Adakah mungkin untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak dengan selesema?

Kandungannya

Vaksinasi membantu melindungi tubuh kanak-kanak dari penyakit serius, tetapi terdapat beberapa kontraindikasi terhadap pelaksanaannya. Adakah hidung berlumur berlaku bagi mereka dan bolehkah vaksinasi bayi dengan mukosa hidung yang meradang dan pelepasan hidung yang berlimpah? Dalam keadaan apa sepatutnya gejala seperti ini tidak menjadi halangan kepada vaksin?

Vaksinasi hendaklah dibuat hanya selepas peperiksaan menyeluruh terhadap kanak-kanak oleh pakar pediatrik.
Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir

Adakah vaksin untuk selesema?

Untuk mengetahui sama ada vaksinasi mungkin dilakukan pada bayi dengan selesema, penting untuk mempertimbangkan jenis selesema (infeksi, alergi atau lain-lain) dan keadaan umum kanak-kanak. Untuk tujuan ini, bila Semua kanak-kanak diperiksa oleh pakar pediatrik. Untuk mengabaikan kaji selidik sedemikian tidak sepatutnya, walaupun seolah-olah hidung berair mudah dan tidak mengganggu bayi. Pakar akan segera memahami sama ada imuniti kanak-kanak itu akan menahan beban vaksin, dan sama ada bayi mempunyai kontraindikasi lain terhadap pentadbiran vaksin.

Mengenai bagaimana kanak-kanak itu boleh divaksinasi dan di bawah mana keadaannya tidak mungkin, lihat program Dr Komarovsky mengenai vaksinasi kanak-kanak untuk maklumat lanjut:

ARVI dan vaksinasi

Penyebab yang paling kerap dan biasa hidung berair ialah jangkitan saluran pernafasan akut yang disebabkan oleh virus. Pelepasan hidung dalam jangkitan tersebut digabungkan dengan batuk, demam, kelemahan dan gejala lain yang mabuk. Fasa akut ARVI adalah kontraindikasi terhadap sebarang vaksinasi, jadi bayi dengan penyakit tersebut tidak diberikan vaksinasi.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai demam, hidung berair dan kelesuan, doktor akan melihat gejala-gejala ini semasa pemeriksaan, menetapkan rawatan yang diperlukan dan menangguhkan vaksinasi yang dirancang sehingga kanak-kanak itu benar-benar sihat.

Ramai pakar kanak-kanak tidak mengesyorkan bayi yang mengosongkan vaksin walaupun tanpa demam dan gejala lain jangkitan virus pernafasan akut, menganggap vaksinasi sebagai tekanan yang kuat untuk badan kanak-kanak, hanya boleh diterima untuk kanak-kanak yang sihat.

Jika bayi mempunyai simptom yang sejuk, vaksin perlu ditangguhkan.

Rhinitis fisiologi

Hidung berair panjang yang berlaku pada bayi bulan pertama, hanya terbiasa untuk bernafas melalui hidung, dianggap sebagai varian norma, dan itulah sebabnya ia dipanggil fisiologi. Hidung berair seperti ini ditunjukkan oleh sedikit pelepasan yang jelas, menghidu dan "menyeka" semasa menyusu atau tidur. Keadaan umum bayi dengan hidung berair tidak terganggu, jadi tidak perlu menangguhkan vaksin. Pada masa yang sama, pakar pediatrik mesti semestinya memeriksa anak itu dan mengesahkan bahawa rhinitis memang fisiologi dan sama sekali tidak menghalang untuk melaksanakan jadual vaksinasi.

Kanak-kanak tanpa tanda SARS hanya diberi vaksin dengan persetujuan ibu bapa

Adakah mungkin untuk menghidapi rhinitis alahan?

Hidung berair alahan biasanya muncul selepas pendedahan kepada badan alergen kanak-kanak dari udara yang disedut. Mereka paling sering diwakili oleh habuk, bawah, debunga tumbuh-tumbuhan, bahan kimia isi rumah, bulu dan bahan-bahan lain yang menimbulkan reaksi alergi. Hidung berair seperti ini mempunyai kursus yang panjang dan memerlukan rawatan tertentu. Dalam keadaan akut, mana-mana vaksin ditunda sehingga saat keadaan anak kembali normal.

Sebab-sebab lain rhinitis

Sekiranya rupa rhinitis disebabkan oleh faktor-faktor yang menjengkelkan, contohnya, habuk, bau yang kuat atau udara yang terlalu kering, gejala ini agak cepat dihapuskan dan tidak akan menjadi halangan kepada vaksinasi. Dengan sejuk, disebabkan oleh badan asing, polip dalam rongga hidung atau kelengkungan septum hidung, ia dibenarkan untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak.

Reaksi Mantoux pada sejuk

Mantu tidak digunakan untuk pemvaksinan, bagaimanapun, apabila hidung berair muncul, ibu bapa meragui sama ada ia dibenarkan menjalankan ujian sedemikian. Pada terasnya, ujian ini adalah pengenalan alergen, yang menyebabkan nuansa seperti:

  • Dengan jangkitan virus pernafasan akut dengan Mantoux sejuk tidak. Ujian dibenarkan hanya sebulan selepas pemulihan.
  • Jika rhinitis alergi terhadap ujian Mantoux perlu disediakan dengan bantuan antihistamin, dan jika kanak-kanak mempunyai simptom akut, ujian itu dilakukan hanya selepas bantuan mereka.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan