Bagaimana untuk memupuk minat kanak-kanak belajar?

Kandungannya

Mana-mana ibu bapa mahu kanak-kanak belajar dengan keseronokan dan dia suka proses mendapatkan pengetahuan baru. Untuk mencapai keadaan ini tidaklah sukar, kerana semua kanak-kanak secara semulajadi ingin tahu dan ingin belajar perkara-perkara baru. Dari usia dini, anak-anak terbuka kepada maklumat baru, tahu cara berfikir di luar kotak dan cepat belajar pengetahuan yang diperoleh. Dan tugas utama ibu bapa adalah untuk menyokong rasa ingin tahu semula jadi dan minat belajar.

Tempat permainan dalam mengajar kanak-kanak prasekolah

Permainan ini adalah aktiviti utama kanak-kanak usia prasekolah, jadi mengajar anak-anak 3-6 tahun dengan kemasukan unsur-unsur permainan jauh lebih berkesan daripada proses pembelajaran tradisional. Pertama, kerana latar belakang emosi yang positif, terima kasih kepada anak-anak yang lebih baik menyerap bahan tersebut. Kedua, disebabkan oleh kesan langsung terhadap aktiviti komunikatif kanak-kanak itu dan kecerdasannya. Di samping itu, terima kasih kepada pembebasan dalam permainan, kanak-kanak mendapat peluang untuk mencari penyelesaian kreatif.

Kanak-kanak bermain teka-teki huruf
Banyak permainan membuat proses pembelajaran menarik dan menyeronokkan walaupun untuk kanak-kanak prasekolah.

Dalam mengajar kanak-kanak prasekolah, permainan tidak boleh ditentang untuk belajar. Dan di institusi kanak-kanak moden ini diketahui dan diambil kira ketika membuat kelas untuk kanak-kanak usia prasekolah. Kelas-kelas semacam itu bukan sahaja mengajar kanak-kanak untuk membantu mereka memperoleh pengetahuan dan kemahiran tertentu, tetapi juga mengembangkan kecerdasan mereka, membantu mereka berkomunikasi antara satu sama lain, mengenal pasti masalah perkembangan dan mempengaruhi secara positif keperibadian setiap anak.

Pendidikan kanak-kanak prasekolah dijalankan menggunakan:

 • Permainan plot. Kanak-kanak membina permainan dengan bantuan mainan dan kanak-kanak lain, bermain plot tertentu.
 • Permainan-dramatisasi. Kanak-kanak itu mempersembahkan dirinya sebagai watak tertentu, menunjukkan pengalamannya, perasaan, intonasi, ekspresi wajah, sementara pada masa yang sama mengkaji kesusasteraan dan ucapan.
 • Permainan Pengarah. Kanak-kanak datang dengan plot dan menerapkannya melalui mainan atau anak-anak lain.
 • Permainan teater. Beberapa kanak-kanak mengambil bahagian dalam permainan tersebut, dan subjek mereka sangat luas. Semasa permainan, kanak-kanak memperbaiki ucapan mereka, mempelajari dunia di sekeliling mereka, mengembangkan kecerdasan mereka.
 • Permainan konstruktif. Kanak-kanak mencipta permainan atau item dengan pelantikan baru.
 • Permainan didactic. Mereka lebih daripada jenis permainan lain yang dekat dengan proses pembelajaran. Permainan sedemikian menarik untuk kanak-kanak dan pengajaran.
 • Permainan luaran Semasa permainan tersebut, kanak-kanak itu mengembangkan ketangkasan, kelajuan tindak balas, keupayaan untuk menavigasi di ruang angkasa.
Kanak-kanak memainkan teater jari
Pelbagai permainan menyumbang kepada pembangunan penuh kanak-kanak.

Bagaimana untuk memupuk cinta pembelajaran?

 • Apabila seorang kanak-kanak berjaya dalam sesuatu, dia memberikan jawapan yang betul atau melakukan tugas dengan betul, memuji dan menggalakkan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk tidak keterlaluan, supaya kanak-kanak tidak terlalu bergantung kepada penilaian luaran.
 • Apabila seorang anak telah belajar maklumat atau kemahiran, dia menawarkan tugasan yang lebih kompleks supaya dia secara beransur-ansur bergerak dari kemahiran mudah untuk menguasai tugas-tugas yang kompleks.
 • Ketahui di sekeliling dalam proses berkomunikasi dengan kanak-kanak. Tanya tentang bagaimana anak menghabiskan hari di tadika, menghitung pokok atau awan dalam perjalanan pulang, namakan warna kereta yang lewat, meneka teka-teki. Kanak-kanak sekolah, pastikan untuk bertanya tentang apa yang mereka pelajari di sekolah, apa yang anak baru belajar. Di rumah, mainkan catur dan permainan papan lain.
 • Jangan lupa bahawa kanak-kanak memerlukan rehat yang cukup. Biarkan bayi mempunyai masa untuk aktiviti tidak belajarnya.
 • Jika anda tidak tahu jawapan kepada soalan kanak-kanak atau tidak memahami cara menyelesaikan masalah, jangan takut untuk mengakui ini dengan tulus kepada anak tersebut. Pada masa yang sama, katakan bahawa anda berminat untuk mengetahui jawapan atau penyelesaiannya. Kanak-kanak akan mengambil contoh dan akan terlibat dengan minat dalam proses mendapatkan pengetahuan baru.

Kelas bersama, eksperimen kimia dalam bentuk helah sihir dan aktiviti menarik lain pasti akan membantu kanak-kanak mengembangkan cinta pembelajaran.

Bagaimana untuk tidak menggalakkan keinginan untuk belajar?

Ibu bapa tidak boleh membentuk sikap anak terhadap pembelajaran sebagai komitmen. Oleh itu, jangan katakan kepada anak lelaki atau anak perempuan anda "mesti belajar" atau "anda mesti belajar," sebaliknya, mencadangkan agar anda bersenam atau berlatih.

Di samping itu, ibu bapa tidak boleh kecewa kerana gred miskin kanak-kanak, dan ia tidak boleh diterima untuk menghukum mata rendah.

Jangan bertindak balas terhadap tindakan salah anak perempuan atau anak anda yang salah secara emosi, jika tidak, anak akan takut membuat kesilapan (dan tidak ada kesilapan belajar). Perlahan membetulkan tindakan anak lelaki atau anak perempuan anda, yang menawarkan untuk mencari penyelesaian baru, berfikir bersama, memutuskan dengan cara yang berbeza.

Ibu dan bayi membaca buku
Ibu bapa harus menanamkan cinta untuk belajar, dan tidak menghukum gred yang lemah. Jika tidak, kanak-kanak akan mempunyai sikap negatif terhadap pembelajaran.

Suka membaca

Untuk kanak-kanak suka buku, ibu bapa harus membacanya lebih kerap dalam tahun-tahun pertama kehidupan. Mulakan dengan buku dengan puisi melodi, dan kemudian pergi ke cerita dongeng. Kepada kanak-kanak yang mendengar puisi atau cerita yang berminat, anda perlu membaca secara emosi dan bersuara.

Biarkan anak anda memilih buku yang anda baca kepadanya hari ini, walaupun anak itu mengambil buku yang sama setiap hari. Tanyakan kepadanya mengapa dia suka cerita begitu banyak sehingga dia teringat dari membaca apa buku itu dipanggil, siapa pengarang, apa yang dilukis di sampulnya. Juga, kanak-kanak mungkin diminta untuk menghidupkan halaman semasa membaca.

Semasa membaca bayi, berhenti secara berkala dan bertanya. Sebagai contoh, soalan "apa yang anda fikir akan berlaku seterusnya dalam cerita ini?" Akan membantu dalam pembangunan fantasi kanak-kanak. Sekiranya terdapat gambar di muka surat, beri perhatian kepada mereka. Biar kanak-kanak menunjukkan watak atau perkara yang anda baca sahaja.

Girl dengan buku
Membangunkan imaginasi kanak-kanak dan membangkitkan minat di dunia

Apabila tiba masanya untuk mempelajari abjad, ambil abjad yang akan disukai oleh anak anda. Sekarang pelbagai primer untuk kanak-kanak sangat besar, jadi anda boleh dengan mudah mencari buku yang sesuai. Jika tiada pilihan kedai datang, anda boleh membuat abjad anda sendiri dengan kanak-kanak itu. Untuk melakukan ini, potong gambar terang dari majalah lama, tampalkannya ke halaman album dan tulis surat yang sesuai di atas.

Contoh ibu bapa sangat penting dalam menanamkan rasa suka membaca. Jika ibu atau bapa membaca buku, akhbar atau majalah, kanak-kanak akan meniru mereka dan juga ingin membaca. Anda boleh menulis majalah bayi untuk kanak-kanak, dan juga menulis bayi ke perpustakaan. Oleh itu, anda akan memberi peluang kepada anak anda membaca apa yang pasti akan menghargai masa depannya.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai bagaimana untuk menarik perhatian minat dalam pembelajaran, lihat video oleh Pavel Zygmantovich.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan