Meja pendidikan untuk kanak-kanak

Kandungannya

Ibu bapa moden menetapkan tugas untuk memberi kanak-kanak semua yang terbaik: makanan yang sangat baik, pakaian yang indah, mainan yang baik, perabot yang indah. Pada masa yang sama, mereka bimbang tentang perkembangan mental dan fizikal kanak-kanak itu - sejak kecil. Jadual pembangunan untuk kanak-kanak dirancang untuk perkembangan mental.

Ciri-ciri, Kelebihan dan Kekurangan

Membangun meja, dibuat dengan reka bentuk yang terang, membolehkan kanak-kanak menggabungkan permainan dan pembelajaran. Kanak-kanak belajar untuk ditinggalkan sendiri dan menyelesaikan masalah sendiri. Jadual sedemikian menggabungkan fungsi tertentu.

Kelebihan:

 • Reka bentuk yang terang, reka bentuk yang ingin tahu tentang jadual menyebabkan minat kanak-kanak.
 • Keselamatan meja difikirkan terperinci terkecil, ibu bapa boleh meninggalkan anak itu bermain di meja sahaja dan pergi ke perniagaan mereka.
 • Kanak-kanak mengembangkan pemikiran logik, serta motilitas, memori, imaginasi kreatif, koordinasi pergerakan.
 • Sesetengah model jadual boleh digunakan sebagai perabot bermutu tinggi apabila kanak-kanak membesar.

Cons:

 • Kos yang tinggi.
 • Hidup pendek. Setiap jadual direka untuk umur tertentu kanak-kanak. Selepas 1-2 tahun, kanak-kanak itu kehilangan minat dalam jadual pembangunan, kerana dia mengkaji dengan teliti.
 • Besar.
 • Sesetengah meja tidak boleh digunakan sebagai perabot penuh, kerana mereka mempunyai pelbagai butiran permainan yang melekat pada mereka.

Fungsi

Bergantung pada pelbagai, jadual mempunyai fungsi yang berbeza:

 • Bar bunyi Apabila anda menekan butang, pelbagai bunyi didengar: suara haiwan, isyarat lalu lintas.
 • Butang muzik. Apabila anda mengklik pada butang memainkan pelbagai lagu kanak-kanak, melodi.
 • Labyrinths. Kanak-kanak perlu menjalankan objek tertentu melalui laluan yang sukar dan mencari jalan keluar dari labirin.
 • Jam Dail di panel dengan tangan berputar membolehkan kanak-kanak mengenali nombor-nombor, dan kemudian - untuk belajar menentukan waktu.
 • Pembina. Banyak model di panel mempunyai pengikat untuk pembinaan bahagian-bahagian.
 • Lembaga untuk melukis. Anda boleh menarik dengan penanda atau kapur.
 • Abjad. Huruf-huruf digambarkan pada kad atau dalam bentuk lain, yang membolehkan kanak-kanak mengingatnya.
 • Sorter Bayi perlu memasukkan angka ke lubang yang sama.

Varieti

Jenis-jenis produk yang serupa boleh dibezakan:

 • Meja dua sisi. Apabila seorang kanak-kanak bosan dengan satu sisi permainan, dia boleh menyerahkannya dan mendapatkan medan bermain baru dengan unsur-unsur.
 • Pejalan kaki. Mereka menggabungkan dua fungsi: meluncur dan bermain di atas meja. Meja permainan terletak pada roda, supaya kanak-kanak itu dapat menggulung meja di hadapannya, belajar berjalan.
 • Muzik Tugas utama meja sedemikian adalah untuk membangunkan telinga khabar angin dan rasa irama. Anak mengekstrak bunyi dengan menekan butang, tuil. Sebagai peraturan, pembiakan bunyi diiringi oleh lampu belakang.
 • Interaktif. Tujuan utama jadual ini adalah pendidikan. Dengan itu, anda boleh belajar banyak tentang dunia, menyusun semula, merancang bahagian, mencipta cara baru untuk menggunakan item yang sama.
 • Sentuh. Baru-baru ini, jadual perkembangan deria telah menjadi popular. Skrin sentuh dengan antara muka mesra kanak-kanak dibina ke dalam jadual. Tidak ada elemen yang bergerak pada jadual seperti itu, kanak-kanak membelanjakan masa untuk membangunkan permainan yang dipasang di dalam peranti.
 • Tetapkan dengan kerusi. Apabila bayi membesar, dia akan memerlukan perabot kanak-kanak, atau sebaliknya kerusi dan mejadi mana dia dapat menarik dan melakukan perkara lain.Set kerusi tinggi dan meja, sebagai peraturan, mempunyai reka bentuk terang dan dikhaskan untuk topik tertentu. Meja ini menunjukkan maklumat yang berguna untuk kanak-kanak: abjad, nombor, haiwan.
 • Jadual untuk kanak-kanak prasekolah. Produk sedemikian direka untuk kanak-kanak berumur 5-6 tahun, jadi mereka agak besar dan menyerupai meja biasa. Jadual menunjukkan maklumat yang menyediakan kanak-kanak untuk sekolah: peraturan jalan raya, peta geografi, abjad, dan banyak lagi.

Berapa lama orang biasanya menggunakan model interaktif?

Meja pendidikan boleh dibeli apabila bayi belajar duduk. Kepentingan dan pemahaman yang benar-benar ikhlas akan berlaku pada kanak-kanak dalam masa 1 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat model yang direka untuk bayi. Mereka menarik perhatian kanak-kanak melalui muzik, lampu warna dan elemen bergerak.

Bahan

Apabila mencipta jadual membangun, pengeluar paling kerap menggunakan bahan yang selamat dan mesra alam. Plastik berkualiti tinggi biasanya digunakan. Terima kasih kepada bahan ini, meja mempunyai reka bentuk yang terang dan ringan. Bahan yang paling popular kedua ialah kayu. Dalam model untuk kanak-kanak prasekolah logam digunakan.

Keperluan

Apabila membeli jadual pembangunan, ibu bapa perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Kualiti Apabila membeli, anda harus meminta penjual untuk mendapatkan sijil. Dokumen ini mengesahkan bahawa tiada bahan berbahaya untuk kesihatan dalam produk.
 • Kekuatan. Jadual mestilah stabil, diperbuat daripada bahan berkualiti yang tidak dapat dipecahkan. Semua bahagian mesti dilekatkan dengan ketat.
 • Keselamatan Jadual mestilah selamat untuk kanak-kanak supaya ibu bapa boleh meninggalkannya bersendirian selepas kelas. Jadual itu tidak sepatutnya mempunyai sudut tajam, bahagian kecil dan lubang - tidak ada yang boleh menyakiti anak.
 • Wayar penebat. Ia adalah perlu untuk memberi perhatian kepada mana wayar dari mentol terletak. Mereka mesti tersembunyi di dalam meja.
 • Bateri Sesetengah model dijalankan pada bateri atau bateri. Anda perlu tahu terlebih dahulu berapa jam bateri boleh berfungsi.
 • Bahasa Untuk jadual perkembangan, bahasa Rusia harus digunakan supaya kanak-kanak dapat memahami ucapan dalam lagu dan ayat.
 • Cahaya dan bunyi. Mereka harus menyenangkan, tidak mengganggu mata dan pendengaran.

Model popular

Terdapat pilihan yang paling popular berikut:

 • Jadual BabyGo. Sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 hingga 3 tahun. Di panel terdapat piano, butang untuk menyuarakan suara haiwan, bermain melodi, abjad bahasa Inggeris, kerincingan, kereta api dengan bunyi bip, dan banyak lagi. Jadual ini mempunyai kaki yang boleh dilepaskan. Jika anda mengeluarkannya, maka anak itu boleh menggunakan meja, yang hanya dapat merangkak. Jadual ini mempunyai dua tahap volum. Pusat permainan berfungsi pada 3 bateri AA.
 • Harga Fisher - "L & L" untuk bayi. Direka untuk kanak-kanak berumur 6 bulan. Jadual ini boleh digunakan dengan atau tanpa kaki. Jadual pembangunan dicipta menggunakan teknologi "Tahap Pintar", yang membolehkan anda memilih mod pembelajaran dan bermain mudah untuk anak anda. Semasa kelas, kanak-kanak akan menguasai abjad, bentuk geometri, belajar mengira. Terdapat juga sejumlah besar butang yang anda boleh menghidupkan, mematikan kesan, memindahkan angka. Jadual ini berfungsi pada 3 bateri AA.
 • Keenway pilihan belanjawan. Ia adalah pilihan yang paling bajet dari semua jadual pembangunan. Direka untuk kanak-kanak dari 18 bulan. Menurut jenisnya, ia merujuk kepada jadual muzik, kerana ia mempunyai sejumlah besar elemen bunyi.

Ruang bermain dipenuhi dengan roda yang dihubungkan dengan ulas. Mereka berputar dengan bantuan pena, hasilnya muzik mula bermain, dan bola lampu mula bercahaya pada angka dalam bentuk jerapah. Di sudut atas meja adalah gambar haiwan. Apabila mereka berpaling, suara-suara haiwan akan didengar. Meja kecil mudah dikumpulkan - dalam bentuk beg kecil dengan pemegangnya.

Lihat ulasan video jadual Keenway dalam video di bawah.

 • I'm Toy - "Jadual Joiner." Pilihan yang menarik untuk anak akan menjadi meja pertukangan kayu yang terbuat dari kayu. Sesuai untuk kanak-kanak berusia 3 hingga 7 tahun. Meja ini terdiri daripada papan kayu, jadi meniru permukaan kerja. Ia mempunyai sisi kedua untuk menukar ruang permainan. Kit termasuk enam alat yang diperbuat daripada kayu: pemutar skru, sepana, tukul, penarik kuku, saw, penguasa, sudut, pemegang sebiji, dan juga 28 bahagian. Antaranya - baut dengan kacang, bar, papan. Kanak-kanak boleh mengenali tujuan mereka dan cuba membuat sesuatu. Semua item adalah selamat untuk digunakan, tiada tepi tajam.
 • Reka bentuk jadual Mega Bloks. Direka untuk kanak-kanak berumur 1 hingga 5 tahun. Meja ini mudah dipasang, yang membolehkan anda membawanya bersama anda di mana-mana dan sentiasa. Tujuan utama meja adalah pembinaan kiub, roda dan elemen lain. Di panel meja terdapat trek dengan lengkungan yang berbeza di mana anda dapat mengatur perlumbaan. Secara keseluruhan, kit termasuk 30 bahagian. Di dalam meja ada tempat penyimpanan kiub.
 • Meja-easel dan kerusi "Surat-nombor". Ia adalah satu set perabot kecil untuk bayi dari meja dan kerusi. Direka untuk kanak-kanak berusia 3 hingga 6 tahun. Meja ganda bermata berubah menjadi anak kuda, di satu sisi anda boleh menariknya dengan penanda, di sisi lain - dengan stylus. Di permukaan hadapan meja ditutup dengan pelekat dengan imej maklumat berguna: nombor, huruf, musim.
 • Satu set perabot kanak-kanak "The World Around" - "Fairy". Kit termasuk meja dan kerusi. Ia bertujuan untuk kanak-kanak umur prasekolah, serta untuk murid gred sekolah rendah. Kerusi dan meja mempunyai bingkai keluli yang memastikan kekuatan produk. Bahagian atas meja diperbuat daripada papan seramik berlamina, tempat duduk diperbuat daripada papan lapis. Perabot mudah dipasang dan diangkut. Untuk pembuatan perabot yang digunakan bahan-bahan mesra alam. Meja ini menunjukkan maklumat yang berguna untuk kanak-kanak: peta, klasifikasi haiwan, tumbuh-tumbuhan, dan banyak lagi.

Petua untuk memilih

 1. Apabila memilih jadual pembangunan, ibu bapa perlu memberi perhatian kepada usia kanak-kanak itu.yang disenaraikan pada produk. Ia perlu memilih jadual mengikut umur kanak-kanak, jika tidak, ia akan menjadi terlalu mudah atau terlalu sukar untuk memahami serbuk.
 2. Pada pembelian ia perlu memberi perhatian kepada bahan.yang mana jadual dibuat. Di samping itu, anda perlu memerlukan sijil yang berkualiti untuk memastikan bahan-bahan yang mesra alam digunakan.
 3. Adalah sangat penting untuk memberi perhatian kepada keupayaan jadual untuk dilipat dan diangkut., untuk pelarasan ketinggian, pelarasan tahap volum, berat, saiz meja, kemungkinan untuk menggunakan meja tanpa kaki.
 4. Adalah disyorkan untuk membeli meja dengan kerusi yang sesuai untuknya.untuk memudahkan kanak-kanak menghabiskan masa di belakang pelajaran.
 5. Sebelum membeli, disarankan untuk menguji jadual pembangunan bersama kanak-kanakuntuk melihat minatnya dan tidak membazir wang.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan