Pereka untuk kanak-kanak: bagaimana untuk membuat pilihan yang tepat?

Kandungannya

Pereka untuk kanak-kanak di zaman kita dengan keyakinan boleh dipanggil salah satu mainan yang paling biasa - di negara maju, setiap kanak-kanak mempunyai sekurang-kurangnya seorang pereka. Populariti seperti itu disebabkan oleh pelbagai jenis kit yang dihasilkan. Walau bagaimanapun, terdapat tolak tertentu di sini, kerana anda masih perlu tahu bagaimana memilih pereka yang baik. Anda tidak boleh bergantung kepada bayi "Saya mahu", terutamanya dalam kes kanak-kanak. Ibu bapa sendiri mesti memahami apa yang betul dan apa yang perlu dibuang.

Kepentingan permainan pendidikan

Perlu difahami bahawa majoriti mainan kanak-kanak bukan sahaja hiburan, tetapi juga alat yang berkuasa. pembangunan. Bermain, anak-anak menemui dunia, dan pereka untuk kanak-kanak menyumbang kepada pembangunan penuh mereka. Manfaat permainan reguler dengan perancang dijelaskan oleh beberapa tesis sederhana:

 • Jika ini bukan mengenai set fokus yang sempit seperti Lego, maka hadiah ini akan dinikmati oleh kedua budak lelaki dan perempuan itu. Kanak-kanak itu sendiri memutuskan apa yang perlu dikutip, oleh itu jangan mengesyaki pilihan tidak akan berfungsi.
 • Seorang anak akan sangat gembira dengan setiap mainan, dan pereka yang baik adalah banyak mainan dalam satu kotak. Fantasi dan kreativiti berkembang dengan lebih pantas kerana fakta bahawa kanak-kanak itu mengembangkan otaknya dengan mencipta kraf baru.
 • Sekiranya dua set yang berbeza dihasilkan oleh syarikat yang sama, maka bahagian-bahagian mereka mungkin bersesuaian, supaya kemungkinan untuk pemasangan menjadi lebih besar. Oleh itu, kebolehan mental akan semakin berkembang.
 • Ia adalah perlu untuk melatih bukan sahaja otak, tetapi juga motilitas tangan, bukan rahsia bahawa anak-anak memiliki jari mereka sendiri tidak begitu baik. Masalah ini juga diselesaikan dengan latihan biasa. Walaupun kanak-kanak bermain, kemahiran ketangkapan dan pengekalan objek bertambah baik.
 • Reka bentuk pasti akan menarik untuk kanak-kanak, tetapi jika dia pertama kali menemui set kompleks, maka pertama dia perlu ditunjukkan bagaimana ia berfungsi. Dalam proses perhimpunan bersama dengan ibu bapa, iklim mikro dalam keluarga bertambah baik, proses komunikasi antara ahli-ahlinya diperbaiki.
 • Untuk pereka terkecil - ia juga merupakan peluang untuk mengulang nama-nama warna dan bentuk geometri.

Pandangan

Sejak pembangunan pereka adalah perniagaan yang menguntungkan dan berguna, beratus-ratus pemaju telah berfikir selama beberapa dekad untuk menawarkan sesuatu yang baru dan benar-benar menarik. Sebab itulah set sangat berbeza. Tetapi terdapat beberapa jenis yang sangat popular yang boleh didapati di banyak kedai mainan:

 • Kiub - Ini adalah pereka pertama dalam kehidupan setiap kanak-kanak. Ramai tidak menganggap kiub sebagai pembina sama sekali, tetapi prinsipnya adalah sama bagi mereka - untuk mengumpulkan keseluruhan dari butiran. Mekanisme pemasangan dirancang untuk kategori umur termuda, dan karenanya sangat sederhana: butiran tidak saling berhubungan dengan apa-apa cara, tetapi ditetapkan satu sama lain.
 • Ia boleh menjadi sukar bagi kanak-kanak untuk menghadapi model tiga dimensi, oleh itu kerap kit untuk terkecil adalah gambar daripada objek tiga dimensi. Ini termasuk, contohnya, set bangunan, di mana semua atau hampir semua bahagian mempunyai bentuk dan warna individu, membolehkan anda melipat imej rumah tersebut. Teka-teki mozek atau teka-teki juga boleh dikaitkan dengan pereka rata seperti itu, walaupun tidaklah berharga untuk tergesa-gesa dengan yang kedua - ia boleh menjadi sukar bagi seorang anak untuk bekerja dengan butiran halus itu.
 • Blok pembina - Ini adalah jenis set yang pasti biasa kepada semua orang. Butiran di sini juga mempunyai bentuk dan warna mereka sendiri, tetapi mereka sudah boleh dimeteraikan dengan alur di antara mereka, dan dalam susunan yang sama sekali rawak. Walau bagaimanapun, sesetengah pengilang, misalnya, Lego yang terkenal, secara literal menolak bayi untuk membina bukan abstraksi, tetapi angka yang sangat spesifik, dan kemudian bahagian individu mungkin tidak sesuai dengan mana-mana set lain. Oleh kerana kecerahan dan kemustahilan mereka, kit tersebut masih sangat popular.
 • Pereka kognitif bukan sahaja meniru penampilan, tetapi juga memberi anak gambaran idea yang sangat nyata tentang bidang pengetahuan tertentu. Sebagai contoh, menjadi sensasi set disebut "tubuh manusia" dengan organ yang boleh dikeluarkan. Walaupun maklumat tersebut dapat diekstrak dari buku, pereka masih terlihat lebih bermaklumat dan lebih menarik untuk anak tersebut.
 • Pereka teknikal dengan pemutar skru ramai yang dianggap peninggalan era Soviet, namun mereka masih dihasilkan dan dibeli. Hadiah seperti itu akan lebih dihargai oleh budak lelaki itu, kerana dengan penampilan yang agak menarik, set itu membolehkan anda untuk mengumpul banyak model berfungsi, sama ada kereta, kapal terbang atau kren. Ciri ciri adalah kehadiran arahan mandatori dengan banyak skema pemasangan mungkin.
 • Jadi dipanggil "Pereka pintar" ia mungkin bukan hanya mainan, tetapi alat pendidikan yang sangat nyata, membolehkan anda memahami dengan lebih baik undang-undang fizik dan juga membuat pilihan yang berpihak kepada profesion teknikal. Model-model yang sangat maju membolehkannya untuk memasang litar yang agak rumit, termasuk penerima radio, kereta mekanikal yang dikawal jarak jauh, atau pengesan kebohongan.

Variasi yang dihormati dalam keupayaan mereka boleh jadi bukan hanya kanak-kanak, tetapi juga seorang amatur radio dewasa yang tidak mempunyai pengalaman dengan besi penyolder, kerana ciri utama pereka itu adalah menghubungkan bahagian-bahagian dengan kaedah pemalam.

Di samping itu, hampir semua varieti yang dijelaskan mungkin mempunyai ciri tambahan yang membentuk satu set tertentu pautan yang sama. Sebagai contoh, set cahaya dalam cahaya mengeluarkan cahaya, dan yang berasaskan air direka untuk memasang dan mengendalikan model dipasang di dalam bilik mandi.

Bahan

Kanak-kanak kecil semua suka menarik mulut, mereka juga amat sensitif terhadap pelbagai bahan kimia berbahaya. Oleh itu, pilihan bahan yang tersedia untuk pengeluaran pereka, tidak terbatas. Walau bagaimanapun, setiap pilihan mempunyai kelebihannya, jadi pilihan set mungkin bergantung pada kriteria ini. Bahan utama adalah:

 • Pereka plastik adalah yang paling popular. Sebab untuk ini adalah berat kecil bahagian plastik dan kemungkinan mewarnai mereka dalam pelbagai warna terang. Plastik yang baik mempunyai kekuatan yang cukup tinggi, tetapi kerana berat badan kecil itu sukar untuk mencederakan. Kebimbangan hanya adalah kemudaratan yang mungkin dari produk sintetik tersebut. Walau bagaimanapun, jika pengeluar dikenali di seluruh dunia, maka dia tidak mungkin akan mempertaruhkan reputasinya.
 • Pembina logam dan kayu sangat dihargai untuk keasliannya.. Tidak ada keraguan bahawa tiada komponen berbahaya dalam komposisi mereka, walaupun ada gunanya melihat lebih dekat pada cat yang digunakan. Sebagai peraturan, kekuatan produk tersebut tidak mengambil (terutamanya - pereka logam), dan berat badannya boleh menjadi agak ringan, tetapi risiko kecederaan agak tinggi. Sebagai peraturan, pelbagai kiub biasanya diperbuat daripada kayu, tetapi logam digunakan secara meluas dalam pengeluar kacang teknikal.
 • Pereka fabrik agak jarang, tetapi ini juga wujud. Kain biasanya dibuat menjadi kiub untuk kanak-kanak termuda, yang mana ketiadaan lengkap bahagian tegar sangat penting. Sememangnya, dalam kes ini, kiub kain sepatutnya cukup kuat, dan yang paling penting - selamat di alam sekitar. Sebagai peraturan, untuk membuat kiub yang digunakan dirasakan, dicirikan oleh lembut dan menyenangkan untuk sentuhan sentuhan.
 • Pembina getah fleksibel - yang baru, semakin popular. Bentuk bahagiannya adalah sewenang-wenang, jadi pilihan besar bentuk dan reka bentuk yang ada membuka sebelum bayi. Biasanya, kit-kit tersebut tidak dibentangkan kepada kanak-kanak yang sangat kecil, kerana mereka boleh merumitkan pemahaman tentang ruang sekeliling pada anak yang sebelum ini tidak mempunyai perancang lain.

Perlu diingatkan bahawa bahagian-bahagian dari bahan lain, khususnya kaca, mungkin terdapat dalam beberapa kit.

Dimensi

Ramai ibu bapa dengan ikhlas percaya bahawa semakin tinggi ketinggian dan berat anak, mainan yang lebih besar yang dia perlukan. Pada dasarnya, peraturan ini berfungsi, bagaimanapun, apabila memilih perancang, seseorang harus dipandu oleh logika yang bertentangan.

Contohnya, sukar untuk seorang kanak-kanak memegang bahagian-bahagian kecil, kerana motilitas tangannya tidak cukup dibangunkan. Dan sebaliknya, objek terang yang besar, sebagai contoh, kiub, pasti akan menarik perhatian kanak-kanak, memaksa dia untuk menumpukan lebih banyak masa untuk permainan dengan pereka. Di sini, sudah tentu, adalah penting untuk tidak keterlaluan, memilih satu set raksasa untuk bayi. Perlu diingati bahawa bahagian itu mesti sesuai dengan tangan seorang anak. Pada masa yang sama, terdapat sekatan khusus pada butiran yang terlalu kecil - mereka tidak seharusnya diletakkan di dalam mulut bayi, jika tidak ada bahaya pemantauan tidak sengaja.

Tetapi apabila kanak-kanak menjadi sedikit lebih tua, maka masa akan datang untuk pereka dengan butiran halus. Ini menarik jika hanya kerana tugas kelihatan lebih rumit, kerana walaupun model yang agak kecil mungkin terdiri daripada beberapa bahagian sedozen.

Sekiranya perhimpunan yang terlalu mudah dapat dilihat oleh seorang anak sebagai tugas yang membosankan, maka dengan set yang dipilih, dia akan bersedia menghabiskan sepanjang hari hanya untuk mengumpulkan keseluruhan dari zarah terkecil.

Kajian Pengilang

Kadang-kadang lebih mudah untuk tidak mempelajari berpuluh-puluh kriteria yang mana pereka kanak-kanak harus dipilih, tetapi hanya untuk mempercayai pengilang yang dipercayai, yang telah permintaan selama lebih dari satu dekad berkat pemahaman yang jelas tentang apa yang dibutuhkan oleh pengguna. Terdapat banyak pengeluar yang berjaya, tetapi adalah berfaedah untuk memikirkan sekurang-kurangnya beberapa daripada mereka.

Sudah tentu, tidak ada pengeluar pereka yang lebih terkenal daripada Lego. Syarikat ini memberi tumpuan kepada pengeluaran set blok dengan butiran khusus yang membolehkan anda mensimulasikan apa-apa, termasuk bangunan terkenal, pelbagai peralatan, orang dan banyak lagi. Mengenai populariti pereka seperti itu mengatakan sekurang-kurangnya fakta bahawa di beberapa negara di dunia membuka taman khas, di mana semua bangunan dibina dari pereka itu.

Meccano dianggap pencipta dan pengeluar besi paling terkenal di dunia, termasuk bolt dan kacang dalam set. Di Kesatuan Soviet, pereka itu adalah yang paling popular, walaupun produknya, tentu saja, palsu dalam negeri, dan bukan asalnya. Adalah mungkin untuk membezakan set Jerman EiTech daripada analog, walaupun sebenarnya banyak jenama yang terlibat dalam pengeluaran produk tersebut.

Buat pilihan yang berpihak kepada Meccano sekurang-kurangnya kerana pelbagai set dari syarikat ini jauh lebih luas daripada mana-mana pengeluar Soviet barang-barang tersebut.

Pereka Rusia juga kadang-kadang pilihan yang sangat baik, sebagai contoh, pereka elektronik "Pakar" tidak lama dahulu menerima hadiah pertama di pameran mainan antarabangsa di Hong Kong.Sekiranya anak anda mempunyai minat khusus, dia dapat mempelajari dasar-dasar juruelektrik dengan mudah dan membina secara sederhana, tetapi pada masa yang sama bekerja peralatan elektrik.

Bagaimana untuk mengambil mengikut umur?

Pemilihan jenis pereka, tentu saja, juga bergantung pada usia kanak-kanak, kerana tugas yang terlalu rumit dan terlalu mudah tidak akan kelihatan menarik kepada anak. Apabila memilih, lebih baik menumpukan pada label yang ditunjukkan pada pakej.Walau bagaimanapun, ia tidak berbaloi untuk mengambilnya secara literal, kerana sesetengah kanak-kanak berkembang lebih cepat, yang lain - lebih perlahan.

Untuk perkembangan bayi sepanjang masa, sebaiknya secara beransur-ansur membelinya satu set selepas satu set dalam suatu pesanan tertentu.

Urutan ini secara logik akan kelihatan seperti ini:

 • untuk kanak-kanak (sehingga setahun) - kiub, pada mulanya lembut, dan kemudian dari bahan pepejal, dan dari umur enam bulan - juga memasukkan, seperti anak patung yang sama;
 • untuk kanak-kanak berusia satu tahun - mozek (bukan teka-teki!);
 • untuk kanak-kanak berusia satu setengah tahun dan lebih tua - pembina blok semua jenis, kecuali mereka yang mempunyai butiran terlalu kecil;
 • untuk kanak-kanak dari 4 tahun - kit magnet dan pereka lain, di mana bahagian boleh dihubungkan dengan sambungan tidak kelihatan;
 • untuk kanak-kanak dari 5 tahun - pereka dengan sambungan bolted dan pereka elektronik.

Jika kita bercakap mengenai kategori secara umum, maka pereka yang paling kompleks boleh diberikan kepada kanak-kanak berusia 6-7 tahun, tetapi harus difahami bahawa dalam setiap kategori ada pilihan yang mudah dan sangat rumit. Sekiranya pembina blok disyorkan dari satu setengah tahun, ini tidak bermakna anda perlu membeli kanak-kanak Lego dari seribu bahagian, dan dalam 5 tahun bayi tidak memerlukan "Pakar" elektronik pada 999 skim.

Ulasan ibu dan anak-anak

Sebagai peraturan, kanak-kanak suka bermain dengan pereka, tetapi set yang salah boleh menyebabkan kanak-kanak dengan cepat menyerahkan hadiah itu.

Adalah perlu untuk mengambil kira kepentingan kanak-kanak dan usianya, dan jika pereka "untuk pertumbuhan" masih boleh dibeli, maka sudah tentu tidak bernilai membelanjakan wang pada orang yang sudah tidak relevan untuk umur anak anda.

Sebagai peraturan, ibu bapa menyedari bahawa kanak-kanak itu pada awalnya tidak menunjukkan sebarang minat dalam pereka, jika dia tidak ditunjukkan bagaimana ia berfungsi. Ibu dan ayah bukan sahaja perlu membeli anak satu set, tetapi sekurang-kurangnya beberapa kali untuk bermain dengannya, supaya bayi berasa yakin dalam proses pemasangan dan memahami bagaimana untuk menggunakan kemungkinan setiap detail.

  Ia biasanya dianggap bahawa bahagian-bahagian kecil dalam pereka dan mainan dilarang hanya 3 tahun, tetapi ibu bapa, membeli satu set dengan "perkara kecil" untuk anak yang lebih tua, masih perlu memberi arahan kepadanya bahawa anda tidak boleh meletakkan unsur-unsur pereka dalam mulut atau telinga anda. Ramai ibu menulis bahawa episod-episod itu tidak begitu jarang berlaku di kalangan kanak-kanak prasekolah dan juga anak-anak sekolah yang lebih muda.

  Pilihan menarik bagi pereka untuk kanak-kanak, anda boleh lihat di bawah.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan