Bolehkah saya memandikan bayi selepas vaksinasi?

Kandungannya

Apabila bayi itu divaksinasi, ibu hampir selalu mempunyai soalan mengenai cara bertindak selepas itu. Dan salah satu tindakan yang menyebabkan keraguan adalah mandi. Adakah ia dibenarkan selepas vaksinasi dan apabila perlu mandi diminum?

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Apakah vaksinasi?

Ini adalah manipulasi yang melibatkan pengenalan ke dalam tubuh persediaan khusus kanak-kanak yang mengaktifkan pertahanan tubuh dan menghasilkan imuniti terhadap jangkitan tertentu. Sebagai tindak balas kepada sistem imun yang memasuki organisma kanak-kanak, sistem imun bertindak balas dengan penghasilan antibodi, yang mana penyakit itu sama sekali tidak berkembang sama sekali atau ia berjalan dengan mudah.

Mandi selepas suntikan
Selepas vaksinasi, pelbagai komplikasi mungkin berlaku, oleh itu ibu bapa berhati-hati tentang mandi semasa tempoh ini.

Bilakah saya boleh mandi?

Saran untuk tidak mandi bayi selepas vaksin diperkenalkan ke dalam tubuhnya, yang sering boleh didengar dari pakar pediatrik, biasanya dikaitkan dengan risiko jangkitan dari air yang mengalir, kerana ia adalah sumber mikroorganisma patogen dan tidak dibersihkan cukup. Walau bagaimanapun, banyak kajian moden telah mengesahkan bahawa mandi tidak membahayakan kanak-kanak selepas vaksinasi, jika kesejahteraan bayi tidak terganggu.

Ia dibenarkan untuk mandi kanak-kanak jika dia telah divaksinasi terhadap jangkitan tersebut:

 • Flu;
 • Poliomyelitis;
 • Hepatitis B virus;
 • Campak;
 • Jangkitan pneumokokus;
 • Parotitis;
 • Rubella;
 • Dipteria;
 • Demam kuning;
 • Rabies;
 • Jangkitan Hemophilus;
 • Cholera;
 • Tetanus;
 • Batuk kokol.

Anda juga boleh memandikan kanak-kanak selepas suntikan BCG, walaupun terdapat pustule di tapak suntikan. Jika pengenalan vaksin DTP menyebabkan reaksi tempatan (pengerasan kulit, bengkak dan kemerahan sedikit di tapak suntikan), rawatan air juga tidak dilarang.

Mandi selepas suntikan
Hampir selepas semua vaksin yang dibenarkan untuk mandi anak itu. Tetapi jangan gosokkan tempat suntikan dan tinggal di bilik mandi untuk masa yang lama.

Apabila tapak vaksin tidak dapat dibasahi di dalam air dan mengapa?

Mandi tidak digalakkan sekiranya berlaku reaksi ketara terhadap pentadbiran vaksin, khususnya, dalam hal hiperthermia. Di samping itu, kanak-kanak itu tidak boleh dimandikan jika, pada masa yang sama menerima vaksin, dia mengidap sejuk atau selesema di klinik. Bayi tidak mandi dengan keadaan kesihatan yang merosot, keletihan, suhu badan yang berterusan tinggi, mengantuk, sejuk dan batuk yang buruk. Prosedur air tidak menghabiskan masa 1-3 hari sehingga keadaan kanak-kanak normal.

Ia juga perlu dijelaskan bahawa tidak disyorkan untuk membasuh tapak ujian Mantoux, walaupun ia bukan vaksin. Sekiranya air masuk ke kawasan suntikan, hasil ujian mungkin menjadi tidak berformat, terutama jika tempat sampel disapu dengan kain lap atau disikat. Walaupun baru-baru ini, doktor membenarkan Mantoux berenang dalam kes ini.

Anda tidak boleh mandi selepas vaksinasi dengan kemerosotan keadaan umum kanak-kanak
Seorang kanak-kanak tidak perlu mandi atau mandi jika keadaan umumnya merosot.

Apa yang lebih baik tidak dilakukan selepas vaksinasi?

Untuk memainkannya dalam tempoh yang selamat sebaik sahaja pengenalan vaksin, ahli pediatrik juga tidak mencadangkan berjalan, terutamanya jika kanak-kanak itu mempunyai hubungan dengan orang lain untuk berjalan-jalan. Ini akan meningkatkan risiko jangkitan pada masa kekebalan remah-remah yang lemah di bawah pengaruh vaksinasi.

Di samping itu, suhu tinggi dan tindak balas lain untuk vaksinasi juga merupakan alasan untuk tidak keluar dengan bayi untuk berjalan-jalan. Jika tidak ada tindak balas suhu untuk suntikan dan kanak-kanak berasa baik, anda boleh berjalan dan mandi walaupun pada hari vaksinasi.

Di samping itu, untuk beberapa hari selepas vaksinasi, tidak perlu mengubah diet bayi dan menambah produk baru ke menu bayi, dan juga kepada ibu yang menyusu (jika bayi menerima susu ibu). Jika selera kanak-kanak telah menurun dalam tempoh dua hingga tiga hari selepas vaksinasi, tidak perlu risau.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan