Vaksinasi terhadap campak, rubella dan parotitis

Kandungannya

Vaksinasi terhadap jangkitan seperti parotitis, rubela dan campak, terdapat dalam jadual imunisasi kebangsaan Rusia. Apa yang perlu diketahui oleh ibu bapa mengenai vaksin seperti itu untuk lebih memahami sama ada bayi mereka memerlukannya?

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Apakah penyakit berbahaya ini?

Rubella pada kanak-kanak kebanyakannya ringan, menyebabkan encephalitis dalam hanya satu daripada ribuan bayi yang sakit, namun ia berbahaya semasa kehamilan kerana ia menyebabkan patologi yang teruk dalam janin (pekak, buta) atau menyebabkan keguguran. Itulah sebabnya mengapa wanita yang tidak divaksin merancang untuk mempunyai bayi harus menjaga vaksinasi terhadap jangkitan ini.

Mumps (maag) lebih berbahaya bagi lelaki, kerana jangkitan ini menyebabkan keradangan bukan sahaja dari kelenjar air liur, tetapi juga dari testis. Menurut statistik, orchitis dengan parotiditis berkembang dalam 20-30% remaja lelaki, serta lelaki, sering menyebabkan kemandulan. Di kalangan remaja perempuan dan wanita, dalam 5% kes parotiditis, ovari menjadi radang, yang juga boleh menyebabkan ketidaksuburan. Di samping itu, dengan parotitis, pankreas menjadi radang pada 4% pesakit.

Campak juga diklasifikasikan sebagai jangkitan berbahaya, kerana ia sangat cepat dihantar dari orang sakit kepada orang lain, sering menyebabkan komplikasi (radang paru-paru, ensefalitis, otitis media) dan kematian. Terutama berbahaya adalah campak semasa kanak-kanak awal. Juga ada vaksin campakDalam kes ini, kanak-kanak tidak mengambil campak dan gondong.

Bayi yang sihat
Vaksin terhadap campak, rubella dan parotitis biasanya ditoleransi oleh anak-anak dengan baik dan melindungi anak dari penyakit berbahaya selama beberapa dekad

Kebaikan

Terima kasih kepada vaksinasi, kanak-kanak itu akan dilindungi daripada jangkitan ini sebanyak 95-98%. Dan kerana tidak ada ubat khas yang bertindak pada patogen mereka (hanya rawatan simptomatik digunakan), vaksinasi menjadi perlindungan yang sangat baik. Ia memberikan imuniti selama beberapa dekad.

Cons

 • Reaksi alergi yang teruk boleh menjadi vaksinasi jika vaksin yang diimport diberikan kepada anak dan dia alah kepada telur.
 • Vaksinasi terhadap campak dan gondong dilakukan menggunakan vaksin Rusia, dan jika ibu bapa mahu memilih ubat yang diimport untuk bayi mereka, mereka perlu membelinya dengan wang mereka sendiri.

Reaksi buruk

Gebu, campak dan rubella vaksin boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • Perubahan tempatan - pembengkakan kecil, hiperemia, sakit (ia berlaku dalam 10% daripada vaksin).
 • Demam - suhu pada 5-15 hari selepas suntikan meningkat hingga 39 darjah (ia berlaku dalam 10-15% kanak-kanak).
 • Ruam sebagai tindak balas kepada vaksin campak atau rubella - berlaku 5-15 hari selepas vaksinasi dalam 5-15% bayi.
 • Perubahan catarrhal - batuk, sakit tekak, hidung berair.
 • Peningkatan kelenjar air liur - berlaku 5-21 hari selepas vaksinasi, ia berlaku di satu tangan atau dua hala, diperlukan 1-3 hari.

Reaksi ini tidak memerlukan rawatan dan segera berlalu tanpa jejak.

Bayi selepas vaksinasi
Selepas vaksinasi, sesetengah gejala mungkin memberi amaran kepada ibu bapa, tetapi semuanya hilang tanpa kesan selepas beberapa ketika.

Komplikasi yang mungkin

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, vaksinasi mungkin mempunyai komplikasi berikut:

 • Sindrom pengukuhan (pada suhu tinggi).
 • Alahan.
 • Encephalitis disebabkan oleh komponen campak (berkembang dalam satu bayi daripada berjuta-juta yang divaksinasi, selalunya apabila kanak-kanak mempunyai keadaan imunodefisiensi).
 • Meningitis serous yang disebabkan oleh komponen bedak (mungkin berkembang dalam satu dalam 100,000 vaksin).

Bagaimana untuk mencegah komplikasi?

Untuk membuat risiko komplikasi yang minimum, adalah penting untuk mengambil kira semua kontra untuk vaksin ini:

 • Ia tidak boleh dilakukan sejurus selepas pemindahan darah (hanya tiga bulan).
 • Vaksin harus ditangguhkan jika kanak-kanak mempunyai penyakit akut atau patologi kronik telah memburukkan sehingga keadaan bertambah baik (dinasihatkan untuk memberi vaksinasi sebulan selepas pemulihan).
 • Vaksinasi tidak dilakukan jika bayi mempunyai kekurangan immunodeficiency, kanser atau tuberkulosis aktif.
 • Ubat tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak dengan alergi kepada aminoglycosides dan telur ayam.
Pemeriksaan kanak-kanak oleh pakar pediatrik
Sebelum vaksinasi, pakar pediatrik perlu memeriksa kanak-kanak itu dan memberi kebenaran untuk memperkenalkan vaksin tersebut.

Perlukah saya memberi vaksin?

Semua jangkitan yang akan dilindungi oleh vaksin ini dianggap berbahaya. Misalnya, campak disebarkan melalui udara, jadi risiko jangkitan sangat tinggi. Dalam kes ini, penyakit itu dengan ketara melemahkan sistem imun. Mumps berbahaya untuk risiko kemandulan, dan rubella mengancam kehamilan biasa. Dan kerana tidak ada ubat-ubatan terhadap patogen ini, vaksinasi adalah cara terbaik untuk melindungi daripada jangkitan.

Skim vaksinasi

Menurut jadual vaksinasi, vaksinasi dilakukan pada 12 bulan. Peninjauan semula pertama juga termasuk vaksinasi terhadap ketiga-tiga jangkitan dan dilakukan pada umur 6 tahun. Sekiranya kanak-kanak itu tidak divaksin dalam masa yang ditetapkan, vaksin rubella dilakukan pada umur 13 tahun.

Kanak-kanak diberi vaksin dengan kedua-dua ubat monovaccines dan gabungan yang melindungi terhadap semua jangkitan ini sekaligus.

Patriotik adalah vaksin campak, serta campak dan beguk (melindungi serta-merta daripada dua jangkitan). Antara ubat-ubatan asing di negara kita, vaksin terhadap campak adalah Ruvax, vaksin Rubella Ervevaks dan Rudivax, serta ubat gabungan Prioriks dan MMR II (dengan bantuan mereka, mereka diberi vaksin terhadap ketiga-tiga jangkitan sekaligus).

Vaksin terhadap campak, rubella dan cendawan
Vaksin campak, rubella dan gondok pertama biasanya diberikan setiap tahun.

Pendapat E. Komarovsky

Doktor terkenal pasti bahawa semua jangkitan ini sangat berbahaya, jadi vaksinasi akan menjadi cara terbaik untuk semua ibu bapa yang mengambil berat tentang kesihatan anak-anak mereka.

Persediaan

Sebelum anda memasuki vaksin, kanak-kanak itu mesti diperiksa oleh doktor untuk menentukan ketiadaan kontraindikasi. Ia juga disyorkan untuk lulus ujian ini air kencing dan darah kanak-kanak.

Sekiranya terdapat risiko tinggi reaksi alahan, dua hari sebelum vaksinasi, bayi diberi antihistamin. Ia perlu diberikan dalam masa dua hari selepas suntikan. Jika ada syak wasangka kontra neurologi, pakar neurologi mesti memeriksa kanak-kanak itu.

Pemeriksaan kanak-kanak sebelum vaksinasi
Untuk menjadi pasti bahawa tidak akan ada komplikasi selepas vaksinasi, sebagai tambahan kepada pemeriksaan oleh pakar pediatrik, anda perlu lulus ujian

Bagaimana untuk membuat suntikan?

Semua vaksin dibentangkan dalam bentuk kering, oleh itu sebelum pengenalannya dibubarkan dalam ampul pelarut yang dilampirkan kepada penyediaan. Vaksin disuntik subcutaneously di bahu atau di kawasan di bawah skapula.

Bagaimana jika terdapat kesan sampingan?

Perubahan kulit tempatan selepas suntikan tidak memerlukan apa-apa rawatan dan sering lulus dalam masa 1-2 hari. Jika kanak-kanak mempunyai demam, keadaannya dapat dikurangkan dengan ubat antipiretik. Sekiranya terdapat tindak balas tempatan yang meluas, demam tinggi, atau gejala yang mengganggu pada kanak-kanak, mereka harus ditunjukkan kepada doktor.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan