Vaksin polio

Kandungannya

Tidak lama dahulu, polio adalah masalah yang serius di seluruh dunia, menyebabkan epidemik dengan kematian yang kerap. Permulaan vaksinasi terhadap virus yang menyebabkan penyakit ini telah membantu mengurangkan kejadian penyakit, jadi doktor memanggil suntikan polio salah satu yang paling penting dalam masa kanak-kanak.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Apakah polio berbahaya?

Selalunya, penyakit ini muncul pada kanak-kanak sehingga lima tahun. Satu bentuk poliomielitis adalah lumpuh. Dengan itu, virus yang menyebabkan jangkitan ini menyerang saraf tunjang anak, yang ditunjukkan oleh kemunculan lumpuh. Selalunya, bayi mempunyai kaki lumpuh, kurang kerap - anggota atas.

Sekiranya jangkitan teruk, pendedahan kepada pusat pernafasan adalah membawa maut. Penyakit seperti ini hanya boleh dirawat secara gejala, dan dalam banyak kes, kanak-kanak tidak sepenuhnya pulih, tetapi tetap lumpuh sehingga hayatnya.

Ia berbahaya bagi kanak-kanak dan hakikat bahawa terdapat pengangkut polio virus. Apabila seseorang tidak mempunyai gejala penyakit klinikal, virus itu dikeluarkan dari tubuh dan dapat menjangkiti orang lain.

Jenis-jenis vaksin

Dadah yang memberi vaksin terhadap polio, dibentangkan dalam dua pilihan:

 1. Vaksin polio yang tidak aktif (IPV). Dalam penyediaan ini tiada virus hidup, jadi ia selamat dan praktikal tidak menyebabkan kesan sampingan. Penggunaan vaksin ini adalah mungkin walaupun dalam keadaan imuniti dikurangkan pada seorang kanak-kanak. Ubat ini diberikan intramuscularly di kawasan di bawah skapula, dalam otot paha atau di bahu. Tidak lama lagi terdapat vaksin yang dipanggil IPV.
 2. Live poliomyelitis aktsiny (oral - OPV). Ia termasuk beberapa jenis virus hidup yang dilemahkan. Kerana kaedah mentadbir ubat tersebut (melalui mulut), vaksin ini dipanggil oral dan dikurangkan sebagai OPV. Vaksin ini dibentangkan dalam bentuk cecair merah jambu dengan rasa asin. Ia diberikan dalam dos 2-4 titis untuk tonsil palatina bayi, supaya ubat mendapat pada tisu limfoid. Lebih sukar untuk mengira dos suntikan sedemikian, oleh itu keberkesanannya lebih rendah daripada varian yang tidak aktif. Di samping itu, virus hidup boleh dilepaskan dari usus kanak-kanak dengan najis, yang mewakili bahaya kepada kanak-kanak yang tidak dapat dikalahkan.

Lihat video seterusnya untuk beberapa ciri vaksin polio.

Vaksin yang tidak aktif ditawarkan dalam bentuk Imovax Polio (Perancis) dan persediaan Poliorix (Belgium).

Vaksin polio juga boleh dimasukkan dalam gabungan persediaan vaksin, termasuk:

 • Pentaxim;
 • Tetraxim;
 • Infanrix Hex;
 • Tetrakok 05.

Contraindications

IPV tidak ditadbir apabila:

 • Jangkitan akut.
 • Suhu yang tinggi.
 • Pembesaran patologi kronik.
 • Ruam kulit.
 • Intoleransi individu, termasuk reaksi terhadap streptomycin dan neomycin (mereka digunakan untuk menghasilkan dadah).

OPV tidak diberikan jika kanak-kanak mempunyai:

 • Immunodeficiency.
 • Jangkitan HIV.
 • Penyakit akut.
 • Oncopathology.
 • Penyakit yang dirawat dengan imunosupresan.

Kebaikan dan keburukan

Sifat positif utama vaksin terhadap polio dipanggil:

 • Vaksin polio mempunyai keberkesanan yang tinggi. Pengenalan IPV merangsang imuniti tahan terhadap penyakit ini dalam 90% kanak-kanak yang divaksinasi selepas dua dos dan 99% kanak-kanak selepas tiga vaksin. Penggunaan OPV menyebabkan pembentukan imuniti pada 95% bayi selepas pentadbiran tiga kali ganda.
 • Insiden reaksi buruk selepas vaksinasi polio adalah sangat rendah.
Vaksin polio
Vaksinasi pertama melakukan vaksin yang tidak aktif, yang lebih selamat untuk kanak-kanak

Kekurangan vaksin tersebut:

 • Antara ubat domestik terdapat hanya vaksin hidup. Semua ubat yang tidak aktif dibeli di luar negara.
 • Walaupun jarang, vaksin hidup boleh menyebabkan penyakit - polio yang berkaitan dengan vaksin.

Reaksi buruk

Reaksi yang paling kerap berlaku kepada pentadbiran IPV, yang berlaku dalam 5-7% kanak-kanak, adalah perubahan dalam tapak suntikan. Ia mungkin sesak, kemerahan atau kesakitan. Ia tidak perlu untuk merawat perubahan tersebut, kerana mereka sendiri lulus dalam satu atau dua hari.

Juga di kalangan kesan sampingan ke atas ubat seperti dalam 1-4% kes, terdapat tindak balas umum - peningkatan suhu badan, kelesuan, sakit otot dan kelemahan umum. Vaksin yang jarang sekali tidak aktif menyebabkan reaksi alahan.

Kekerapan kesan sampingan yang disebabkan oleh penggunaan OPV sedikit lebih tinggi daripada pengenalan bentuk suntikan vaksin dengan virus tidak aktif. Antaranya ialah:

 • Mual
 • Memecahkan najis
 • Ruam kulit alergi.
 • Meningkatkan suhu badan.

Komplikasi yang mungkin

Apabila digunakan untuk vaksinasi virus hidup dalam satu daripada 750,000 kes, virus vaksin yang lemah dapat menyebabkan kelumpuhan dengan menyebabkan suatu bentuk polio yang disebut vaksin yang berkaitan.

Kemunculannya adalah mungkin selepas suntikan pertama vaksin hidup, dan vaksin kedua atau ketiga boleh menyebabkan penyakit ini hanya pada kanak-kanak yang mempunyai imunodefisiensi. Juga salah satu faktor predisposisi penampilan patologi ini dipanggil patologi kongenital saluran gastrousus.

Adakah demam selepas suntikan?

Vaksinasi terhadap poliomielitis jarang menyebabkan tindak balas badan, tetapi dalam sesetengah bayi 1-2 hari selepas suntikan IPV atau 5-14 hari selepas pentadbiran vaksin OPV, suhu badan meningkat. Sebagai peraturan, ia meningkat ke nombor subfebril dan jarang melebihi + 37.5 º. Peningkatan suhu tidak berlaku untuk komplikasi vaksin.

Peningkatan suhu selepas vaksinasi terhadap poliomielitis
Peningkatan suhu selepas vaksinasi terhadap poliomielitis agak jarang berlaku

Berapa banyak suntikan polio yang mereka ada?

Secara keseluruhan, enam vaksin yang melindungi terhadap polio diberikan pada masa kanak-kanak. Tiga daripada mereka adalah vaksinasi dengan jeda 45 hari, dan selepas itu tiga pembacaan dilakukan. Vaksinasi tidak ketara berkaitan dengan umur, tetapi memerlukan pematuhan kepada masa pengenalan dengan selang tertentu antara vaksinasi.

Buat kali pertama, vaksinasi imunisasi polio paling sering dilakukan pada 3 bulan menggunakan vaksin yang tidak diaktifkan, dan kemudian diulangi pada 4.5 bulan sekali lagi menggunakan IPV. Vaksinasi ketiga dijalankan pada 6 bulan, manakala kanak-kanak sudah diberi vaksin oral.

OPV digunakan untuk penulenan semula. Penyemakan semula pertama dilakukan satu tahun selepas vaksin ketiga, oleh itu, bayi yang paling sering dijangkiti semula pada 18 bulan. Selepas dua bulan, pembaikan semula diulangi, jadi biasanya dilakukan pada 20 bulan. Usia untuk peninjauan ketiga adalah 14 tahun.

Pendapat Komarovsky

Seorang doktor terkenal menekankan bahawa virus polio memberi kesan serius kepada sistem saraf kanak-kanak dengan perkembangan lumpuh yang kerap. Komarovsky yakin dengan kebolehpercayaan vaksin propylylactic yang luar biasa. Seorang pakar pediatrik terkenal mendakwa bahawa penggunaannya dengan ketara mengurangkan kedua-dua kejadian polio dan keparahan penyakit.

Komarovsky mengingatkan ibu bapa bahawa kebanyakan doktor tidak menemui polio dalam amalan mereka, yang mengurangkan kemungkinan diagnosis tepat pada masanya penyakit. Dan walaupun diagnosis dibuat dengan betul, kemungkinan rawatan patologi ini tidak terlalu besar. Oleh itu, Komarovsky menganjurkan vaksinasi terhadap polio, terutamanya kerana terdapat praktikalnya tidak ada kontraindikasi kepada mereka, dan reaksi badan umum sangat jarang berlaku.

Mengenai sama ada untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak, lihat pemindahan Dr Komarovsky.

Petua

 • Sebelum mengosongkan kanak-kanak, adalah penting untuk memastikan bahawa dia sihat dan tidak ada kontraindikasi terhadap vaksin tersebut. Seorang pakar pediatrik mesti memeriksa kanak-kanak ini.
 • Ambil mainan atau perkara lain dengan anda ke klinik yang boleh mengganggu bayi anda dari prosedur yang tidak menyenangkan.
 • Jangan tambahkan makanan baru kepada diet anak anda beberapa hari sebelum vaksinasi, atau selama seminggu selepas itu.
 • Cuba jangan mengganggu jadual vaksinasi, kerana ini akan mengurangkan pertahanan tubuh terhadap jangkitan.

Awas untuk tidak terbatal

Kanak-kanak yang tidak diberi vaksin terhadap poliomielitis boleh dijangkiti oleh kanak-kanak yang divaksinasi sementara imuniti dikurangkan, kerana selepas pengenalan vaksin OPV ke dalam tubuh kanak-kanak, si anak melepaskan virus yang lemah dengan najis hingga satu bulan selepas hari vaksinasi.

Untuk mencegah jangkitan daripada kanak-kanak yang divaksin, penting untuk mengikuti peraturan kebersihan, kerana laluan utama penghantaran virus adalah fecal-oral.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan