Pembina kayu "House": pelbagai model dan ciri pilihan

Kandungannya

Pereka kayu, dari mana anda boleh membina rumah yang semulajadi - mainan yang agak terkenal, tetapi masih tidak biasa seperti, misalnya, Lego. Walau bagaimanapun, ramai pakar pembangunan kanak-kanak percaya bahawa mainan sedemikian patut mendapat perhatian lebih daripada ibu bapa, dan mereka dinasihatkan, sekurang-kurangnya, untuk bertanya tentang apa itu.

Faedah Utama

Banyak lagi yang telah dikatakan mengenai manfaat pereka, dan mana-mana ibu bapa sepatutnya mempunyai sekurang-kurangnya satu idea yang cetek itu. Dalam kes ini, anda boleh membina rumah anak patung dan bukan dari kayu asli - bahagian plastik yang sama boleh menjadi tiruan yang sangat baik.

Pada masa yang sama, set kayu masih lagi biasa, dan sebab populariti itu terletak pada banyak kelebihannya.

 • Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, perdebatan bahawa sekurang-kurangnya anak-anak harus dilindungi dari segala sesuatu yang buatan menjadi lebih dan lebih sengit, sejak bahan sintetik selalunya beracun atau hanya berbahaya. Log, yang dibentangkan dalam pembina kayu, diperbuat daripada kayu asli - bahan mentah semulajadi, yang tidak boleh menjadi toksik.
 • Sebagai peraturan rumah lipat agak mudah untuk dipasang dan dibongkar, walaupun banyak bahagian mempunyai slot khusus untuk dilampirkan satu sama lain.

Adalah dipercayai bahawa kanak-kanak setahun dapat menggunakan hadiah sedemikian, walaupun memilih kit untuk membina struktur yang rumit tidak dapat didistribusikan.

 • Pelbagai model agak besar. Khususnya, untuk yang terkecil, set yang paling ringkas disediakan dalam bentuk kiub ringkas yang tidak disambungkan kepada satu sama lain. Bagi kanak-kanak prasekolah, set adalah mudah - bahagian-bahagian yang sama di sana dan mudah dilekatkan antara satu sama lain, membolehkan anda untuk membangunkan kemahiran motor halus dan fantasize. Bagi anak-anak sekolah yang lebih muda, set boleh ditambah walaupun dengan memasukkan magnet dan bahagian elektrik yang rumit, perabot mainan dan lelaki kecil.
 • Banyak pembina ibu bapa dalam bentuk rumah kayu dianggap sebagai mainan budak yang eksklusif yang membangunkan kemahiran bangunan, Walau bagaimanapun, hadiah itu akan sangat menarik untuk seorang gadis, kerana ini adalah sebuah vila yang hebat untuk anak patung! Mungkin orang dewasa perlu mencari satu set dengan persekitaran yang diperlukan, tetapi bayi itu hampir pasti gembira kerana dia kini mempunyai tempat untuk meletakkan mainan kegemarannya.

Kelemahan

Berdasarkan yang tersebut di atas, ternyata bahawa pereka kayu hampir mainan yang ideal. Dalam keadaan sedemikian nampaknya agak pelik itu Keutuhan pengguna secara besar-besaran diberikan kepada set bahan lain, dan sebab-sebab untuk keputusan itu, sudah tentu, juga hadir.

 • Bahan semulajadi untuk kuman adalah sama seperti kanak-kanak. Oleh kerana pengeluar bona fide cuba untuk tidak menggunakan pewarna sintetik, mikroorganisma mempunyai keadaan yang sangat baik untuk pemakanan dan pembiakan, dan pada hakikatnya kanak-kanak cenderung menarik segala-galanya dalam mulut mereka, tanpa berfikir tentang kebersihan sama sekali. Sekurang-kurangnya sebab ini, pereka kayu tidak disyorkan untuk yang terkecil.
 • Pembina kayu tidak dapat dimainkan di jalanan, dan di rumah ia tidak boleh dimainkan di mana-mana - anda tidak akan mengambilnya dalam bilik mandi yang sama. Faktanya ialah pokok itu tidak sesuai untuk dihubungkan dengan air, kerana kayu ini membengkak dan rusuk. Pada masa yang sama, bahan ini juga mudah untuk mendapatkan kotor, tetapi mustahil untuk mencuci atau menggosok semuanya untuk alasan yang sama.
 • Pereka kayu, sebagai peraturan, meniru kayu yang sebenarnya, paling kerap - kayu panjang memanjang. Kanak-kanak pada usia muda masih belum memahami bahaya yang tidak tepat bermain dengan perkara-perkara seperti itu, mereka dapat dengan mudah mencucuk kayu itu ke dalam mata, mulut, atau telinga untuk diri mereka sendiri atau untuk seorang kawan. Atas sebab ini, permainan bebas di bawah umur 5 tahun dianggap berbahaya.
 • Rumah pedesaan "log" kelihatan lebih semula jadi daripada plastik yang sama, tetapi anak-anak muda lebih tertarik kepada kecerahan dan kecantikan daripada keaslian. Seorang kanak-kanak dengan cepat boleh bosan dengan warna yang terlalu segar dan kekurangan mekanisme penggulungan, kerana ibu bapa perlu mencuba untuk memperlihatkan pemilik kecil hadiah apa yang menarik yang dia terima.

Pembina kayu merujuk kepada mainan itu, prinsip yang masih perlu diterangkan oleh anak, jadi alasan seperti "membina diri" akan menghantar set di rak.

Varieti

Model kayu prefabrikasi dihasilkan oleh banyak pengeluar, masing-masing cuba memenangkan pembeli dengan sesuatu yang unik, sehingga lebar lebar dari pereka tersebut tidak boleh mengejutkan siapa pun. Sesetengah pereka tidak membenarkan secara tidak langsung menyerahkannya kepada satu atau satu lagi jenis, oleh itu, klasifikasi sering dijalankan secara langsung oleh nama pengeluar.

Sebagai contoh, hit yang tidak diragui ialah set dari garis yang dipanggil "Little Wood", di mana terdapat kedua-dua rumah negara dan ladang keseluruhan. Reka bentuk sedemikian hampir tidak sesuai untuk kanak-kanak termuda, kerana tiada set mengandungi kurang daripada 110 bahagian, tetapi ada juga yang mengandungi beberapa kali lebih banyak elemen. Pada masa yang sama, butir-butirnya adalah berbeza-beza, membolehkan lebih banyak menyampaikan dinding dan bumbung, bingkai pintu dan tingkap, kincir angin, dan banyak lagi.

Skim yang datang dalam kit membolehkan anda membina objek yang direka oleh pereka (sehingga 25 keping dari satu set), tetapi anda juga boleh menyambung imaginasi anda sendiri.

Set ladang juga dibekalkan dengan angka haiwan, jadi bukan sahaja perhimpunan menarik, tetapi juga permainan seterusnya.

Satu set lagi ialah "Log". Secara umum, ia adalah sangat serupa dengan yang terdahulu, dengan perbezaan bahawa butirannya sangat mirip dengan kayu yang dikurangkan, dan oleh itu sangat baik untuk meniru seni bina tradisional Rusia. Disebabkan ini, adalah mungkin untuk mencipta rombongan ajaib dari kisah dongeng lama, menyelesaikan Red Riding Hood yang sama dalam reka bentuk sedemikian.

Bagi kanak-kanak zaman sekolah, bagi siapa pereka bukan lagi mainan, tetapi hobi dalam bentuk pemodelan, ada set siri Gardarik. Butiran mereka adalah jerami, iaitu meniru pertandingan biasa. Memang tidak ada lagi alur di sini, dan mainan dipasang sekali sahaja - bahagian-bahagian yang dipegang bersama-sama dengan bantuan gam.

Semangat sedemikian memerlukan ketabahan dan ketekunan yang luar biasa, tetapi hasilnya boleh menjadi hampir apa-apa bentuk seni bina. Pada masa yang sama, dengan bantuan seperti "jerami", biasanya bangunan jenis serf yang meniru.

Pembina kayu tidak perlu tiruan pembinaan kayu - terdapat juga jenis yang sangat menyerupai pembentukan skru klasik yang dibuat di USSR. Seperti yang sepatutnya, lukisan dilampirkan kepada mereka, tetapi imaginasi membolehkan anda untuk mengumpul apa-apa - bukan sahaja rumah, tetapi juga kenderaan, kren, bahkan perabot kecil!

Bagaimanapun, dalam proses pemasangan anak itu perlu bekerja sedikit dengan pemutar skru dan sepana, tetapi kanak-kanak biasanya tidak menolak panggilan sedemikian, kerana pereka jenis ini biasanya kelihatan lebih cerah. Di antara pengeluar set itu adalah bernilai untuk menyerlahkan "Dunia mainan kayu", Djeco dan Brio.

Nah, untuk yang terkecil, mereka masih tidak memikirkan sesuatu yang lebih baik daripada kiub biasa. Benar, untuk memudahkan sambungan, mereka boleh dihasilkan dengan magnet terbina dalam, tetapi ini tidak boleh mengubah intipati permainan.

Kriteria Pemilihan

Cara yang paling mudah adalah untuk memberi kanak-kanak apa yang dia katakan sendiri, tetapi kanak-kanak itu lebih tertarik dengan pembungkus terang daripada kelebihan yang sangat penting pereka. Membandingkan model yang serupa, perhatikan ciri penting berikut.

 • Bahan semulajadi mungkin berkualiti rendah. Ia tidak perlu untuk membeli kit, bahagian-bahagian yang terkelupas, retak, telah menonjol serpihan. Set kanak-kanak harus bebas dari hujung yang tajam, dan kehadiran bau yang tidak menyenangkan menunjukkan bahawa pengeluar harus menggunakan cat yang berbeza untuk membuat pereka.
 • Kanak-kanak itu tidak akan menarik kepada pereka, yang dia tidak dapat berkumpul, jadi pilih set dengan bilangan bahagian yang sesuai dan tahap kerumitan bahagian sambungan yang sesuai.
 • Ia adalah perlu untuk memilih set, kraf yang mudah untuk dipasang dan mudah dibongkar. Dalam kes ini, kraf yang tersebar secara tidak sengaja akan menjadi kesedihan sebenar untuk kanak-kanak itu, jadi model yang dipasang mestilah mempunyai kekuatan tertentu.
 • Kanak-kanak suka warna-warna terang, tetapi untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih muda, palet warna disyorkan untuk dihadkan kepada tiga nada. Untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih tua, pelbagai warna perlu diperluaskan, tetapi kanak-kanak usia sekolah diberi pembina kayu semulajadi - mereka sendiri akan melukis bangunan siap kerana mereka kelihatan sesuai.
 • Semua yang malar dengan masa mengganggu, jadi anda perlu memilih salah satu dari mana anda boleh membina rumah-rumah dari pelbagai jenis.

Dalam video seterusnya, lihat semakan pereka "Lesovichok."

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan