Model pereka untuk lelaki berusia lebih 5 tahun

Kandungannya

Pada masa kanak-kanak awal, anak-anak kecil masih tidak faham apa perbezaan antara kedua jantina itu, oleh itu, mengembangkan mainan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan tidak berbeza hampir apa-apa. Walau bagaimanapun, pada usia 3-4 tahun, kanak-kanak sudah pasti mengenali diri mereka sebagai seorang lelaki atau perempuan, dan bekas yang sering juga menganggap sebarang gairah yang akan sesuai dengan seorang gadis secara terbuka memalukan.

Sekurang-kurangnya, masa ini harus menjadi alasan yang baik bagi ibu bapa untuk berfikir tentang memilih seorang pereka khas untuk lelaki itu, walaupun perkara lain penting: lelaki masa depan harus memahami teknik dan reka bentuk, dan hanya pereka kanak-kanak khas, yang direka khusus untuk kanak-kanak lelaki, dapat memberi pengetahuan sedemikian dalam bentuk permainan yang menarik.

Apakah tahap perkembangan kanak-kanak pada peringkat ini?

Pada usia 5 tahun, kanak-kanak itu masih lagi berbeza dengan orang dewasa dalam semua aspek, tetapi dia tidak mempunyai apa-apa persamaan dengan bayi. Pada peringkat ini, budak lelaki itu tidak lagi memerlukan sifat pereka yang dianggap berprinsip hanya beberapa tahun yang lalu: kecerahan bahagian dan saiznya yang agak besar. Jika terdahulu pereka itu sepatutnya menjadi sangat mudah, kini kanak-kanak itu akan menyukai skema yang lebih kompleks yang membolehkannya untuk memasang model yang serupa dengan yang asal.

Kemahiran motor tangan telah dikembangkan secukupnya supaya tidak mengemukakan sebarang sekatan mengenai pilihan satu atau satu lagi jenis set. Kecerdasan pada tahap ini juga agak tinggi, yang memungkinkan untuk menyentuh tema-tema yang paling luar biasa dan asli yang membolehkan budak itu lebih memahami dunia di sekelilingnya.

Pada masa yang sama, kategori "dari 5 tahun" termasuk set yang agak rumit bahawa graduan pertama 6-7 tahun tidak dapat menguasai, jadi ibu bapa patut berfikir: bolehkah anak mereka mengatasi tugas yang dicadangkan sekarang?

Set kompleks dengan pelbagai bahagian boleh menetapkan 12-14 tahun sekali untuk umur minimum untuk perhimpunan, jadi sebelum melakukan pembelian, anda harus memeriksa kotak untuk petunjuk tersebut.

Di samping itu, setiap jenis pembina sepatutnya menyebut secara berasingan, kerana ia membayangkan kelebihan, keburukan, dan keistimewaan penggunaannya, bergantung kepada umur.

Bagi kebanyakan orang moden, "pembina" perkataan biasanya dikaitkan dengan pelbagai bloknya, contoh yang paling menarik yang merupakan Lego yang terkenal. Bahagian-bahagian, yang biasanya diperbuat daripada plastik, dibezakan oleh kecerahan dan kebolehkerjaan bentuk, dan ia disambung dengan mudah melalui sistem paku dan alur. Mereka dibahagikan kepada kumpulan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan semata-mata dengan apa yang boleh dipasang - contohnya kapal perang mungkin lebih menarik untuk lelaki berbanding dengan seorang gadis.

Jika kita bercakap mengenai Lego itu sendiri, maka set-setnya disyorkan untuk kanak-kanak walaupun dari usia yang lebih muda - dari kira-kira 3 tahun, tetapi di sini anda perlu memahami bahawa tiada set lain berbeza dalam kerumitan seperti ini. Oleh kerana perhimpunan pereka itu telah menjadi mania yang nyata di seluruh dunia dan telah menggemaskan bukan sahaja kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa, malah taman tema telah dicipta di negara-negara yang berlainan di dunia, di mana secara harfiah semuanya dipasang dari butiran pereka. Sudah jelas bahawa pekerjaan ganjil itu akan melampaui kuasa tidak hanya 5, tetapi juga 8-10 tahun.

Variasi kos juga global, kerana satu set kecil dan sederhana boleh menelan belanja seratus atau dua rubel, dan model komposit berskala besar akan menelan belanja beribu-ribu ibu bapa. Walaupun butiran setiap set, sebagai peraturan, mempunyai tujuan yang agak sempit dan tidak dapat digunakan dengan cara lain, jika terdapat beberapa set yang berbeda, mereka masih dapat digabungkan.

Jika kita bercakap tentang pengeluar, Lego telah disebutkan, dan dari perhatian analog Rusia harus dibayar kepada "City of Master".

Pembina kayu untuk bangunan rumah

Beberapa ketika dahulu, pemodelan pelbagai struktur seni bina daripada perlawanan adalah satu kejayaan besar. Sebaliknya, mereka dikagumi oleh semua orang yang tahu, tetapi hanya orang dewasa yang terlibat dalam perhimpunan, dan hanya sedikit. Masalahnya adalah kerumitan pemodelan sedemikian, kerana perlawanan tidak dimaksudkan untuk direka sama sekali, mereka sangat nipis dan menyusahkan, tetapi kraf selesai kelihatan hebat, menyerupai rumah kayu yang sesungguhnya.

Pengeluar mainan pada suatu ketika memutuskan untuk membantu tukang-tukang kraf tersebut dan mula menghasilkan pereka kayu khas, di mana semua bahagian sudah mempunyai bentuk yang diingini dan bahkan alur untuk sambungan itu, dan kit itu sendiri juga mengandungi petunjuk terperinci tentang cara memasang karya kecil.

Pakar mengatakan itu pereka seperti itu boleh digunakan oleh kanak-kanak perempuan, tetapi lelaki akan menyukainya. Pembinaan umumnya adalah topik lelaki, terutamanya sejak dalam proses pemasangan kraf mainan, anak itu dapat mempelajari prinsip-prinsip dasar ereksi struktur.

Daripada kekurangan pereka kayu, mereka sering menyedari ketiadaan warna-warna cerah (kebanyakan butirannya dibentangkan dalam warna semula jadi), tetapi kanak-kanak masih menyukai mereka kerana mereka kelihatan lebih alami daripada Lego yang terkenal.

Di samping itu, setiap set boleh terdiri daripada beratus-ratus bahagian, jadi anda tidak boleh segera membuang bayi berusia lima tahun dengan tugas yang sukar - anda perlu merancang bersama.

Apa lagi yang boleh menakutkan pengguna, jadi harga yang agak tinggi, kerana untuk mencari set kayu pada harga di bawah seribu rubel hampir mustahil. Sebaliknya, pilihan bentuk seni bina adalah luar biasa, kerana pelepasan itu melibatkan pengeluar Rusia, seperti "Lesovichok", "Wilayah kreativiti" atau "Kerajaan Kesepuluh". Daripada jenama yang diimport, anda perlu memilih jenama Ceko Walachia.

Pembina logam dengan kacang dan bolt

Bagi budak Soviet yang mudah, impian muktamad adalah pembina logam yang terdiri daripada batang kayu rata dan plat dengan perforasi yang mana ia dapat memutarkan bolt dan dengan itu bergabung bersama-sama. Sekarang penyelesaian semacam itu mungkin kelihatan sangat primitif, kerana kerajinan, walaupun terdapat butiran khusus seperti roda semulajadi, masih kelihatan terlalu segar dan hodoh (semua butirannya adalah warna metalik standard), tetapi sukar untuk menghasilkan pereka buatan manusia yang lebih ciri

Pereka seperti itu sepatutnya menyukai budak lelaki itu kerana hakikat bahawa dalam proses pemasangan ia secara literal membina mekanisme mudah, tetapi mudah. Kit Soviet dibenarkan untuk memasang beberapa dozen mainan yang berbeza dari satu set bahagian, yang membuat hadiah seperti mimpi seorang anak.

Sekarang, banyak pengeluar, mengejar rayuan, menolak ke universiti dan mula menghasilkan bahagian-bahagian warna yang kelihatan tidak masuk akal dalam apa-apa perintah lain, tetapi penyelesaian ini, dengan syarat model yang dipasang itu masuk akal, ramai orang menyukainya.

Dengan cara ini, skru tidak selalu perlu diketatkan secara manual: terdapat variasi pereka dengan gerudi mainan, yang dapat berjaya mengetatkan skru mainan.

Pujian pereka skru untuk kekuatan kraf yang paling tinggi, serta untuk perkembangan komprehensif kanak-kanak, kerana dalam proses menyusun imaginasi dan ketabahan, ingatan dan perhatian dilatih. Dalam kes ini, proses memainkan kanak-kanak selama 5 tahun harus dikawal oleh orang dewasa, kerana bahagian logam dapat dengan mudah terluka. Oleh kerana dalam satu kotak sebenarnya ada beberapa mainan yang sangat berbeza, bahkan kos beberapa ribu rubel tidak boleh menakutkan pengguna potensial.

Daripada pengeluar domestik memuji "Kerajaan kesepuluh" yang sama dan "Wunderkind", dari syarikat asing tidak dapat melepaskan pencipta pereka seperti - Meccano.

Pembina elektronik

Pereka jenis ini selamat dianggap sebagai kebaharuan beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi sekarang kita boleh mengatakan bahawa ia telah menyebabkan sensasi yang nyata. Jika anda tidak pernah mendengar pembina seperti itu sebelum ini, cukup mencirikan mainan sedemikian dengan satu frasa: dengan bantuannya walaupun seorang kanak-kanak berusia lima tahun akan dapat secara bebas memasang radio atau penguat kuasa berfungsi!

Sudah tentu, semua bahagian siap dan sesuai untuk perhimpunan primitif - khususnya, tidak ada keperluan untuk solder apa-apa, kerana sambungan dibuat oleh kaedah palam. Walau bagaimanapun, keputusan sedemikian sangat kondusif untuk meningkatkan minat dalam bidang kejuruteraan elektrik dan kajian awal prinsip-prinsip kerjanya.

Ramai orang takut dengan mainan sedemikian kerana hakikat bahawa ia tidak mungkin menjadi bahaya kepada kanak-kanak itu. Sebenarnya voltan arus elektrik dalam set adalah rendah, kerana semua mekanisme dipasang beroperasi pada bateri biasa. Pada masa yang sama, versi yang lebih kompleks daripada set itu boleh membuka mata mereka kepada banyak fenomena elektrik walaupun untuk orang dewasa, tetapi model paling mudah difahami walaupun untuk kanak-kanak berusia 5 tahun, pada masa yang sama memperkenalkan mereka kepada fakta bahawa pada masa akan datang anda masih perlu mengkaji kurikulum sekolah. Perhimpunan bersama dengan ayah memberikan bayi rasa penglibatan dalam kerja lelaki yang sebenar, dan alat yang berfungsi dengan tangan sendiri akan menjadi penyebab kebanggaan yang besar.

Kerana kesederhanaan mereka, pereka elektronik untuk kanak-kanak dari 5 tahun adalah agak murah - anda juga boleh mengambil satu set untuk seribu rubel.

Jenis pereka yang luar biasa

Malah, kepelbagaian pereka begitu hebat sehingga tidak semestinya menggambarkan setiap daripada mereka. Walau bagaimanapun, beberapa jenis lain sepatutnya disebut sekurang-kurangnya secara dangkal.

Sebagai contoh, penyelesaian yang agak luar biasa adalah pereka, yang berdasarkan velcro biasa. Rupa-rupanya, para pemaju diilhami oleh contoh buah burdock, yang berpaut pada pakaian ketika berjalan melalui padang rumput yang terlalu banyak, bagaimanapun, butir-butir kecil pereka itu tidak berpaut kepada apa-apa pun selain diri mereka sendiri. Mungkin Ini adalah jenis trauma paling pereka, kerana butirannya kecil dan lembut, dan reka bentuk selesai adalah elastik dan fleksibel.

Atas sebab yang sama, pembina seperti dianggap "kekal", kerana sangat sukar untuk memecahkannya. Set tipikal mengandungi beratus-ratus lengkung berwarna-warni kecil, serta aksesori reka bentuk seperti mata, kaki, topi. Kos pada masa yang sama boleh kekal pada tahap dari seribu rubel hingga separuh.

Satu lagi inovasi penting ialah pereka untuk mencipta robotik. Secara luaran, pereka ini biasanya menyerupai sesuatu seperti Lego yang sama (dengan cara ini, jenama ini sendiri sudah menghasilkan sesuatu yang serupa), tetapi model yang dipasang mempunyai ciri ciri: ia dapat dikendalikan dengan menggunakan alat kawalan jauh.

Secara semulajadi, agak sukar untuk menggunakan butir-butir kit sedemikian untuk mencipta sesuatu yang baru dan tidak biasa, kerana mekanisme yang diprogramkan yang menjadikan kraf itu sendiri direka untuk reka bentuk tertentu.Walau bagaimanapun, semua pengeluar utama mengatakan bahawa jika dikehendaki, alat kawalan jauh dan enjin boleh diprogram ulang, sehingga dari masa ke masa, bayi akan dapat melatih otaknya dalam tugas yang cukup rumit, bahkan dari sudut pandang orang dewasa.

Setiap perancang sedemikian meramalkan kos beberapa ribu Rubles, tetapi untuk kegembiraan pemilik yang baru dibuat, oleh semua penampilan, tidak akan ada had.

Tinjau 10 pereka menarik untuk kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan