pada selang mantap tertentu.
 • Bayi berada di lampin kering bersih selama setengah jam.
 • Scarce tahu bagaimana barangan dan bahagian badan pakaian yang berbeza dipanggil.
 • Kanak-kanak memahami apa kata "kotoran" dan "kencing" maksudnya.
 • Jika lampin bayi telah menjadi basah atau kotor, bayi itu menunjukkan rasa tidak senang.
 • Kurang cenderung belajar atau telah belajar bagaimana untuk memakai seluar dan seluar dalam, serta membuangnya.
 • Kanak-kanak boleh menunjukkan dengan isyarat, bunyi atau perkataan keinginannya untuk pergi ke tandas.
Bagaimana untuk memahami bahawa kanak-kanak sudah bersedia untuk periuk?
Jika bayi memahami ucapan anda, dan selang masa antara setiap tandas telah meningkat, maka anda boleh mula mengembangkan kebiasaannya pergi ke periuk

Memilih periuk adalah langkah penting di jalan raya untuk persekolahan.

Pelbagai periuk semasa di kedai kanak-kanak mengejutkan kepelbagaiannya dan menyebabkan kesukaran dalam membeli produk yang sesuai. Anda boleh melihat periuk warna yang berbeza dan dengan beberapa fungsi tambahan, sebagai contoh, dalam bentuk mainan atau dengan muzik.

Semua pakar sepakat bahawa periuk harus dipilih dengan mengambil kira keselesaan kanak-kanak. Ini bermakna bayi perlu selesa dengannya. Pada masa yang sama ahli pediatrik tidak menasihati membeli periuk dan mainan muzik sebagai mainan, kerana mereka menentang pembentukan persatuan dengan permainan.

Pilihan terbaik akan menjadi periuk biasa, dengan pembelian yang mengikuti saranan ini:

 • Pilih periuk mengikut umur dan ketinggian kanak-kanak. Aksesori tidak boleh terlalu rendah atau terlalu tinggi.
 • Model plastik lebih baik kerana ia tidak sejuk.
 • Pastikan aksesori agak stabil.
 • Adalah wajar bahawa periuk mempunyai belakang kecil. Pada masa yang sama, dia tidak sepatutnya menyerupai kerusi, supaya anak itu tidak mengelirukan item kebersihan ini dengan kerusi biasa.
 • Biarkan anak duduk di atas periuk baru, dan anda melihat lokasi belakang bayi berkenaan dengan garis paha, serta lokasi pinggul yang berkaitan dengan kaki bawah. Adalah penting bahawa sudut tepat di mana-mana, maka usaha anak semasa penggunaan periuk akan diarahkan ke arah yang betul.
 • Untuk perempuan, beli periuk bulat, dan untuk kanak-kanak lelaki, sekeping kebersihan berbentuk bujur adalah lebih baik. Di samping itu, lelaki kecil perlu mencari produk yang mempunyai langkan kecil di depan.
 • Pilihan yang baik akan menjadi periuk dengan kerusi yang boleh tanggal, yang pada masa akan datang boleh digunakan sebagai lapisan di tandas biasa.
Pot untuk kanak-kanak - pilihan periuk
Lebih suka periuk plastik mudah dengan belakang yang akan sesuai dengan pertumbuhan anak.

Kaedah dan tahap pembelajaran yang berkesan

Setelah memutuskan mengajar kanak-kanak untuk pergi ke periuk, sila bersabar dan beri perhatian yang cukup. Perjumpaan pertama dengan subjek kebersihan baru tidak boleh menakutkan bayi. Tunjukkan periuk ke serbuk dan tunjukkan tujuannya dengan mainan atau anak patung yang mewah.

Jika kanak-kanak sentiasa di lampin, disyorkan untuk mengeluarkannya. Ini penting kerana ia membantu kanak-kanak untuk mengenali badannya sendiri, serta mencatat hubungan antara keinginan untuk menggunakan tandas dan hasilnya.

Untuk membuat proses lebih cepat dan lebih mudah, anda harus:

 • Bertindak secara sistematik.
 • Simpan pot di tempat yang kelihatan.
 • Pantas memantau tingkah laku kanak-kanak.
 • Pakailah pakaian minimum untuk bayi.
 • Sentiasa mendarat selepas makan dan selepas bangun.
 • Puji kasih sayang, menekankan fakta bahawa seluar dalam yang kering dan bersih - ini bagus.
Kaedah mengajar kanak-kanak ke periuk
Kesabaran, perhatian dan sistem akan membantu dengan cepat membiasakan bayi ke periuk

Dalam proses pembelajaran seharusnya tidak:

 • Merakam anak itu dan menghukumnya.
 • Terlalu bersemangat dan ganjakan bayi untuk setiap percubaan yang berjaya.
 • Hidupkan paip supaya bunyi air mengalir "membantu" kanak-kanak itu.
 • Duduk di atas periuk dengan kekerasan.
 • Menanam anak jika dia sudah belajar untuk melakukannya sendiri.
 • Mulakan latihan semasa sakit.
 • Sama dengan anak-anak tetangga dan saudara-mara, kerana setiap kanak-kanak berkembang secara individu.

Bagaimana untuk mengajar pot selama 7 hari?

Terdapat satu kaedah latihan latihan tujuh hari yang mudah untuk kanak-kanak berumur lebih daripada 1.5 tahun yang memahami kata-kata ibu bapa mereka dan mampu melepaskan seluar dalam mereka.

Ramai ibu mencubanya, mengesahkan keberkesanan pendekatan ini:

 1. Pada hari pertama, sebaik sahaja bangun pada waktu pagi, ambil lampin dari anak itu, memakai seluar pada bayi, menekankan bahawa semua orang dewasa pergi ke mereka, dan kemudian menanam bayi di atas tandas. Kita mesti cuba untuk membungkus duduk selama sepuluh minit. Jika percubaan sedemikian tidak berkesan, tambahkan anak setiap 15 minit. Sekiranya hasilnya tidak berjaya, jangan bersumpah, dan tukar bayi dan teruskan sering menawarkan periuk.
 2. Pada hari kedua, jangan ambil anak anda dengan apa-apa aktiviti aktif dan berjalan, tetapi perhatikan untuk menyatukan kemahiran komunikasi positif dengan periuk.
 3. Pada hari ketiga, berkumpul dengan bayi untuk berjalan-jalan, menawarkan untuk duduk di dalam periuk, dan semasa berjalan itu sendiri, tanyakan lebih kerap jika anak mahu pergi ke tandas. Anda boleh merebut periuk di jalan atau pergi bersama bayi di semak.
 4. Pada hari keempat, kedua-dua ibu bapa dan anak itu sudah tahu kira-kira ketika duduk di atas periuk. Ia perlu untuk mengingatkan kanak-kanak tentang dia lebih kerap, dan untuk meraikan setiap kejayaan dengan pujian.
Kaedah mengajar anak ke periuk selama 7 hari
Penanaman harian sistematik bayi di dalam periuk mengembangkan kebiasaannya tetap kering.

3 hari

Seperti yang anda ketahui, "jalan" ke periuk di kebanyakan kanak-kanak adalah panjang, tetapi ada keadaan apabila anda perlu tergesa-gesa untuk bayi, sebagai contoh, sebelum perjalanan atau memulakan tadika.Untuk situasi seperti itu, mengembangkan teknik pesat yang memerlukan hanya beberapa hari. Perhatikan bahawa kaedah ini membolehkan anda mengajar kanak-kanak supaya tidak menjadi lampin hanya dalam tempoh terjaga, kerana penolakan lengkap lampin memerlukan lebih banyak masa.

Selain itu, untuk kejayaan latihan ekspres, pentinglah kanak-kanak mengenali periuk terlebih dahulu (kira-kira 2 minggu) dan secara berkala mendengar dari ibu bapa tentang pelantikannya dan perubahan yang akan datang, keengganan lampin dan linen indah baru. Di samping itu, teknik ini hanya sesuai untuk kesediaan fisiologi kanak-kanak.

 1. Pada hari pertama, bayi diambil dari lampin sebaik sahaja bayi bangun pada waktu pagi. Bayi akan berjalan sepanjang hari di rumah tanpa pakaian atau seluar pendek, dan orang dewasa harus selalu berada di sekitar, memelihara periuk siap. Melihat bahawa anak itu mula menulis atau akan menjadi kotoran, anda perlu segera duduk bayi di atas periuk. Ini akan membantu kanak-kanak untuk mewujudkan hubungan antara tindakan dan penanaman itu. Kami perhatikan semua "hits" dengan pujian, tetapi kami tidak melihat apa-apa salah faham. Matlamat anda adalah untuk menanamkan sikap positif terhadap periuk dan pemahaman tentang keperluan penanaman di atasnya. Pada waktu tidur, kanak-kanak memakai lampin.
 2. Pada hari kedua, merancang satu perjalanan tanpa lampin. Pergi ke jalan harus segera selepas bayi berjaya pergi ke periuk. Pastikan membawa pakaian bersih. Dengan segala cara kita memuji anak untuk semua "kerja" yang berjaya.
 3. Pada hari ketiga kami keluar tanpa lampin untuk berjalan dua kali. Pada masa yang sama kami menanam patah di atas sebuah tandas sebelum setiap berjalan dan segera, ketika kami kembali dari jalan.

Adakah latihan tandas untuk kanak-kanak perempuan berbeza daripada kanak-kanak perempuan?

Ramai ibu lelaki berfikir tentang bagaimana untuk segera mengajar anak mereka menggunakan periuk sambil berdiri, tetapi pakar-pakar menyarankan untuk duduk lelaki di periuk, serta perempuan. Ini penting bagi kanak-kanak memahami maksud periuk dan untuk berjaya menguasai kemahiran ini. Supaya serbuk itu tidak keliru, pada mulanya dinasihatkan untuk menawarkan anak untuk melakukan semua perkara yang duduk.

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak ke periuk?
Kedua-dua kanak-kanak lelaki dan perempuan harus diajar untuk pergi ke tempat duduk

Bagaimana untuk mendapatkan perabot?

Kerana semasa pembangunan periuk "kemalangan" berlaku agak kerap, di atas sofa dan kerusi anda boleh meletakkan bedspread tambahan, tuala terlipat atau lampin pakai buang. Ia juga disyorkan untuk menghilangkan permaidani dari lantai, kerana ia adalah lebih mudah untuk mengelap lopak dari permukaan licin yang keras.

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak untuk meminta periuk?

Berhati-hati memerhati tingkah laku kanak-kanak dan sebaik sahaja mereka menyedari bahawa pussy mahu pergi ke tandas, segera menanamnya di dalam periuk. Anda boleh memahami keinginan anak itu mengikut tingkah lakunya, sebagai contoh, kanak-kanak menjadi senyap atau menyembunyikan, mula mengerang dan memerah. Setelah melakukan perniagaan sendiri di sebuah tandas dan menerima pujian dan senyuman dari ibu, anak itu akan segera menghubungkan keinginannya dengan hasilnya, dan akan segera bertanya pada diri sendiri.

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak untuk meminta periuk?
Perjalanan yang berkesan ke periuk dan pujian ibu bapa akan mengajar kanak-kanak untuk meminta tandas

Menolak lampin di jalan

Sekali kemahiran menggunakan periuk di rumah telah menjadi mampan dalam kanak-kanak, perlu bergerak ke langkah seterusnya - untuk mengajar bayi untuk tinggal tanpa lampin semasa berjalan kaki. Ini lebih baik dilakukan semasa musim panas.

Ikut petua ini:

 • Cadangkan serbuk roti untuk duduk di atas periuk sebelum berjalan kaki.
 • Anda boleh mengambil periuk dengan anda ke jalan jika kanak-kanak itu benar-benar menentang berjalan di semak.
 • Letakkan seluar ganti, seluar dan kaus kaki di dalam beg anda, dan lebih baik - set beberapa seperti itu.
 • Jika "kemalangan" berlaku di jalan, sila jelaskan kepada kanak-kanak bahawa seluarnya basah dan perlu diubah, dan kali seterusnya adalah lebih baik untuk "menyiram rumput" atau pergi ke periuk tepat pada waktunya.
 • Apabila remah selama berjalan-jalan meminta pot, pastikan untuk memuji dan memeluknya.
 • Selepas pulang ke rumah, sekali lagi tawarkan kanak-kanak tersebut untuk pergi ke periuk.

Tidak lama lagi kanak-kanak akan belajar untuk bertahan semasa berjalan dan anda akan dapat meninggalkan periuk dan pakaian ganti di rumah.

urin mudah alih untuk kanak-kanak lelaki
Terdapat juga urin mudah alih khas untuk kanak-kanak lelaki.

Kami membatalkan lampin malam

Dari masa ke masa, apabila kanak-kanak belajar menggunakan periuk untuk tujuan yang dimaksudkan di siang hari, bayi mula bangun pada waktu malam kerana keinginan menggunakan tandas. Ini adalah masa terbaik untuk menyerah lampin pakai buang.

Sekiranya bayi tidak tidur di lampin sebelum ini, dia mula bangun pada waktu malam kerana memerlukan lebih awal daripada anak-anak yang tidur di pemanjangan. Bagi kebanyakan bayi, kawalan kencing yang muncul pada usia 2 tahun membolehkan mereka tidur pada waktu malam tanpa pergi ke tandas. Tetapi, semasa bayi bangun pada waktu malam dan mengejek di lampin, tidak praktikal untuk menolaknya. Ibu bapa hanya boleh ditawarkan setiap hari untuk pergi ke periuk sebelum tidur.

Kemungkinan punca kegagalan

Pada peringkat menguasai periuk oleh seorang kanak-kanak, pelbagai masalah mungkin timbul, sebagai contoh:

 • Ketidakselesaan yang teruk akibat memotong gigi boleh mengganggu serbuk dalam masa untuk bertindak balas terhadap keinginan mereka untuk pergi ke periuk. Alasan yang sama boleh menyebabkan "kemalangan" semasa penyakit mana-mana kanak-kanak.
 • Bayi boleh berminat dengan permainan dan tidak menyedari limpahan pundi kencing.
 • Oleh kerana krisis pembangunan, seorang petani boleh membantah tindakan apa-apa oleh orang dewasa.
 • Kanak-kanak mungkin mula takut periuk, jika ibu bapa telah mengambil tugas menguasai kebersihan bahan ini terlalu aktif, memarahi kanak-kanak itu untuk kegagalan dan tidak memberi perhatian kepada ketidaksediaan untuk kemahiran ini.

Bila perlu latihan semula?

Anak kecil yang berjaya menguasai sains tembikar, tiba-tiba boleh berhenti ke tandas untuk beberapa sebab:

 • Kerana faktor stres luaran, misalnya, selepas bergerak, kelahiran saudara lelaki atau adik, masuk ke taman, melawat kumpulan baru di taman dan alasan yang sama.
 • Kerana krisis tiga tahun. Pada usia ini, kanak-kanak sering melakukan segala-galanya dengan menentang, menunjukkan bahawa mereka sudah dewasa dan bebas.
 • Oleh kerana masalah keluarga, sebagai contoh, perceraian ibu bapa atau pertengkaran mereka yang kerap.
 • Kerana penyakit atau pemotongan gigi.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk terlebih dahulu mengetahui sebab yang mungkin dan mempengaruhinya, dan kemudian teruskan dengan sabar mengajar kanak-kanak itu "berkomunikasi" dengan periuk.

Latihan semula anak ke panci
Kegagalan psiko-emosi dapat "menghalang" keinginan anak untuk pergi ke periuk

Bila perlu menghubungi pakar?

Mengenal pasti masalah urologi yang berbeza di kalangan kanak-kanak adalah tidak mudah, tetapi jika ibu bapa telah menceritakan episod kencing terlalu kerap pada siang hari, kekurangan kawalan kencing pada siang hari untuk kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun, dan juga mengekalkan kencing yang tidak disengajakan pada waktu malam untuk kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun.

Pertama, anda harus berunding dengan pakar pediatrik dan lulus ujian am, dan kemudian tunjukkan bayi kepada ahli urologi. Pakar ini akan mengkaji kanak-kanak dan menetapkan pemeriksaan yang perlu, dan jika mereka tidak menemui apa-apa patologi urologi, maka kanak-kanak itu akan dirujuk kepada ahli neuropatologi.

Siapa yang perlu menghubungi jika kanak-kanak tidak mengawal kencing
Jika kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun tidak mengawal kencing, segera dapatkan nasihat doktor.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara mengajar kanak-kanak ke dalam periuk, lihat pemindahan Dr. Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan