Apa mainan dan kerincingan di atas katil untuk dipilih?

Kandungannya

Bayi yang baru lahir belum mempunyai kemahiran motor tangan yang cukup untuk bermain sendiri, namun, seperti mana-mana kanak-kanak, mereka sangat suka mainan yang ibu bapa menggantungnya di tempat tidur.

Kerana hakikat bahawa pemilik kecil tidak dapat mencapai hartanya dengan tangannya, sesetengah ibu bapa pada mulanya agak mengabaikan keperluan untuk membeli mainan tergantung dan mainan, tetapi sebenarnya hadiah tersebut sering dilakukan bukan hanya menghiburkan tetapi juga membangunkan fungsi. Oleh itu, adalah perlu bukan sahaja untuk membeli perkara itu kepada bayi, tetapi juga untuk mengetahui cara memilihnya dengan betul.

Tujuan pembelian

Bahagian katil, digantung dengan pelbagai pernak-pernik, bukan hanya hiasan bilik kanak-kanak yang cantik, tetapi satu manual pembangunan penuh yang membolehkan kanak-kanak melatih kemahiran tertentu dan lebih memahami dunia di sekelilingnya walaupun pada tahap ketika ia tidak dapat dilihat dengan jelas. Sudah tentu, kelebihan tersebut tidak diberikan oleh mana-mana pendants, tetapi hanya oleh mereka yang disyorkan oleh pakar, bagaimanapun, orang melihat kesan pembangunan reka bentuk sedemikian pada zaman purba.

Hari ini, disebabkan oleh fakta bahawa pengeluar mula menghasilkan karusel bergerak yang bergerak (telefon bimbit yang disebut), aksesori tersebut telah menjadi lebih berguna, kerana kini mereka berayun dan membuat bunyi tanpa penyertaan langsung ibu.

Ia perlu menyenaraikan manfaat yang diberikan oleh penggunaan mainan dan gelang bayi untuk bayi baru lahir.

 • Seorang bayi yang baru dilahirkan pada bulan-bulan pertama dalam hidupnya sangat lemah sehingga tidak dapat menumpukan pandangannya terhadap sesuatu subjek tertentu. Mainan berputar terang, terutama dengan muzik, secara literal memandang perhatian anak, memaksa dia untuk belajar kepekatan. Lebih-lebih lagi, dalam beberapa kes, anda juga harus menghidupkan kepala atau seluruh badan agar dapat melihat objek yang lebih menarik, dan ini sudah menjadi bonus besar dari segi aktiviti fizikal.
 • Pada usia 2 bulan, terima kasih kepada perhiasan, kanak-kanak mula menguasai konsep kelantangan. Sekiranya anda berbaring di tempat tidur sepanjang masa, anda tidak akan membuat gambaran lengkap tentang dunia di sekeliling anda, dan kerana anda tidak boleh memberi tumpuan sama ada, maka hanya mainan yang tergantung dari headboard akan membantu membentuk konsep sedemikian.
 • Refleks yang menggembirakan terdapat pada bayi sejak lahir, tetapi pada peringkat pertama kehidupan itu tidak sedarkan diri. Dari masa ke masa, kanak-kanak perlu belajar untuk mengambil pelbagai objek, dan ia adalah tepat pernak-pernik kecil yang digantung di katilnya yang akan menjadi simulator yang sangat baik untuk ini. Kejayaan pertama dalam pelajaran ini akan dapat dilihat pada kira-kira 4 bulan.
 • Sukar untuk kanak-kanak mendapatkan idea yang mencukupi tentang jarak di buaian, tetapi anda tidak boleh hidup tanpa kemahiran ini: perlu sekurang-kurangnya untuk orientasi normal di dalam bilik. Dengan banyak mainan, kanak-kanak akhirnya belajar untuk memberi tumpuan penglihatan pada masing-masing, secara beransur-ansur memahami sejauh mana objek yang bersangkutan terletak. Adalah dinasihatkan untuk menggantung mainan pada jarak yang berbeza dari bayi, sekali-sekala mengubah posisi mereka, tetapi carousels elektrik sering menyelesaikan masalah ini.

Sudah tentu, pengetahuan ini dapat diperolehi dari masa ke masa tanpa menggantung mainan, tetapi dalam hal ini, perkembangan bayi akan melambatkan. Lebih-lebih lagi, mainan dilengkapi dengan fungsi bermain melodi yang menyenangkan, menyumbang kepada tidur bayi yang lebih cepat, kerana ibu tidak perlu meredakannya.

Sekiranya penyakit bergerak berlaku pada masa yang sama setiap hari, bayi mungkin juga mengalami rejimen harian, yang sangat sesuai untuk ibu bapa.

Peraturan pemilihan

Pelbagai pelbagai pernak-pernik bayi agak besar, tetapi ada peraturan umum yang akan membantu untuk tidak salah dengan pilihan dan membeli seperti mainan yang akan menyukai bayi dan tidak akan membahayakannya.

 • Keselamatan kanak-kanak adalah yang paling penting! Pengilang menggunakan komponen yang berbeza untuk pengeluaran barangan, tetapi sebagai peraturan umum, produk berkualiti tinggi tidak boleh mencium buruk. Sebaiknya, ia tidak semestinya bau, kerana bau sudah pasti rembesan, asap yang boleh membahayakan kanak-kanak. Apa yang kita rasakan selama satu minit sebagai faktor menjengkelkan boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada bayi, yang tidak dapat menjauhkan diri dari sumber penyejatan.
 • Lampiran mainan, digantung di sisi, harus cukup kuatsupaya anak itu tidak dapat memecahkannya. Kepentingan dari pemilik kecil dijamin, kerana produk dihasilkan dengan pengiraan seperti itu, tetapi jika karusel gantung yang sama jatuh, ia dapat mencederakan bayi yang ingin tahu.
 • Di kebanyakan negara di dunia, produk kanak-kanak adalah tertakluk kepada pensijilan mandatori. Dalam kes pembelian barangan di pasaran, ketersediaan dokumentasi sokongan tidak terjamin, tetapi mana-mana rangkaian yang serius atau rangkaian pengedaran hanya diwajibkan untuk memberi permintaan atas permintaan pertama pengguna. Jika mainan kelihatan ragu, dan penjual enggan menunjukkan sijil yang berkualiti, lebih baik menolak pembelian.
 • Sebagai peraturan, mainan kanak-kanak dijual dibungkus. Kesucian mereka memainkan peranan yang sangat besar, kerana kanak-kanak cenderung untuk menarik segalanya ke dalam mulut mereka, sebab itulah banyak bakteria sering masuk ke dalam badan mereka. Atas sebab ini, membeli mainan di pasaran atau bahkan dari rakan-rakan adalah tidak diingini, tetapi jika ia berlaku, anda perlu berhati-hati mencuci produk dengan sabun dan air sebelum menggantungnya di atas katil.
 • Mainan katil perlu terang, untuk menarik perhatian kanak-kanak, tetapi perkara utama di sini adalah untuk tidak keterlaluan, kerana di tempat tidur yang sama, bayi pasti entah bagaimana tidur.

Terlalu terang hadiah warna beracun akan mempunyai kesan merangsang yang berlebihan - bayi tidak akan tidur nyenyak, akan berubah menjadi anak yang mudah marah dan berubah-ubah.

 • Keperluan serupa dikemukakan kepada muzik. Jika mainan boleh memainkan melodi, yang kedua haruslah cantik dan menyenangkan, dan yang paling penting - tidak mengganggu. Bunyi yang terlalu kuat atau bunyi yang tidak menyenangkan, ketidak harmonis dalam komposisi dapat membuat bayi mengalami sensasi yang tidak menyenangkan, dan kemudian mainan ini akan menjadi sumber kerengsaan. Keperluan tidak kurang teruk untuk kerongkongan, ibu bapa diwajibkan untuk mendengarnya walaupun di kedai untuk memastikan bunyi itu menyenangkan dan tenang.
 • Mainan tergantung berasingan atau bahagiannya mestilah bersaiz sederhana bersyarat. Sekiranya objek itu terlalu kecil, terdapat risiko bahawa bayi akan cuba menelannya dengan segala akibat yang tidak dapat diramalkan, dan elemen yang sangat besar mengehadkan pandangan kanak-kanak itu.

Pandangan

Secara teorinya, anda boleh menggantung mainan kecil mana saja di sisi buaian, bagaimanapun Terdapat beberapa jenis aksesori seperti yang sangat popular.

 • Carousel Elektrik. Mainan yang indah benar-benar menyerupai karusel yang terang, dan semasa putaran itu juga akan kehilangan melodi yang menyenangkan ke telinga. Kelebihan besar penyelesaian ini adalah versi elektronik, kerana beberapa melodi diprogramkan dalam setiap telefon bimbit - ini membolehkan anda menyesuaikan diri dengan mood anda atau hanya mengelakkan mengganggu satu melodi. Biasanya, volum juga dikawal selia, pada masa yang sama mekanisme itu dimulakan dengan menekan satu butang. Benar, pembelian sedemikian akan menjadi agak mahal.
 • Karusel mekanikal Ia jauh lebih murah, sambil mempunyai bunyi yang agak lebih menyenangkan - mekanismenya menyerupai bahawa dalam kotak muzik. Walau bagaimanapun, peranti sedemikian mesti dimulakan dengan kerap, dan pada saat pertama selepas institusi yang kuat, melodi akan bermain lebih cepat, dan pada akhirnya, sebaliknya, akan melambatkan.
 • Tanda regangkan Mereka mewakili satu set keseluruhan mainan individu yang digantung di atas anak pada tali yang dihulurkan menyambung sisi katil bayi. Mainan individu boleh digantung secara langsung di sisi, memerhatikan peraturan utama, mengikut mana dari mereka kepada mata seorang anak harus kira-kira 30 cm.
 • Pelbagai kalung dan spiral juga popular.

Garland tidak boleh dianggap sebagai peranti elektrik Tahun Baru: dalam versi kanak-kanak, ia adalah satu siri bola plastik, kayu atau kain, yang tidak dapat mengubah warna mereka, tetapi mereka kelihatan cukup terang dan menarik.

 • Beberapa tahun lalu, pengilang barang-barang kanak-kanak Itali yang terkenal di Chicco menawarkan inovasi yang agak luar biasa, di mana bayi itu akan dilayan projektor. Prinsip operasi sangat mirip dengan peranti yang sama untuk orang dewasa, tetapi projektor kanak-kanak tidak memerlukan media penyimpanan tambahan: ia telah diprogramkan untuk memainkan gambar dan melodi yang perlu menarik perhatian atau meyakinkan orang kecil itu. Sebagai peraturan, unjuran dipaparkan di siling.

Pengeluaran bebas

Ramai ibu, menghabiskan banyak cuti bersalin di rumah, lebih suka membuat mainan untuk buaian dengan tangan mereka sendiri, kerana ia bukan hanya murah, tetapi sangat selamat. Untuk ini, anda hanya perlu keupayaan untuk menjahit.

Ia adalah kain yang merupakan bahan paling mudah untuk pemprosesan rumah, kerana asasnya sering dibuat dari itu. Anda perlu memilih bahan semulajadi seperti kapas atau rami, permainan mainan juga sangat popular kerana tekstur yang menyenangkan, tetapi lebih baik tidak menggunakan kain sintetik. Sebagai pengisi, ia juga wajar digunakan hanya bahan semulajadi - khususnya, sebarang jenis bijirin akan sesuai dengan baik.

Jika anda mengisi badan mainan dengan pengisi, produk itu boleh berubah menjadi keributan.

Selalunya, ibu menjahit garlands atau spiral sendiri: mereka dibuat agak mudah dan tidak memerlukan kemahiran seni khas. Jika anda ingin melakukan sesuatu yang lebih baik untuk kanak-kanak itu, anda boleh menjahit bantal untuknya mainan, yang akan kelihatan seperti bantal biasa, tetapi dengan corak comel, telinga dan atribut menarik yang lain. Dalam kes ini, lebih baik menggantikan pengisi dengan lebih lembut - bukan bijirin, gunakan sintepon atau bulu kapas.

Dalam usaha membuat perhiasan bayi secara bebas, penting untuk diingat bahawa semua butir-butir mereka mestilah diperbetulkan dengan teliti, dan mereka sendiri mestilah sekuat mungkin. Kanak-kanak menarik ke mulut mereka, jadi butang yang sedikit yang telah dikeluarkan atau jatuh bijirin boleh menyebabkan bayi yang ingin diterkam.

Sebaiknya, adalah tidak diingini untuk menghasilkan produk yang mempunyai bahagian-bahagian yang melantun dengan baik, terutamanya dengan tepi tajam atau tajam.

   Ingatlah bahawa kotak kanak-kanak untuk mainan belum diperlukan - semua harta yang dimainkannya sekarang harus diletakkan di depan matanya. Atas sebab ini, tidak perlu terlalu banyak model.

   Bagaimana untuk menjahit spiral mainan, lihat video berikut.

   Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

   Kehamilan

   Pembangunan

   Kesihatan