Cara memilih papan luncur untuk kanak-kanak dan cara belajar untuk meluncur?

Kandungannya

Mungkin, semua ibu bapa tidak lama kemudian mendengar dari anak mereka meminta untuk membeli skate. Dan dengan serta-merta banyak persoalan timbul: apa itu, berapakah tahun dapat belajar menguasainya, yang skate lebih baik memilih anak berumur 5 tahun atau anak berusia 10 - 11 tahun? Artikel kami akan membantu menjawab soalan-soalan ini dan soalan lain yang sering ditanyakan.

Kanak-kanak boleh mula menaiki papan selaju hanya dengan penyelarasan pergerakan yang baik.

Pembinaan

Skateboard klasik adalah papan (dek), ditutup dengan beberapa lapisan venir dan dipasang pada roda. Dalam sesetengah model moden (contohnya, dalam kapal penjelajah atau papan panjang) geladak diperbuat daripada plastik.

Skateboard boleh digunakan sebagai kenderaan atau peralatan sukan untuk melakukan trik.

Reka bentuk papan selaju terdiri daripada beberapa elemen asas:

 • Deca. Ini adalah lembaga papan luncur yang sangat. Terdiri daripada beberapa lapisan venir maple terpaku. Sebagai peraturan, ia adalah 7 atau 9 lapisan, tetapi untuk model ringan 5 lapisan digunakan. Untuk papan skateboard kanak-kanak, 6-7 lapisan venir cukup.
 • Griptape - penutup sampingan atas. Dalam penampilan ini sangat mirip dengan kertas pasir. Terima kasih kepada pita pelekat diri ini, kaki tidak meluncur dari papan selaju semasa bergerak atau melakukan trik.
 • Penggantungan. Pembinaan logam yang kukuh untuk menghubungkan roda ke papan. Selalunya ia diperbuat daripada aloi aluminium dengan logam lain.
 • Roda. Kriteria utama untuk memilih roda adalah kekakuan. Ketegaran yang mencukupi menjadikan pergerakan skate lebih lancar. Sekiranya ada kawasan khas untuk skating, roda boleh menjadi lembut. Untuk halaman biasa atau jalan, lebih baik memilih papan dengan roda keras.
 • Galas, pad, asas, penyerap kejutan dan bahagian lain.

Jenis dan jenis

Bergantung kepada saiz dan reka bentuk, skateboards dibahagikan kepada beberapa jenis:

 1. Longboard - papan panjang. Ia dicirikan oleh roda yang lebih besar dan lebih lembut. Bahagian hadapan skate mempunyai penampilan yang tajam, bahagian belakang dibangkitkan.
 2. Cruiser - papan dengan 4 roda, yang paling sesuai untuk memandu di sekitar bandar dan jalan yang licin. Roda biasanya lembut atau sederhana. Ia mempunyai "ekor" di geladak. Ini adalah pilihan terbaik untuk belajar menunggang kanak-kanak dari 5 tahun.
 3. Papan lorong, snakeboard. Ia terdiri daripada beberapa platform. Digunakan untuk melaksanakan barang aksi.
 4. Freeboard. Papan ini mempunyai 6 roda. Digunakan untuk gaya bebas.
 5. Flowboard. Lembaga dengan 14 roda, dicirikan oleh kepantasan tinggi, sesuai untuk elemen aksi.
 6. Papan luncur gunung. Lembaga ini direka untuk menunggang di atas medan kasar. Mempunyai roda dengan diameter kira-kira 20 cm.
 7. Stubord. Skateboard lipat. Bahagian utamanya bukan papan, tetapi berdiri logam - bakul kaki.
Longboard
Cruiser
Papan lorong
Freeboard
Flowboard
Papan luncur gunung
Stubord

Dari umur berapa ia patut bermula skating?

Hari ini, anda dapat melihat pelbagai skateboards pelbagai jenis reka bentuk, saiz dan reka bentuk. Model terkecil dan ringan direka untuk kanak-kanak 5-6 tahun.

Umumnya, anda tidak boleh terlibat dalam skateboard untuk kanak-kanak lebih muda dari 7 - 8 tahun. Sudah tentu, anda boleh memakai skate dan bayi berumur 4-5 tahun, tetapi para ahli adalah sebulat suara: kanak-kanak tidak mempunyai kestabilan dan penyelarasan pergerakan yang baik. Oleh itu, kenalan awal dengan skateboard boleh mengakibatkan kecederaan.

Pada usia apa pun adalah perlu untuk memulakan kelas di bawah pengawasan jurulatih yang lebih berpengalaman dan dewasa. Kanak-kanak berumur 4 hingga 5 tahun semasa menunggang harus dipegang oleh satu tangan dan diinsuranskan untuk jatuh.

Sila ambil perhatian bahawa badan kanak-kanak itu harus condong ke hadapan, jadi ibu bapa perlu sentiasa berjalan di hadapan skate.

Mana yang lebih baik untuk dipilih untuk kanak-kanak kecil?

Bagi atlet yang paling muda, anda boleh memilih skate mini, panjang yang tidak melebihi 22 inci. Skate sepatutnya kuat, ringan, agak elastik. Warna-warna cerah akan menjadi kelebihan tambahan memihak kepada memilih model yang anda suka.

Bagaimana untuk memilih saiz skate mengikut umur?

Peraturan asas untuk memilih skate yang sesuai adalah untuk memadaninya dengan usia dan ketinggian atlet muda.

Panjang papan piawai adalah dari 78 hingga 83 cm, dan lebarnya adalah dari 19 hingga 21.5 cm. Walau bagaimanapun, dimensi ini direka untuk orang dewasa. Oleh itu, bergantung pada umur kanak-kanak, terdapat pelbagai saiz skateboards (kita bercakap mengenai papan selaju tradisional, bukan kapal penjelajah):

 • Skateboard untuk kanak-kanak yang ketinggian belum mencapai 1 meter. Dimensi skate adalah 27.2 - 27.6 x 6.5 - 6.75 inci (panjang - kira-kira 70 cm).
 • Kanak-kanak berumur 6 - 8 tahun sehingga 1.4 m Saiz papan - 28 x 7 inci. (panjang - sehingga 71 cm.)
 • Kanak-kanak berumur 9 hingga 12 tahun adalah sehingga 1.5 m. Saiz Lembaga adalah 29 x 7.3 inci (panjang sehingga 74 cm).
 • Kanak-kanak berusia lebih 13 tahun. Saiz skate dewasa sesuai.
Panjang maksimum skateboard untuk kanak-kanak adalah 22 inci.

Kajian Pengilang

Antara pengilang skateboards yang paling terkenal dan popular termasuk:

 • Bengkel asing. Ini adalah papan klasik, tahan lama dengan lengkungan yang besar. Direka untuk ski, tidak sesuai untuk unsur melompat.
 • Label hitam. Salah satu model paling mudah untuk pemula skateboarder. Mereka mempunyai bahagian menengah yang kuat, kukuh, tetapi bahagian depan dan belakang, disebabkan oleh cekung yang mendalam, mungkin akhirnya akan pecah.
 • Buta. Papan yang berbeza terutamanya dalam rupa estetik mereka yang menarik. Mempunyai berat badan yang rendah.
 • Santa Cruz. Reka bentuk asal yang selesa dan kukuh. Mempunyai tikungan kecil.
 • Papan Penny. Jenama Australia yang bermutu tinggi, yang memberikan perhatian besar kepada perincian. Pilihan ini adalah yang paling popular untuk membeli anak-anak muda.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara tidak jatuh untuk penipu dan tidak membeli palsu, lihat video berikut pada contoh skuad Penny Board:

Petua untuk memilih

Apabila memilih papan selaju yang sesuai untuk anak anda harus memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

 1. Lebar geladak. Boleh berkisar antara 4.7 hingga 10.62 inci. Semakin sempit papan, semakin mudah bergerak, semakin luas - semakin stabil. Atlet baru harus memilih model dengan lebar yang kecil. Dalam proses pembelajaran, anda boleh memilih model yang paling sesuai dengan lebar.
 2. Panjang geladak. Pada dasarnya, panjang tidak menjejaskan kelajuan dan kualiti menunggang. Ukuran piawai adalah 31 inci (78.7 cm), tetapi untuk atlet yang sangat muda panjang papan mungkin lebih pendek.
 3. Adalah lebih baik untuk membeli skateboard, tidak diperbuat daripada plastik, tetapi venir maple.. Model plastik jauh lebih murah, tetapi kurang berdaya tahan dan tahan lama berbanding dengan kayu.
 4. Cekung Skateboarders yang baru adalah yang terbaik untuk membeli papan rata, ia tidak masuk akal untuk memilih skateboard dengan cekung dalam (bengkok). Papan ini sesuai untuk atlet yang lebih berpengalaman.
 5. Permukaan papan mestilah licin dan bebas daripada retak, kerepek atau penyok.. Pokok ini dapat berubah dari masa ke masa, jadi lebih baik membeli papan luncur dibuat baru-baru ini.

Apa yang perlu dipertimbangkan ketika memilih untuk kanak-kanak pemula?

Apabila memilih skate untuk atlet pemula, anda tidak perlu mengejar keindahan luaran dan reka bentuk asal.

Skateboard harus mempunyai bentuk yang paling mudah dan mudah, ukuran yang sesuai dengan umur dan ketinggian kanak-kanak, diperbuat daripada bahan yang berkualiti.

Skate boleh dipasang sendiri, membeli bahagian yang diperlukan secara berasingan, tetapi Seorang anak pemula adalah yang terbaik untuk membeli papan selesai. Keutamaan harus diberikan kepada jenama pengeluar yang terkenal dan dipercayai. Mereka akan lebih mahal daripada analog plastik, tetapi akan ada keyakinan yang mantap dalam kualiti, kebolehpercayaan dan keselamatan mereka untuk kanak-kanak.

Bagaimana untuk belajar menunggang?

Skateboarding adalah jenis sukan yang melampau. Ia terdiri dalam melakukan pelbagai jenis kerumitan yang berbeza dengan bantuan skateboard. Terdapat banyak gaya menunggang.

Yang paling popular di antara mereka adalah:

 1. Flatland Meluncur dan menunaikan helah di permukaan rata.
 2. Lurus. Menunggang di jalan dengan menggunakan pelbagai tangga, pagar, siling, dll.
 3. Freestyle. Gaya, yang dicirikan dengan melakukan trik dan melompat dalam pesawat yang sama.
 4. Werth. Gaya dengan prestasi elemen aksi di jalan.
 5. Taman ini. Prestasi unsur-unsur yang sangat kompleks dan menakjubkan di jalan raya.

Perkara pertama untuk memulakan pembelajaran adalah pilih joging. Setelah menguasai formulasi yang betul, anda boleh belajar untuk menolak, bergerak dan berhenti. Jangan tergesa-gesa, proses itu perlu mengambil sedikit masa.

Untuk mengetahui cara mempelajari elemen dasar skateboard, lihat video "In Motion" sekolah:

Apa yang boleh anda lakukan?

Bahagian aksi skateboarding adalah, sebagai peraturan, skateboarders yang paling berpengalaman. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit cara yang mudah walaupun seorang atlet pemula dapat menguasai dengan mudah.

 • Ollie (melompat dengan skate). Satu kaki diletakkan pada buaian belakang papan (ekor), dan yang kedua adalah di tengah atau sedikit lebih jauh. Kemudian, dengan kaki di ekor, klik pada tanah, dan meregangkan kaki lain di sepanjang papan, seolah-olah menariknya. Kaki harus sedikit bengkok. Lompat, tentu saja, tidak akan berfungsi buat kali pertama. Dalam skateboarding, perkara utama adalah latihan berterusan. Lihat video seterusnya untuk butirannya.
 • Nolly. Ia menyerupai ollie dengan satu-satunya perbezaan yang pergerakan bermula dengan kaki, yang berdiri di hadapan. Dia melakukan klik, dan kaki kedua menarik papan luncur.
 • Manual. Item yang sangat mudah. Intipati adalah seperti berikut: atlet, mengklik pada ekor, mengangkat depan papan selaju dan cuba untuk tetap berat, mengimbangi dan membantu dirinya dengan tangannya.

Anda boleh mempelajari elemen ini lebih cepat dengan menonton video berikut.

 • Ollie dengan giliran. Ia sama dengan unsur ollie, hanya semasa pelaksanaannya, ia perlu cuba menggulung papan dengan papan. Elemen itu bermula dengan cara yang sama seperti ollie, hanya selepas mengklik di atas tanah, dengan kaki kedua adalah perlu untuk memutar skate, berpaling ke arah yang sama dan yang paling. Anda boleh membantu dengan tangan anda.

Secara visual membiasakan diri dengan cara untuk melakukan silap mata Ollie dengan giliran, anda boleh dalam video seterusnya.

 • Kickflip. Yang paling kompleks unsur-unsur yang dibentangkan. Ia didasarkan pada ollie yang sama, hanya semasa pelaksanaannya adalah perlu untuk cuba berputar skate secara mendatar. Latihan dilakukan dalam gerakan. Mula-mula, anda perlu melakukan senaman ollie, dan apabila kaki depan sampai ke tikungan papan, anda perlu memutarnya dengan tajam. Selepas putaran, lembaga berhenti dengan dua kaki.

Tonton video berikut sebelum melakukan perkara ini.

Satu contoh menunggang lelaki berusia 12 tahun (yang boleh dipanggil profesional) di papan selaju boleh dilihat dalam video seterusnya.

Keselamatan dan perlindungan muktamad

Apa-apa skateboarder, tanpa mengira tahap latihannya, memerlukan perlindungan, kerana skateboarding adalah sukan yang traumatik.

Untuk latihan, lebih baik memilih pakaian percuma dari fabrik semula jadi dan kasut yang selesa. Ia adalah penting untuk menggunakan cara untuk melindungi bahagian badan yang paling mudah terdedah kepada kejutan dan kecederaan: topi keledar, perlindungan untuk siku, lutut, pergelangan tangan, dan lengan.

Adalah lebih baik untuk memulakan latihan di atas alasan yang dilengkapi khas untuk ini - lancar, licin dan tanpa slant. Sebelum latihan, cuba berdiri di atas papan luncur di atas rumput.

Helmet, pad lutut dan siku adalah peralatan penting peralatan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan