Bagaimana memilih pereka kanak-kanak plastik?

Kandungannya

Pereka plastik anak-anak adalah mainan yang setiap anak mesti ada. Hadiah semacam itu bukan sahaja dapat menghabiskan masa dengan minat, tetapi juga untuk mengembangkan pelbagai kemahiran yang berguna dalam bayi. Pada masa yang sama, pelbagai produk sedemikian di pasaran moden hanya besar, oleh itu ibu bapa perlu mengambil tanggungjawab yang besar dalam memilih satu set tertentu.

Ciri-ciri Bahan

Pereka hasil daripada pelbagai bahan, khususnya, tidak lama dahulu versi logam adalah hit mutlak untuk kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, sekarang kepimpinan pasti memegang model plastik. Terdapat beberapa sebab untuk ini.

 • Pengeluaran plastik telah mengurangkan harga dalam beberapa dekad kebelakangan ini; ia telah berjaya menjadi bahan mudah diakses. Pada masa yang sama, terima kasih kepada perkembangan terkini, sudah selamat untuk mengatakan bahawa sampel terbaik adalah benar-benar tidak toksik, dan oleh itu, tanpa sekatan, boleh digunakan oleh anak-anak dari sebarang umur.
 • Keuntungan yang besar dari bahagian-bahagian plastik adalah ringan. Pertama, ia memudahkan permainan, walaupun dengan kiub besar, dan kedua, dengan kejatuhan yang tidak disengajakan, blok tidak mungkin menyebabkan kecederaan pada anak.
 • Bahagian plastik kelihatan lebih terang dan lebih dipercayai daripada yang serupa dalam set logam.
 • Kelebihannya boleh dianggap sebagai pelbagai jenis set yang dihasilkan dari plastik.

Sebenarnya tidak banyak kekurangan, dan mereka tidak merujuk kepada pembina plastik secara keseluruhan, tetapi hanya untuk set yang tidak berjaya. Khususnya, pengeluar boleh bertindak balas secara tidak bertanggungjawab terhadap keluaran produk - untuk membolehkan kemasukan komponen toksik ke dalam komposisi plastik atau hanya untuk mengendalikan bahagian-bahagian yang kurang, meninggalkan notches dan tepi tajam. Untuk menyelesaikan masalah ini hanya akan pemeriksaan menyeluruh terhadap produk sebelum membeli.

Kriteria Pemilihan

Jika pilihan jatuh pada versi plastik, tidak ada banyak kriteria untuk bagaimana membezakan pembina yang baik dan sesuai dari sia-sia yang dipilih.

 • Walaupun pilihan bahan kelihatan jelas, kita tidak sepatutnya melupakan bahawa plastik itu mempunyai kualiti yang berbeza. Pakar percaya bahawa apa-apa bau tidak menyenangkan yang tajam adalah tanda mutlak bahawa pengeluar telah menggunakan bahan mentah yang berkualiti rendah, oleh itu seorang pereka yang baik tidak boleh berbau seperti apa pun. Keperluan yang sama dibuat untuk cat - ia bukan sahaja tidak toksik, tetapi juga hypoallergenic.

Akhirnya, anda perlu memberi perhatian kepada kekuatan bahagian - mereka mesti dipercayai dan lengkap, kerana bayi itu boleh tersakiti oleh sekeping kecil atau bahkan menelannya.

 • Pengilang sedar melabelkan set mereka, menunjukkan kategori usia yang mana mereka direka bentuk. Penggunaan pembina plastik dianggap sesuai untuk kanak-kanak berumur satu tahun ke atas, namun dalam kategori usia muda, keutamaan diberikan kepada set ringkas dan cerah dengan butiran besar yang mudah dipasang ke dalam satu unit dan dibongkar kembali. Apabila usia semakin meningkat, lebih sukar untuk memilih set, kerana tugas yang terlalu mudah kelihatannya membosankan.

Dalam usaha untuk menarik perhatian pemilik kecil masa depan, pengeluar cuba untuk melepaskan pereka dengan tumpuan khusus, yang akan berjaya meniru mainan tertentu.

Akibatnya, ibu bapa patut ditolak oleh kepentingan anak mereka, supaya dia benar-benar berminat dalam proses perhimpunan dan boleh bangga bahawa dia sendiri mengumpul objek comel.

Untuk kanak-kanak lelaki, mereka dinasihatkan untuk memilih set yang meniru pelbagai teknik, termasuk yang berkuasa. Gadis-gadis, tentu saja, lebih seperti tema haiwan, puteri, istana. Sebuah rumah yang lebih menyerupai pembeli dianggap sebagai pilihan yang netral sesuai untuk kedua-dua jantina, dan satu set berdasarkan kisah dongeng atau kartun kegemaran akan menjadi pilihan yang sangat baik untuk anak-anak yang lebih tua.

Pandangan

Sebagai persembahan amalan, ibu bapa moden juga tidak selalu memahami sejauh mana kemajuan yang telah dicapai, oleh itu mereka melihat pereka dalam pengertian perkataan yang terlalu lama. Hari ini, pelbagai pilihan untuk semua mainan biasa adalah begitu hebat sehingga anda dapat membayangkan sekurang-kurangnya sepuluh jenis pembentuk plastik sahaja. Senarai yang dicadangkan termasuk kedua-dua pilihan dan inovasi paling mudah yang telah hadir di pasaran untuk tidak lebih daripada beberapa tahun.

  • Penyelesaian yang sangat mudah adalah kiub, yang sering digunakan dalam kumpulan muda tadika. Butiran di sini tidak saling berkaitan sama sekali, mereka hanya dipasang satu di atas yang lain. Secara tradisinya, set tersebut hanya boleh dibina teremok bersyarat.
  • Blok pembina. Mungkin ia adalah jenis yang datang kepada orang biasa di kepala pertama. Butiran di dalamnya disalurkan terima kasih kepada alur yang dimasukkan - seperti dalam pereka terkenal Lego. Yang kedua, dengan cara itu, adalah variasi set blok, tetapi butirannya tidak semestinya sangat rumit dan pelbagai, bayi boleh bermula dengan bahagian yang paling mudah dari jenis yang sama seawal satu setengah tahun. Versi yang lebih kompleks, yang dikemukakan oleh Lego yang sama, dibezakan oleh ketajaman keterangan untuk penciptaan kraf tertentu, yang juga difasilitasi oleh arahan terperinci yang dilampirkan.
  • Pembungkus skru plastik - Perkara itu agak jarang berlaku, tetapi anda boleh membeli juga. Satu set dengan skru dan kacang praktikal tidak berbeza dari logam yang serupa, kecuali kecerahan dan bahagian yang lebih besar, serta ringan. Walau bagaimanapun, set seperti baut dan kacang biasanya dianggap terlalu kecil, dan selepas itu, sebagai peraturan, mereka sudah memperoleh setaraf besi.
  • Antara kanak-kanak 2-3 tahun sangat popular dan teka-teki plastik, yang, terima kasih kepada intipati tiga dimensi, boleh dipanggil pereka sepenuhnya. Butiran, seperti versi kadbod, rata, tetapi tidak hanya segi segi empat tepat, tetapi juga segitiga. Tiada apa-apa tetapi rumah boleh dibuat dari bahagian-bahagian itu, tetapi anak-anak tidak lagi berminat dengan apa-apa lagi.
  • Luaskan kemungkinan dengan menggunakan jenis pembina plastik "mozek"yang dalam beberapa cara adalah teka-teki yang sama, hanya membuat lebih sedikit sekatan mengenai sudut di mana bahagiannya disambungkan. Di samping itu, elemen individu boleh menjadi cembung, yang menyumbang kepada pengembangan bilangan produk yang tersedia, tetapi ini memerlukan imaginasi yang baik, jadi set ini adalah untuk kanak-kanak yang lebih tua.
  • Satu penyelesaian yang menarik ialah pembina artikular, di mana bahagian-bahagian dipasang di antara satu sama lain oleh engsel, yang membolehkan pergerakan bergerak. Sambungan itu dianjurkan mengikut prinsip organisma hidup, di mana penebalan sfera pada akhir satu bahagian ditetapkan dengan pegangan yang ketat pada yang lain. Angka yang dipancarkan boleh membengkok di mana-mana sudut, sementara selebihnya selesai.
  • Pereka dari tiub plastik fleksibel memberikan peluang kepada anak untuk meninggalkan bentuk sudut tradisional, melengkapkan bahagian-bahagian mereka sendiri. Penyelesaian yang sukar dari set itu tidak dapat diwujudkan, bagaimanapun, guru-guru geometri telah menghargai ciptaan itu, kerana ia membolehkan kanak-kanak memahami intisari ruang tiga dimensi jauh lebih baik.
  • Pereka Magnetik ia ditutup dengan plastik sahaja di luar, dan di dalamnya terdapat magnet yang sebenar. Skema pemasangan di sini agak rumit, tetapi tidak banyak keperluan untuk menyambungkan bahagian-bahagian, kerana mereka saling menarik dalam cara bayi menghubungkannya dengan satu sama lain.Keputusan sedemikian mempesona kanak-kanak tidak begitu banyak dengan kemungkinan membina beberapa model, seperti fakta bahawa medan magnet kelihatan, yang juga memihak kepada pemahaman undang-undang fizik.

  Set itu akan menjadi hadiah yang baik untuk pelajar kelas pertama, meletakkan asas bagi kejayaan masa depan dalam menguasai kurikulum sekolah.

  • Internet penuh dengan video lucu di mana orang dewasa sedang membina trek lencongan yang sukardi mana bola harus menunggang, kemudian mempercepat, kemudian melambatkan, bergantung pada sudut kecenderungan. Pengilang pereka berfikir tentang hakikat bahawa anak-anak juga berhak untuk menyertai keseronokan ini, tetapi kerana mereka tidak mempunyai keupayaan teknikal yang serius untuk ini, mereka perlu membuat satu set lengkap. Butiran hanya sesuai untuk membuat slaid, tetapi ia boleh kelihatan sangat rumit, jadi pereka dianggap berfokus pada kanak-kanak umur sekolah rendah: kemahiran perancangan yang serius diperlukan untuk memasangnya.
  • Pereka elektronik ia agak sukar untuk menyebutnya mainan, kecuali mungkin alat pembangunan. Daripada bahagian, ia mengandungi pelbagai mikroelektrik, mentol lampu, suis dan juga pembesar suara. Ahli fizik muda hanya akan senang, kerana dia mempunyai peluang untuk berhimpun mekanisme yang benar-benar bekerja tanpa usaha tambahan! Lebih-lebih lagi, dengan menggunakan contoh pembina seperti itu, seseorang dapat menunjukkan kepada kanak-kanak banyak undang-undang fizikal yang berkaitan dengan elektrik.

  Setiap set difokuskan pada hakikat bahawa ia mungkin untuk mengumpul berpuluh-puluh mekanisme yang berbeza daripadanya, jadi pilihan ini hanya diberikan kepada kanak-kanak yang telah mencapai sekurang-kurangnya gred keenam.

  Pengilang

  Syarikat-syarikat yang menghasilkan pelbagai jenis pembina plastik, hari ini di dunia terdapat ratusan. Tidak ada kemungkinan untuk memeriksa mereka semua, jadi kita perlu menghadkan diri kita kepada gambaran ringkas.

  Produk asing diketahui oleh semua, pertama sekali, oleh pereka Lego. Dia kacak dan menarik, serta selamat, tetapi tidak begitu kondusif untuk perkembangan kanak-kanak itu kerana skema yang berlebihan perhimpunan. Di samping itu, barang-barang yang diimport secara tradisinya terletak di segmen harga atas.

  Produk domestik paling kerap dianggap sebagai sesuatu yang rata-rata: mereka cukup baik pada harga yang berpatutan, walaupun pencinta set sering dikritik lebih mahal. Pengilang domestik yang paling masuk akal sering dipanggil jenama "Polesie", tetapi dalam keadilan ia perlu dijelaskan bahawa ini juga import (Belarus).

  Pereka Cina adalah pelbagai dan permintaan untuk kos rendah, tetapi kualiti di sini tidak selalu di peringkat.

  Mengkaji semula "Lego" berjenama untuk lelaki itu, lihat video berikut.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan