Model gigi untuk gigi: yang lebih baik untuk dipilih?

Kandungannya

Jurang masa utama untuk keluarga dengan kanak-kanak kecil adalah tahap di mana kanak-kanak mempunyai gigi. Adalah mudah untuk meneka bahawa perasaan bayi itu sementara tidak menyenangkan, kerana dia sentiasa menangis. Untuk masa yang lama, dalam tempoh masa ini, ibu bapa dinasihatkan untuk bersabar dan menunggu sahaja, tetapi genius lelaki yang kreatif datang dengan penyelesaian yang lebih baik - yang dipanggil teether.

Apa itu?

Biasanya ibu bapa perlu memastikan bahawa kanak-kanak tidak menarik apa-apa pada mulutnya, bagaimanapun, anak anjing itu adalah mainan yang luar biasa, yang dibuat khusus untuk ini. Hakikatnya adalah ketika gigi tumbuh, bayi merasakan gatal-gatal yang kuat di dalam gusi. Dan perkara paling logik yang dia mahu lakukan ialah menggaru mereka. Cara yang paling mudah adalah melakukan dengan makan yang padat, tetapi mengunyah sesuatu yang keras tanpa gigi bermasalah, dan walaupun pada masa kanak-kanak bayi tidak makan apa-apa kecuali susu.

Sebelum ini, masalah itu diselesaikan sebahagian dengan membungkus beberapa makanan yang tidak terlalu padat (sekeping buah atau roti) dalam cheesecloth - terima kasih kepada ini, pesakit kecil boleh mengunyah dan menggaru gusi tanpa risiko tersedak pada sekeping yang dikunyah. Walau bagaimanapun, ia tidak begitu mudah, kerana ibu saya perlu memastikan bahawa pinggir kain kasa itu tetap berada di luar, dan kain itu dapat luntur dari masa ke masa.

The teethers memecahkan masalah ini, kerana ia adalah bahan yang cukup tahan lama yang tidak dapat disemprotkan, Tetapi keseluruhan objek besar tidak boleh ditelan sama ada.

Kebaikan dan keburukan

Lebih mudah untuk membicarakan kelebihan dan kekurangan gigi apabila tidak mengenai semua produk sedemikian secara keseluruhan, tetapi mengenai pelbagai spesifik ini atau bahan tersebut. Sekiranya kita bercakap secara umum mengenai semua produk seperti ini, faedah untuk bayi adalah seperti berikut:

 • kerana mengunyah selamat, kanak-kanak mula berasa lebih baik, tidak merasa stres dan dapat tidur dengan baik;
 • sesetengah pemasak gigi diisi dengan air atau gel penyejuk khas, yang hampir sepenuhnya menghilangkan ketidakselesaan;
 • A teether bukan sahaja objek yang baik untuk kesihatan mulut, tetapi juga mainan yang menghiburkan bayi dan membantu dia mengembangkan kemahiran motor tangan yang lebih baik dengan lebih cepat.

Sekiranya teether dipilih dengan betul, maka ia tidak sepatutnya mempunyai kelemahan. Masalah mungkin hanya jika bahan tidak begitu selamat atau terlalu rapuh. Di samping itu, model yang dipilih hanya tidak membantu menggaru gusi di mana bayi mengalami ketidakselesaan.

Pilihan bergantung pada usia kanak-kanak

Untuk menentukan pilihan model harus berdasarkan di mana tepatnya gigi bayi meletus. Mereka tidak semua tumbuh pada masa yang sama, tetapi saintis, mujurlah untuk ibu bapa mereka, telah lama melihat keteraturan susunan penampilan mereka, yang membolehkan anda memilih pilihan yang sesuai.

Pada masa yang sama, tiada tarikh yang tepat untuk permulaan "biasa" gigi. - Pakar mengatakan bahawa penunjuk ini adalah individu untuk setiap orang. Rata-rata, gigi pertama boleh meletus pada 4 dan 8 bulan, dan tidak satu atau yang lain dianggap sebagai penyimpangan.Dalam kes ini, incisors pusat yang lebih rendah mula-mula berkembang, dan tugas ibu bapa adalah untuk mengesan masa ketika gigi pertama dapat dilihat. Ia adalah dari tempoh masa ini yang gigi harus ditawarkan kepada bayi.

Produk ini dibahagikan kepada tiga jenis utama:

 • untuk gigi gigi (gigi depan) - peringkat pertama;
 • untuk anjing dan molar pertama - peringkat kedua;
 • untuk gigi belakang - peringkat ketiga.

Ia adalah perlu untuk membeli gigi kepada kanak-kanak dalam urutan itu, kerana setiap varieti adalah optimum untuk merangsang gusi di bahagian tertentu mulut.

Bahan

Untuk pengeluaran gigi yang sesuai cukup banyak bahan yang berbeza masing-masing mempunyai kekuatan dan kelemahan sendiri.

 • Silikon - salah satu jenis bahan yang paling biasa untuk produk tersebut. Gigi silikon diperbuat daripada silikon gred makanan, yang benar-benar selamat untuk manusia dan mempunyai beberapa kelebihan. Produk ini fleksibel dan elastik, yang membolehkan gusi dapat dikerjakan tanpa impak yang terlalu tajam. Campuran yang besar adalah keupayaan untuk mencuci jahitan dalam air panas, tetapi anda perlu membaca dengan teliti arahan agar tidak melampaui suhu dengan suhu. Satu-satunya kelemahan produk tersebut boleh kecuali kebodakan relatif - produk biasanya tidak mempunyai reka bentuk yang menarik, dan sering kali kurang warna.
 • Lateks. Gigi yang diperbuat daripada bahan ini mempunyai semua kelebihan dari pasangan silikon mereka, tetapi mereka hampir selalu dicat dengan warna-warna cerah. Kadang-kadang produk ini mempunyai rasa yang menyenangkan, yang hilang setelah mencuci pertama. Di samping itu, bahan itu juga boleh disterilkan menggunakan detergen ringan. Satu lagi perkara adalah bahawa walaupun produk berkualiti tinggi yang diperbuat daripada getah mungkin mempunyai bau kimia yang tidak mengganggu apabila dibeli. Pakar menunjukkan bahawa anda boleh menyingkirkannya dengan bantuan mencuci yang sama, tetapi terdapat juga varieti berkualiti rendah di mana bau yang kuat tidak dapat dikeluarkan dalam apa cara.
 • Plastik. Penyelesaian ini sesuai untuk kanak-kanak yang ingin menggigit sesuatu yang keras, dan tidak terhad kepada lateks atau silikon yang lembut. Model plastik sering terdapat dengan tangki air. Di samping itu, mereka mempunyai reka bentuk yang cerah dan menarik. Penjagaan mesti diambil untuk memastikan permukaan produk sempurna lancar.
 • Pokok. Kayu kayu adalah sejenis penyelesaian yang sangat tahan lama terhadap masalah pertumbuhan gigi. Produk-produk seperti ini diperbuat daripada kayu bic atau kayu maple, hasilnya berjaya menyelamatkan permukaan kayu dari perabot dari bekas gigi anak-anak. Pilihan yang memihak kepada kayu dibuat kerana kekuatan tinggi produk sedemikian, yang boleh digunakan untuk masa yang lama dengan penjagaan yang betul, tetapi terdapat juga kekurangan. Pertama sekali, anda tidak perlu mencuci objek kayu - anda perlu menyekat diri dengan tuala basah. Lebih-lebih lagi, ibu bapa sering mengadu bahawa gigi gigi kayu mempunyai berat badan yang agak besar, dan oleh itu mungkin menimbulkan risiko kecederaan.
 • Tekstil. Kain itu masih digunakan untuk mengurangkan gatal-gatal di mulut bayi, hanya sekarang mereka membuat gigi gigi sepenuhnya. Bahan tenunan adalah kesan yang paling ringan pada rongga mulut, kerana ia dipilih untuk anak-anak yang baru saja mulai tumbuh gigi. Penyelesaian fabrik membolehkan membasuh dalam keadaan yang berbeza, dan secara aktif menyerap air liur, membolehkan pakaian tetap bersih. Pada masa yang sama, kehadiran air liur pada tisu asal organik boleh menyebabkan peningkatan pesat dalam bilangan mikrob, dan pilihan ini tidak sesuai untuk menggigit anak-anak terlalu aktif, kerana mereka dapat dengan cepat merosot dan bahkan tercekik pada kandungannya.

Model

Bertentangan dengan hakikat bahawa penugasan gigi selalu sama, produk siap boleh mengambil bentuk yang paling tidak dijangka.Memilih model tertentu bukan sahaja untuk penampilan yang menarik secara estetik, tetapi juga untuk fungsi-fungsi lain yang mempunyai item ini.

Contoh klasik peranti sedemikian adalah cincin biasa, yang, untuk keselamatan dan persepsi yang lebih baik, boleh dihiasi dengan penebalan dalam bentuk mainan. Produk ini mungkin menyerupai rupa, sebagai contoh, pisang, bunga atau manik. Bagaimanapun, anak-anak mungkin tidak sama seperti cincin atau mempunyai ciri-ciri lain yang sama.

Seringkali teethers menggabungkan dengan kerincingan. Peranti sedemikian akan membantu mengurangkan gatal-gatal di mulut, sambil memancarkan pelbagai bunyi. Terima kasih kepada rattle, kanak-kanak itu mula memahami dunia di sekelilingnya dengan lebih pantas, dan objek ini menyebabkan minat yang lebih tinggi.

Yang paling kecil boleh menjadi teether yang berguna, yang akan menjaga ibu. Ia sering dipakai pada jari atau tangan, tetapi produk sebegini boleh meniru berus gigi. "Mitten" sedemikian membantu ibu bapa untuk secara aktif merangsang gusi bayi, tetapi perlu diperhatikan bahawa tidak semua kanak-kanak suka ini.

Sesetengah model gigi gigi juga dilengkapi dengan motor getaran kecil, yang membolehkan anda meningkatkan kesan pada gusi. Walaupun tidak semua orang suka urut mulut, model dengan getaran agak popular - kesannya lebih lembut daripada dalam hal meletakkan pada model yang perlu diatur secara manual.

Sekiranya bayi itu sendiri boleh diisi dengan gel khas, maka ia mempunyai kesan penyejukan. Dalam kes ini, satu lagi soalan besar ialah menghilangkan rasa tidak selesa - keupayaan menggaru gusi atau kehadiran penyejuk.

Di atas adalah contoh-contoh hanya fungsi tambahan gigi yang paling biasa, sedangkan pelbagai produk seperti itu dapat menangkap imaginasi, dan model yang dinamakan untuk setiap kanak-kanak jauh dari batas imajinasi pemaju. Secara teorinya, teether boleh disambungkan ke objek lain.

Pilihan gabungan

Adalah sukar bagi orang tua untuk memutuskan sejauh mana kekerasan yang harus dipilih oleh anak anjing yang dipilih, kerana anak itu sendiri hanya menangis - dia masih belum dapat menjelaskan apa sebenarnya yang tidak sesuai dengannya. Terutama bagi kes sedemikian, model gabungan dicipta di mana kedua-dua hujung lembut dan keras digabungkan.

Sebagai peraturan, untuk pengeluaran barang tersebut digunakan dua bahan yang berbeda dari senarai yang dinyatakan di atas. Bahagian lembut membolehkan anda melegakan rongga mulut yang jengkel, manakala bahagian yang keras membantu gigi berkecambah lebih cepat.

Pengambilalihan itu akan membawa manfaat terbesar jika ibu bapa melihat masa dan membelinya sebagai produk pertama. Kemungkinan besar, kedua-dua bahagian produk itu tidak akan berguna kepada kanak-kanak itu dengan segera, tetapi dalam proses percambahan gigi, dia akan berkali-kali menghadapi situasi ketika ia memerlukan rangsangan lembut atau keras dari gusi. Akibatnya, ibu bapa boleh menyimpan wang dan masa mereka sendiri dengan membeli satu mainan daripada dua orang.

Jenama popular

Adalah lebih mudah untuk ramai ibu bapa tidak pergi ke butiran memilih anak anjing yang baik, tetapi hanya memilih produk dari pengilang yang, dengan sikapnya, telah membuktikan bahawa dia boleh dipercayai. Penyelesaian ini tidak selalunya sesuai, tetapi dalam beberapa kes penyelesaiannya adalah tepat yang membolehkan sesetengah kualiti yang layak dipilih.

Ia sepatutnya memberi amaran kepada pengguna untuk membeli alat makan Cina. Tidak mustahil untuk mengatakan dengan tegas bahawa produk tersebut sememangnya berkualiti rendah, namun banyak jenama tidak akan diketahui secara luas. Sesetengah daripada mereka adalah "jangka pendek" sama sekali, oleh itu mereka tidak berusaha untuk menyediakan barangan berkualiti tinggi. Memandangkan pilihan untuk memihak kepada China biasanya dibuat untuk harga rendah barangan, anda tidak harus bergantung pada kualiti yang tinggi.

Di kutub bertentangan adalah orang Eropah dan orang Jepun, yang, sebaliknya, berbeza dari sisi terbaik. Bayi semacam itu tentu akan membebankan ibu bapa dengan jumlah kemas, tetapi tidak ada keraguan bahawa pemerolehan itu akan tahan lama dan sepenuhnya selamat untuk kanak-kanak itu. Jika kita bercakap mengenai pengeluar tertentu, anda boleh menyerlahkan, contohnya, Chicco, Dr Brown, Pigeon, Canpol, Avent, Tommee Tippee, Kurnosiki, Tiny Love, Vulli. Walau bagaimanapun, senarai ini tidak berakhir di sana.

Produk Rusia secara tradisinya bersifat silang antara kualiti Eropah dan harga rendah Cina. Ia tidak boleh menjadi teladan dari segi fungsian atau daya tahan, tetapi masih ramai kanak-kanak yang mengalami salah satu tempoh yang paling sukar dalam kehidupan mereka dengan bantuan alat gigi tersebut. Terutama popular di kalangan pelanggan telah memenangi jenama "Kurnosiki" dan "Giraffe Sophie."

Petua untuk memilih

Adalah agak sukar untuk memilih bayi untuk bayi, kerana proses ini selalu bersifat subjektif, dan tidak ada penyelesaian sejagat untuk semua kesempatan. Walau bagaimanapun, pakar telah membuat beberapa cadangan terbukti, berkat yang anda boleh sekurang-kurangnya menavigasi jarak jauh.

 • Untuk permulaan, anda harus memberi perhatian kepada kotak - mungkin ia menunjukkan gigi mana model ini dikeluarkan. Perlu diingat bahawa gigi tumbuh dari pusat ke tepi, jadi sebelum memilih apa-apa, anda perlu memeriksa rongga mulut bayi dan menentukan keadaan gigi pada tahap tertentu.
 • Silikon paling kerap dipilih sebagai teether pertama, kerana untuk tisu lembut rongga mulut, gigi yang baru mulai terbentuk, bahan yang lebih tegar tidak akan berfungsi.

Pada masa yang sama, cengkaman itu haruslah kecil - kanak-kanak itu mengunyah mainan secara naluriah, jadi ia perlu memahami dengan segera apa yang harus dilakukan dengannya.

 • Selepas gigi gigi, gigi gigi dan gigi lateral yang pertama mula berkembang, jadi bahagian fungsional dari buah zaitun harus lebih luas untuk mencapai semua bintik-bintik gatal. Oleh kerana gigi ini direka khusus untuk mengunyah, permukaan harus mempunyai protrusion yang menonjol untuk secara aktif merangsang gusi.
 • Jangan beli baby teether berdasarkan prinsip "model ini dibeli oleh semua orang yang saya tahu." Setiap kanak-kanak adalah seorang individu, dan penyelesaian yang lebih tepat adalah terlebih dahulu memeriksa mulut bayi, dan kemudian memutuskan model tersebut. Satu-satunya keputusan yang tepat adalah memilih anak-anak kecil berdasarkan beberapa kesimpulan logik.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Teether tidak perlu dibeli sama sekali - ia boleh dibuat dengan tangan anda sendiri, yang akan membantu menjimatkan wang dan memberi keyakinan terhadap keselamatan produk. Sebenarnya, pilihan paling mudah ialah membungkus sekeping epal atau wortel dalam kasa atau kapas. Penyelesaian seperti itu bukan sahaja berguna untuk bayi, tetapi juga akan menyenangkan kepadanya kerana rasa manis. Walau bagaimanapun, pakar menasihatkan untuk memberi keutamaan kepada mereka yang sudah sedar yang sudah biasa dengan bayi.

Bentuk kreativiti yang lebih kompleks juga boleh diterima. Atas alasan yang jelas, tekstil bertindak sebagai bahan utama, dan pada masa yang sama hanya kain semulajadi harus dipilih untuk memastikan keselamatan mereka. Kapas tetap menjadi pemimpin di antara bahan, tetapi sebagai pengisi, anda boleh menggunakan kacang, kacang, manik kayu dan banyak lagi.

Di samping itu, anda boleh menghiasi produk dengan menyulamnya dengan kepingan kain yang terang, namun, penting untuk memastikan bahawa hadiah seperti ini tidak mempunyai bahagian yang berpotensi jatuh di bawah pengaruh gigi giginya pemiliknya.

Bagaimana untuk menggunakannya?

Akhirnya, beberapa petua mengenai cara menggunakan alat gigi dengan betul, supaya mereka membawa kesan maksimum.

 • Gigi yang keras membantu gigi meletus sedikit lebih cepat, tetapi lebih baik untuk membiarkan alam melakukan perkara tersendiri.Penyesuaian sedemikian adalah perlu, pertama sekali, untuk melegakan ketidakselesaan, oleh itu ia harus digunakan dengan berhati-hati, jika tidak, gusi boleh rosak.
 • Penolakan kanak-kanak dari teether yang dibeli tidak bermakna sama sekali bahawa pilihan itu dibuat tidak berjaya. Sebagai peraturan, pada masa gigi, kanak-kanak cuba menggerut secara harfiah segala-galanya yang berlaku, dan sejak bayi mengabaikan produk yang dicadangkan, itu bermakna bahawa masa untuk pertumbuhan gigi yang aktif tidak baru tiba.
 • Teether masuk ke dalam mulut bayi, jadi mesti selalu bersih. Bayi boleh membuangnya ke lantai atau tanah dengan cara lain, oleh itu anda harus terlebih dahulu mencuci dengan sabun bayi.

Ia tidak boleh dibasuh untuk membersihkan teh di mesin basuh pinggan mangkuk, dan anda tidak boleh menggunakan bahan kimia yang agresif seperti detergen dobi atau pencuci pinggan mangkuk.

Penasihat Maria mengenai produk bayi akan memberitahu dan menunjukkan kepada anda cara memilih anak ayam untuk kanak-kanak dan untuk umur berapa lebih baik untuk memilih model yang lebih muda.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan