Kenapa anak berjalan kaki di kaus kaki dan apa yang perlu dilakukan?

Kandungannya

Jika kanak-kanak semasa berjalan tidak sepenuhnya jatuh pada keseluruhan kaki, tetapi bergerak pada stoking, ramai ibu bapa mula bimbang tentang perkara ini. Boleh berjalan di tengah-tengah menjadi gejala penyakit berbahaya, sehingga usia apa pergerakan itu dianggap biasa dan apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa jika bayi itu telah berjalan di kaus kaki untuk waktu yang lama?

Sebabnya

Sehingga 3 tahun

Kanak-kanak, yang hanya belajar kemahiran berjalan, cukup sering masuk ke stoking. Dan jika anak itu belum berusia tiga tahun, tidak perlu risau.

Untuk kanak-kanak berumur 1 tahun dan berumur 1.5 tahun, berjalan kaki di atas jemuran adalah benar-benar normal.

Jika ibu mengambil bayi dengan tangan selama 2 tahun, dan dia mula berjalan di atas kaus kaki, tidak ada sebab untuk bimbang sama ada. Lagipun, sehingga bayi berumur 3 tahun, dia masih belajar cara berjalan dan meningkatkan kemahiran ini. Ramai kanak-kanak cuba berjalan dengan cara yang berbeza sehingga mereka belajar melakukannya dengan betul. Dan salah satu cara sedemikian mempunyai hak untuk berjalan di kaus kaki.

Bayi berjalan di atas kaus kaki
Berjalan kaki di kaus kaki sehingga 1.5 tahun tidak menjadi punca kebimbangan.

Selalunya, kanak-kanak itu menjadi ketika berjalan di kaus kaki kerana ketegangan yang tidak rata dari otot kaki, yang dipanggil dystonia otot.

Sebab-sebab lain untuk berjalan kaki adalah:

 • Sentiasa tinggal di walker. The crumb belajar untuk mengambil langkah pertama pada jari dan kemudian belajar untuk menetapkan kaki berbeza kepadanya sukar.
 • Aktiviti tinggi. Kanak-kanak itu penuh tenaga dan berjalan lurus di jari kaki.
 • Haus untuk pengetahuan dan rasa ingin tahu. Satu serbuk berusaha untuk berkembang lebih cepat dan secara berkala menjadi stoking.
 • Ibu tiruan yang berjalan di atas tumit. Juga, kanak-kanak itu dapat melihat ballerinas dan cuba berjalan seperti mereka.
 • Cerebral palsy. Sekiranya ada alasan untuk berjalan di kaus kaki, kanak-kanak akan mengalami gejala lain penyakit ini.
 • Trauma kelahiran. Ia boleh menjejaskan kerja otak bayi, tetapi, sebagai peraturan, punca ini dikenal pasti dan dirawat jauh sebelum langkah pertama.
 • Kegagalan piramid. Ini adalah nama yang diberikan kepada gangguan dalam kerja bahagian sistem saraf yang bertanggungjawab untuk pergerakan badan.
 • Masalah psikologi. Apabila ada sesuatu di dalam keluarga bayi itu tidak terperangkap, rasa lapuk itu merasakan ketidakselesaan dalaman dan mula berjalan di atas batang yang tidak sedar, seolah-olah menyelinap.

Kanak-kanak yang lebih tua

Sekiranya kanak-kanak berumur 4 tahun, berumur 5 tahun atau lebih tua terus berjalan di kaus kaki, penyebabnya adalah penyakit neurologi.

Kanak-kanak berjalan kaki pada kaus kaki dalam tempoh 4 tahun
Sekiranya kanak-kanak berumur lebih dari 4 tahun berjalan kaki pada kaus kaki, tunjukkan kepada ahli saraf.

Di samping itu, kanak-kanak yang berumur lebih daripada tiga tahun boleh berjalin untuk sebab-sebab berikut:

 • Cuba untuk menarik perhatian.
 • Salin seseorang.
 • Cuba kelihatan lebih tinggi.

Ia berlaku bahawa seorang kanak-kanak meningkat pada kaus kaki apabila dia mencapai sesuatu, tidak mahu melangkah atau membekukan. Sebab-sebab ini tidak boleh menyebabkan kebimbangan.

Apa yang perlu dilakukan

Ibu bapa yang bimbang tentang berjalan kaki yang berterusan bayi mereka pada kaus kaki mereka harus berpaling kepada pakar neurologi. Pakar akan menentukan jika serbuk simptom lain yang menunjukkan gangguan neurologi, serta, jika perlu, jadualkan peperiksaan. Semasa lawatan ke doktor, bersiaplah untuk menjawab soalan-soalan berikut:

 1. Apa yang sedang berlaku sekarang kehamilan dan sama ada terdapat masalah semasa bersalin?
 2. Adakah bayi mempunyai kekurangan oksigen semasa perkembangan janin dan proses kelahiran?
 3. Adakah bayi mendapat kaus kaki semasa berjalan secara berterusan atau secara sporadis? Dalam keadaan apakah dia mula berjalan dengan cara ini?
 4. Adakah terdapat simptom-simptom lain selain berjalan di atas gagang yang memberi kesan kepada anda?

Sekiranya berjalan di sekeliling dikaitkan dengan dystonia otot, kanak-kanak perlu dapat bergerak lebih jauh - berdiri, mendaki, merangkak, berjalan kaki, berjalan seperti bebek, pada permukaan cenderung dan lembut, tanpa alas kaki.

Bayi merangkak
Permainan aktif dengan bayi sentiasa dialu-alukan.

Selain itu, bergantung kepada sebab untuk berjalan di kaus kaki, kanak-kanak boleh dinasihatkan:

 • Fisioterapi.
 • Elektroforesis.
 • Mandi herba (gunakan chamomile, satu penggantian, motherwort, lavender).
 • Gimnastik perubatan.
 • Kasut parafin (prosedur ini mempunyai kontraindikasi, jadi hanya doktor harus menetapkannya).
 • Berenang
 • Pemilihan kasut ortopedik yang betul (perhatikan kehadiran latar belakang yang tegar dan memperbaiki kenaikan kaki dengan velcro atau lacing).
kasut ortopedik untuk bayi
Kasut ortopedik khas perlu dilantik ortopedik

Adakah saya memerlukan urut dan bagaimana untuk melakukannya?

Kebanyakan bayi yang ibu-ibu mengadu tentang berjalan berjaga-jaga dianjurkan untuk mendapat urutan, yang boleh dilakukan di hospital dan di rumah. Semasa urut, ibu harus:

 1. "Lukis" di kaki remah dengan ibu jari "lapan".
 2. Mengusap kaki bayi, dari hujung jari ke pinggul.
 3. Jari jari dan indeks untuk mengasah otot betis bayi.
 4. Pindahkan kaki dari anda, dan kemudian ke arah diri anda.
 5. Gulungkan bayi di fitball agar bayi itu mengalahkan bola.
 6. Pegang kaki bayi.
 7. Urut secara berasingan setiap jari.
 8. Untuk kaki bayi pokolachivat dengan bahagian belakang jari anda.
Urut kaki kepada kanak-kanak yang pergi ke kaus kaki
Urutan kaki disyorkan untuk bayi yang berjalan kaki

Pendapat E. Komarovsky

Pediatrik terkenal memanggil berjalan kaki untuk norma untuk kanak-kanak di bawah umur dua atau tiga tahun dan berpendapat bahawa hampir semua kanak-kanak berjalan melalui berjalan dengan cara yang sama apabila mereka menguasai kemahiran berjalan, terutamanya jika kanak-kanak sering berlaku dalam pejalan kaki. Seorang doktor terkenal menyatakan bahawa perhatian yang mendalam terhadap gejala ini dibayar kerana berkaitan dengan beberapa penyakit saraf yang berbahaya. Walau bagaimanapun, dalam keadaan di mana berjalan kaki pada kaus kaki tidak disertai oleh gejala gangguan sistem saraf, menurut Komarovsky, tiada apa yang diperlukan.

Untuk lebih lanjut mengenai ini, lihat pemindahan Dr Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan