Bagaimana hendak merawat bayi untuk menghisap jari? Mencari sebab dan mencari alternatif.

Kandungannya

Menghisap jari anak kecil boleh berubah menjadi masalah yang serius. Sekiranya sebelum ini tingkah laku ini dianggap hanya satu daripada tabiat buruk, cuba dengan segala cara untuk menghalang bayi daripada menghisap di jarinya, sekarang sikap terhadap masalah ini telah berubah. Kenapa bayi mula menghisap jari dan bagaimana kita boleh menghentikannya daripada tindakan sedemikian?

Sebabnya

Sebab utama untuk menghisap ibu jari ialah keinginan anak untuk memenuhi naluri yang menghisap. Telah diperhatikan bahawa kanak-kanak yang kekerapan makan lebih tinggi menghisap jari mereka kurang kerap. Juga, kanak-kanak yang menyusu susu lebih cepat, lebih kerap menggunakan jari menghisap daripada bayi yang menyusu susu untuk masa yang lama.

Bayi boleh menyedut jari kerana:

 • Dia lapar atau mahu menghisap payudara.
 • Dia memotong gigi dan mahu menggaruk gusi.
 • Bayi tidak mempunyai perhatian dan kasih sayang ibu bapa.
 • Jadi anak itu menenangkan dirinya.
 • Dia hanya bosan.
 • Dia terlalu awal atau sangat merotan.
Bayi menghisap jari
Selalunya, kanak-kanak yang menyedut jari-jarinya sudah cukup awal.

Bayi

Selalunya, menghisap jari boleh dilihat pada bayi, dan jenis pemakanan memberi kesan kepada perkembangan tabiat ini.

Menyusu

Bayi yang menerima susu ibu menghisap jari mereka agak jarang, terutamanya jika ibu memberikan bayi payudaranya pada permintaan dan tidak mengganggu pengisihan. Ibu tidak melihat sama ada terdapat susu di payudara, jadi ia memberi peluang kepada bayi untuk menghisap lebih lama daripada ketika makan dari botol.

Apabila makanan buatan

Bayi tiruan sering mula menghisap jari mereka jika mereka minum sebahagian daripada campuran terlalu cepat. Biasanya, bayi harus menghisap susu dari botol selama 20 minit (kali ini hanya menghisap, tanpa mengambil kira tempoh rehat), dan lubang pada puting harus dipilih dengan ukuran seperti itu untuk memastikan susu mengisap hanya untuk jangka waktu tertentu.

Dengan makanan buatan saiz lubang di dalam botol
Perhatikan kadar aliran susu dari botol, kanak-kanak mesti memenuhi refleks yang menghisap, jadi campuran tidak boleh diambil dengan cepat

Kanak-kanak lebih tua daripada setahun

Kanak-kanak sangat jarang mula menyedut jari pada usia ini, dia biasanya dilihat dalam tindakan ini sebelum ini. Anak-anak yang lebih tua dari 12 bulan menghisap jari mereka demi keselesaan apabila mereka bosan, kecewa, letih atau ingin tidur. Oleh itu, untuk menghilangkan kebiasaan sedemikian, mereka memerlukan langkah yang sama sekali berbeza daripada pada bayi tahun pertama kehidupan dengan refleks menghisap yang kuat.

Menghisap jepun

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak menghisap dengan tepat ibu jari. Jika kebiasaan sedemikian berakar umbi dan kanak-kanak itu terus menghisap ibu jarinya pada usia 4 tahun, terdapat risiko yang besar terhadap pelanggaran gigitan serta ucapan. Masalahnya ialah apabila menghisap kulit jari kasar dan mungkin menjadi radang. Menghisap berkepanjangan juga boleh menyebabkan ubah bentuk jari.

Menghisap jerawat selepas 4 tahun
Menghisap batang menjadi sangat berbahaya selepas 4 tahun

Kesan terhadap pertumbuhan pergigian

Seringkali pada bayi yang menyedut ibu jari mereka, gigi atas di hadapan bayi sedikit menonjol ke hadapan, sementara gigi di bahagian bawah sedikit condong ke belakang. Semakin lama bayi menghisap jari, yang lebih ketara akan menjadi perpindahan gigi. Dalam banyak cara, kedudukan gigi akan ditentukan oleh kedudukan jari di dalam mulut semasa menghisap. Walau bagaimanapun, perlu diambil perhatian bahawa tindakan ini tidak menjejaskan gigi tetap, jika kanak-kanak itu telah berhenti menghisap jarinya sehingga berumur enam tahun.

Bagaimana kita tidak boleh?

Dalam kaedah menyapih dari menghisap ibu jari, ibu bapa menunjukkan kebijaksanaan yang besar, tetapi tidak digalakkan untuk melakukan perkara berikut dengan bayi:

 • Tekan jari dengan lidah buaya, mustard, varnis pahit atau sesuatu yang lain dengan rasa yang sangat tidak menyenangkan.
 • Merapatkan jari dan mengikat tangan.
 • Pakai sarung tangan yang ketat atau menjahit baju itu.
 • Berteriak pada kanak-kanak, memaksa dia untuk mengambil jari.
 • Menghukum atau menghukum.
Girl mengisap jarinya
Untuk penyembuhan yang tepat dari jari-jari menghisap, anda memerlukan banyak kesabaran, kaedah "cepat" akan menjejaskan kanak-kanak.

Kenapa tidak boleh mengikat?

Mengikat tangan bayi dan langkah-langkah ketat lain menjadikan bayi menderita. Di samping itu, tindakan sedemikian tidak akan menyelamatkan bayi daripada menghisap jari. Sebaik sahaja ibu berhenti mengikat tangan atau mengusap jari dengan sesuatu yang tidak menyenangkan, kanak-kanak itu akan kembali ke tabiatnya dan akan menghisap lebih intensif daripada sebelum mengikat, kerana dia perlu menenangkan dirinya sendiri.

Apa yang perlu dilakukan?

Ia perlu mengambil langkah-langkah berhubung dengan ibu jari yang menghisap serta-merta sebaik sahaja ibu bapa dapat melihat tindakan bayi itu. Tiga atau empat bulan pertama hidup amat diperlukan untuk menghisap bayi, dan selepas setengah tahun pada kebanyakan kanak-kanak, naluri menghisap mula berkurangan. Dan percubaan pertama untuk menghisap bayi jari sehingga 3 bulan. Sedikit kemudian, semua anak-anak mula menghisap dan menggigit jari mereka kerana gigi pemotongan. Tingkah laku ini mesti dibezakan daripada menghisap ibu jari.

Jika bayi menyusui, tempoh penyusuan badan perlu ditingkatkan hingga 30-40 minit. Dalam kes di mana ibu memberikan kedua-dua payudara kepada bayi untuk satu makan pada masa yang sama, dia harus memegang bayi itu ke payudara pertama selama mungkin. Seorang kanak-kanak tiruan perlu memilih puting yang tepat untuk botol supaya anak itu menghisap campuran cukup lama.

Ia tidak digalakkan untuk mengurangkan bilangan penyusuan untuk bayi menghisap jari. Sebaliknya, kadang-kadang perlu menambah satu suapan, yang boleh dibatalkan.

Pada kanak-kanak yang lebih tua dari satu tahun perlu mengetahui sebab untuk kelakuan ini. Mungkin kanak-kanak itu tidak mempunyai komuniti rakan sebaya, mainan, komunikasi dengan ibu. Cuba melindungi anak kecil dari pelbagai tekanan, dan juga meningkatkan hubungan fizikal ibu dengan bayi.

Ibu mengajar anak ayam dari jari-jari menghisap
Penjagaan, perhatian, kasih sayang dan permainan bersama dapat merawat bayi dari jari-jari menghisap

Sekiranya kanak-kanak berumur 3-6 tahun masih menyebarkan jari, bercakap dengannya sebagai teman yang sama. Pergi bersama kanak-kanak itu ke doktor gigi, beritahu dia mengapa ia berbahaya untuk menghisap jari. Juga beritahu bayi anda bahawa tabiat ini hanya sesuai untuk kanak-kanak kecil, dengan memberi tumpuan kepada fakta bahawa kanak-kanak yang telah berhenti menghisap jari menjadi dewasa sepenuhnya.

Cari alternatif

Ibu bapa boleh:

 • Untuk mengajar kanak-kanak untuk tenang dengan cara lain, misalnya, untuk menyatakan perasaannya sendiri dengan kata-kata, membaca buku, duduk di tangan seorang ibu.
 • Beri anak mainan itu supaya dia dapat menggunakan jari-jarinya, sebagai contoh, bola getah kecil.
 • Buat sedikit fesyen yang manikur bagus, seperti ibu, yang tidak mahu merosakkan.
 • Bayi boleh ditawarkan anak anjing, yang akan menjadi alternatif untuk menghisap jari.

Pada usia apakah ini menjadi masalah?

Finger yang mengisap bayi secara praktikal tidak menyebabkan kebimbangan pada orang dewasa. Jika kanak-kanak sudah berusia setahun, dan dia terus menghisap jarinya, ibu bapa mula bimbang, tetapi mereka tidak perlu bimbang terlalu banyak. Sering kali, pengisapan seperti itu masih menjadi kebiasaan refleks dan tidak diingini dengan cepat menjadi satu perkara masa lalu jika orang dewasa memahami sebab dan membantu bayi.

Menghisap jari anda selepas tahun
Ramai anak-anak sendiri berhenti menghisap jari selepas setahun.

Keadaan menjadi lebih serius jika jari menghisap totik kecil berusia 3-4 tahun. Pertama sekali, anda perlu menilai keadaan psikologi bayi, kerana tingkah laku ini boleh mempunyai sebab yang sangat serius.Dan menghilangkan ketagihan untuk menghisap jari ke atas umur 3 tahun lebih sukar, dan risiko kesan negatif terhadap gigi dan pertuturan bertambah.

Rahsia

Rahsia utama adalah bahawa jika ibu sudah jatuh ke dalam keputusasaan dalam keinginannya untuk melepaskan bayi dari kebiasaan, yang sangat berbahaya menurut pendapatnya, dia harus berhenti. Menghisap jari benar-benar adalah isyarat yang membimbangkan untuk bertindak balas. Tetapi kita tidak boleh menganggapnya sebagai malapetaka, yang harus ditangani dengan segera.

Bersabar dan bertindak secara konsisten. Cobalah untuk membuat bayi keadaan yang paling baik untuk pembangunan dan kehidupan. Kesejahteraan bayi hanya bergantung kepada ibu bapa. Dan jika ibu sedar ini, maka peluang untuk berjaya berpisah dengan tabiat menghisap jarinya akan meningkat.

Jika kanak-kanak secara aktif menghisap hanya ibu jari, anda boleh menawarkan kepadanya untuk tidak melucutkan jari lain, dan menyedut mereka juga. Ramai kanak-kanak, yang cuba memenuhi tugasan, sangat letih untuk menghisap jari mereka supaya mereka berhenti melakukannya.

Bersih dari menghisap jari untuk kanak-kanak - ibu suka
Bersihkan dari menghisap jari untuk kanak-kanak adalah tekanan, jadi menunjukkan persefahaman dan cinta untuk serbuk

Pendapat E. Komarovsky

Pediatrik terkenal, seperti doktor lain, menganggap kepuasan naluriah refleks menghisap menjadi penyebab jari mengisap. Dia bercadang untuk menukar perhatian kanak-kanak itu kepada pacifier, bereksperimen dengan jenisnya yang berbeza. Komarovsky yakin bahawa ia tidak berguna untuk melawan naluri sahaja. Jika ibu bapa "melepaskan" jari dari anak itu, mereka pastinya perlu menawarkan serbuk sesuatu sebagai balasannya. Jangan membasmi fenomena ini, dan buat alternatif untuknya.

Pencegahan

Sehingga bayi tidak mula menghisap jari-jarinya, tindakan berikut akan dilakukan:

 • Bayi payudara dibenarkan menghisap payudara mereka untuk masa yang lama.
 • Sekiranya bayi mempunyai refleks menghisap yang kuat, untuk membiasakan kanak-kanak itu kepada yang lain.
 • Semasa tempoh gigi, berikan bayi "tikus".
 • Berkomunikasi lebih banyak dengan bayi, bermain, menunjukkan dunia di sekeliling kita.
 • Sentiasa terlibat dalam meningkatkan kemahiran motor halus dan mengambil tangan - pemodelan, bermain dengan pasir, teka-teki lipat, pereka bentuk, mozek dan sebagainya.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan