Apa set pereka robot untuk memilih untuk kanak-kanak?

Kandungannya

Baru-baru ini, pembinaan robot seolah-olah menjadi fantasi. Hari ini, hampir semua pelajar sekolah melakukan ini sebagai sebahagian daripada program pendidikan. Robotics menggabungkan beberapa bidang mata pelajaran sekaligus - dari fizik ke sains komputer. Beliau mengembangkan pemikiran, logik, kemahiran kejuruteraan. Di sesetengah sekolah dan juga tadika, robotik diajar sebagai salah satu mata pelajaran kurikulum sekolah atau elektif.

Sebab itulah persoalan memilih satu set pereka untuk robotik adalah mendesak dan terbakar. Dalam artikel ini kita akan cuba untuk mencari yang ditetapkan yang terbaik untuk kanak-kanak.

Apa itu?

Pembina untuk kelas robot bukan sekadar set anak-anak untuk permainan. Ini adalah bahan pendidikan yang lengkap. Untuk kanak-kanak sekolah dari umur 10 tahun, kit tersebut biasanya ditambah dengan bahan sokongan - buku teks, buku kerja. Untuk pelajar prasekolah dan sekolah rendah, kit adalah lebih mudah, tetapi mereka juga mewakili bukan hanya mainan, tetapi bahan pendidikan sesuai dengan kategori umur. Di satu pihak, kanak-kanak bermain, dia membina robot lucu, yang mana anda boleh mengajar sesuatu dan menetapkan fungsi tertentu untuknya, dan sebaliknya, terdapat proses belajar intensif dalam praktik - matematik, lukisan, fizik, mekanik, sains komputer dan pengaturcaraan menjadi lebih dekat dan jelas untuk bayi.

Bagi pemula, set adalah lebih mudah, mereka menyediakan asas-asas mekanik, logik, mengajar anak untuk memasang motor dan unsur-unsur individu kompleks. Untuk lebih banyak pengguna "maju", set yang lebih besar dan lebih pelbagai, mereka membolehkan anda bukan sahaja untuk memasang mekanisme, tetapi juga untuk memberikan model tingkah laku dan fungsi tertentu.

Robot yang boleh diprogramkan - aerobatik, mereka tidak hanya akan bertindak mengikut program tertentu, tetapi juga membangunkan pilihan pembetulan program mereka sendiri jika sesuatu dari keadaan luaran atau perubahan input.

Ketidaksuaian adalah pelik kepada kebanyakan set - beberapa model boleh dipasang dari satu set, selain itu, kanak-kanak itu dapat sepenuhnya merangkumi idea-ideanya sendiri. Sebilangan besar kit memenuhi standard robotika pendidikan dan sesuai untuk pelajaran rumah dan sekolah. Oleh itu, terdapat cukup satu set, bagaimanapun, dengan syarat ia dipilih dengan betul dan mengikut umur.

Kategori umur

Pencipta set pereka untuk robotik jelas menggariskan penonton sasaran: setiap set direka untuk kanak-kanak umur tertentu dan tahap kesediaan.

4 - 6 tahun

Untuk kanak-kanak prasekolah, kit robotik termasuk bahagian yang cukup besar untuk keselamatan dan kemudahan pembinaan. Selalunya elemen pereka mempunyai warna yang cerah, yang menarik perhatian kanak-kanak dan memberi mereka keseronokan. Anda boleh mengumpul sesuatu yang agak mudah dari mereka - kereta dan kapal terbang, zirafah atau gajah. Sesetengah model mudah dipasang oleh syarikat, contohnya, di dalam kelas di tadika atau di pesta ulang tahun kanak-kanak.

Tugas set itu adalah untuk mengembangkan kemahiran motor tangan, imaginasi, logik, keupayaan untuk melakukan sesuatu dalam pasukan, untuk mendapatkan kemahiran asas mengenai peranti objek dan benda, mekanisme dan mekanik (mengapa roda berputar, bagaimana motor bekerja, dan lain-lain).

7 - 9 tahun

Kit-kit ini biasanya dilampirkan manfaat pertama pada permulaan robotik. Set mereka sendiri lebih rumit, butirannya lebih kecil, dan pereka menawarkan lebih banyak kemungkinan. Kanak-kanak tidak boleh membuat kraf tangan mudah alih dengan tangan sendiri, tetapi juga mengenali konsep-konsep seperti kuantiti dan corak fizikal, kerja sensor.

Ini membolehkan bukan sahaja untuk mengumpul tangki atau kereta, tetapi juga untuk membuat mereka bergerak, berhenti di hadapan halangan, pergi ke sana, bergerak sepanjang trajektori yang diberikan. Semua ini menyediakan peluang yang tidak berkesudahan untuk persekolahan (dalam pelajaran dunia luar, pada pilihan, kelas selepas sekolah), dan untuk permainan yang menyeronokkan di rumah - bersendirian atau dengan rakan-rakan.

10 - 14 tahun

Kit-kit sedemikian memberikan gambaran yang lebih lengkap mengenai robotik. Seorang anak sekolah boleh membuat pelbagai model diprogram, dan beberapa set bahkan membolehkan anda untuk memasang pencetak 3D anda sendiri dan mencetak bahagian yang diperlukan sendiri. Sesetengah pereka mempunyai kemungkinan ganda: dalam set ada kad elektronik yang diprogramkan, supaya model yang dipasang menunjukkan keupayaan "kilang", dan ada kemungkinan untuk menulis sebuah program untuk robot yang dipasang sendiri dan membuatnya melakukan sesuatu yang baru.

Pereka tersebut membantu pelajar memahami topik yang lebih baik dalam fizik dan sains komputer, membangunkan kebolehan kejuruteraan, logik, pemikiran, ingatan dan perhatian. Robot yang dikendalikan oleh radio, yang boleh dibuat dengan menggunakan kit tersebut, merupakan subjek kebanggaan khusus untuk remaja. Lelaki mereka boleh membuat persaingan atau kejohanan dalam robotika, baik, pertandingan sedemikian diadakan setiap tahun di pelbagai rantau di Rusia dan di peringkat kebangsaan.

Gambaran keseluruhan set popular

Pengilang menawarkan pelbagai jenis kit untuk umur dan tahap latihan awal. Pilih yang akan merayu dengan betul kepada anak anda - tugas itu tidak semudah yang sepertinya sepintas lalu. Mari kita lihat kit yang paling popular, kelebihan dan kelemahan mereka.

Pendidikan lego

Ibu bapa tahu tentang "Lego" lebih daripada yang mereka rasa, kerana ini adalah pengeluar pereka dan set modular yang meliputi produk mereka untuk kategori usia yang berbeza bagi anak-anak lelaki yang berbeza. Pada mulanya, kanak-kanak lelaki dan perempuan bermain set dari "Lego", dan kemudian mereka mungkin mula merancang robot dari bahagian yang dikhianati oleh pembuat ini.

Ia adalah jenama ini yang kini menduduki jawatan utama dalam program sekolah di robotika. Ini bukan sahaja disebabkan oleh pilihan yang kaya, pelbagai butir-butir dan keupayaan kit, tetapi juga kehadiran wajib bahan guru dalam setiap set, serta alat bantu mengajar untuk pelajar.

"Lego" adalah pilihan yang sangat baik untuk pelajar tadika. Alat Mudah dan Alat Mesin Pertama, direka untuk kanak-kanak prasekolah, akan memberitahu kanak-kanak tentang peranan cogwheels, tuas, pendulums, dan mata air dalam bentuk permainan yang boleh diakses.

Anda boleh mencuba semua ini dalam perniagaan, mengumpul kraf anda sendiri, yang akan bergerak dengan mengorbankan roda dan tuil.

Set "Lego" WeDo dan WeDo 2.0 direka untuk kanak-kanak dari 7 hingga 10 tahun. Mereka lebih kompleks dan menarik sekurang-kurangnya oleh hakikat bahawa kanak-kanak boleh memasang robotnya sendiri yang dilengkapi dengan cahaya, pergerakan, kecondongan, belokan, dan lain-lain tanpa bantuan. Robot yang dihasilkan dapat mengejutkan kemampuannya: dapat diajarkan untuk menumpang di sepanjang jalur tertentu , mengatasi halangan-halangan, melalui labirin

Bagi kanak-kanak berumur 9 hingga 13 tahun, set yang memungkinkan untuk memasang robot yang bukan sahaja wujud dengan sendirinya, tetapi juga berinteraksi dengan robot Lego yang lain akan menjadi menarik. Adalah menarik jika terdapat dua atau lebih anak-anak robot dalam keluarga, atau kanak-kanak yang sebelum ini mengutip model robot dari pengilang ini. Sekarang robot lama akan mendapat kehidupan yang kedua. Ini termasuk kit EV1 Pendidikan Mindstorms.

Apabila memilih seorang pereka dari Lego, ibu dan bapa harus ingat bahawa semua pereka untuk robotik dari pengeluar ini dibahagikan kepada yang asas, tambahan dan sumber. Asas - ini adalah set asas bahagian. Sumber - satu set bahagian tambahan yang membolehkan anda mengumpul barang-barang lama mereka sepenuhnya kraf baru.

Kit tambahan adalah tambahan bagus untuk kit asas yang memperluaskan ciri standard mereka.

Fischertechnik

Ini adalah penciptaan pengeluar Jerman yang baik dan berkualiti tinggi. Sama seperti semua orang Jerman, jenama ini ringkas, mudah, para pereka dapat dimengerti oleh kanak-kanak yang berumur berbeza. Jurutera kecil dari 5 tahun boleh mencuba tangan mereka dengan memasang set paling mudah dari "Firshtehnik" - "Kids Set" atau "Kids Super Set". Dari bahagian-bahagian yang dimasukkan ke dalam setiap kit, ada kemungkinan untuk membuat beberapa pengubahsuaian mesin, traktor, menggabungkan dan pembinaan kren sendiri. Aktiviti ini akan merayu bukan sahaja kepada kanak-kanak itu, tetapi juga kepada ayahnya.

Bagi pelajar sekolah rendah (dari umur 7 tahun dan lebih tua), jenama Jerman menawarkan pilihan yang memungkinkan untuk memasang bukan hanya model teknologi, tetapi juga menjadikannya berfungsi - solar atau menggunakan alat kawalan jauh. Terdapat garis pereka dan kit untuk kanak-kanak berumur 13 tahun, tetapi mereka kurang beraneka daripada cadangan untuk kategori umur yang sama dari "Lego" yang sama.

Tetapi jika kanak-kanak itu sangat berminat dalam bidang fizik tertentu, misalnya, optik, maka adalah yang terbaik untuk memilih pereka Jerman "Fishtechnik", kerana dalam barisannya terdapat set "pengagum" arah fizikal sempit - optik, dinamik, termodinamik, elektromekanik.

Huna

Pengilang Korea mendekati isu-isu robotika pendidikan lebih daripada teliti. Semua kit dicipta berdasarkan prinsip berikut dari yang sederhana hingga yang lebih rumit. Kanak-kanak prasekolah dan pelajar sekolah rendah boleh membuat robot yang akan dilengkapi dengan isyarat bunyi, motor, serta sensor mudah yang dapat menentukan jarak atau warna. Malah, ternyata mainan yang hebat. Tetapi dikumpulkan dari mesin yang dibeli itu sendiri berbeza dengan fakta bahawa anaknya suka dan menghargai lebih banyak lagi.

Bagi kanak-kanak, pengeluar memilih cerita yang biasa, menawarkan untuk memasang kereta api dan kapal terbang - wira kartun yang popular, serta watak lain yang diketahui kanak-kanak.

Arahannya agak difahami, digambarkan, tetapi lebih baik tidak meninggalkan anak tanpa pengawasan dengan kit tersebut: beberapa butir jelasnya terlalu kecil. Tetapi kelebihan pereka adalah elemen mana yang boleh diperbaiki dengan yang lain dari mana-mana pihak, butirannya adalah universal. Ini memungkinkan untuk menterjemahkan realiti mana-mana fantasi anak lelaki atau anak perempuan anda.

Untuk kerja kolektif, pengeluar Korea telah menyediakan set yang memerlukan kerja serentak sejumlah besar kanak-kanak sekaligus. Sebagai contoh, seluruh kelas robotika boleh ditawarkan untuk memasang kebun binatang yang ceria dan membuat haiwan bergerak atau membina sebuah bandar kecil yang sebenar dengan rumah, kilang, lebuh raya, kereta dan juga pejalan kaki.

Robot mudah alih berdasarkan Arduino

Pereka buatan Rusia itu berguna dan menarik untuk kanak-kanak yang lebih tua - dari 10-11 tahun. Mereka termasuk satu set bahagian bagi penciptaan teknologi dan papan Arduino. Kanak-kanak akan belajar bagaimana untuk memprogram pengawal ini, cara memasang robot, bagaimana untuk menetapkan vektor tindakan untuknya. Model yang dihasilkan boleh dengan mudah digabungkan dengan telefon pintar yang berjalan pada platform "Android", ini akan mengembangkan keupayaan kawalan robot.

Robot sedemikian boleh dilatih, dibangunkan, ia boleh diajar untuk mengembara di sekitar bilik, mencari kaus kaki yang hilang dan bermain boling. Ruang untuk kreativiti adalah yang terbesar.

"Trik"

Ini set pengeluaran dalam negeri bukan hanya pereka, tetapi sebahagian daripada program robotik yang menghiburkan dan pendidikan.Untuk kanak-kanak dari mana-mana umur, anda boleh memilih satu set yang akan membolehkan anda memasang robot "pintar" yang bukan sahaja boleh bergerak sepanjang trajektori yang diberikan, tetapi juga "melihat", "mendengar" dan juga berinteraksi.

Faktanya ialah pengawal "Trick" boleh memproses data audio dan visual serentak, menyebarkan ucapan, "memahami" arahan suara. "Trik" dipanggil pereka siberik Rusia dari generasi baru. Rakan kuantum cybernetic akan disukai oleh anak-anak hanya dengan fakta bahawa mereka boleh berkomunikasi dengan mereka. Malah kit murah asas mengandungi kamera video dan mikrofon kecil. Butiran pepejal, logam, kit sedemikian akan bertahan lama.

Bagi remaja yang sudah lama berminat dengan robotik, terdapat kit yang membolehkan anda untuk memasang hampir robot humanoid.

Tetrix / Matrix

Ini adalah set yang agak popular di Rusia, tetapi mereka tidak mempunyai pengawal mereka sendiri. Tetapi set sedemikian berfungsi dengan baik dengan pengawal Lego, jadi mereka akan menjadi pilihan yang sangat baik bagi mereka yang sudah mempunyai set Lego. Oleh kerana kos hidup relatif (kos asas kos lebih daripada 70 ribu Rubles, dan set sumber bermula pada 20 ribu), tidak setiap sekolah mampu melengkapkan robot dengan set tersebut.

Tetapi untuk kegunaan rumah set itu sesuai dengan sempurna, terutama jika anggaran keluarga membolehkan anda membeli mainan pembelajaran yang berguna dan menarik seperti itu.

Peraturan pilihan umum

Ibu bapa sepatutnya mengetahui perkara berikut:

  • Perhatikan keperluan umur. Keinginan untuk membeli anak lima tahun yang ditetapkan yang membolehkan anda membuat robot humanoid yang bermain bola sepak atau berjuang keras dalam cincin, boleh mengakibatkan fakta bahawa anak anda dengan cepat bosan dengan proses yang sukar difahami dan sukar untuk memasangnya. Tidak mungkin kemudian anda akan dapat memikat kanak-kanak seperti bulatan robotik.
  • Ingat sekurang-kurangnya mengenai masa depan yang sangat dekat. Set kecil dan murah akan melepaskan kemungkinan mereka di mata pereka kecil dan akan mengumpulkan habuk di atas rak.

Sekiranya tidak mungkin untuk menukar kit reka bentuk robot dari semasa ke semasa mengikut umur, beli sesuatu seperti 14 dalam 1 kit. Kit ini akan membolehkan anda untuk memasang dari satu set bahagian 14 robot yang berbeza yang akan dikuasakan oleh lampu atau cahaya matahari.

  • Pastikan anda selamat. Bahagian dan pengikat tidak boleh dibuat daripada plastik yang pelik, bahan toksik. Dari mereka tidak boleh menghasilkan bau kimia yang kuat. Agar tidak membeli palsu, jangan teragak-agak untuk meminta penjual untuk mendapatkan sijil pematuhan dan sijil keselamatan untuk set yang anda suka.
  • Percayalah pilihan kepada kanak-kanak itu. Anak anda tahu apa yang paling menarik untuknya. Sekiranya dia mahu menyertai perebutan robot pada "Robofest" yang akan datang, jangan paksa kit untuk memasang model mekanikal kepadanya. Sekiranya kanak-kanak itu mahu mencipta robot yang akan menari dengannya, jangan memaksanya untuk "memulihkan" jentolak dan traktor. Manfaat akan hanya di mana terdapat minat peribadi.

Dalam video seterusnya, lihat kajian terperinci mengenai pereka Makeblock yang berpangkalan di Arduino.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan