Semua tentang hari-hari subur

Kandungannya

Tubuh wanita adalah sangat kompleks, dan sifat kitaran sistem reproduktif secara tidak sengaja. Seorang wanita tidak boleh hamil apabila dia mahu, pada mana-mana hari kitaran wanitanya. Agar konsepsi berlaku, anda perlu menunggu hari yang subur.

Apa itu?

Kesuburan adalah keupayaan untuk membiak, hamil, menanggung dan melahirkan anak. Hari-hari subur ialah hari yang paling baik untuk persenyawaan. Lelaki boleh menyuburkan telur betina pada mana-mana hari, mereka tidak perlu menentukan beberapa jenis masa yang baik, tetapi bagi seorang wanita, mengetahui masa hari subur mereka adalah komponen penting untuk menjaga kesihatan mereka dan anak-anak mereka.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
  • Haid
  • Ovulasi
  • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Untuk meletakkannya dalam istilah mudah, ia adalah subur, iaitu, mampu menanam, seorang wanita pada hari ovulasi dan pada hari selepasnya. Ia adalah dalam tempoh masa yang singkat bahawa daya maju sel telur adalah terhad. Tetapi hari subur bukan sahaja ovulasi, tetapi juga beberapa hari sebelum dan selepas itu. Kenapa begitu dipertimbangkan?

Hakikatnya ialah sel-sel seks lelaki mempunyai daya maju yang lebih besar berbanding dengan wanita: sperma, sekali dalam saluran genital, di mana sifat telah mewujudkan keadaan yang paling dapat diterima untuk survival jangka panjang, mereka dapat mengekalkan mobilitas dan konsistensi fungsionalnya selama 2-3 hari (dan Sesetengah lelaki dengan tahap kesuburan yang tinggi dan sehingga 5-6 hari, tetapi ini lebih jarang berlaku).

Apabila ovulasi berlaku, dan telur meninggalkan folikel dan masuk ke dalam tiub fallopian, seperti "lengan panjang" mungkin menunggu dia di sana, konsepsi akan berlaku, walaupun seks tidak semasa ovulasi, tetapi tiga hari sebelum itu. Ia juga sukar untuk meramalkan berapa lama telur yang dikeluarkan akan kekal berdaya maju - ia boleh hidup selama 18 jam, dan 24 jam, dan dalam kes yang jarang berlaku - sehingga 30-36 jam, dan oleh itu juga 2-3 hari selepas ovulasi juga termasuk hari-hari subur, apabila konsep tidak dikecualikan.

Kesemua hari subur dipanggil tetingkap subur dalam kitaran wanita. Keupayaan wanita untuk hamil berkait rapat dengan ovulasi. Dan ia adalah semasa tempoh tingkap subur bahawa keupayaan ini, seperti tidak pernah sebelum ini, tinggi.

Pada wanita dengan kitaran biasa, hari-hari subur biasanya mempunyai keteguhan tertentu, dan oleh itu tidak sukar untuk mengira mereka. Pada wanita yang mempunyai kitaran yang tidak teratur, semuanya agak rumit, tetapi walaupun hari-hari seperti itu baik untuk hamil kerana pencapaian ubat-ubatan moden.

Ovulasi, sebagai faktor yang berkait rapat dengan kesuburan, adalah pembebasan telur dari folikel. Di sana, oosit telah matang dalam fasa pertama kitaran haid, dan di bawah tindakan hormon luteinizing, folikel pecah dan mengeluarkan sel seksual wanita siap untuk persenyawaan. Persenyawaan berlaku hanya semasa tempoh ovulasi dan semasa hayat telur yang hidup. (purata hari selepas meninggalkan folikel). Tempoh ini biasanya jatuh di tengah-tengah kitaran haid wanita, jika anda mengira dari hari pertama perdarahan haid yang akan datang.

Sejumlah kira-kira 7 hari subur dalam kitaran, dengan mengambil kira ovulasi itu sendiri dan 2-3 hari sebelum dan selepasnya. Ini bermakna wanita yang subur hanya dalam tempoh ini.

Kenapa saya perlu tahu sempadan tetingkap subur?

Persoalannya mungkin timbul: mengapa kita perlu mengira hari subur? Jawapannya mudah: merancang hidup anda. Sekiranya seorang wanita mahu kanak-kanak, hubungan seks harus dilakukan dengan ketekunan tertentu semasa tingkap subur, jika matlamat wanita adalah untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini, definisi "tempoh berbahaya" akan menjadi lebih berhati-hati dan, jika perlu, gunakan kontraseptif tambahan.

Ramai wanita, berdasarkan pengetahuan tentang tempoh kesuburan mereka sendiri, dilindungi dari kehamilan yang tidak diingini. Kaedah ini dipanggil kalendar. Ia terdiri daripada pencegahan atau kontrasepsi tambahan dalam tempoh subur. Pada hari-hari lain kitaran, wanita membawa irama kehidupan seksual yang biasa. Kaedah perlindungan ini, kami katakan segera, dianggap tidak boleh dipercayai.

Ada yang disebut Indeks Mutiara - ekspresi yang diterima di seluruh dunia kebolehpercayaan kaedah tertentu kontrasepsi. Oleh itu, dalam kaedah kalendar hanya 55-60%. Ini bermakna enam dari sepuluh wanita tidak akan mempunyai kehamilan, tetapi empat dari sepuluh akan menghadapi pengesanan tanpa rancangan dua jalur pada ujian kehamilan.

Mengetahui hari-hari subur anda tidak boleh dianggap sebagai perlindungan yang boleh dipercayai terhadap kehamilan kerana alasan ovulasi wanita tidak tetap, dan ia mungkin beralih di bawah pengaruh faktor eksogen dan endogen, contohnya, dalam kes penyakit, sejuk, selepas penerbangan dan perubahan zon iklim dan masa, serta disebabkan oleh tekanan. Juga, seseorang tidak harus mengabaikan fenomenal badan wanita - ovulasi berulang yang dijangkakan jarang berlaku, dan kemudian telur kedua, yang dikeluarkan dari folikelnya lebih awal daripada yang pertama, mungkin disenyawakan, kerana wanita itu yakin ia mempunyai tempoh steril dan tidak dilindungi.

Tetapi untuk merancang konsepsi bayi, pengetahuan hari subur adalah kaedah wajib dan perlu. Hanya jika ovulasi berlaku, hubungan seksual berlaku semasa tempoh kesuburan, dan konsep tidak berlaku dalam tempoh setahun, bolehkah kita bercakap tentang kemandulan mungkin. Tetapi amalan menunjukkan bahawa beberapa wanita dengan cepat mula mengalami - mereka hanya melakukan hubungan seks pada hari-hari yang salah, dan oleh itu mereka tidak mengandung.

Ia adalah dengan penjelasan tempoh subur dalam wanita tertentu memulakan pemeriksaan perubatan untuk merancang kehamilan. Dan itulah sebabnya kenapa "Saya mahu kanak-kanak" anda mesti bermula dengan keupayaan untuk menentukan batas sempadan tetingkap subur anda sendiri.

Bagaimana untuk menentukan hari kesuburan?

Terdapat beberapa kaedah untuk menentukan tempoh kesuburan dalam kitaran wanita. Mereka berbeza dalam kesediaan, kesederhanaan dan kebolehpercayaan. Mari lihat setiap.

Kalendar

Kelebihan kaedah ini adalah kebolehaksesan - mana-mana wanita dengan mudah boleh mengira hari-hari suburnya. Kelemahannya adalah bahawa kaedah ini tidak mengambil kira ciri-ciri individu dalam tubuh wanita dan kanak-kanak perempuan, mungkin beralih ke ovulasi akibat tekanan, penyakit, perjalanan, dan sebagainya. Ovulasi dikawal oleh hormon, dan nisbahnya di bawah tindakan pelbagai sebab mungkin berubah. Kaedah kalendar lebih sesuai untuk wanita dengan kitaran biasa.

Hari pertama haid dianggap hari pertama kitaran wanita baru. Selepas pendarahan haid selesai, hormon yang merangsang folikel dihasilkan di tubuh wanita, di bawah tindakan yang mana beberapa folikel pada ovari mula matang, tetapi satu (dalam kes jarang berlaku, dua) akan melakukannya lebih cepat daripada yang lain, dan perkembangan yang lain akan diperlahankan, hanya folikel dominan akan kekal.Beberapa hari sebelum ovulasi, tahap hormon LH (luteinizing) meningkat dan ia adalah yang menimbulkan pecahnya folikel dan ovulasi itu sendiri.

Proses ini biasanya mengambil masa 14 hari. Ovulasi dalam kebanyakan kes berlaku di tengah-tengah kitaran wanita. Tetapi kita ingat peraturan "plus / tolak 3 hari", dan oleh itu tempoh subur dikira dengan formula:

O = D-14 + \ - 3 hari, di mana O adalah sempadan tempoh kesuburan, D ialah tempoh kitaran untuk wanita tertentu.

Mengetahui ini, anda boleh mengira sempadan individu. Jika kitaran anda berlangsung setiap bulan selama 28 hari, maka ovulasi harus dijangkakan pada hari ke-14 kitaran haid, dikira dari hari pertama haid, dan hari pertama tempoh subur akan jatuh pada hari ke-11. Tingkap subur akan berakhir pada hari ke-17 kitaran haid. Jika tempoh kitaran anda adalah 30 hari, maka ovulasi harus dijangkakan pada hari ke-16, dan permulaan tetingkap subur akan pada hari ke-13, tempoh subur wanita akan berakhir pada hari ke-19 kitaran haid.

Sekiranya tempoh kitaran tidak dapat ditentukan, kerana tidak stabil, ia adalah kebiasaan untuk menarik diri dalam obstetrik tempoh purata dalam tempoh 4-6 bulan yang lalu. Ini akan membantu kalendar wanita. Perlu menambahkan tempoh 4-6 kitaran terakhir dan dibahagikan dengan bilangan siklus. Oleh itu, anda tahu tempoh purata anda dan anda boleh terus membuat pengiraan menggunakan formula di atas.

Sememangnya, dengan kitaran yang tidak tetap, ketepatan kaedah dikurangkan dengan ketara.

Kaedah pengiktirafan kesuburan Symptothermal

Pengarang teknik ini ialah doktor Austria Rötzer. Intipati kaedah ini ialah wanita harus menyimpan kalendar, di mana dia akan memasukkan data harian pada suhu basal, rembesan serviks dan kedudukan serviks relatif terhadap keluar dari vagina. Kaedah ini agak tersedia untuk diagnostik rumah, ketepatannya lebih tinggi daripada kalendar, tetapi ralat tidak dikecualikan. Ke tahap yang lebih tinggi daripada kalendar, ia sesuai untuk wanita dengan kitaran yang tidak teratur dan wanita menyusu.

Inti dari kaedah ini adalah bahawa seluruh kitaran dibahagikan kepada beberapa peringkat - sebelum ovulasi terdapat tempoh ketidaksuburan, dalam tempoh ovulasi - tempoh kesuburan, selepas itu - lagi tempoh tandus. Setiap mesti disahkan oleh tanda dua kali.

Pada permulaan tempoh kesuburan berkata kenaikan suhu basal (ia harus diukur setiap hari pada masa yang sama, tanpa keluar dari katil, oleh termometer yang sama), peningkatan jumlah lendir serviks (pelepasan menjadi lebih banyak, mereka menyerupai protein ayam yang telus, rapuh, mentah), melembutkan dan mengangkat serviks (ditentukan dengan palpation sendiri).

Di samping itu, perlu diperhatikan gejala individu - dalam sesetengahnya, peningkatan payudara, keinginan seksual meningkat. Tetapi, sudah tentu, hanya dengan tanda-tanda ini adalah mustahil untuk memahami bahawa tingkap yang subur telah datang.

Ujian ovulasi

Ini adalah ujian farmasi khas yang boleh digunakan dengan mudah di rumah. Pada pematuhan keperluan arahan ketepatan mereka agak tinggi. Terdapat ujian jalur yang diturunkan ke dalam air kencing selama beberapa saat, terdapat ujian elektronik yang boleh digunakan semula dan juga ujian mikroskop moden yang menentukan pendekatan tempoh janin dengan air liur.

Prinsip ujian - tindak balas reagen pada hormon LH (puncaknya mendahului ovulasi), dan mini-mikroskop yang menentukan corak penghabluran air liur, berdasarkan perubahan cecair di bawah pengaruh estrogen.

Sekiranya anda mendapati dua jalur ovulasi, anda biasanya perlu mengharapkan dalam satu atau dua hari. Hasil positif berterusan hingga akhir tempoh janin, dan kemudian ujian lagi menjadi negatif.

Minus - dalam kebarangkalian kesilapan, yang tidak penting, tetapi masih ada. Itulah sebabnya disyorkan untuk menggunakan kaedah ini dalam kombinasi dengan kalendar, suhu atau symptothermal.

Ujian Kesuburan (Ramalan Kesuburan)

Ini adalah kombinasi dua peringkat tinjauan. Pada mulanya lakukan ultrasound ovari.Ini berlaku sebaik sahaja selepas haid seterusnya (biasanya pada hari ke-5-6 kitaran haid). Doktor mencatatkan aktiviti ovari, bilangan folikel matang, saiznya. Untuk prognosis positif, anda memerlukan sekurang-kurangnya 5 folikel. Ultrasound boleh diulang beberapa hari sebelum ovulasi yang dimaksudkan.

Juga melakukan ujian darah untuk hormon: jika tahap FSH tinggi dan LH adalah rendah, maka kebarangkalian konsepsi dalam kitaran ini adalah minima. Kepekatan puncak hormon luteinizing menunjukkan bahawa ovulasi akan berlaku dalam masa 16-24 jam.

Kemungkinan kehamilan

Kebarangkalian menjadi hamil pada hari-hari subur adalah yang tertinggi. Tetapi definisi yang betul tentang sempadan tetingkap subur tidak menjamin seorang wanita bahawa kehamilan itu semestinya akan datang. Banyak bergantung kepada status kesihatan pasangan, kesuburan lelaki, umur pasangan, dan lain-lain.

Kebarangkalian tertinggi konsepsi pada hari subur dalam wanita yang sihat berusia 20 hingga 30 tahun. Ia dikumpulkan dari 28 hingga 33%. Memandangkan indeks kesuburan purata lelaki yang sihat dan mampu menyuburkan telur adalah dalam 30%, peluang untuk konsepsi pada usia ini adalah setinggi mungkin bagi wanita.

Selepas 30 tahun, bilangan kitaran anovulasi setiap wanita mula meningkat secara beransur-ansur setiap tahun. Jika seorang gadis muda yang sihat pada tahun ini mempunyai 1-2 kitaran tanpa ovulasi sama sekali, maka selepas 35 tahun sehingga 5-6 kitaran setahun boleh berlaku, dan oleh itu kebarangkalian konsepsi berkurangan.

Selama bertahun-tahun, seorang wanita memperoleh pound tambahan, penyakit kronik, gangguan hormon, yang juga boleh menyebabkan ketiadaan kehamilan, walaupun pada masa subur.

Rembesan coklat pada hari-hari subur, keputusan positif negatif atau positif ujian ovulasi boleh membicarakan gangguan hormon.

Mitos dan Kebenaran mengenai Hari Kesuburan

Terdapat beberapa mitos tentang hari kehamilan di kalangan wanita, kebanyakannya tidak mempunyai bukti saintifik atau perubatan. Berikut adalah sebahagian daripada mereka.

Pada hari-hari sebelum ovulasi, anda boleh hamil seorang gadis, pada hari ovulasi - budak lelaki

Mitos ini dilahirkan pada ciri-ciri sperma. Oleh sebab seks kanak-kanak bergantung sepenuhnya pada bapa, dan, lebih tepatnya, mengenai jenis sperma yang menyuburkan oosit (dengan set genetik XX atau XY), kerana sesetengah sebabnya, sel-sel seks dengan set XX lebih tahan lama, dan sperma XY lebih cepat.

Oleh itu, untuk mengandung seorang gadis, disyorkan untuk melakukan hubungan seksual sebelum ovulasi, sehingga hanya yang paling dapat bertahan (XX) menunggu telur dalam saluran kemaluan, dan dinasihatkan untuk menularkan anak itu sehari selepas itu. Malah, para saintis tidak menemui apa-apa perbezaan antara spermatozoa kedua-dua jenis ini - tidak dalam kelajuan pergerakan, atau dalam tempoh daya maju. Dan kerana cara merancang seks anak untuk ovulasi pada hari yang subur - ini tidak lebih daripada mitos.

Anda boleh hamil selepas tempoh anda, kerana sperma boleh bertahan selama lebih dari seminggu

Dalam amalan, spermatozoa tidak hidup begitu banyak. Sekiranya ini berlaku, ini adalah kes yang sangat jarang kesuburan lelaki yang meningkat fenomenal.

Tetapi dalam mana-mana, selepas haid, badan wanita mesti melalui peringkat pematangan folikel, dan oleh itu ia tidak mungkin untuk hamil dalam 4 hari pertama selepas penghujung haid, melainkan, tentu saja, kegagalan hormon tertentu berlaku, yang akan mempercepatkan pembebasan telur. Dan walaupun dalam kes ini, konsep tidak mungkin - oosit yang tidak matang tidak mampu pembahagian normal.

Walau bagaimanapun, para pengawal mesti mengingati kebarangkalian kebarangkalian hasil kejadian tersebut.

Petua dan cara

Setelah menentukan tempoh kesuburan anda, ketat ikuti saranan pakar. Jika anda ingin mengandung anak, maka dari hari subur yang pertama menghabiskan perbuatan seks tanpa perlindungan dengan keteraturan sekali dalam dua hari. Setelah berselancar, berbaring dengan tenang, menaikkan kaki anda di atas kepala anda. Ini akan memudahkan tugas sukar untuk melepaskan spermatozoa pada tiub fallopian.

Elakkan penggunaan gel intim dan pelincir, serta douching sebelum dan selepas seks. Jangan minum kopi, teh yang kuat dan coklat gelap, kerana kafein mengurangkan kesuburan wanita. Berikan tabiat buruk.

Untuk mengecualikan kehamilan yang tidak diingini, pada hari yang subur, perhatian khusus membayar penggunaan kontraseptif halangan (kondom). Buang apa-apa kaedah perlindungan seperti hubungan seksual yang terganggu.

Sel-sel sperma juga boleh terkandung dalam pelumas di kepala zakar, dan oleh itu, dalam tempoh subur, jumlah sel germ ini mungkin cukup untuk mengandung anak.

Untuk gejala ovulasi dan 8 ciri utama, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan