Pembina kayu untuk kanak-kanak: kebaikan dan keburukan

Kandungannya

Dalam kebanyakan orang moden, pereka dikaitkan dengan versi blok plastik seperti mainan, sesuatu yang sangat mirip dengan Lego. Seseorang masih ingat pembina logam Soviet lama, dan seseorang sudah bersedia untuk menyerahkan anak-anak mereka dengan set magnetik ultramodern.

Walau bagaimanapun, klasik lama yang baik dalam bentuk pereka kayu sepanjang masa ini juga ada di pasaran. Permintaan untuk itu tidak boleh dipanggil transendental, tetapi, tidak seperti semua jenis lain, ia tidak kehilangan kaitannya selama beberapa dekad dan sesuai untuk sebarang umur, dan bukan hanya untuk kanak-kanak. Pakar mengatakan bahawa hiburan sedemikian juga sangat berguna, jadi mainan ini harus diberi perhatian.

Kepentingan dalam pembangunan kanak-kanak

Kanak-kanak lebih banyak menghabiskan masa untuk mereka bentuk daripada orang dewasa. Bagi mereka, ini adalah satu-satunya peluang untuk mengembangkan kemahiran yang pelbagai, walaupun pada hakikatnya tiada tanggungjawab lain pada peringkat ini. Kelebihan pembina kayu harus dipertimbangkan terlebih dahulu, dari segi apa yang dapat mereka berikan kepada setiap anak. Pada peringkat pertumbuhan yang berbeza, terima kasih kepada pemasangan bahagian-bahagian kayu, kanak-kanak berkembang dalam beberapa arah yang berbeza.

 • Mana-mana pembina yang kelihatan lebih sukar daripada bentuk geometri remeh, membolehkan kanak-kanak mengetahui dunia. Tinjauan di zaman kanak-kanak tidak begitu luas - ia dihadkan kepada rumah dan tadika atau sekolah, dan juga yang ditunjukkan dalam filem-filem kanak-kanak. Mainan membolehkan kanak-kanak untuk mengenali pelbagai teknik, contohnya, melalui istana, anda dapat lebih memahami ciri-ciri seni bina. The "helah" pembina adalah bahawa ia tidak hanya membolehkan model objek, tetapi juga untuk memahami struktur dalamannya dengan lebih baik.

Pembina kayu, yang kebanyakannya tertumpu pada pemasangan objek seni bina, memberi gambaran yang jelas tentang apa butiran bangunan itu harus terdiri daripada.

 • Pereka bentuk itu dianggap sebagai salah satu latihan terbaik untuk pembangunan kemahiran motor halus kanak-kanak. Kanak-kanak itu memiliki tangan dan jari-jarinya, walaupun sejak lahir, tetapi pada mulanya sangat bersyarat - ibu bapa mungkin menyedari bahawa seorang anak kecil dapat dengan mudah menjatuhkan benda yang ditahan di tangannya, sukar bagi dia untuk memegang sudu atau pensil dalam posisi yang betul. Pada masa yang sama, ketepatan maksimum pergerakan adalah sangat penting bagi lelaki moden, kerana lebih cepat bayi belajar untuk mengawal tindakannya, lebih baik baginya.

Memasang pembina kayu yang paling kompleks melibatkan ikatan pelekat beribu-ribu bahagian kecil, jadi lebih tepat untuk menyebutnya seni, dan bukan permainan.

 • Memori, logik dan imaginasi masih merupakan ciri yang berguna dalam proses reka bentuk. Pereka kayu tidak selalu mengandungi arahan terperinci untuk memasang, menunjukkan bahawa pemiliknya sendiri datang dengan sesuatu seperti itu. Adalah mudah difahami bahawa jika lelaki kecil itu telah membuktikan bagaimana untuk membina rumah mainan, pada masa akan datang dia pasti dapat mencapai tahap apabila tugas-tugas tersebut akan diselesaikan pada skala orang dewasa. Datang dengan sesuatu yang sangat mengembangkan otak dan meningkatkan kemahiran kreatif yang pada masa akan datang dapat digunakan untuk membina kerjaya di kawasan yang paling tidak diduga.
 • Walau bagaimanapun, sukar bagi orang dewasa untuk menyedari ini kekurangan kanak-kanak juga merupakan kekurangan kemahiran untuk menumpukan pada menyelesaikan satu tugas. Kemahiran ini, seperti mana-mana yang lain, boleh dilatih, tetapi untuk ini anda perlu membuat satu aktiviti untuk kanak-kanak yang benar-benar dapat menangkapnya dan membuatnya duduk di satu tempat selama berjam-jam, memikirkan tentang perkara yang spesifik.

Pereka kayu sejumlah besar bahagian yang diciptakan untuk memasang objek yang besar dan munasabah, adalah tugas yang ideal untuk tujuan tersebut, kerana hasil yang berpotensi menangkap imaginasi, dan untuk mencapai pencapaiannya tidak begitu mudah.

 • Ketekunan dan tekad melengkapkan senarai kelebihan reka bentuk, kerana untuk orang dewasa, mereka akan menjadi berguna apa pun, tanpa mengira apa tugas yang diselesaikannya. Akhirnya, ahli psikologi mencatatkan kesan yang agak luar biasa, yang dikenali sebagai "kegembiraan pencapaian." Seorang kanak-kanak yang mengumpul mainan untuk dirinya sendiri tidak hanya merasakan kegembiraan untuk mendapatkan apa yang diinginkannya, tetapi juga kebanggaan dalam pencapaiannya. Ini adalah insentif untuk pembangunan selanjutnya, kerana beberapa kanak-kanak akan bersetuju bahawa walaupun pada usia itu dia telah mencapai maksimum keupayaannya.

Ciri-ciri dan faedah

Seperti mana-mana produk lain yang mempunyai analog yang kompetitif, pereka kayu kanak-kanak mempunyai kelebihan dan kelemahannya sendiri, yang tidak membenarkan ia menjadi satu-satunya pemimpin pasaran atau hilang sepenuhnya. Sekarang kita melihat bahawa mainan kayu adalah jauh lebih rendah daripada popularitas kepada plastik, namun, banyak yang lebih suka kayu, dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini jumlah pengguna tersebut telah berkembang.

Mainan pertama mula dibuat dari kayu, dan ada banyak alasan untuk ini.

 • Tidak seperti banyak bahan alternatif, kayu adalah produk asli, bukan sintetik, kerana butiran pereka tersebut tidak mengandungi bahan kimia berbahaya. Walaupun dengan pemakanan masalah penting tidak boleh - sekeping kecil terperinci boleh dicerna dalam tubuh anak tanpa banyak bahaya kepadanya. Satu lagi ialah cat yang berkualiti rendah atau varnis yang boleh menyebabkan kemudaratan, jadi sekurang-kurangnya anda perlu memeriksa sijil kualiti sebelum anda membeli.

Adalah dinasihatkan pada masa pembelian untuk memeriksa unsur-unsur pereka untuk kehadiran bau yang tidak menyenangkan dan meninggalkan mereka mencetak pada kain lap basah. Jika sekurang-kurangnya satu daripada tanda-tanda ini diperhatikan, adalah lebih baik untuk melepaskan pengambilalihan.

 • Kayu dianggap sebagai bahan kekuatan tinggi.oleh itu, kanak-kanak tidak mungkin memecahkan pereka dengan hanya menjatuhkannya atau melangkah di atasnya. Ini bukan sahaja meningkatkan hayat perkhidmatan pembelian, tetapi juga meminimumkan risiko kecederaan daripada bersentuhan dengan serpihan tajam.
 • Satu sekeping pembina kayu, seperti apa-apa lagi, membantu memahami konsep bentuk, kelantangan, berat dan warna.
 • Bertentangan dengan kepercayaan popular, walaupun pembina kayu dijual dalam julat yang sangat luas. Terdapat model untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan, untuk kanak-kanak dari mana-mana umur dan dewasa, serta cerita untuk pelbagai jenis minat.
 • Sampel-sampel kayu yang paling mahal, dibuat khusus untuk memodelkan struktur seni bina, dicirikan oleh hasil yang luar biasa yang luar biasa. Sekiranya asalnya benar-benar dibina dari kayu, dengan tangan yang cekap, satu set butiran yang tidak berwujud dapat menjadi karya sebenar, yang tidak malu untuk menunjukkan kepada tetamu rumah, tanpa mengira usia mereka.

Walau bagaimanapun, tidak mungkin bahawa pereka kayu tidak memimpin di pasaran - secara semulajadi, mereka juga mempunyai kekurangan. Ia harus diakui bahawa terdapat banyak dari mereka dan mereka adalah penting, dan dalam beberapa kes bahkan kritikal.

 • Keaslian bahan adalah kelebihan dan kelemahan, kerana Pokok ini boleh menjadi habitat yang sangat baik untuk pelbagai mikroorganisma. Memandangkan keinginan abadi anak-anak untuk menarik segalanya ke dalam mulut mereka, ini boleh menjadi masalah besar, terutamanya kerana penjagaan kebersihan unsur-unsur hampir mustahil - air, apabila bersentuhan dengan pokok, mempunyai kesan negatif ke atasnya. Oleh itu, apa-apa pencemaran yang serius akan kekal pada kiub selama-lamanya.
  • Sekeping kayu yang padat beberapa kali lebih sukar.bukannya elemen plastik berongga dengan saiz yang sama. Kanak-kanak jauh dari cenderung kepada disiplin dan memahami akibat perbuatan mereka, jadi dalam proses kepuasan diri mereka boleh mula membuang pereka antara satu sama lain. Oleh kerana berat badan setiap bahagian, kesannya boleh mengakibatkan kecederaan.
  • Kanak-kanak tidak selalu suka berenang, dan jika mereka melakukannya, mereka lebih suka pergi ke bilik mandi dengan mainan kegemaran mereka untuk mempelbagaikan proses. Bukan sahaja kayu tidak terapung, ia juga membengkak di atas air, kehilangan warna aslinya, kerana rasa dengan perancang itu tidak akan sama ada di bilik mandi atau selepas itu.
  • Bagi kanak-kanak moden, mainan kayu mungkin kelihatan terlalu primitif. Kita harus bermula sekurang-kurangnya dari fakta bahawa dalam banyak kes butiran pokok tidak dicat, sekali lagi menjaga keselamatan atau memberi peluang untuk menghias kraf selesai. Tetapi hujah-hujah ini menarik untuk tidak begitu ramai kanak-kanak yang kebanyakannya ingin bermain sudah, dan tidak lama untuk bekerja pada merealisasikan ide mereka sendiri.
  • Malah lukisan kayu yang dilukis diramalkan lebih rendah daripada warna "beracun" bahagian plastik dari segi kecerahan warna. Secara semulajadi, pengeluar kayu tidak mempunyai bonus permainan moden yang lain dalam bentuk kesan muzik atau pencahayaan, motor penggulungan atau kawalan radio.

  Pandangan

  Seperti jenis pembina lain, set kayu boleh berubah di antara mereka sendiri. Cara paling mudah untuk mengklasifikasikannya mengikut sejauh mana bahagiannya saling berkaitan.

  Tiada penetapan

  Ia secara umumnya diterima untuk memanggil pereka kiub jenis ini, bagaimanapun, kit moden yang mahal mungkin termasuk bahagian yang lebih kompleks. Selalunya, mainan ini direka untuk membina struktur seni bina yang mudah, di mana setiap bahagian berasingan dipasang di atas yang sebelumnya tanpa sebarang penetapan. Anda juga boleh memusnahkan bangunan secara tidak sengaja. Tetapi kanak-kanak itu mempunyai peluang untuk berkumpul dan membongkar kerajinan tanpa henti, setiap kali membuat sesuatu yang baru atau menambah bahagian dari set lain.

  Bertentangan dengan kepercayaan popular, blok kayu boleh dibina bukan sahaja sebuah rumah. Mesin mudah juga boleh dipasang, bagaimanapun, "roll" ia tidak akan berfungsi. Beli pereka tersebut biasanya untuk kanak-kanak usia prasekolah.

  Kord atau tongkat untuk pengancing

  Organisasi seperti pereka agak serupa dengan manik biasa. Walaupun proses reka bentuk yang dikatakan lebih rumit, ia direka untuk kanak-kanak termuda.

  Stringing bahagian membolehkan anda untuk memasang menara atau kereta api. Contoh biasa pembina seperti itu adalah piramid biasa, walaupun teka-teki primitif seperti ini lebih sering dibuat daripada plastik cerah.

  Magnet

  Cara penyertaan yang luar biasa itu masih agak jarang berlaku, walaupun di kalangan pembangun plastik. Bahagian kayu jarang dilengkapi dengan magnet, tetapi ia masih berlaku. Tidak ada perbezaan global dari kiub biasa, dengan satu-satunya perbezaan ialah sambungan bahagian ternyata jauh lebih dapat diandalkan. Kebarangkalian kemusnahan bangunan secara tidak sengaja dikurangkan.

  Dari bahagian magnet, anda boleh memasang menara mudah atau bahkan selamat, yang memerlukan sedikit usaha untuk dibuka.

  Pengikat dalam bentuk bolt dan skru dengan kacang

  Pilihan ini adalah analog generasi lama yang terkenal dari pembina logam Soviet, yang pernah menjadi popular. Terima kasih kepada kaedah ini, bahagian sambungan yang paling dipercayai dicapai. Oleh itu, pengeluar berpeluang membuat mainan kayu pasang siap untuk permainan aktif. Sebagai contoh, ia boleh menjadi kereta api, kapal terbang atau tangki.

  Biasanya dalam set ini dianggap bahawa mainan dipasang sekali untuk bermain berterusan, bagaimanapun, terdapat juga "jenis" transformer yang direka khas untuk transformasi yang berterusan. Dalam pelbagai ini, keperluan untuk pengikat kekuatan tinggi mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk memasang kerusi dari butiran beberapa set, di mana pemiliknya boleh duduk dengan baik.

  Pancang dan alur

  Sekiranya kaedah penyambung logam disambung sebelumnya, maka ini menyerupai plastik. Setiap butiran di sini dilengkapi dengan alur dan protrusinya, yang, ketat antara satu sama lain, memungkinkan untuk membina struktur yang agak kukuh, yang pada masa akan datang boleh dibongkar menjadi bahagian-bahagian.

  Kaedah penetapan ini sesuai untuk pembinaan dan latihan permainan.

  Contoh utama ialah pereka yang dipanggil "The Seasons". Dengan bantuannya, kanak-kanak itu boleh mendapatkan idea musim bunga dan musim panas, musim gugur dan musim sejuk, dan anda hanya perlu melekatkan bunga, daun dan buah hijau dan kuning ke dalam papan lapis dalam bentuk pokok. Pada masa yang sama, kanak-kanak itu boleh diajar untuk dikira.

  Gam

  Cara yang paling sukar untuk menyambung butiran pembina kayu adalah melekat. Dalam sesetengah keadaan, ia agak mudah, jika unsur-unsur mengandaikan kehadiran pancang dan alur - maka gam itu melaksanakan fungsi pengikat tambahan, dan bukan yang utama.

  Konsep yang sama sekali berbeza adalah jerami yang dipanggil - satu set di mana semua butir-butir menyerupai padanan biasa dari pelbagai bentuk dan saiz. Tidak ada pengikat sama sekali, kecuali untuk gam masa depan, tetapi model yang dipasang dapat menyerupai objek sebenar dari kehidupan, contohnya kereta dan rumah.

  Anda juga boleh melekat bersama pilihan yang lebih kompleks, sebagai contoh, trak atau penggali. Oleh kerana kerumitan yang sangat tinggi perhimpunan dan ketidakupayaan untuk bermain dengan kerajinan semacam itu - ia agak rapuh - pemodelan sedemikian perlu dianggap tidak menyeronokkan, tetapi kreativiti yang serius. Orang dewasa atau remaja suka mereka.

  Sekatan umur

  Dari sudut pandangan persahabatan alam sekitar, seorang pereka kayu berkualiti tinggi, dalam pembuatan bahan kimia yang tidak digunakan, tidak menimbulkan bahaya kepada seorang anak pada sebarang umur.

  Oleh kerana berat badan yang penting dan risiko kecederaan sekiranya berlaku kejatuhan elemen, kiub disyorkan untuk digunakan tidak lebih awal daripada 2-3 tahun.

  Di suatu tempat dari usia yang sama, anda boleh mula menggunakan pembina kayu yang dihubungkan dengan tali, tongkat, magnet dan juga pancang dengan alur, jika tidak ada terlalu banyak butiran dalam pembina seperti itu.

  Walau bagaimanapun, sambungan dengan pancang dan alur juga mungkin menyiratkan beberapa bahagian beberapa ratus, dan hadiah sebegini mungkin kelihatan tidak menarik untuk kanak-kanak prasekolah kerana kerumitan yang berlebihan. Atas sebab ini, kit besar biasanya diberikan kepada anak-anak yang telah mencapai usia sekolah.

  A "jerami", yang menganggap kerja kompleks dengan gam, tidak boleh diberikan sama sekali sebelum kanak-kanak itu menunjukkan kecenderungan tertentu terhadap pemodelan sedemikian. Dengan sendirinya, bekerja dengan gam memerlukan tanggungjawab dan ketepatan tertentu, yang muncul pada seorang kanak-kanak hanya pada umur 8-10 tahun.

  Walau bagaimanapun, satu set lengkap boleh terdiri daripada beratus-ratus bahagian, kerana ia mungkin satu-satunya mainan yang sesuai untuk orang dewasa. Perlu difahami bahawa perhimpunan itu sering dilakukan dengan pewarnaan berikutnya.Ini adalah kerja yang sangat sukar dan sungguh-sungguh, jadi seseorang tidak akan menyukai hadiah sedemikian pada dasarnya, dan seseorang akan sangat kecewa dengan hasil yang tidak mengesankan.

  Kajian Pengilang

  Seperti yang sering terjadi dengan pereka bukan jenis yang paling popular, hampir setiap jenama menawarkan konsep reka bentuk dan pemasangan yang berbeza dari pesaingnya sendiri. Adalah agak luar biasa bahawa di kalangan pembina kayu di pasaran kita dikuasai oleh pengilang domestik, sementara bahagian import adalah agak kecil. Ia sepatutnya mengatakan sekurang-kurangnya beberapa perkataan mengenai setiap jenama popular mainan tersebut.

  Lesovichok

  Pengeluar bercadang untuk berhimpun dari balak yang boleh dipercayai dengan alur dan pancang tiga jenis struktur, di mana siri yang sama dinamakan - "Rumah lipat", "Kubu" dan "Ladang Solar".

  Jumlah model adalah kira-kira dua dozen, semuanya dikumpulkan dari butiran naungan semulajadi, yang membolehkan menggabungkan unsur-unsur dalam suatu perintah yang luar biasa. Syarikat Rusia benar-benar menawarkan kit dari 110 kepada hampir seribu bahagian dengan harga antara 900 hingga 5 ribu rubel.

  Lemmo

  Bertentangan dengan nama itu, jenama ini juga Rusia - pejabatnya terletak di Kirov. Butiran pengilang ini kelihatan seperti kerajinan biasa, dipotong dengan jigsaw papan lapis dan dihiasi dengan pembakaran. Dalam bentuk siap, pereka ini sangat mengagumkan dengan kemungkinan mereka.

  Ciri khas syarikat adalah pembebasan set untuk memodelkan pelbagai jenis pengangkutan. Walau bagaimanapun, rumah-rumah di sini juga diwakili. Keterikatan dengan produk dapat dengan mudah menjadi keluarga dari segala kekayaan, karena beberapa perancang sederhana, mesin, Anda dapat membeli sekitar 250 rubel.

  "Cenderamata Rusia"

  Satu lagi pereka untuk pemasangan struktur seni bina, hanya ada yang khusus diasah di bawah rumah-rumah dalam tradisi terbaik seni bina lama Rusia. Butiran di sini meniru log sebanyak mungkin (untuk Lesovychka ini adalah papan). Mereka juga dibulatkan khas untuk ini.

  Nama-nama set seperti "Terema" atau "Svetlitsy" terus menunjukkan apa jenis kraftangan selesai. Dan ada kemungkinan untuk "menyelesaikan" di dalamnya sebarang mainan.

  Lory "Gardarika"

  Satu siri khusus pereka jenama ini mungkin berminat dengan kanak-kanak yang lebih tua - perhimpunan itu terlalu sukar untuk mereka. Tetapi hadiah seperti itu dapat menangkap semua pemikiran orang dewasa yang suka antik dan legenda, serta tentu saja reka bentuk.

  Ini adalah jerami yang tipikal, jadi pemilik pembina seperti ini perlu mencuba banyak untuk membantel objek kota purba jenis persembahan daripadanya. Satu ciri siri ini adalah bahawa setiap set melengkapi semua yang lain - oleh itu, dengan mengumpul semua kraf siri ini, anda boleh mendapatkan sebuah kota Lama Rusia yang sebenar dengan semua elemen yang diperlukan.

  Ibu dan anak-anak pendapat

  Selama beberapa dekad, pereka telah dianggap sebagai mainan yang sangat diperlukan untuk perkembangan kanak-kanak, tetapi jauh dari semua penggunaan kayu. Ibu-ibu yang masih sanggup membeli mainan sedemikian menghargai keabsahan bahan tersebut, yang pastinya tidak akan membahayakan kanak-kanak itu, dan perancang harus dinasihatkan untuk melakukan penyelenggaraan minimum dengan pereka tahan air menggunakan microfiber atau flanel.

  Kanak-kanak biasanya merasakan hadiah tersebut dengan baik hanya jika mereka tidak dimanjakan oleh set plastik yang lebih terang, tetapi Lemmo atau Lesovichok yang sama, dengan kemungkinan yang luar biasa, biasanya tidak disedari. Keindahan pembina kayu adalah bahawa Rumah yang dipasang itu boleh digunakan untuk "hidup" anak patung, askar dan mainan lain.

  Ramai ibu bapa dalam jawapannya dengan ikhlas menulis bahawa mereka sendiri kadang-kadang mencari kepuasan dalam membantu anak itu untuk memasang pereka dari kayu.Apabila ia datang untuk menyusun pembinaan serius dari "jerami", walaupun bapa sering kehilangan kepala mereka - kerja sukar dalam satu pasukan dengan anak mereka boleh menjadi insentif yang hebat untuk mewujudkan iklim yang baik dalam keluarga.

   Kritik, tentu saja, juga hadir. Ramai yang mengadu bahawa pencemaran sedikit merosakkan rupa bahagian yang tidak boleh dibasuh kemanusiaan, jika tidak ia akan menjadi lebih buruk.

   Ibu bapa yang lain mengadu bahawa anak itu hanya "meletakkan di rak" hadiah itu dan melupakannya, lebih suka mainan moden yang cerah yang tidak hanya cantik, tetapi juga tahu bagaimana bercakap, bersinar dan sebagainya. Sesetengah kanak-kanak hanya tidak mempunyai keaslian untuk membina pereka seperti itu, yang sering mempunyai beratus-ratus bahagian, dan oleh itu tidak menyiratkan permainan segera.

   Keselamatan semasa bermain

   Walaupun sukar untuk memanggil pereka kayu mainan yang berbahaya, para ahli masih menunjukkan bahawa mereka harus bermain tidak hanya di mana saja, tetapi di tempat yang khusus ditunjuk di dinding apartmen. Tempat sedemikian mesti memenuhi beberapa kriteria mandatori:

   • Ruang mendatar besar dan rata. Semasa permainan, kanak-kanak itu pasti akan terbawa dan mungkin menghentam halangan di sekelilingnya atau secara tidak sengaja memusnahkan bangunan yang dibuat dengan kesukaran yang tidak dapat dielakkan membawa kepada air mata.
   • Kekeringan dari kebakaran terbuka, soket, peralatan elektrik termasuk. Ia mesti sentiasa diingati bahawa kayu adalah bahan yang mudah terbakar, dan oleh itu, bahagian-bahagian boleh menyala dengan percikan sedikit. Tindakan kanak-kanak dalam keadaan ini hampir mustahil untuk diramalkan, tetapi mereka tidak mungkin berkesan dalam menghadapi api awal.
   • Kekeringan dari air. Di dapur atau di bilik mandi, berhampiran periuk bunga, atau berdekatan dengan tingkap terbuka dalam cuaca hujan, pereka bentuk seperti itu tidak dapat dipasang. Air di bahagian-bahagian boleh merosakkan mainan, menjadikannya kurang cantik, dan juga menyumbang kepada pecahnya dan kerosakan akhir.

   Kehadiran orang dewasa adalah faktor penting.. Sekiranya pereka masih di peringkat perhimpunan, kanak-kanak mungkin memerlukan bantuan daripada yang lebih tua, kerana bukanlah tugas mudah untuk memasang rumah bahkan dari seratus bahagian. Jadi permainan untuk kanak-kanak itu akan menjadi lebih menarik dan tidak akan dianggap sebagai penyelesaian kepada masalah yang serius.

   Jika pereka dimainkan oleh sekurang-kurangnya dua orang anak, kehadiran ibu bapa adalah perlu supaya anak-anak kecil tidak membuang satu sama lain dengan perincian pereka, yang boleh agak berat. Adalah penting untuk memahami bahawa kanak-kanak usia sekolah rendah biasanya terdedah kepada pemanjangan, yang mana ibu bapa sering tidak menganggapnya perlu untuk diikuti.

   Dari orang dewasa tidak diperlukan pengawasan yang dekat, tetapi hanya kehadiran tetap di dekatnya, untuk dapat menenangkan nafsu yang meradang.

   Untuk menyatukan gambaran tentang pembina kayu, anda harus menonton video di bawah. Ia menyediakan gambaran keseluruhan beberapa model pemodelan popular.

   Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

   Kehamilan

   Pembangunan

   Kesihatan