Semua mengenai kesuburan lelaki

Kandungannya

Biasanya, istilah seperti "kesuburan", lelaki mula berfikir untuk kali pertama ketika mengandung anak setelah percubaan lama gagal. Dan banyak pada masa yang sama mengesyaki bahawa alasannya terletak pada seorang wanita, tetapi ini adalah salah faham yang biasa. Kadar kemandulan lelaki dalam perkahwinan, mengikut statistik, menghampiri 40%, dan oleh itu persoalan kesuburan lelaki tidak kurang penting daripada persoalan wanita.

Apa itu?

Konsep "kesuburan" berasal dari perkataan Latin fertilis, yang diterjemahkan sebagai "subur". Secara ringkas, istilah ini bermakna keupayaan seorang lelaki untuk menyuburkan sel pembiakan wanita dan mempunyai anak. Kesuburan pada lelaki ditentukan oleh kualiti sperma, serta keadaan kesihatan organ-organ genital, yang menjamin pengangkutan sperma yang tidak terlepas ke dalam tubuh wanita, di mana pembuahan dan perkembangan lanjut embrio berlaku.

Wakil fertik dari seks yang lebih kuat mula dipertimbangkan sejak saat akil baligh bermula. Ia adalah dari tempoh ini budak itu mula mengembangkan sperma, yang menyebabkan dia berpindah ke usia reproduktif. Ini biasanya berlaku dalam 10-12 tahun. Ujian buah zaitun semakin besar, mereka memulakan pengeluaran aktif hormon seks, kematangan sperma. Zakar mula memanjang sedikit kemudian. Dari umur 13 tahun, kanak-kanak lelaki dianggap berpotensi subur, dan dari usia 16 tahun mereka dianggap subur sepenuhnya.

Kesuburan pada lelaki adalah jangka panjang dari pada wanita, dan ia bergantung sedikit pada usia, dan dalam 70 tahun seorang lelaki boleh menjadi seorang ayah, yang tidak boleh dikatakan tentang seks yang lemah.

Umur subur bagi seorang lelaki adalah masa di mana dia dapat menyuburkan telur. Kesuburan adalah tinggi, sederhana atau rendah.

Dengan persenyawaan yang rendah dengan cara semulajadi, tugasnya sukar atau mustahil. Pada tahap kesuburan yang normal, seorang lelaki mampu bersatu pada mana-mana hari semasa dia berada di usia reproduktif. Peningkatan kesuburan adalah fenomena yang jarang berlaku, itulah sebabnya ia sering dipanggil fenomena. Dengannya, langkah-langkah kontraseptif tidak membantu rakan kongsi, dan selalunya kehamilan seorang wanita berlaku walaupun semasa mengambil kontraseptif.

Kemungkinan kehamilan yang tidak dirancang adalah lebih tinggi pada pasangan di mana kesuburan tinggi diperhatikan pada lelaki dan wanita. Dalam amalan, ini sangat jarang berlaku.

Bagaimana ia ditentukan?

Untuk menentukan kesuburan lelaki hanya satu cara - Menjalankan kajian kuantitatif dan kualitatif makmal mengenai komposisi dan sifat-sifat spermanya. Analisis ini dipanggil air mani. Ia boleh dilakukan di hampir mana-mana klinik pembiakan di mana-mana rantau, kos analisis adalah rendah, dan oleh itu tinjauan itu dianggap boleh diakses oleh semua. Analisis dibuat dari hari ke tiga hari, hasilnya dianggap sangat tepat.

Untuk mendapatkan hasil yang boleh dipercayai, seorang lelaki sebelum analisis selama 5 hari diperlukan untuk mengehadkan kehidupan seks dan melancap, selama 7 hari sebelum peperiksaan itu adalah bernilai menolak dari berjemur, mandi dan sauna, alkohol, mengurangkan jumlah rokok yang dicabik. Sperma disampaikan melalui melancap atau menjejaskan hubungan seks, yang diadakan di kondom perubatan khas.Tambahan lagi, pakar kaedah mikroskopik menentukan banyak indikator yang akhirnya membolehkan menentukan kesuburan seorang lelaki dan menyoroti indeks kesuburannya.

Indeks kesuburan lelaki - apa yang berlaku?

Indeks itu ditentukan hari ini dalam dua cara:

 • Kaedah Kruger;
 • teknik oleh farris.

Kaedah Kruger membayangkan penilaian ciri-ciri morfologi sel-sel kuman lelaki, bergantung pada struktur mereka. Semua sel dengan bentuk yang diubah, saiz ekor, kepala, leher sel sperma ditolak, hanya sel rujukan kekal yang sesuai dengan sifat rujukan yang diterangkan oleh Kruger. Fertile dengan kebolehan meningkat adalah seorang lelaki, yang spermanya adalah sel-sel german rujukan semacam itu tidak kurang daripada 40-45%.

Pengesanan sekurang-kurangnya 15% sel-sel tersebut menunjukkan kesuburan purata, dan kurang daripada 15% tentang keupayaan rendah untuk menghasilkan semula. Kruger kriteria sangat ketat. Mereka tidak lulus sel-sel seks, yang mempunyai kecacatan kecil kepala, leher, ekor. Penunjuk 30% diambil sebagai asas - ia dianggap sebagai kriteria kesuburan lelaki.

Kaedah Farris adalah kaedah mengira kumpulan sperma dengan pergerakan yang berbeza. Empat jenis sel kuman mungkin terdapat dalam cecair mani:

 • A - yang paling elit, bergerak, aktif, bergerak secara langsung pada kelajuan tinggi;
 • In - mudah alih dan aktif, tetapi sedikit lebih perlahan daripada jenis A mereka berkumpul;
 • Dengan - motil, tetapi tidak sel yang berkesan, yang bergerak tidak maju, tetapi dalam bulatan, dalam zigzag, seperti yang anda suka, tetapi tidak ke arah telur;
 • D - Sel tetap, yang boleh hidup dan mati.

Indeks Farris menunjukkan bahawa lelaki yang sihat dan subur mempunyai sekurang-kurangnya 25% sel Tipe A atau sekurang-kurangnya 50% daripada jenis A dan B sel dalam cairan seminal bersama-sama. Selalunya indeks Farris ditunjukkan oleh nombor. Jika seorang lelaki melihat hasil analisisnya:

 • kurang daripada 20.0 - ini menunjukkan kesuburan yang rendah;
 • 20-25 – ini menunjukkan kesuburan normal;
 • di atas 25.0 - Ia bercakap tentang kesuburan yang tinggi.
Sperma tanpa pengambilan di bawah mikroskop

Indeks kesuburan tinggi dalam spermogram bermakna seorang lelaki dengan mudah boleh menjadi seorang ayah walaupun selepas satu hubungan seksual dan dia tidak memerlukan sebarang campur tangan perubatan untuk ini. Kita boleh bercakap tentang standard doh untuk lelaki yang subur dengan standard purata.

Jadual kesuburan biasa berdasarkan keputusan air mani

Petunjuk

Norma

Jumlah dagangan

2 ml

Kelikatan

Tidak lebih daripada 2 sentimeter

Kekeruhan

Hadir atau "+"

Sel darah merah

Hilang atau "-"

Sel darah putih

Hilang atau kurang daripada 0.3

Mukus

tidak

Masa cecair

10 hingga 40 minit

Keasidan

7,1-8,0

Bilangan sel kuman

Lebih 40 juta

Yang mana aktif

Tidak kurang daripada 25%

Daripada mereka masih ada

Tidak melebihi 50%

Daripada jumlah ini, secara morfologi normal oleh Kruger

30% atau lebih

Agregasi

Hilang atau "-"

Kehadiran antibodi sperma

Hilang atau "-"

Daya tahan sperma

Sekurang-kurangnya 50% sel hidup dalam sampel.

Analisis hanya menunjukkan keadaan sperma pada masa kini. Dia tidak menjawab soalan mengapa lelaki itu menurunkan kesuburan dan apa yang perlu dilakukan.

Ciri zaman

Faktor yang sangat penting dalam penilaian kesuburan wanita adalah usia, kerana dengan peningkatan fungsi pembiakan wanita akan hilang. Pada lelaki, hubungan kesuburan yang jelas dengan usia tidak diperhatikan, tetapi penurunan kesuburan dengan penuaan masih berlaku, ia dikaitkan dengan penurunan jumlah hormon seks, khususnya, testosteron. Juga dengan usia meningkatkan risiko mutasi gen oleh itu, spermatozoa dapat membawa DNA dengan cacat, yang akan meningkatkan kemungkinan memiliki bayi dengan kelainan kromosom.

Doktor percaya bahawa umur terbaik untuk persenyawaan pada lelaki adalah dari 16 hingga 35 tahun.Selepas 50 tahun, penyusunan hormon secara beransur-ansur berlaku, sistem endokrin menjadi lebih "malas", spermatogenesis melambatkan.

Jumlah sel kuman rujukan dalam sperma lelaki mungkin mula menurun secara beransur-ansur oleh umur 35 tahun. Tetapi dengan kesuburan yang rendah, seorang lelaki boleh menyuburkan telur. Sekiranya seorang lelaki berusia lebih dari 40 tahun pada masa konsepsi, maka seorang wanita lebih cenderung mempunyai pengguguran, pengguguran keguguran, kelainan kromosom janin.

Tetapi ia harus difahami Daddy boleh menjadi lelaki dalam 80 tahun, jika diperlukan. Dan untuk ini tidak perlu dia mendirikan ereksi dan dia dapat melakukan hubungan seksual penuh. Perubatan moden boleh mengambil spermanya secara instrumental oleh vas deferens mereka, dan jika ia mempunyai kualiti yang baik, IVF, ICSI dan kitaran rawatan lain boleh dilakukan menggunakan teknologi pembiakan dibantu.

Punca penurunan dan pelanggaran

Perlu belajar untuk membezakan antara konsep "kesuburan yang merosot" dan "mengurangkan kesuburan." Dalam kes pertama kita bercakap tentang perubahan yang tidak dapat dipulihkan dalam keadaan kesihatan lelaki itu. Pada yang kedua - kira-kira sementara, dapat diatasi.

Fungsi pembiakan lelaki agak terdedah dan boleh merosakkan di bawah pengaruh pelbagai faktor. Sebabnya mungkin terletak pada ciri-ciri semula jadi, keabnormalan genetik (ini adalah pilihan yang paling tidak diingini), dan dalam gangguan yang diperolehi dari sistem pembiakan. Penyebab kesuburan lelaki yang paling biasa adalah seperti berikut.

 • Penyakit organ pembiakan (varicocele, prostatitis, adenoma prostat dan lain-lain).
 • Gangguan yang berkaitan dengan pengangkutan sperma sepanjang vas deferens (ejakulasi retrograde).
 • Penyakit berjangkit - jangkitan genital, penyakit kelamin, herpes genital, cendawan yang dipindahkan pada masa kanak-kanak (parotitis berjangkit).
 • Kecederaan atau cacat kongenital - merujuk kepada kecederaan atau kecacatan zakar, buah zakar.
 • Penyakit endokrin dan penyakit yang menyebabkan perubahan dalam keseimbangan tahap hormon - diabetes, obesiti, hipotiroidisme atau hipertiroidisme kelenjar tiroid. Perkembangan sperma normal dan keupayaan lelaki untuk menghasilkan semula mempengaruhi kekurangan GnRH, testosteron.
 • Kehadiran antibodi antisperm - tingkah laku sistem imun ini tidak dikecualikan jika operasi telah dilakukan sebelum ini atau terdapat kecederaan tumpul organ-organ genital di mana spermatozoa menembusi ke mana mereka tidak - imuniti mengenangnya selama-lamanya sebagai "badan-badan asing" dan kini bertujuan untuk menghancurkan.

Mengurangkan spermogram dan menunjukkan kesuburan yang berkurang boleh dipindahkan ke selesema lelaki atau ARVI, jika penyakit itu beberapa bulan sebelum mengambil ujian. Semua yang dikaitkan dengan suhu badan yang tinggi, menjejaskan perkembangan sperma dan mobiliti mereka.

Sekiranya penyakit itu berlaku, merancang kehamilan harus bermula tidak lebih awal daripada selepas 3 bulan, dan juga lebih baik untuk melakukan air mani selepas tempoh tersebut. Peningkatan kepada sperma mengambil masa sehingga 90 hari.

Ciri-ciri kehidupan moden juga mempunyai jejak mereka mengenai kualiti kesuburan lelaki.

 • Ekologi - bandar-bandar besar dengan banyak gas ekzos, dengan udara kotor dengan ketara meningkatkan kemungkinan fungsi subur dikurangkan.
 • Tekanan - Tekanan kronik membawa kepada pengeluaran hormon stres yang berlebihan, dan oleh itu mengurangkan pengeluaran hormon seks dan kualiti sperma mengalami.
 • Ciri-ciri kerja - Hubungan dengan bahan radioaktif, varnis, cat, toksin dan racun, kehadiran getaran di zon hampir selalu mempunyai echo mengenai kesihatan lelaki yang reproduktif. Faktor negatif dianggap berfungsi pada pergeseran malam - untuk latar belakang hormon normal, tidur adalah penting.
 • Tabiat buruk - Merokok, alkohol, dadah. Hobi semacam itu bukan sahaja menyebabkan kemerosotan ciri umum spermogram, tetapi juga kepada mutasi DNA sel-sel kuman.Terutama berbahaya adalah merokok ganja - cannabinoids mempunyai kesan mutagen pada sel seks lelaki.

Malah lelaki yang cuba menjalani gaya hidup aktif mungkin antara mereka yang mempunyai kesuburan rendah. Fungsi seksual boleh mengalami hormon steroid, yang mana atlet digunakan untuk mengawal berat badan, untuk jisim otot. Mengurangkan kesuburan sering dijumpai pada lelaki, yang sering menghadiri mandi, sauna, solarium dengan keseronokan, dan juga termasuk tempat duduk yang dipanaskan di dalam kereta mereka - kesan haba pada skrotum menyebabkan kemerosotan spermogram.

Bagaimana untuk meningkatkan?

Dalam majoriti kes, penurunan kesuburan lelaki bukanlah satu keputusan, tetapi hanya menjadi asas untuk mengubah gaya hidup, menghapuskan faktor-faktor yang sangat negatif yang dinyatakan di atas. Tetapi tanpa pemeriksaan perubatan dalam apa jua keadaan tidak boleh dilakukan. Sebelum merancang kehamilan, adalah penting untuk menyembuhkan semua jangkitan yang dikesan, seorang lelaki mungkin tidak meneka banyak daripada mereka, kerana mereka sama sekali tanpa gejala.

Sekiranya varicocele dan patensi vas deferens terjejas, campur tangan pembedahan membantu.

Untuk meningkatkan kesuburan adalah mungkin hanya dengan pematuhan ketat kepada cadangan doktor. Petua asas adalah seperti berikut.

 • Mengambil vitamin dan suplemen makanan dianjurkan untuk meningkatkan spermatogenesis dan meningkatkan kualiti sperma ("Viardot", "SpermaAktiv" dan lain-lain). Antaranya, zink, selenium, asid folik, dan vitamin B yang paling berguna.
 • Mengehadkan pendedahan haba ke alat kelamin dan skrotum - keengganan untuk melawat mandi, sauna, dari penggunaan kerusi dipanaskan kereta, dari memakai seluar tekanan yang ketat dan seluar ketat.
 • Pembetulan pemakanan dan gaya hidup. Dalam diet perlu memasukkan lebih banyak makanan protein (daging, ikan, susu). Kegiatan fizikal yang berat dan meletihkan adalah kontraindikasi, sementara aktiviti fizikal sederhana digalakkan. Penolakan tabiat buruk.

Lebih banyak maklumat mengenai punca kemerosotan kesuburan lelaki memberitahu pakar dalam video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan