Kapan bayi mula menjaga kepalanya sendiri?

Kandungannya

Memegang kepala bayi adalah kemahiran motor pertama yang dikawinkan oleh bayi setelah kelahiran. Setiap ibu sedang menunggangnya dengan tidak sabar dan mula bimbang jika dalam semua segi, anak itu harus memelihara kepalanya dengan baik, tetapi remah-remah belum berfungsi. Pada umur berapa anak itu biasanya sepatutnya menguasai kemahiran sedemikian dan apa yang harus dilakukan ibu bapa sekiranya anak pada usia ini masih mengalami kesulitan menjaga kepalanya?

Pembangunan kemahiran

Bayi yang baru lahir tidak dapat mengawal otot leher mereka, jadi bayi dalam bulan pertama kehidupan tidak dapat memegang kepala mereka. Pergerakan mereka adalah refleksif, dan jika anda menaikkan serbuk untuk tangan, kepala bayi akan kembali, yang mengancam untuk merosakkan vertebra. Itulah sebabnya, sehingga saat bayi belajar untuk menjaga kepalanya sendiri untuk waktu yang lama, orang dewasa harus menyokong remah-remah untuk kepala belakang.

Pembangunan kemahiran pengekalan anak
Pembangunan kemahiran untuk memegang kepala setiap bayi berlaku secara individu

Perkembangan kemahiran memegang kepala adalah seperti berikut:

 • Dalam minggu kedua atau ketiga kehidupan, sambil meletakkan perut, perut mula cuba untuk meningkatkan kepalanya.
 • Pada bulan kedua kehidupan, kanak-kanak itu dapat menaikkan kepalanya di kedudukan yang rawan (kepala berada di sudut akut) dan dapat menahannya selama 30-60 saat.
 • Pada bulan ketiga kehidupan, bayi sudah memegang kepalanya tegak, tetapi otot-otot leher belum dipertahankan sepenuhnya, sehingga orang dewasa masih harus mengasuransikan bayi. Di posisi di perut, bayi sudah mengangkat kedua kepala dan ikat pinggang, dan jika badan bayi dibangkitkan dari posisi di belakang, menarik anak itu dengan lengan, kepala dengan leher tetap dalam satu baris.
 • Dalam bulan keempat atau kelima kehidupan, kanak-kanak sudah memegang kepalanya dengan baik dan mengubahnya ke sisi.
Pembangunan kemahiran memegang kepala bayi
Menjelang bulan keempat kehidupan, anak-anak boleh memelihara kepala mereka dengan baik

Pada usia berapa boleh anak-anak memelihara kepala mereka sendiri?

Kanak-kanak yang paling sihat belajar memegang kepala mereka untuk 3 bulan. Beberapa bayi menguasai kemahiran ini walaupun dalam 2 bulan, dan seseorang perlu mengambil sedikit masa untuk menguasainya dan anak-anak tersebut belajar dengan baik hanya dengan 4 bulan.

Norma untuk bayi pramatang

Bayi yang mula-mula lahir memegang kepala mereka dari dua hingga tiga bulan. Hanya dalam bulan kedua kehidupan, bayi-bayi tersebut mula berusaha untuk menjaga kepala dalam posisi di perut, tetapi mereka cepat-cepat merasa bosan dengan usaha tersebut. Pada usia 4 bulan, banyak bayi yang belum matang telah memegang kepala mereka untuk beberapa waktu.

Pengembangan ketahanan kepala pada bayi pramatang
Bayi pramatang pada 4 bulan hanya boleh memegang kepala mereka untuk masa yang singkat, tetapi bagi mereka ini adalah norma.

Penyimpangan dari norma

Bayi menyimpan kepalanya dalam masa 1 bulan

Pengekalan kepala yang terlalu awal, yang dapat dilihat pada kanak-kanak berumur 4-6 minggu, adalah tanda peningkatan tekanan intrakranial, hipertonia otot leher atau beberapa masalah saraf lain. Oleh itu, jika anak berusia sebulan dan dia sudah memegang kepalanya, anda harus menunjukkan bayi kepada pakar pediatrik untuk tujuan pemeriksaan, urutan istimewa dan rawatan.

Sekiranya bayi itu terus kepalanya dalam masa 1 bulan
Jika kanak-kanak mampu memegang kepala pada usia 1 bulan, ini menunjukkan masalah neurologi dalam bayi.

Pada 3 bulan, bayi, berbaring di perutnya, tidak memegang kepalanya

Keadaan ini mungkin disebabkan oleh:

 • Prematuriti kanak-kanak.
 • Cedera kelahiran ditangguhkan.
 • Nada otot lemah.
 • Penyeksaan (dengan masalah sedemikian, kanak-kanak itu tidak dapat menjaga kepalanya lurus).
 • Ganjaran berat badan yang buruk. Mengesahkan sebab ini akan membantu mengawal berat.
 • Jarang vykladyvaniem di perut, atau bahkan tidak ada susun atur pada bulan pertama kehidupan.
Jika bayi tidak memegang kepala dalam 3 bulan
Bayi yang tidak dapat menjaga kepalanya pastinya akan menunjukkan ahli pediatrik dan pakar neurologi

Kami menjalankan ujian di rumah

Untuk memeriksa keupayaan kanak-kanak untuk memegang kepalanya, anda perlu meletakkan serbuk di bahagian belakang, kemudian mengambilnya dengan pemegang dan perlahan-lahan tariknya ke serbuk. Sekiranya kanak-kanak itu menyimpan kepalanya selama 30 saat, maka segala-galanya sesuai dengan penanda pembangunan ini. Dalam kes ini, kepala bayi boleh berayun.

Kemudian sekali lagi, letakkan bayi di bahagian belakang, ambil bayi dengan pemegangnya dan sedikit menaikkan supaya bayi itu digantung. Dengan perkembangan kemahiran pengekalan normal, kepala bayi tetap berada di garisan tulang belakang selama 2 saat selepas mengangkat, dan hanya kemudiannya miring.

Tindakan lag

Tindakan pertama seorang ibu yang meragui perkembangan normal kemahiran ini harus dijadikan kunjungan seorang pakar pediatrik. Anda perlu memberitahu doktor mengenai gejala-gejala yang membimbangkan, selepas itu pakar pediatrik akan memeriksa bayi dan mengarahkan bayi itu ke pakar neurologi, serta pemeriksaan tambahan. Doktor mungkin menetapkan pelbagai ujian neurologi dan imbasan CT.

Selepas keputusan peperiksaan, kanak-kanak itu ditetapkan ubat-ubatan yang perlu dan tatacara tempatan yang ditetapkan. Jika patologi neurologi dikesan, rawatan harus bermula secepat mungkin, maka hasilnya akan nyata dengan lebih cepat.

Sekiranya ibu meragui pelantikan doktor, anda perlu menghubungi pakar lain. Adalah penting untuk diingat bahawa tidak mustahil untuk mengurutkan kanak-kanak secara sukarela dengan masalah sistem saraf. Adalah lebih baik untuk menghubungi ahli terapi urut yang disahkan dan menjalani rawatan urutan. Di rumah dengan bayi, anda boleh melakukan senaman khas yang disarankan oleh ahli saraf.

Latihan untuk menguatkan otot-otot leher

 • Mula menyebarkan remah pada perut secepat luka umbi telah sembuh. Ini biasanya dilakukan sebelum makan selama beberapa minit, secara beransur-ansur meningkatkan tempoh. Tinggal di abdomen menyumbang untuk menguasai kemahiran memegang kepala.
 • Pakailah bayi dalam lengan anda dalam kedudukan pada perut. Dengan satu tangan memegang kepala anak kecil, tempat kedua di bawah perut bayi. Oleh itu, anda akan merangsang keinginan bayi untuk mempertimbangkan segala-galanya dan memegang kepala ini.
 • Sebaik sahaja kanak-kanak itu belajar untuk memegang kepalanya sekurang-kurangnya beberapa saat, bawa bayi itu tegak, menyokong bahagian belakang kepala dengan jari-jari.
 • Ambil anak dalam tangan anda supaya salah satu tangan anda memegang remah di bawah payudara, dan yang lain berada di bawah kaki bayi. Muka kanak-kanak akan menunjuk ke bawah. Naikkan kanak-kanak ke udara dan turunkannya ke bawah, dan juga mengatur "ayunan" untuk bayi - seterusnya, angkat pelvisnya dan kemudian kepalanya.
 • Gulungkan anak pada fitball. Biarkan ibu memegang bayi dengan mengendalikan, dan ayah memegang pelvis. Bersama-sama, anda perlahan-lahan mengayunkan serbuk ke belakang dan ke tepi.
 • Main dengan kanak-kanak dengan sumber bunyi. Menarik perhatian bayi dengan muzik atau bunyi bising sehingga remah-remah bertukar kepalanya ke arah bunyi dan pada masa yang sama melatih otot-otot leher.
Pembangunan kemahiran memegang kepala pada bayi - latihan untuk menguatkan otot-otot leher
Latihan yang disyorkan untuk menguatkan otot leher bayi akan menjadi perangsang yang baik untuk menguasai kemahiran memegang kepala

Urut dan pemakanan

Jika bayi tidak mempunyai masalah neurologi, urut untuk remah dilakukan di rumah dengan bantuan mengusap dan menggosok gerakan. Ibu harus menyerang lengan, perut, belakang, kaki kanak-kanak.

Pakar ambil perhatian bahawa pemakanan memainkan peranan penting dalam perkembangan motor bayi. Sekiranya bayi sedang menyusu, ibu perlu memberi perhatian kepada diet anda. Menu ibu menyusui harus seimbang dalam kalori dan nutrien, serta termasuk sumber mineral dan vitamin.Sekiranya diet itu membosankan, anda perlu memikirkan pengambilan tambahan kompleks vitamin.

Pembangunan kemahiran memegang kepala bayi
Urut untuk bayi di rumah menyumbang kepada perkembangan pesat kemahiran

Petua

 • Jika kanak-kanak tidak suka meletakkan perut, anda tidak boleh menolak senaman seperti itu, kerana ia amat penting untuk perkembangan bayi. Pilih masa apabila kanak-kanak berpuas hati dan tenang. Untuk gangguan, anda boleh menggunakan mainan yang cerah, lagu yang menyenangkan, mengintai penyayang. Dan yang paling penting - bayi pada perut tidak boleh dibiarkan sendirian dalam mana-mana.
 • Daftar dengan bayi di kolam kanak-kanak dan kerap melawatnya dengan bayi. Berenang membantu bukan sahaja untuk menguatkan otot dan mengembangkan kemahiran motor, tetapi juga mempunyai kesan positif terhadap sfera emosi.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan