Penolakan vaksin

Kandungannya

Setiap penduduk dewasa di negara kita mempunyai hak untuk menolak vaksinasi diri mereka dan kanak-kanak kecil mereka. Mengapa sesetengah orang membuat keputusan untuk menolak vaksinasi, bagaimana undang-undang untuk melakukan ini dan apakah kesukaran yang mereka hadapi?

Sebabnya

Selalunya, vaksinasi ditolak atas alasan perubatan, apabila kanak-kanak mempunyai risiko komplikasi yang tinggi selepas pentadbiran vaksin. Walau bagaimanapun, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bilangan kegagalan yang tidak berkaitan dengan kontraindikasi semakin meningkat. Ramai ibu bapa percaya bahawa vaksin hanya memburukkan imuniti bayi, dan jadual vaksinasi yang agak ketat pada tahun pertama kehidupan adalah membimbangkan dan menakutkan bagi banyak orang. Apatah lagi apabila setiap sekarang dan kemudian anda mendengar tentang kes-kes komplikasi pasca-vaksinasi.

Sesetengah ibu bapa tidak melihat keperluan untuk vaksin, kerana penyakit yang mana vaksinasi mereka, pada pendapat mereka, sangat jarang berlaku. Sesetengah ibu bapa menentang komponen toksik vaksin. Seseorang berfikir bahawa lebih baik mempunyai penyakit daripada menanam, jadi imuniti akan lebih tahan. Ibu menyusu yakin bahawa terima kasih kepada susu mereka, bayi itu dilindungi daripada jangkitan. Mengenai itu sama ada untuk memberi vaksin kepada kanak-kanakbaca artikel kami yang lain.

Penolakan vaksin
Vaksinasi paling sering ditolak kerana ketakutan komplikasi selepas vaksinasi.

Adakah anda mempunyai hak untuk memaksa vaksinasi?

Oleh kerana suntikan di negara kita adalah sukarela, tiada siapa yang boleh memaksa sesiapa sahaja untuk membiasakannya dengan seorang kanak-kanak. Tetapi, hubungi klinik untuk pendaftaran penolakan vaksinasi, bersiap sedia untuk mempertahankan pendapat anda, kerana institusi perubatan itu memberi manfaat bahawa vaksinasi telah dibuat, jadi anda akan dipujuk dan dipujuk untuk tidak mengeluarkan borang pengecualian.

Dasar undang-undang untuk vaksinasi

Vaksinasi adalah campur tangan perubatan, dan kemungkinan untuk menolak campur tangan sedemikian disediakan dalam Undang-undang Persekutuan No. 323. Undang-Undang No. 157 "Pada Immunoprophylaxis Penyakit Berjangkit" menyatakan bahawa vaksinasi profilaksis kanak-kanak kecil dijalankan hanya dengan persetujuan ibu bapa mereka. Undang-undang No. 77 menyatakan aspek yang sama dengan penjagaan tuberkulosis.

Siapa yang boleh menulis penafian?

Undang-undang persekutuan 323 membenarkan penolakan vaksinasi oleh:

 • Warganegara dewasa - ketika datang ke vaksin untuk diri mereka sendiri;
 • Salah seorang ibu bapa, penjaga atau penjaga, serta ibu bapa angkat - apabila membajak kanak-kanak di bawah usia lima belas (di hadapan pergantungan dadah, kanak-kanak mempunyai sehingga 16 tahun);
 • Salah seorang penjaga - jika kita bercakap tentang orang yang diakui sebagai tidak mampu.
Keengganan untuk mengimunkan ibu bapa
Bagi kanak-kanak di bawah 15 tahun, ibu bapa mesti menulis penolakan vaksinasi.

Apa yang perlu saya tulis pada borang penolakan?

Untuk memfailkan penepian itu hendaklah dialamatkan kepada ketua institusi perubatan di mana manipulasi itu dilakukan - biasanya ia adalah ketua doktor di hospital bersalin atau klinik. Dalam kebanyakan kes, mereka yang ingin menolak vaksin, pekerja kesihatan menyediakan bentuk yang siap sedia. Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes apabila kakitangan perubatan tidak menunjukkan persefahaman, jadi anda harus bersedia menulis dokumen itu sendiri. Adalah sangat penting bahawa borang itu betul dan betul. Sekiranya terdapat perkara kontroversial di dalamnya, dokumen itu perlu ditulis semula.

Dalam permohonan itu, anda mesti menyatakan:

 • Semua data peribadi pemohon, termasuk alamat kediamannya.
 • Nama vaksin terbengkalai.
 • Bahawa penafian ini adalah keputusan anda yang sengaja.
 • Rujukan kepada undang-undang yang membolehkan anda menolak imunisasi.

Sekiranya permohonan itu berkaitan dengan kanak-kanak yang menghadiri sekolah atau tadika, maka dokumen itu hendaklah memasukkan permintaan untuk melepaskannya dari mana-mana manipulasi perubatan yang mana persetujuan ibu bapa tidak diperlukan.

Dokumen apa yang diperlukan?

Bentuk rasmi untuk menolak vaksinasi telah dibangunkan oleh pihak berkuasa kesihatan pada tahun 2009. Nombor pendaftarannya ialah 13846. Borang ini memberitahu ibu bapa mengenai vaksin pencegahan dan membolehkan anda menerima atau menolaknya. Ia harus ditawarkan untuk apa-apa vaksinasi, kerana vaksinasi hanya dibenarkan selepas menandatangani borang ini.

Penolakan vaksin
Borang ini perlu diisi untuk menolak vaksinasi.

Sebagai tambahan kepada borang ini untuk keengganan, anda boleh menggunakan apa-apa bentuk lain yang boleh diambil pada sumber undang-undang atau perubatan. Ia tidak akan diperlukan untuk membawa anda ke institusi perubatan dan semua undang-undang yang membolehkan anda menolak vaksinasi, dalam bentuk bercetak.

Untuk penolakan yang dikeluarkan oleh anda untuk menerima kuasa sebenar, ia mesti mempunyai 3 tandatangan (seorang ahli imunologi, ahli pediatrik dan ibu bapa) dan 2 setem. Dokumen ini dikeluarkan dalam tiga atau empat salinan, dan salah satunya adalah tadika atau sekolah, dan satu lagi dibawa ke rumah jagaan.

Kesukaran memasuki tadika dan sekolah

Walaupun undang-undang untuk menolak vaksinasi di negara kita, ibu bapa kanak-kanak yang memasuki institusi pendidikan kanak-kanak kadang-kadang terpaksa menghadapi masalah. Ingat bahawa anda secara sah boleh dinafikan kemasukan ke institusi hanya jika terdapat ancaman wabak atau kejadian berjangkit penyakit berjangkit. Penolakan tersebut hanya bersifat sementara, sementara di taman atau di sekolah terdapat karantina.

Kemasukan ke tadika tadika yang tidak diluluskan
Kemasukan kanak-kanak yang tidak beraksen ke tadika biasanya rumit, walaupun tidak ada masalah seperti undang-undang.

Apa yang perlu dilakukan jika vaksin diberikan, walaupun keengganan?

Perhatikan bahawa kes-kes seperti itu jarang, tetapi mereka boleh. Pertama sekali, ibu bapa perlu menulis satu kenyataan kepada pihak berkuasa pendakwa, di mana meminta untuk memeriksa fakta pelaksanaan imunisasi haram anak itu. Salinan kedua pernyataan ini diberikan kepada jabatan kesihatan tempatan. Apabila membuat vaksin di sekolah atau di tadika, diperlukan salinan ketiga, yang diberikan kepada jabatan pendidikan.

Jika penolakan profilaksis vaksin dilaksanakan dengan sempurna, pejabat pendakwa akan membawa mereka yang bertanggungjawab keadilan (sama ada disiplin atau pentadbiran). Jika vaksin haram telah memaksa ibu bapa menanggung sebarang kos, kemudahan kesihatan akan membayar ganti rugi. Pampasan untuk kecederaan moral boleh dicapai hanya secara sukarela atau selepas keputusan mahkamah.

Dalam kes-kes di mana vaksin vaksin yang menyalahi undang-undang telah menyakiti kesihatan kanak-kanak (jika pemeriksaan perubatan forensik telah membahayakan kesihatan yang teruk atau sederhana) dan hubungan antara kemerosotan kesihatan dan vaksinasi terbukti, doktor yang melakukan manipulasi boleh dipertanggungjawabkan secara jenayah.

Larangan vaksinasi
Oleh kerana vaksinasi kanak-kanak dengan penolakan vaksin dilarang, doktor yang membekalkan vaksin secara haram berisiko terhadap liabiliti, termasuk penjenayah

Petua

 • Untuk menolak vaksinasi, penting bagi anda untuk mengetahui bahawa semua tindakan mesti direkod secara bertulis. Tidak perlu bersetuju dengan perkataan, semuanya harus ditulis di atas kertas. Anda tidak boleh berhujah, kerana keputusan untuk tidak memberi vaksin telah dibuat, jadi biarkan kakitangan perubatan tahu dengan segera bahawa mereka sedar akan akibatnya.
 • Jika anda membuat keputusan untuk masuk ke tadika tanpa vaksinasi, jangan buat sijil dummy. Datanya mudah untuk mengesahkan, terutamanya jika klinik dan institusi pendidikan terletak di kawasan yang sama.
 • Jika anda ingin menolak vaksinasi dari kelahiran bayi, ambil dua borang penolakan yang telah selesai ke hospital bersalin, meletakkannya pada dokumen lain yang diperlukan untuk melahirkan anak.
 • Buat semua aduan dan pernyataan semestinya dalam 2 salinan, dan untuk memeriksa masa tindak balas dan membuktikan bahawa permohonan atau aduan hadir, serahkan dokumen itu sendiri, pastikan nombor dan tarikh masuk dimasukkan ke dalam kertas. Anda juga boleh menghantar aplikasi melalui mel - ia mesti menjadi surat berdaftar, penerimaan yang akan anda terima pemberitahuan.
 • Di bahagian bawah aduan atau pernyataan, pastikan untuk meninggalkan tandatangan anda, jika tidak, dokumen itu tidak akan dipertimbangkan, kerana ia akan dikelaskan sebagai tanpa nama.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan