Pelbagai pereka elektronik "Pakar"

Kandungannya

Tidak kira betapa berubah dan tidak dapat diramalkan dunia moden, bagi seorang lelaki, ia masih dianggap berguna dan lebih baik untuk menjadi mahir dalam pelbagai mekanisme, untuk dapat membaiki dan bahkan memasangnya. Dalam kes ini, menggunakan alat yang ada, pada masa kita, adalah lebih mudah untuk menguasai pengaturcaraan yang kompleks, dan bukannya memasang mekanisme mekanisme elektrik asas - praktikalnya tidak ada perhatian kepada topik yang terakhir. Mujurlah, tidak semua orang begitu acuh dengan masalah ini, oleh itu, terdapat pereka khas jenama "Connoisseur".

Jenama apa?

Mungkin, semua wakil generasi yang lebih tua, tanpa pengecualian, masih ingat Andrei Bakhmetyev, tuan rumah pameran TV yang sebelum ini popular "Crazy Pens". Terima kasih kepada lelaki ini, para penonton yang kagum mengetahui bahawa dari cara yang baik dan dengan tangan mereka sendiri dapat mengumpul apa-apa secara praktikal, dan mungkin banyak pengrajin moden mengembangkan programnya.

Hari ini, program ini tidak lagi hadir - khususnya, kerana pemimpin tetapnya telah menjadi salah satu pemilik bersama dan pemaju syarikat "Pakar Plus".

Mungkin, ia tidak akan menjadi maklumat baru yang mempelajari sesuatu, dan terutamanya yang sukar, perlu bermula pada masa kanak-kanak. Dengan betul menguasai latihan untuk permainan, mungkin untuk menanamkan dalam pemahaman kanak-kanak tentang pemahaman yang hampir intuitif tentang undang-undang fizik dan juruelektrik, khususnya mengajarnya untuk memasang mekanisme apa pun. Biasanya, latihan sedemikian tidak mustahil tanpa penyolderan, yang berbahaya dan tidak terlalu menarik untuk kanak-kanak, kerana Bakhmetyev mencipta penyelesaian yang baik untuk masalah itu - dia mula menghasilkan pereka khas, yang membolehkannya memasang pelbagai mekanisme, termasuk yang kompleks, tanpa pematerian.

Set tipikal semestinya termasuk rajah pendawaian, wayar, pelbagai suis dan LED, modul kawalan radio, penceramah, dan banyak lagi, semuanya boleh dihubungkan dengan kaedah pemalam.

Set, tentu saja, termasuk manual pengguna, yang membantu kanak-kanak dengan cepat menavigasi intipati perhimpunan.

Sejarah syarikat itu hanya berumur empat tahun, tetapi sudah ada beberapa kejayaan. Oleh kerana produk diposisikan sebagai yang dimaksudkan untuk rumah dan sekolah, institusi pendidikan khas sering bertindak sebagai pembeli, dan hampir dua belas dari mereka bahkan menjadi pelanggan tetap. Pada tahun 2017, syarikat itu menjual beberapa ribu pereka sedemikian, sementara mereka masih bukan hadiah yang popular untuk kanak-kanak, jadi kami dengan selamat boleh mengatakan bahawa prospek masa depan syarikat itu sangat cerah.

Kenapa saya perlu membeli pereka seperti itu?

Jika kita bercakap mengenai sebab-sebab mengapa set jenis ini lebih dan lebih berminat, Terdapat beberapa sebab yang jelas mendorong orang dewasa untuk membeli hadiah itu untuk kanak-kanak.

 • Untuk pertama kalinya, fizik pembelajaran menjadi sangat menarik! Daripada cerita-cerita abstrak yang membosankan, seorang kanak-kanak dapat melihat secara langsung bagaimana mekanisme ini atau itu berfungsi, dan juga memasang model kerja ini atau peranti elektrik yang akan menjadi penyebab utama kebanggaan. Jelas sekali, dengan set sedemikian, kanak-kanak itu tidak perlu dipaksa belajar secara khusus - minat kanak-kanak dijamin tanpa itu.
 • Pemaju utama selama bertahun-tahun bekerja di televisyen telah memperoleh kuasa yang tidak dapat dipertikaikan dari orang yang berpengetahuan, dan dia pastinya tidak melupakan keselamatan dan kualiti. Alat ganti diperbuat daripada bahan yang selamat, yang juga dibezakan oleh kekuatan tinggi dan ketahanan.
 • Ia mungkin untuk memulakan mengajar kanak-kanak asas-asas kejuruteraan elektrik sejak kecil lagi, sejak tidak ada yang sukar untuk bekerjasama dengan satu set itu. Pematerian tidak diperlukan di sini, kerana semua bahagian itu dihubungkan dengan palam dan baut, proses itu benar-benar selamat. Manual disediakan dengan perihalan terperinci dan berwarna-warni tentang keseluruhan proses; kanak-kanak tidak perlu mencipta semula roda untuk secara berkumpulan memasang sesuatu yang sukar.
 • Sebagai tambahan kepada perkembangan sebenar kemahiran dengan kejuruteraan elektrik, dalam proses bekerja dengan "Pakar" kanak-kanak juga membangunkan penjagaan dan ketepatan mereka sendiri. Untuk kesederhanaannya, set itu masih tidak asas - anda perlu duduk di atasnya untuk mencapai keputusan yang baik. Bagaimanapun, keputusan yang sama sangat dekat sehingga anak itu tidak kehilangan motivasi dalam proses pemasangan.
 • Ia diperhatikan bahawa jenis yang paling kompleks dari "Pakar" pembina dapat menarik walaupun untuk orang dewasa, jika aktiviti profesional mereka tidak berkaitan secara langsung dengan pemasangan elektronik. Oleh kerana aktiviti ini sama menarik untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa, ibu bapa mempunyai peluang tambahan untuk menghabiskan lebih banyak masa dengan anak-anak mereka, memperbaiki iklim mikro di rumah.

Di samping itu, set ini akan menjadi peluang terbaik bagi setiap bapa untuk menunjukkan anaknya bahawa ayahnya benar-benar keren.

  Mungkin satu-satunya kelemahan hadiah sedemikian mungkin terletak pada pilihan yang salah. Jika kanak-kanak masih terlalu kecil untuk memahami proses yang sedang berlaku, maka dia tidak berminat dengan perhimpunan tersebut. Di samping itu, sesetengah kanak-kanak jauh dari elektronik pada dasarnya, bahawa ia tidak menarik minat mereka walaupun dalam prestasi permainan.

  Langkah pertama dalam elektronik

  Sekiranya bayi masih jauh dari pelajaran fizik yang pertama, tetapi dia menunjukkan minat terhadap teknologi, anda boleh cuba bermain dengan minatnya dengan membelikannya yang paling kanak-kanak dari semua set yang dikhaskan untuk pembangunan elektronik. Set tersebut dibahagikan kepada dua jenis: pertama mempersembahkan dua set 15 skim yang berbeza, yang kedua terdiri daripada 34 skim.

  Walaupun skim 15 skim yang kecil sudah memungkinkan untuk memasang kerja sepenuhnya, walaupun reka bentuk primitif, sebagai contoh, lampu suluh atau kipas, untuk melakukan eksperimen dengan magnet.

  Selepas itu, kanak-kanak itu tidak akan menjadi jenius reka bentuk, tetapi pasti akan menguasai prinsip umum operasi peralatan elektrik. Selepas itu, anda boleh beralih kepada satu set dengan 34 skim, yang membolehkan bayi untuk memasang radio yang penuh dengan cahaya muzik, dari mana kanak-kanak harus gembira.

  Kos set kecil untuk pemula bermula dari seribu rubel, satu set dengan 34 skim boleh menanggung ibu bapa lebih daripada 2 ribu rubel. Harus diingat bahawa tanpa bateri, tiada mekanisme yang dipasang akan berfungsi, jadi ia bernilai bersiap untuk membelinya dalam jumlah besar untuk anak yang bersemangat.

  Sumber tenaga alternatif

  Jika anda masih tidak mahu membelanjakan wang pada bateri, maka anda mempunyai idea untuk menunjukkan kepada anak anda bagaimana peranti elektrik boleh berfungsi tanpa saluran, anda harus membelikannya satu set yang dipanggil "Tenaga Alternatif". Versi pereka ini yang lebih ringkas termasuk 50 projek yang berbeza yang memberi kanak-kanak idea umum bagaimana menggunakan tenaga matahari dan angin, serta cara menggunakan tenaga mekanikal untuk keperluan mereka sendiri. Harga set itu akan menjadi sehingga 4 ribu rubel.

  Walau bagaimanapun, set di atas hanya merupakan versi pembina lain yang dipermudahkan, yang merangkumi 126 skim sekaligus. Versi lanjutan juga memperkenalkan penggunaan tenaga air dan hidrogen, dengan ketara memperluaskan senarai sumber tenaga yang ada dalam pemahaman pemilik kecil.

  Menariknya, dengan semua "alternatif", set itu memerlukan bateri biasa, tetapi ia diperlukan, terutamanya, untuk penyulingan air, yang tidak mengalir dalam set itu sendiri, kerana ia akan bersifat. Dengan peningkatan jumlah bahagian dan projek, kos pengambilan juga meningkat, melebihi 5 ribu rubel.

  Set kompleks

  Bagi ibu bapa yang yakin dengan minat anak fizik dan elektronik mereka yang stabil, satu set 180 skim yang diperluas dan satu kompleks dari 320 harus menarik. . Pada masa yang sama, banyak projek tidak boleh menakutkan - pereka sebegini masih dianggap sebagai permainan dan bukan alat bantu mengajar yang serius.

  Harus diingat bahawa dalam set dengan 320 skim semua skema dari set "dipenggal" diulang, oleh itu pengambilalihan berturut-turut mereka tidak kelihatan cukup logik.

  Yang lebih kecil dari kedua-dua set ini membolehkan anda memasang mekanisme yang tidak biasa seperti kipas terbang atau bel pintu muzik ringan, dan juga penggera keselamatan. Ia mungkin untuk mengawal mekanisme yang dipasang dalam beberapa cara yang berbeza, menggunakan pelbagai sumber kuasa dan kaedah penyesuaian. Harga hadiah sedemikian hampir 3 ribu rubel.

  Pengembangan kepada 320 skim disebabkan oleh fakta bahawa set yang lebih maju termasuk komponen radio dan keupayaan untuk mengendalikan mekanisme jauh. Bonus untuk pemasangan itu akan menjadi telegraf dan megaphone, metronom dan penerima radio. Kos, tentu saja, akan lebih tinggi - ia mencapai 4.5000 rubel.

  Set khas

  Dalam sesetengah pereka, pemaju "Connoisseur" bertujuan untuk menunjukkan secara visual kepada kanak-kanak satu cabang kejuruteraan elektrik tertentu. Set ini termasuk "Magic Voice" dan "Super Meter." Kos setiap kit ini hampir 7 ribu rubel.

  Seperti namanya, "Voice Magic" didedikasikan untuk mengawal suara. Pencipta menumpukan perhatian mereka pada hakikat bahawa kawalan suara adalah teknologi masa depan, yang sudah cukup memasuki rumah kita, jadi ia patut dipahami. Sehubungan itu, semua atau hampir semua mekanisme yang dipasang dari set ini membenarkan kawalan suara.

  "Super Meter" mengajar untuk bekerja dengan peranti pengukur. Adakah mekanisme yang paling mudah tidak menggunakannya sama sekali, tetapi kereta yang sama benar-benar penuh dengan pelbagai peralatan pengukuran, dan fungsi model secara keseluruhannya bergantung kepada ketepatan pemasangannya. Tahap pencahayaan dan bunyi bising, suhu dan voltan elektrik dalam rangkaian hanyalah senarai kecil petunjuk yang dapat diukur dengan satu set itu.

  Mainan buatan sendiri berdasarkan elektronik

  Kereta yang dikawal oleh radio adalah mimpi kepada mana-mana lelaki, tetapi kebanyakan jenis mainan sedemikian tidak tahu separuh daripada apa yang dapat dikendalikan oleh Connoisseur. Kebanggaan tambahan, tentu saja, akan menjadi hakikat bahawa ia dipasang sendiri, walaupun dari bahagian pasang siap. Ciri utama kit tersebut adalah tidak adanya banyak skema untuk pemasangan - ia mungkin dapat memasang hanya satu model, tetapi yang mana satu!

  Set "Connoisseur" ini termasuk kenderaan pemimpin "rupa" yang dikawal oleh radio dan apa yang dipanggil "kereta pintar". Jika "Pemimpin" sebenarnya sebuah kereta biasa yang dikendalikan oleh radio, yang berbeza hanya dengan keupayaan untuk menyalakan lampu, maka "Kereta Pintar" membolehkan walaupun pilihan lanjutan seperti kawalan suara dan isyarat. Menariknya, set terakhir boleh pergi walaupun tanpa kawalan luaran, tanpa gagal, mengelilingi halangan dalam perjalanan, bagaimanapun, kedua-dua pilihan adalah sama - 7000 Rubles setiap satu.

  999 skim

  Pengilang hanya mengambil satu daripada setnya dalam kategori kerumitan sederhana, tetapi sebenarnya, semua kejuruteraan elektrik ditunjukkan di sini dalam seksyen.Ini adalah nombor sebenar 1 superset, yang juga memenangi anugerah di pelbagai pertandingan antarabangsa. Arahan biasa tidak cukup untuk dia, jadi dia segera memuatkan dua buku tentang fizik yang menunjukkan hubungan kurikulum sekolah ke kehidupan nyata. Testimoni menunjukkan bahawa anak-anak dengan minat yang sama merasa sangat senang dengan bekerja dengan satu set, tetapi juga memberikan orang dewasa banyak makanan untuk dipikirkan. Menggunakan contoh pembina sedemikian, seseorang juga boleh mempertimbangkan kerja pengesan dusta, dan sejumlah besar komponen yang berlainan dimasukkan ke dalam komposisi.

  Pereka sedemikian disyorkan untuk kerja sekolah, tetapi ia bukanlah yang paling mahal di kalangan seluruh syarikat - harganya adalah sekitar 6 ribu rubel.

  Mengkaji pereka elektronik "999 skim", lihat video berikut.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan