Kontraindikasi terhadap vaksinasi dan apa yang harus dilakukan jika kanak-kanak mempunyai batuk atau hidung berair?

Kandungannya

Vaksinasi membantu melindungi kanak-kanak daripada penyakit berjangkit berbahaya, bagaimanapun, supaya vaksin tidak memberi kesan kepada kesihatan kanak-kanak, adalah penting untuk diingat bahawa sesetengah kanak-kanak dikontraindikasikan. Mengapa suntikan kadang-kadang perlu ditangguhkan sementara atau dibatalkan sama sekali? Dan bolehkah kehadiran hidung atau batuk berair mencegah pengenalan vaksin?

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Kontraindikasi sejati

Contraindikasi sejati termasuk keadaan di mana, memandangkan kesihatan kanak-kanak, vaksin tidak dapat diberikan.

Semua kontraindikasi benar boleh dibahagikan kepada umum, yang berkaitan dengan mana-mana vaksinasi, serta peribadi, ciri-ciri vaksin tertentu.

Mereka juga boleh menjadi kekal, kerana vaksinasi itu dibatalkan sepenuhnya, serta sementara, yang menghalang vaksin daripada dihantar hanya untuk tempoh tertentu.

Pemeriksaan kanak-kanak - contraindications untuk vaksinasi
Kontraindikasi sejati sangat penting kerana vaksinasi berbahaya.

Kontra palsu

Kumpulan kontraindikasi ini termasuk sebab subjektif kerana tidak diberi vaksin. Mereka datang dari kedua ibu bapa dan kakitangan perubatan. Sebagai contoh, ibu bapa mungkin menolak untuk menyuntik vaksin jika mereka menganggap bayi mereka menyakitkan atau alergi, dan doktor tidak boleh menghantar vaksinasi dengan pil atau dysbiosis.

Contraindikasi palsu, yang paling sering menjadi punca "medotvod" dari vaksinasi, termasuk alergi, anemia dan ensefalopati. Dalam banyak kes, mereka bukanlah sebab untuk penghapusan vaksinasi.

Bila tidak mendapat vaksin?

Kontra untuk memperkenalkan sebarang vaksin adalah:

 • Keadaan utama immunodeficiency.
 • Oncopathology.
 • Terapi imunosupresif.
 • Penyakit akut.
 • Pembesaran patologi kronik.
 • Reaksi atau komplikasi yang teruk selepas pentadbiran vaksin sebelumnya - kejutan anaphylactic dan lain-lain bentuk alergi yang teruk, demam lebih 40 darjah, perubahan tempatan dengan diameter lebih daripada 8 cm, kerosakan sistem imun, rupa penyakit yang berkaitan dengan vaksin.
Vaksinasi - Kontraindikasi
Mungkin terdapat sebab-sebab mengapa kanak-kanak itu tidak boleh divaksinasi.

Bagi kontraindarah swasta, antara mereka adalah yang berikut:

Vaksinasi

Contraindications

BCG

Berat pada kelahiran kurang daripada 2 kg (kulit bayi terlalu tipis untuk vaksinasi), kehadiran kelopak keloid selepas vaksin pertama

DTP

Penyakit neurologi, sindrom sawan, epilepsi (vaksin digantikan dengan ADS)

Melawan campak, beguk dan rubella

Alergi ke telur ayam (untuk vaksin yang diimport), alergi terhadap aminoglikosida (bentuk teruk), trombositopenia

Terhadap Hepatitis B

Alergi ragi, berat kurang dari 2 kg

Terhadap jangkitan hemofilik

Hipersensitiviti kepada tetanus toxoid, sehingga 6 minggu

Terhadap jangkitan rotavirus

Kes-kes pencerobohan usus pada masa lalu

Bila, walaupun gejala buruk, bolehkah anda diberi vaksin?

 • Kehadiran cirit-birit yang ringan, tindak balas sederhana atau sederhana kepada pengenalan vaksin sebelumnya, ARD dengan ringan adalah tidak kontraindikasi terhadap vaksinasi.Sekiranya penyakit itu adalah sederhana atau teruk, adalah mungkin untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak dengan serta-merta, memandangkan keadaannya bertambah baik.
 • Penggunaan antibiotik bukan halangan kepada vaksinasi. Serta mengambil endokrin, antiallergik, jantung dan ubat lain, diperlukan sebagai rawatan yang menyokong untuk patologi kronik. Sekiranya steroid digunakan secara topikal (penyedutan, semburan, jatuh pada mata, salap), ini juga tidak menjadi halangan kepada pentadbiran vaksin.
 • Juga, kontraindikasi tidak termasuk hubungan kanak-kanak dengan seseorang yang mempunyai penyakit berjangkit.
 • Jika bayi telah menerima pemindahan darah, pengenalan vaksin hidup ditangguhkan untuk tempoh tertentu (bergantung kepada jenis produk darah dan jumlahnya), kerana antibodi mengalir ke dalam badan bayi, yang menghalangnya daripada mengembangkan imuniti untuk hidup virus vaksin.
 • Sekiranya kanak-kanak mempunyai hemofilia, maka pentadbiran intramuskular vaksin berbahaya untuk risiko pendarahan, jadi vaksin diletakkan subcutaneously di tempat di mana ia mungkin untuk menekan kawasan suntikan. Juga, kanak-kanak adalah ubat yang ditetapkan untuk menyokong pembekuan.
 • Untuk pengenalan DPT bukan halangan reaksi reaksi terhadap vaksin atau sawan dalam saudara terdekat. Sekiranya penyakit neurologi kanak-kanak stabil (lag perkembangan, cerebral palsy), ia boleh disuntik.
 • Reaksi positif Mantoux tidak boleh menjadi penghalang kepada vaksinasi terhadap gondong, rubella dan campak.
 • Jika kanak-kanak menjalani pembedahan, disyorkan untuk memulakan vaksinasi 3-4 minggu selepas itu.
 • Sekiranya bayi mempunyai anemia ringan, ia boleh disuntik.
 • Bagi penyakit alergi, vaksinasi, jika ada, adalah, sebaliknya, disyorkan, kerana mereka mempunyai jangkitan yang lebih serius (contohnya, jika kanak-kanak dengan asma dijangkiti dengan batuk kokol).
 • Ia tidak perlu untuk menolak vaksinasi kepada kanak-kanak dengan kecacatan kongenital, jika keadaannya dikompensasi.
Pemeriksaan perubatan sebelum vaksinasi
Sebelum mengosongkan kanak-kanak, seorang pakar pediatrik perlu memeriksa dan membenarkan vaksinasi.

Petua

Jika anak anda mempunyai kontraindikasi, risiko jangkitan meningkat, tetapi ini tidak bermakna sama sekali bahawa kanak-kanak semestinya mempunyai penyakit berjangkit yang melindungi vaksin. Jangan lupa bahawa sebagai tambahan kepada vaksinasi, imuniti perlu dikukuhkan. pengerasan, diet seimbang, berjalan, tidur yang sihat.

Bincangkan dengan pakar pediatrik anda bagaimana anda dapat meningkatkan ketahanan bayi anda terhadap jangkitan, supaya tidak ada yang dapat menghalang anak dari membesar dan tinggal di dalam pasukan anak-anak.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan