Apakah keretakan dan model yang dipilih untuk bayi yang baru dilahirkan?

Kandungannya

Rattles mungkin sifat yang paling tidak terhingga bagi mana-mana bayi. Dengan bantuan mereka, bayi belajar undang-undang di sekeliling dunia, khususnya, mengetahui bahawa kesan mekanikal pada banyak objek membolehkan anda membuat bunyi tertentu.

Sebagai peraturan, bayi berotak dibuat dalam bentuk sejenis mainan. Walau bagaimanapun, memilihnya dengan betul tidak semudah yang sepertinya sepintas lalu.

Sedikit sejarah

Rattle itu tidak dicipta semalam, tetapi tidak ada yang dapat mengatakan dengan tepat ketika orang pertama menebak untuk membuat mainan seperti itu untuk anak-anak. Faktanya ialah pada mulanya objek sebegini memainkan peranan yang sama sekali berbeza, yang sama sekali tidak berkaitan dengan penekanan anak-anak.

Adalah diketahui bahawa rattles digunakan di zaman purba Yunani semasa upacara keagamaan. Penggunaannya didokumentasikan, tetapi kita dengan selamat boleh menganggap bahawa peranti serupa digunakan oleh suku-suku prasejarah yang berlainan di semua penjuru dunia.

Menurut tradisi Rusia, bunyi bising sering dianggap sebagai alat muzik yang boleh digunakan sebagai suplemen drum atau dipasang pada kostum perayaan atau abah kuda. Dalam kebudayaan banyak negara kecil di Rusia, rattle masih digunakan sebagai iringan untuk menari atau ritual keagamaan. Pada mulanya, bunyi bising itu bukan sahaja menghiburkan, tetapi juga simbolik, melindungi anak dari roh-roh jahat.

Manfaat dan bahaya

Bayi berderit memainkan peranan penting dalam perkembangan awal bayi. Setelah dilahirkan, dia masih tidak tahu bagaimana untuk menggunakan walaupun pancainderanya. Oleh itu, kebetulan untuk bayi baru lahir boleh menjadi simulator pertama. Terdapat beberapa kelebihan memperoleh hadiah itu.

 • Mendengar bunyi kerongkongan dan memeriksanya, kanak-kanak itu mula menangkap corak antara objek yang bising dan lokasinya. Terima kasih kepada orang ramai, kita dewasa memahami di mana bunyi itu datang.
 • Pada mulanya, bayi yang baru lahir tidak dapat menumpukan masa yang lama walaupun pada objek statik, tetapi bunyi bising, membuat bunyi bising, menarik perhatian bayi. Jika ibu bapa memindahkannya, kanak-kanak belajar mengikuti objek bergerak, meningkatkan kepekatan mereka sendiri.
 • Pada masa akan datang, kanak-kanak itu akan dapat memegang objek kecil di tangannya, dan bunyi gemerincing akan menjadi yang pertama. Memegangnya dalam tangan yang tidak sempurna, bayi mengembangkan kemahiran motor jari, berkat yang cengkamannya menjadi lebih yakin dan kuat.

Berbahaya dari bunyi gemerincing yang baik tidak boleh menjadi satu-satunya pengecualian kecuali spesies yang sangat kuat yang boleh menakutkan kanak-kanak atau mengganggu tidur ibu bapanya.

Dari berapa usia patut dibeli?

Hampir semua jenis mainan dilabel dengan tanda-tanda umur minimum di mana ia harus digunakan. Walaupun kerincingan adalah jenis mainan yang paling mudah, namun mereka tidak boleh digunakan secara harfiah dari lahir.

Perlu diingatkan bahawa Adalah sangat berfaedah untuk melatih perhatian dan kerja-kerja yang diselaraskan dengan baik dari organ-organ rasa dari kelahiran, tetapi tidak ada keributan yang sesuai untuk tujuan tersebut. Anak yang baru lahir tidak memiliki tangannya sendiri untuk memegang objek sedemikian di tangannya.Dia tidak boleh mengetepikan jika subjek itu keluar dari padang. pandangan.

Itulah sebabnya untuk yang paling kecil ia disyorkan untuk memilih jenis gantung yang bergoyang, yang sentiasa kelihatan.

Bermula dari tiga bulan, penggunaan kerincingan sangat menyerupai mainan dianggap boleh diterima. Kanak-kanak itu belum dapat mengangkat objek tersebut, tetapi dia sudah boleh secara bebas membawa mereka ke tindakan jika mereka berada di zon ketersediaan terdekat. Hadiah jenis ini juga meningkatkan kemahiran taktil kanak-kanak, kerana untuk mendapatkan bunyi dia perlu menyentuh perkara itu.

Selepas mencapai usia setiap dua tahun, anda boleh menggunakan kerincingan yang paling kompleks, contohnya, yang disambungkan ke meja makan. Penyelesaian ini membolehkan kanak-kanak bermain dan berkembang walaupun semasa makan, tetapi penyedut tidak membenarkan anda menetapkan semula mainan. Teether dengan fungsi rattle juga akan menjadi pilihan yang baik.

Bilakah bayi mula bertindak balas terhadap bunyi bising itu?

Penggunaan siasatan membawa manfaat kepada bayi secara harfiah dari kelahiran, tetapi hakikat bahawa dia melihat mainan dan bertindak balas kepadanya menjadi tidak begitu jelas. Ini disebabkan bukan sahaja oleh tahap perkembangan sistem saraf yang lemah, tetapi juga oleh ketidakupayaan sebenar bayi untuk menunjukkan reaksinya.

Walau bagaimanapun, saintis membuktikannya bermula dari minggu keempat kehidupan, bayi dapat menentukan arah arah bunyi itu, cuba memalingkan kepalanya dan melihat ke arah itu.

Bilakah ia mula memegang?

Pada bulan-bulan pertama kehidupan, bayi itu sudah berminat dengan keriangan, tetapi setakat ini dia tidak mempunyai cukup kekuatan dan kemahiran untuk memegang mainan seperti itu di tangannya. Mainan ajaib jenis manual tidak disyorkan untuk digunakan lebih awal daripada tiga bulan. Ia berada di tahap ini bahawa kanak-kanak akhirnya mencapai tahap di mana dia sudah dapat menyentuh objek berhampiran dengan kehendaknya sendiri.

Persoalannya apabila dia akan mula memegang objek itu di tangannya, bergantung kepada ciri-ciri individu perkembangan setiap anak. Dengan ini dari 7 bulan kami mengesyorkan penggunaan suckers berbaur, kerana pada peringkat ini kanak-kanak sudah dapat dengan sengaja menolak objek dari permukaan mendatar. Sebagai peraturan, kini bayi sudah mampu menahan keretakan kecil di tangannya.

Model dan jenis

Walaupun kerapuhan nampaknya merupakan reka bentuk yang sangat mudah, pengeluar telah menghasilkan sekurang-kurangnya sedozen jenisnya. Mereka berbeza bukan sahaja dalam penampilan, tetapi juga pada usia penonton sasaran mereka.

Bagi bayi yang baru dilahirkan, mereka biasanya membeli orang-orang yang keriting yang digantung di atas kereta bayi, buaian dan kerusi kereta. Ini adalah mudah kerana pada bulan-bulan pertama kehidupan seseorang kanak-kanak hanya boleh melihat ke atas, dan di sana bahawa objek membangun tetap. Semasa perjalanan dengan kereta atau penyakit bergerak ringan, bayi mendengar bunyi penggantungan dan tanda regangan.

Alternatif untuk yang paling kecil boleh menjadi gelang, dipakai pada lengan atau kaki. Satu lagi perkara ialah untuk penggunaan sepenuhnya hadiah seperti itu diperlukan dan aktiviti fizikal yang cukup baik, dan kemungkinan gambaran keseluruhan sumber bunyi yang dipancarkan.

Apabila menggunakan gelang, ibu bapa mesti memastikan bahawa pengikat tidak mencubit anggota badan mereka.

Di samping itu, terdapat pelbagai jenis kerang lain yang direka untuk kanak-kanak dari 3 bulan ke atas.

 • Bermula dari 3 bulan, kanak-kanak perlahan-lahan mulai tertarik dengan objek di sekelilingnya, cuba menjangkau mereka. Rattle menarik perhatian yang semakin meningkat kepada dirinya sendiri, kerana ia boleh menjadi refleks simulator yang sangat baik. Dalam keadaan ini, sempurna mace atau maracas, dan kaki istimewa dibeli untuk kaki kaus kaki comel dengan fungsi hingar. Hadiah yang bagus juga akan menjadi mainan amigurumi ringan dengan loceng.
Maracas
 • Selepas tiga bulan, anda boleh memberi bayi berotak dengan ciri-ciri berguna yang lain.Sebagai contoh, semasa tempoh ini gigi bayi mula meletus, menyebabkan dia tidak selesa. Anda boleh mencari di kedai kanak-kanak gigi gigimampu membuat bunyi apabila digoncang. Selain itu, pada peringkat ini, kanak-kanak itu semakin meninggalkan buaian dan juga boleh bermain di lantai, sehingga itu rattle rattle dia juga tidak cedera. Pada masa yang sama, dia akan membantu ibu mendengar sama ada anak itu telah merangkak ke tepi.
 • Beberapa bulan kemudian, anda secara beransur-ansur boleh mula membina kerincingan yang sedang berkembang, di mana fungsi hingar mungkin hanya tambahan. Ini termasuk pelbagai teka-teki dan buku. Jangan bimbang bahawa kanak-kanak itu masih jauh dari dapat membaca sendiri. Jika buku itu mempunyai gambar yang cantik, dan bahkan ia boleh membuat bunyi bising, minat yang stabil dari "pembaca" muda akan terjamin.

Di samping itu, di kedai-kedai yang anda boleh cari dan kerincingan peribadi, yang amat penting dalam kes apabila beberapa bayi membesar dalam keluarga yang sama.

Membangunkan permaidani dengan kerincingan
Rattle teether
Buku Rattle

Jenis bahan

Tidak rahsia lagi bahawa banyak jenis bahan dianggap tidak sesuai untuk kanak-kanak kerana beberapa alasan. Hari ini, kerut biasanya berasal dari empat bahan yang berlainan, masing-masing mempunyai ciri-ciri tersendiri.

 • Mainan plastik untuk kanak-kanak yang paling popular di kalangan pengeluar sendiri, kerana bahan ini murah, tetapi ia tidak membolehkan untuk menghadkan imaginasi pereka. Sampel plastik berkualiti tinggi benar-benar selamat dan warna-warna cerah yang berbeza. Di samping itu, rattle ini sangat mudah dibasuh, kerana ia tidak menyerap pencemaran.

Dalam kes ini, pilihan perlu diambil dengan lebih berhati-hati, kerana ramai pengguna memilih apa-apa produk untuk harga yang rendah, yang sering menunjukkan bahan mentah yang berkualiti rendah dan beracun.

Rattle plastik
 • Keras kayu dalam fesyen lebih lama daripada yang lain - beberapa abad yang lalu, pendahulu mereka juga diperbuat daripada kayu birch dan kayu. Pokoknya benar-benar selamat untuk kanak-kanak, pengeluarannya tidak mencemarkan alam sekitar, sementara permukaan produk juga menyenangkan untuk disentuh. Tetapi keretakan diperbuat daripada kayu cukup besar untuk tangan berat badan, dan bahkan traumatik - mereka boleh menyakiti.
 • Tekstil dan rajutan keluli lembut mereka kelihatan sangat menarik, tidak berminyak dan tidak boleh cedera. Penampilan mereka sangat elegan sehingga salah satu jenis mainan seperti itu, amigurumi, semakin popular di kalangan orang dewasa. Anak patung tersebut juga digunakan untuk hiasan dalaman.
Keras kayu
Rattle Textile
 • Mainan diperbuat daripada dirasai menyediakan kanak-kanak dengan sensasi sentuhan yang menyenangkan, merangsang minat tambahan dalam subjek. Harga produk tersebut juga agak rendah, tetapi terdapat satu kelemahan: kain dengan mudah menyerap kotoran, jadi ia perlu dibasuh dengan keteraturan yang tidak dapat dielakkan.
 • Silikon berisik Adalah lebih tepat untuk memanggil teethers, kerana yang dibuat hanya dari bahan ini. Kelebihan utama pilihan untuk silikon adalah keupayaan untuk menggabungkan fungsi dua objek sekaligus. Pada masa yang sama di dalam teether terdapat biasanya cecair yang dapat mengurangkan penderitaan bayi daripada tumbuh gigi, jadi anda perlu memantau dengan teliti integriti produk.
Rattle merasakan
Sengit silikon

Jenama popular

Ramai ibu bapa tidak mempunyai masa atau keinginan untuk memahami semua kehalusan pilihan kerincingan. Oleh itu, mereka lebih suka membuat pilihan mereka memihak kepada jenama terkenal yang menghasilkan produk yang diuji masa.

Dari segi kualiti, sangat disarankan untuk memilih produk dari pengeluar Barat. Ini termasuk, sebagai contoh, Itali berotot. Chicco atau israeli Cinta Kecil. Penghantaran dari jauh boleh menjejaskan kos produk, tetapi tidak ada keraguan tentang kualitinya.

Pengguna Rusia mempunyai permintaan secara semulajadi untuk produk dari pengeluar domestik, kerana ia paling berpatutan dalam harga dan berdekatan dengan pembeli. Jenama Rusia termasuk Cemerlang dan "Dunia Kanak-kanak". Ulasan tentang produk yang serupa datang dari kutub: dari kegembiraan dan kekaguman kepada kesilapan yang lengkap tentang bagaimana untuk membeli seperti kali kedua.

Belum lagi barangan China, mereka semakin merampas pasaran global, dan kerincingan tidak terkecuali. Pada harga pembelian sedemikian akan dikenakan biaya lebih murah daripada rakan sejawat Rusia, tetapi tidak mustahil untuk mengeluarkan sekurang-kurangnya beberapa pengeluar di sini, mereka terlalu seragam.

Petua untuk memilih

Produk untuk kanak-kanak perlu memilih dengan berhati-hati, kerana kanak-kanak semuanya menarik di dalam mulut, dan kesihatan mereka belum bersedia untuk menentang pelbagai masalah. Atas sebab ini, adalah penting untuk meneroka lebih banyak petua tentang cara untuk tidak membeli potensi ancaman kepada anak anda dan bukan mainan yang sedang berkembang.

 • Keperluan kualiti untuk kerincingan sangat tinggi sehingga produk tersebut dapat disahkan secara khusus. Atas sebab ini, jangan mengesyorkan untuk membeli kerincingan di pasaran. Ia perlu untuk mempercayai hanya kedai-kedai dan farmasi kanak-kanak yang besar.
 • Bau tidak menyenangkan yang berasal dari produk, adalah seratus peratus alasan untuk tidak membelinya. Sebagai peraturan, ia menunjukkan penggunaan bahan mentah berkualiti rendah atau pewarna.
 • Kelancaran permukaan yang sempurna adalah satu kemestian untuk kerincingan. Setiap cip atau sudut tajam boleh menyebabkan kecederaan pada bayi anda.
 • Kanak-kanak seperti segala-galanya cerah, tetapi dalam alam semulajadi terdapat tiada pewarna yang selamat dari warna "beracun". Di samping itu, adalah lebih baik untuk melatih alat visual pada warna semula jadi.
 • Sebelum anda membeli, pastikan untuk menilai bunyi yang dibuat oleh mainan. Bunyi harus menyenangkan dan dalam keadaan tidak kasar, jika tidak ada risiko menakutkan bayi. Kemudian dia tidak akan berminat dengan keributan.
 • Para saintis mendapati bahawa bayi tidak mampu menaikkan objek dengan berat lebih daripada seratus gram. Oleh itu, rattle harus kurang berat, jika tidak, ia tidak akan menyumbang kepada pembangunan kemahiran motor halus.
 • Apabila memilih anak anjing, anda mesti memastikan integriti produk, jika pengisi cecair mungkin bocor. Kemudian pembelian akan berubah menjadi kes silikon yang tidak berbentuk dan tidak berguna.
 • Untuk lebih banyak variasi, anda boleh membeli bayi sebilangan besar kerauhan, tetapi harus difahami bahawa dia tidak perlu terlalu banyak. Pada bulan pertama kehidupan, walaupun satu mainan boleh "memuatkan" otak kecilnya selama 5 minit sehari. Pada usia yang lebih tua, dia akan memerlukan hiburan yang lebih pelbagai.

Bagaimana hendak bermain?

Pada bulan-bulan pertama kehidupan, perlu bermain dengan keriangan dengan seorang kanak-kanak dengan hati-hati, kerana dia, dipandu oleh refleksnya, dapat memahami produk itu dan menelannya atau sebahagiannya hanya dari rasa ingin tahunya sendiri. Refleks semacam ini sudahpun berfungsi pada bulan pertama kehidupan, tetapi mereka tidak sedarkan diri, sehingga tidak dapat dipanggil permainan.

Mereka bermain dengan bayi yang baru lahir, dengan lembut mengayunkan gelembung itu pada jarak 25-30 cm dari wajahnya. Permainan sedemikian tidak boleh bertahan lebih dari 2 minit, kerana kanak-kanak itu masih tidak dapat memberi tumpuan pada tempoh yang lebih lama.

Dari kira-kira dua bulan anda boleh meletakkan kerongkongan di tangan anak anda supaya dia belajar untuk memegang mereka secara sedar. Dari pertama kali, ini tidak mungkin berjaya, tetapi dengan jumlah latihan yang betul sudah tiga bulan, bayi akan dapat mengambil mainan itu dari tangan ibunya, dengan sengaja memeriksanya, dan bahkan sengaja menggigit.

Bagaimana untuk memilih kerauhan yang tepat untuk anak-anak kecil, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan