Vaksin BCG terhadap tuberkulosis

Kandungannya

Vaksin BCG adalah vaksin kedua yang bayi memenuhi selepas kelahiran, adalah BCG. Oleh itu, belajar mengenai BCG adalah lebih bernilai kepada semua ibu bapa.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir

Apa yang divaksin dari?

Vaksin ini bertujuan untuk penyakit seperti tuberkulosis. Oleh kerana kelaziman penyakit ini yang tinggi dan hubungan terus dengan orang dengan mikobakteria, BCG diletakkan pada semua bayi yang baru lahir, kerana pada masa kanak-kanak terdapat risiko tinggi untuk membentuk bentuk tuberkulosis yang teruk.

Penyakit ini diklasifikasikan sebagai sosial, kerana ia berkembang di bawah tindakan pada tubuh faktor seperti keadaan hidup yang tidak menguntungkan, keadaan sanitasi yang buruk, kehadiran kebiasaan buruk, kekurangan zat makanan dan sebagainya. Selalunya, tuberkulosis berlaku dalam tisu paru-paru, menyebabkan batuk, tetapi mikobakteria boleh menyebar hampir ke seluruh tubuh, yang mengancam nyawa.

Kebaikan

 • Pengenalan BCG akan membantu mengurangkan risiko membangunkan bentuk utama jangkitan tuberkulosis, serta bentuk teruk penyakit yang mengancam nyawa.
 • Vaksin telah digunakan selama beberapa dekad, jadi kesannya kepada bayi baru lahir telah dipelajari dengan baik.
 • Dengan pemeriksaan yang mencukupi untuk kanak-kanak itu, vaksinasi bayi baru lahir mudah diterima.
 • Terdapat versi vaksin vaksin (BCD-M) dengan separuh kepekatan mycobacteria, yang diberikan kepada kanak-kanak yang lemah.

Cons

 • Vaksin tidak melindungi jangkitan dengan bacilli tubercle.
 • Kerana pengenalannya, komplikasi pasca-vaksinasi mungkin berlaku.
Vaksin BCG terhadap tuberkulosis

Contraindications

Vaksin tidak diberikan dalam kes seperti:

 • Bayi baru lahir kurang daripada 2.5 kg (dengan berat antara 2 kg hingga 2.5 kg, pentadbiran BCG-M ditunjukkan).
 • Kanak-kanak yang mempunyai penyakit akut atau penyakit kronik telah menjadi semakin teruk. Vaksinasi tidak dilakukan dengan jangkitan intrauterin, masalah neurologi, penyakit hemolitik dan penyakit akut yang lain.
 • Bayi mempunyai kekurangan.
 • Keluarga saudara dekat mempunyai jangkitan umum.
 • Ibu kanak-kanak itu telah didiagnosis dengan HIV.
 • Kanak-kanak mempunyai tumor.
 • Ujian Mantoux memberi keputusan yang positif atau meragukan.
 • Sijil keloid muncul di tapak suntikan BCG, atau limfadenitis yang dibangunkan sebagai hasil suntikan vaksin pertama.

Komplikasi yang mungkin

Pertama sekali, semua ibu bapa perlu belajar bahawa tindak balas terhadap vaksinasi terhadap tuberkulosis dalam bentuk pusta tidak termasuk komplikasi. Ia sangat jarang berlaku selepas suntikan boleh berkembang:

 • Abses sejuk - muncul jika ubat itu mendapat di bawah kulit, memerlukan rawatan daripada pakar bedah.
 • Pembentukan ulser di tapak suntikan dengan diameter lebih daripada 1 cm menunjukkan bahawa kanak-kanak itu lebih sensitif terhadap ubat itu dan dirawat dengan topikal.
 • Limfadenitis - berkembang apabila mikobakteria masuk ke dalam nodus limfa, memerlukan pembedahan jika nodus limfa diperbesarkan melebihi 1 cm.
 • Keloid keloid - kulit di tapak suntikan menjadi merah dan bulges, dalam kes ini, tiada peninjauan semula dilakukan.
 • Osteomyelitis - kekalahan mikobakteria tulang, ia berlaku dalam satu kanak-kanak daripada 200 ribu vaksin, disebabkan oleh gangguan imun.
 • Jangkitan BCG yang umum - berkembang dalam satu bayi per juta vaksin, dikaitkan dengan imuniti terjejas teruk pada kanak-kanak.

Sebab-sebab terjadinya komplikasi semasa vaksinasi BCG sering dikurangkan imuniti pada kanak-kanak atau vaksin berkualiti rendah. Oleh itu, sangat penting untuk mempertimbangkan kehadiran kontraindikasi kepada imunisasi.

Tiada penyediaan khas untuk vaksin ini. Ia hanya penting untuk memastikan tiada kontra untuk imunisasi, yang dilakukan oleh ahli neonatologi di hospital bersalin, ahli pediatrik dalam poliklinik, atau pakar tuberkulosis dalam klinik TB.

Pemeriksaan bayi sebelum vaksinasi

Perlukah saya memberi vaksin?

Ramai ibu bapa terkejut dengan fakta bahawa tuberkulosis masih sangat lazim dengan vaksinasi menyeluruh. Mereka perlu memahami bahawa BCG tidak bertujuan untuk mencegah jangkitan dengan mikobakteria. Walau bagaimanapun, vaksin seperti ini dengan keberkesanan yang terbukti melemahkan perjalanan penyakit pada kanak-kanak kecil.

Terima kasih kepada pengenalan BCG, kes-kes penyebaran bacillus tubercle di dalam badan, serta meningitis tuberkul, menjadi jarang berlaku. Dan kerana mereka biasanya meninggal dunia pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, pentadbiran BCG dibenarkan pada usia dini.

Pendapat E. Komarovsky

Ahli pediatrik yang terkenal menganggap tuberkulosis untuk penyakit yang sangat berbahaya, dari mana ia perlu untuk menghidupkan. Dia yakin bahawa lebih baik untuk membiasakan bayi dengan bakteria lemah daripada membolehkan anak itu bertemu dengan orang yang aktif. Dan kerana risiko sedemikian hampir di mana-mana - dari kedai ke bas, vaksin adalah suatu keharusan.

Bagaimana untuk membuat suntikan?

Untuk imunisasi gunakan picagari pakai buang. Vaksin disuntik ke dalam kulit di bahu kiri, di tempat antara pertengahan dan ketiga atas. Selalunya, keseluruhan dos BCG diberikan sekali, tetapi terdapat juga teknik yang melibatkan beberapa suntikan pada titik-titik jarak dekat. Pengenalan vaksin ke dalam tisu otot atau di bawah kulit tidak boleh diterima. Jika tidak ada kemungkinan untuk meletakkan vaksin di bahu, pilih tempat lain di mana kulit agak tebal (biasanya paha).

Kulit pada bahu ditegangkan dan jarum dimasukkan, selepas itu sejumlah kecil vaksin dikeluarkan, memeriksa sama ada jarum telah jatuh ke dalam kulit. Akibat pengenalan, bentuk papule putih rata di bahu kanak-kanak. Diameternya adalah sehingga 10 mm. Selepas 15-20 minit, papules biasanya hilang.

Vaksinasi terhadap tuberkulosis

Pada umur berapa vaksinasi?

BCG ditadbir semasa berada di hospital - yang paling kerap pada hari ketiga atau keempat kehidupan kanak-kanak. Tarikh rasmi pentadbiran BCG di hospital bersalin adalah 3-7 hari selepas kelahiran. Sekiranya kontraindikasi berlaku, vaksinasi dilakukan dengan segera apabila ia menjadi mungkin.

Bagaimana untuk sembuh?

Reaksi kepada BCG berkembang dalam masa empat hingga enam minggu selepas suntikan, menunjukkan dirinya dalam 1-1.5 bulan hingga 4.5 bulan. Pertama, perubahan warna kulit boleh muncul di tapak suntikan - ia mungkin menjadi gelap, menjadi ungu, biru atau bahkan hitam. Selepas menggantikan kulit yang diubahsuai muncul abses. Secara beransur-ansur, ia menjadi berkulit dan menyembuhkan, dan apabila keraknya hilang, parut kecil tetap di tempat suntikan.

Dalam sesetengah kanak-kanak, bukan abses, botol merah yang mengandungi cecair muncul. Ia juga ditutup dengan kerak dan meninggalkan parut selepas mengetatkan. Jika kanak-kanak mempunyai abses, ia boleh pecah. Pelepasan nanah dan pembentukan abses lain adalah variasi normal reaksi kepada BCG.

Mengapa bekas luka kekal?

Hasil daripada perkembangan reaksi vaksinasi, bekas luka ciri kekal. Biasanya, nilainya adalah dari 2 hingga 10 mm. Adalah dipercayai bahawa saiz parut lebih besar daripada 5 mm adalah tanda tindak balas yang mencukupi untuk imunisasi.

Sekiranya tiada kesan suntikan

Kehadiran parut membantu menentukan sama ada kanak-kanak telah disuntik dengan BCG sebelum ini. Sekiranya tidak ada kesan seperti ini, vaksin perlu diperkenalkan pada masa akan datang atau menunggu tempoh penambahbaikan.Sekiranya kanak-kanak itu telah vaksin dan parut tidak muncul, ini menunjukkan keberkesanan imunisasi. Ini berlaku dalam 5-10% kanak-kanak.

Di samping itu, terdapat peratusan tertentu dari orang-orang yang secara genetik kebal terhadap mikobakteria. Mereka tidak dijangkiti tuberkulosis, dan mereka tidak mempunyai reaksi terhadap BCG.

Keserasian dengan vaksinasi lain

Tiada vaksinasi lain dilakukan pada masa yang sama dengan BCG. Juga, anda tidak boleh memvaksikan kanak-kanak semasa perkembangan reaksi terhadap vaksin ini. Sejak pengenalan BCG ke vaksin lain perlu mengambil masa sekurang-kurangnya 4-6 minggu. Itulah sebabnya di hospital bersalin kanak-kanak diletakkan dahulu sebagai vaksin terhadap hepatitis, dan kemudian BCG.

Ciri vaksin BCG

Revaccination

Sebagai tambahan kepada pengenalan pertama BCG di hospital bersalin di negara kita, vaksin ini boleh dimasukkan dalam 7 tahun, dan kemudian dalam masa 14 tahun. Alasan untuk penulenan semula adalah ujian Mantoux negatif, serta kehadiran tuberkulosis pada orang yang bersentuhan dengan kanak-kanak. Dengan penularan semula, ubat ini juga disuntik ke bahu menggunakan suntikan intradermal.

Bagaimana jika kanak-kanak tidak divaksin di hospital?

Seorang kanak-kanak yang tidak diperuntukkan perlu diberi vaksin secepat mungkin. Dalam kes ini, sebelum pengenalan BPC, ujian Mantoux dibuat dan vaksin diberikan 3-14 hari selepas keputusan negatif ujian. Jika Mantu memberikan hasil yang positif, sudah tidak berguna untuk memperkenalkan BCG. Ujian Mantoux tidak dijalankan, jika bayi kurang dari 2 bulan - BCG buah pinggang seperti itu boleh dimasukkan ke dalam klinik dengan segera.

Vaksinasi boleh dilakukan di klinik di bilik vaksinasi, serta dalam ubat dispenser tuberkulosis. Biasanya, tiada vaksinasi lain diberikan di bilik vaksinasi pada hari pentadbiran BCG. Tidak mustahil untuk melakukan manipulasi di bilik rawatan biasa, di mana darah diambil dan disuntik. Sekiranya terdapat peningkatan risiko tindak balas terhadap vaksin, BCG ditadbirkan di hospital. Ia juga dibenarkan secara sah untuk memberi vaksinasi kanak-kanak di rumah dan di pusat khusus yang mempunyai sijil.

Bagaimana jika terdapat kesan sampingan?

Pembekalan di tempat vaksin pada saat reaksi terhadap vaksin berkembang adalah norma, tetapi kulit di sekitar abses tidak boleh bengkak dan merah. Jika tapak suntikan bengkak, merah, telah banyak ditindas, atau edema telah tersebar luas, adalah penting untuk berunding dengan doktor dengan serta-merta.

Juga, kanak-kanak semasa tempoh suppuration boleh meningkatkan suhu. Selalunya ia tidak lebih tinggi daripada 37.5 darjah dan dianggap normal.

Vaksin BCG

Petua

 • Tapak suntikan harus dilindungi daripada kerengsaan mekanikal - jangan gosok, menggaruknya, dan sebagainya. Semasa mandi itu tidak boleh disentuh dengan kain lap.
 • Semasa tempoh penyembuhan abses, luka di bahu tidak boleh dioles dan dibakar. Sekiranya nip dilepaskan, anda boleh menutup luka dengan sekeping kain kasa yang bersih, yang sering berubah. Memadamkan kandungan abses adalah dilarang.

Ulasan

Pendapat ibu bapa mengenai vaksinasi terhadap tuberkulosis sangat berbeza. Seseorang tidak meragui keperluan untuk pengenalan BCG, dan seseorang takut dengan komplikasi yang mungkin dan tertanya-tanya sama ada ia berfaedah untuk memuatkan sistem imun anak yang dilahirkan. Ibu bapa yang menghadapi komplikasi pasca-vaksinasi pada anak-anak mereka menentang vaksinasi secara umum. Walau bagaimanapun, ramai ibu bapa dengan teliti mengkaji semua maklumat tentang BCG, lebih suka melindungi bayi mereka dari tuberkulosis dengan bantuan seperti vaksin dan tidur dengan baik.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan