Apakah perbezaan antara skateboards, papan panjang dan papan skating pelayaran?

Kandungannya

Skateboarding adalah sukan ekstrem, yang selama beberapa dekad masih menjadi hobi semasa di kalangan remaja dan remaja. Ia terdiri daripada skating di papan khas, dan dalam prestasi helah. Apakah perbezaan antara skateboards, papan panjang dan papan skating pelayaran? Jawapan untuk soalan ini hanya perlu diketahui orang yang memutuskan untuk terlibat dalam sukan ini dan pergi ke kedai untuk papan pertamanya.

Baru-baru ini skateboarding adalah perkara biasa di kalangan remaja.

Perbezaan dan ciri

Ini atau jenis lain papan untuk skateboarding tidak dibangunkan secara kebetulan. Tujuan mereka ketat menentukan penampilan dan saiz, dan satu set aksesori. Pertimbangkan spesies utama dan ciri khas mereka.

Skateboards

Yang paling biasa dan biasa kepada mana-mana papan awam. Mereka mempunyai tepi bengkok di kedua-dua sisi, saiz standard (lebar - 7-9 inci (17.5-22.5 cm), panjang - 30-32 inci atau 75-80 cm) dan tujuan yang jelas - prestasi helah. Adalah sukar dan sukar untuk menaiki bandar di papan tersebut: kerana skateboards tidak direka untuk pergerakan jarak jauh dan jangka panjang di permukaan bandar yang tidak seragam dan tidak rata, mereka haus dengan cepat apabila digunakan dengan cara ini.

Skateboards tidak direka untuk berjalan di jalan-jalan bandar.

Reka bentuk ini direka untuk membuat lompatan berterusan - roda khas dan galas menjaga ini. Papan skateboard itu sendiri biasanya dibuat dengan melekat bersama beberapa lapisan maple Kanada atau Cina.

Bagaimana untuk memilih papan selaju yang betul dan apa yang perlu dicari di tempat pertama, anda boleh lihat dalam video seterusnya.

Papan panjang

Skat papan jenis ini dibezakan dengan panjang yang mengagumkan dan papan yang lurus. Papan panjang mempunyai keupayaan untuk membangunkan kelajuan yang luar biasa, sangat stabil. Mereka membolehkan anda bergerak dengan perlahan untuk berasa yakin. Papan panjang tidak digunakan untuk menunggang aksi dan melompat dengan putaran.

Terdapat banyak jenis papan sedemikian:

  • Freeride - untuk ketinggian pantas di cerun curam.
  • Ukiran - rupa menyerupai ombak atau papan luncur salji, papan itu sesuai untuk berkeliaran di lereng atau berjalan di atas permukaan bandar yang baik.
  • Pelayaran - papan panjang dengan roda lembut, direka untuk perjalanan panjang.
  • Bordvolking (Dancing) - panjang tidak standard (40-60 inci atau 100-150 cm) membuat menunggang papan sedemikian sangat pelik, ia menyerupai tarian.
  • Downhill (Speedboard) - turun dari gunung pada kelajuan yang luar biasa.
  • Gelongsor teknikal adalah variasi model terdahulu yang membolehkan anda membuat slaid di salah satu bahagian geladak, yang tidak tipikal untuk papan panjang.
  • Jarak Jauh - papan untuk perjalanan jarak terjauh; Pembahagian pengedaran lama membolehkan anda mengayun longboard di lereng lembut panjang.
  • Slalom adalah kepelbagaian yang dicirikan oleh kepakaran khusus; Panjang sederhana (30-36 inci atau 75-90 cm), penggantungan sempit, roda lembut, saiz yang dikurangkan.
Papan panjang berbeza dari skateboard kerana tepi mereka tidak dibengkokkan

Untuk memilih longboard yang baik, anda perlu mempertimbangkan sedikit nuansa. Yang boleh dilihat dalam video berikut.

Kapal selam skateboard dan plastboards

Cruiser adalah papan melengkung dari hanya satu, bahagian ekor. Malah, ia adalah campuran papan selaju dan papan panjang, dan oleh itu papan ini sesuai untuk digunakan setiap hari di bandar. Panjang kapal penjelajah bervariasi dari 27 hingga 31 inci (67.5-77.5 cm).

Oleh kerana liputan di bandar moden tidak seragam, skating atau rindu bermasalah di sini. Cruiser direka khusus untuk kekurangan jalan-jalan bandar. Mereka membuat menunggang mereka lebih selesa. Roda adalah bentuk yang diperbesarkan, mereka lebih luas dan lebih lembut. Papan sendiri sangat mudah bergerak dan mudah dioperasikan.

Skater yang berpengalaman bukan sahaja boleh menaiki kapal penjelajah, tetapi juga melakukan pelbagai aksi. Dimensi yang selesa dari kapal penjelajah membolehkan anda mengikatnya ke tali khas ransel, yang direka untuk skate biasa, atau memakainya dalam kes skate standard.

Hampir semua kapal penjelajah juga diperbuat daripada maple. Pengecualian adalah plastboards, yang mendapat nama mereka kerana diperbuat daripada plastik. Tetapi kami akan membincangkan papan sedemikian secara terperinci di bawah.

Plastbordy mendapat namanya kerana ia diperbuat daripada plastik

Adakah penny board a cruiser?

Jawapan kepada soalan ini: "Ya." Plastbord, yang dinyatakan di atas - ini papan penny. Papan nama kedua mereka diterima untuk bahan dari mana mereka dibuat. Plastik ini bukan sahaja tahan lama tetapi juga sangat fleksibel. Pelbagai percubaan disiarkan di Web (sebagai contoh, meletakkan papan penny di bawah roda kereta) menunjukkan bagaimana praktikal dan tahan lama papan ini.

Berbeza dari semua kapal penjelajah lain yang tidak hanya bahan tetapi juga saiznya. Panjangnya hanya 22 inci atau 55 cm. Terdapat satu model keseluruhan papan penny, berbeza antara mereka sendiri, terutamanya dalam julat warna. Terdapat satu siri yang direka khusus untuk menunggang pada petang dan pada waktu malam, ia dilengkapi dengan elemen reflektif.

Apa yang lebih baik untuk dipilih untuk kanak-kanak?

Menyimpulkan hasil semua model dan jenis skateboards yang dijual, untuk kegunaan aktif di bandar pilihan terbaik akan menjadi cruiser skate. Antara perwakilan skateboard seperti ini, anda boleh mencari model untuk umur berapa pun, walaupun untuk seorang kanak-kanak berumur 4 tahun - sen yang bagus untuk menunggang yang paling kecil. Secara beransur-ansur mendapat pengalaman dalam skating, anak anda juga boleh melakukan trik pada kapal penjelajah. Tetapi untuk menaiki papan silap mata di sekitar bandar dan pada masa yang sama tidak mengurangkan umur mereka beberapa kali - tidak mustahil. Tetapi ia bukan hanya kehidupan lembaga.

Jika skate direka untuk aplikasi tertentu, dan ia digunakan untuk tujuan lain, ia meningkatkan risiko kecederaan.

Sebagai contoh, jika seseorang benar-benar mahu melakukan tipu muslihat pada papan panjang, mungkin selepas latihan yang banyak, dia akan mendapat sesuatu yang serupa, namun kecederaan di sini tentu tidak dapat dielakkan. Kerana papan panjang tidak direka untuk aksi. Perkara yang sama akan berlaku jika anak anda memotong asfalt bandar longgar di papan aksi - jumlah jatuh dan lebam akan meningkat dengan ketara, kerana ketika meluncurkan papan tersebut berkelakuan tidak stabil.

Itulah sebabnya mengapa begitu penting untuk memahami pelbagai jenis kasut dan membelinya sesuai dengan tujuannya.

Bagi mereka yang belum memutuskan model, kami menawarkan untuk menonton video berikut, kerana anda boleh membuat pilihan yang tepat untuk anak anda.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan