Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak untuk meluncur?

Kandungannya

Kebanyakan ibu bapa berminat dengan anak mereka yang terlibat dalam gaya hidup yang sihat dan aktif. Dalam hal ini, persoalan timbul, kepada jenis sukan yang melampirkan anak anda. Bukan rahsia lagi bahawa aktiviti fizikal di udara segar menguatkan sistem imun dan membantu meningkatkan ketahanan badan. Itulah sebabnya anda sering boleh bertemu ibu bapa muda dengan anak di gelanggang. Bagaimana untuk membantu anak anda mendapatkan kasut dan cara memilih pakaian yang sesuai untuk latihan boleh didapati dalam artikel ini.

Bilakah saya boleh mengambil bayi saya ke ais?

Bayi kecil, bergerak ke ais dengan langkah-langkah kecil yang kecil, boleh menyebabkan kasih sayang di semua orang di arena. Walau bagaimanapun, sekatan umur untuk kelas di istana ais belum dibatalkan. Pakar dari ubat menasihatkan supaya tidak meletakkan kanak-kanak perempuan pada kasut sehingga mereka berusia 4 tahun. Ini disebabkan oleh fakta bahawa organisma kanak-kanak yang aktif mengembangkan usia sebelum ini tidak dapat mencukupi secara memadai untuk melakukan senaman fizikal yang ditawarkan oleh ibu bapa dengan menggunakan kasut. Keadaan sedemikian boleh menggalakkan ramai, kerana semua orang tahu pemain hoki dan skater, yang mula-mula muncul di atas ais dalam 3 atau 2 tahun.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa contoh-contoh tersebut adalah luar biasa, dan tidak asas, kerana untuk menunggang yakin dan meluncur ais dan menjalankan latihan asas, kanak-kanak harus mempunyai:

 • membentuk korset otot;
 • koordinasi yang baik;
 • minat peribadi dalam pembelajaran.

Menurut pendapat profesional doktor, tanda-tanda ini dapat dibentuk pada anak hanya dengan 4-5 tahun. Mengeluarkan bayi di atas permukaan ais pada usia yang lebih awal kadang-kadang menimbulkan kecederaan, pertumbuhan tulang yang merosot, peregangan otot, menghalang perkembangan dan pertumbuhan badan, serta kurang minat dalam aktiviti selanjutnya. Latihan ais menggalakkan imuniti melalui pengerasan dan pelbagai latihan fizikal.

Ia berkaitan dengan ini bahawa terdapat kes-kes apabila doktor mengesyorkan supaya anda mula melampirkan bayi anda untuk perlahan meluncur sedikit lebih awal.

Satu contoh yang baik adalah situasi dengan Evgeni Plushenko, tokoh skater yang terkenal dan pemenang banyak pingat dan gelaran di peringkat antarabangsa. Pada masa kanak-kanak awal, dia mengalami radang paru-paru yang parah, selepas itu doktor menasihatkan ibunya, Eugene, untuk mengambil beberapa kelas di istana ais untuk menguatkan badan lemah lelaki tersebut. Kelas-kelas di atas ais sangat kagum oleh Eugene muda, bahawa dia memilih skating angka sebagai masalah hidupnya, profesinya.

Untuk membolehkan seorang bayi menjadi atlet profesional, perlu mengambil kira usia akaun. Untuk memberikan latihan untuk ais pada usia tujuh akan terlambat, kerana usia juara di atas ais adalah pendek, dan anda perlu belajar skating yang baik untuk jangka masa yang panjang.

Pakaian untuk kasut

Untuk sesi latihan yang pertama, adalah disyorkan untuk memberikan keutamaan kepada gelanggang luncur dengan ais yang baik. Untuk melakukan ini, anda perlu memilih pakaian untuk kanak-kanak itu, yang akan memberi dia kehangatan, tidak memaksa atau membuat pergerakan lebih berat. Sebagai contoh, ia boleh menjadi kemeja T-kapas pada tubuh telanjang, yang membolehkan kulit bernafas, kemeja-T (sebaik-baiknya bukan sintetik, kerana ia boleh mewujudkan kesan rumah hijau), baju sejuk dan selipar. Dengan tidak adanya peluang untuk mendapatkan gelanggang tertutup, disyorkan memakai dua atau tiga baju sejuk nipis dan jaket hangat.Sekiranya kanak-kanak itu mula mengadu bahawa dia panas, adalah dinasihatkan untuk melepaskan hanya sweater itu, sambil meletakkan jaket itu kembali.

Bagi bahagian bawah pakaian, seluar itu harus dipilih sedemikian rupa sehingga pelana cukup bebas dan tidak mengekang pergerakan bayi. Kaki luas yang berlebihan tidak akan membenarkan kanak-kanak itu melakukan pergerakan yang menyapu, kerana terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk terjerat di dalamnya. Prasyarat adalah untuk menyediakan kanak-kanak dengan peralatan pelindung, seperti pad siku dan pad lutut. Kami akan kembali kepada yang terakhir. Dan sebelum kita memberi perhatian kepada aspek utama, tanpa kelas di atas ais adalah mustahil - untuk skates. Terdapat pendapat itu Lima puluh peratus daripada berjaya menguasai seni meluncur di atas ais oleh seorang kanak-kanak diberikan kepada kasut yang dipilih dengan tepat. Dan orang tidak boleh tidak bersetuju.

Apabila membeli kasut, pastikan untuk memberi perhatian kepada beberapa faktor.

 1. Saiz kaki Tidak sekali-kali tidak mendapat skate kanak-kanak "untuk pertumbuhan". Ini boleh menyebabkan kecederaan. Kasut, yang dipilih dekat antara satu sama lain, juga boleh menyebabkan kecederaan dan tidak dapat dielakkan menggosok kaki anak. Pilihan terbaik adalah membeli kasut yang sesuai dengan sempurna pada kaus kaki bulu. Di dalamnya anak anda akan menghadiri kelas.
 2. Arah Bergantung pada arah di mana anda melihat bayi anda, dan harus dipilih kasut. Sebagai contoh, jika anda mengharapkan anak anda menjadi bintang masa depan Liga Hoki Kebangsaan, maka kasut lebih baik memilih yang sukar daripada bahan kasar. Untuk skating angka atau hanya bersenang-senang - memberi keutamaan kepada kasut dengan kasut yang diperbuat daripada kulit. Kebanyakan kasut ini diperbuat daripada kulit tiruan, penebat mereka dilakukan menggunakan bulu palsu. Untuk latihan biasa anda perlu cuba membeli kasut dari bahan semula jadi.
 3. Bilah. Untuk kanak-kanak yang hanya mengetahui asas-asas skating ais, anda memerlukan skate dengan bilah yang tajam dan tajam.

Sekiranya peluang kewangan membenarkan, lebih baik membeli versi termal dari kasut. Ini adalah jenis peralatan khas, terima kasih kepada kasut yang mengambil bentuk kaki di bawah pengaruh rejim suhu badan. Perlu diperhatikan bahawa kasut tersebut mempunyai kos yang agak tinggi.

Melindungi siku kanak-kanak dari kecederaan dan lebam adalah satu lagi aspek penting yang perlu anda perhatikan. Sejak kejatuhan bayi pada mulanya tidak dapat dielakkan, adalah perlu untuk meminimumkan peluang kecederaan di kawasan ini. Pad siku digunakan untuk ini. Kesukaran pilihan mereka ialah mereka tidak menggantung siku dan pada masa yang sama tidak mengekang pergerakan tangan.

Cawan pad siku akan mengurangkan ketidakselesaan semasa musim gugur dan akan menyelamatkan siku dari lecet dan lebam.

Latihan pertama

Sebelum anak anda berada di permukaan ais, lakukan sedikit pemanasan di seluruh badan anda. Squats beberapa dan melompat pada tali adalah latihan yang sangat baik untuk memanaskan semua otot yang diperlukan untuk latihan lanjut. Untuk keluar pertama di lapangan, adalah dinasihatkan untuk mencari tempat di mana sebilangan kecil orang tertumpu. Pelajaran pertama adalah lebih banyak maklumat, tidak segera menghendaki anak itu bersenam. Beri dia kesempatan untuk mengalami slip skating pertama dan keyakinan pada kakinya.

Oleh itu, ia akan menjadi lebih mudah baginya untuk mengatasi ketakutan yang jatuh, yang tidak dapat dielakkan apabila menghadapi sesi latihan yang akan datang.

Tugas utama anda adalah untuk menarik perhatian kanak-kanak, untuk menunjukkan kepadanya bahawa skating hebat dan berguna. Contoh yang jelas akan memberikan beberapa langkah mudah.

 1. Menunggang diri sendiri, tetapi untuk kanak-kanak untuk melihat anda.
 2. Jelas menunjukkan unsur-unsur yang anda merancang untuk mengajar kanak-kanak.
 3. Panggil bayi kepada awak. Ia adalah penting bahawa dia membuat perjalanan pertama dirinya.Jangan berjalan jauh dari dia, mungkin anak anda takut jatuh, yang agak semula jadi. Malah jarak yang kecil, tetapi diluluskan oleh diri sendiri, akan memupuk keyakinan terhadap kanak-kanak, yang akan memudahkan latihan selanjutnya.

Perkara pertama yang bernilai mengajar kanak-kanak adalah menjaga keseimbangan dan jatuh dengan betul. Untuk aspek pertama, adalah perlu untuk menguasai beberapa teknik.

 1. Susun kaki supaya mereka tidak melampaui lebar bahu.
 2. Pastikan lutut anda sedikit bengkok.
 3. Stoking berhenti sedikit berpusing dalam arah yang berbeza.
 4. Selaraskan lebar kaki sehingga mereka berada di bahu.
 5. Lengan hendaklah sedikit bengkok pada siku. Mereka memainkan peranan penting dalam perkembangan keseimbangan bayi. Semasa menunggang kuda, pastikan anak anda memegang tangan dengan tepat pada badan.

Cobalah untuk menjelaskan kepada anak anda yang jatuh di jurang adalah semulajadi dan tidak boleh dilawan. Beritahu dia bahawa dalam kes kejatuhan, perlu jatuh "betul", ini akan mengurangkan risiko kecederaan yang serius. Ada beberapa teknik untuk latihan jatuh, yang juga perlu dipelajari pada pelajaran pertama di atas ais.

 1. Untuk bermula, kumpulkan badan, meregang tangan anda, bengkokkan lutut anda dan beralih ke sebelah.
 2. Berlutut dan istirahat di telapak tangan anda.
 3. Paparkan satu kaki supaya bilah skate berada di atas ais dan bersandar di lutut kaki yang sama dengan tangan anda.
 4. Tolak badan anda ke hadapan.
 5. Jangan lupa bahawa apabila seorang kanak-kanak jatuh, ia mesti belajar untuk menolak pemegang ke hadapan.

Elemen skating

Terdapat beberapa latihan yang akan membuat skating lebih pelbagai dan menarik, tetapi pada masa yang sama membantu anak anda mempelajari kemahiran yang diperlukan. Elemen berikut mudah dipelajari, jadi anda boleh memulakannya dengan segera selepas kanak-kanak belajar berdiri dengan yakin di atas ais.

Unsur itu disebut herringbone. Unsur itu mendapat namanya terima kasih kepada jejak yang tersisa di atas ais selepas bilah-bilah skate. Jadi, kanak-kanak mesti meletakkan kaki kiri atau kaki kanan (bergantung pada kaki yang menjadi panduan) secara menyerong dan dengan bahagian dalam bilah kaki yang lain menolak. Pergerakan kaki panduan hendaklah licin dan sedikit diagonal. Kemudian tukar kaki dan ulangi tolakan.

Selepas beberapa pengulangan berjaya, bayi boleh cuba membuat "pokok Krismas" tanpa henti.

Elemen yang berguna ialah "kelembapan". Teknik ini akan membolehkan anak anda belajar bagaimana untuk mengawal kelajuan yang dia bergerak di atas ais. Teknik ini sepatutnya digunakan dalam kes-kes di mana keperluan mendesak untuk "menetapkan semula" kelajuan. Semasa perjalanan, ajari bayi anda untuk menyebarkan dan tarik kaki bersama-sama. Apabila mencampurkan kaki, anda perlu bersandar sedikit pada tumit. Inilah caranya mempercepatkan.

Lakukan latihan ini perlahan-lahan. Ia agak susah payah dan pada mulanya boleh menyebabkan keletihan pada seorang kanak-kanak. Jelaskan kepada kanak-kanak bahawa apabila melakukan senaman, otot kakinya dikurangkan dan dengan itu diperkuat, menjadikannya lebih kuat dan lebih berkekalan. Teknik ini membolehkan anda untuk mengelakkan pelbagai perlanggaran, yang juga tidak dapat dielakkan di gelanggang luncur yang sesak, seperti jatuh. Dalam kebanyakan kes, skating ais menyebabkan lonjakan tenaga dan kegembiraan dalam kanak-kanak, dan rasa ingin tahu hanya akan menggalakkan anak anda mempelajari kemahiran yang sihat dan bermanfaat ini.

Ketahui lebih lanjut tentang bagaimana untuk mengajar anak anda meluncur, anda akan belajar dari video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan