Apakah tetingkap kesuburan? Ciri-ciri fasa subur

Kandungannya

Kesuburan wanita (keupayaan untuk hamil, kehamilan dan bersalin) dari lelaki berbeza dalam satu aspek penting: ia adalah tempoh masa yang tegar. Sekiranya seorang lelaki sihat secara teori dan praktikal bersedia untuk persenyawaan pada mana-mana hari, maka bagi seorang wanita untuk hamil adalah penting untuk "mendapatkan" ke dalam hari-hari subur yang dipanggil, ke dalam tingkap kesuburan. Tempoh ini tidak lama, dan oleh itu penting bagi seorang wanita untuk mengetahui tentang kejadiannya terlebih dahulu.

Apa itu?

Tingkap subur adalah tempoh dalam kitaran haid wanita, apabila keupayaan wanita untuk hamil setinggi mungkin. Kemungkinan untuk hamil bergantung kepada keadaan kesihatan, usia, dan pelbagai faktor lain, termasuk tahap kesuburan pasangan, tetapi semuanya adalah pembolehubah. Konsep "tetingkap subur" atau "fasa subur" tetap tidak berubah. Ia adalah pada masa ini bahawa wanita menjadi berupaya untuk membayangkan konsepsi.

Seorang wanita boleh hamil hanya semasa tempoh ovulasi. Ia berlangsung sejam. Itulah berapa kali proses pembebasan telur masak dari folikel itu.

Acara ini biasanya akaun di tengah-tengah kitaran wanita. Pada siang hari, secara purata, ovule mengekalkan daya hidupnya selepas memasuki tiub fallopian, iaitu, ia boleh disenyawakan jika dalam tempoh masa ini ia bertemu dengan sel sperma hidup dan mudah alih yang dapat menembusi membran oosit supaya kehidupan baru dapat timbul.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
 • Haid
 • Ovulasi
 • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.
Ovulasi
Persenyawaan

Oleh itu, puncak tempoh subur dalam kalendar wanita jatuh pada hari di tengah-tengah kitaran wanita. Tetapi semua wanita tahu bahawa "berbahaya" dari segi tempoh konsep yang tidak dirancang dalam semua kalendar wanita tidak terhad kepada satu hari. Apa masalahnya?

Sesungguhnya tetingkap subur ialah tempoh di mana beberapa hari sebelum ovulasi dan beberapa hari selepas itu. Ini disebabkan oleh ciri-ciri subur lelaki. Hakikatnya adalah bahawa telur yang keluar dari folikel tidak membuat banyak perbezaan - akan spermatozoa tiba selepas ini, atau telah mereka telah menunggu di dalam tiub fallopian? Daya tahan sel sperma tidak terhad kepada hari dan purata 2-3 hari, dan dalam sesetengah lelaki dengan tahap kesuburan yang tinggi, sel-sel kuman dapat mengekalkan sifat mereka dalam keadaan baik pada saluran genital wanita hingga 5-6 hari.

Oleh itu, untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini, disarankan untuk menjadi lebih berhati-hati sebelum ovulasi (dari 11-12 hingga hari ke-16 kitaran). Tempoh ini boleh ditetapkan secara kondisional oleh istilah "tetingkap subur".

Agar tidak dikelirukan, adalah adat untuk mengira sempadan tetingkap subur mengikut formula O = D-14 +/- tiga hari. O ialah sempadan tingkap subur, D ialah tempoh pusingan untuk wanita tertentu. Contoh: kitaran berlangsung selama 30 hari. Ini bermakna permulaan tetingkap subur, apabila anda perlu memberi perhatian kepada kontrasepsi atau, sebaliknya, untuk memulakan seks tanpa perlindungan, jika anda merancang untuk mengandung bayi, jatuh pada hari ke-13 kitaran, ovulasi dijangka pada hari ke-16, dan penghujung tetingkap subur - pada hari 19 kitaran.

Dengan kitaran 28 hari yang lebih standard untuk wanita, permulaan tetingkap subur jatuh pada hari ke-11 kitaran, ovulasi biasanya jatuh pada hari ke-14, dan penutupan tetingkap kesuburan jatuh pada hari ke-17 kitaran.

Dalam kes kitaran haid yang tidak teratur, disyorkan untuk mengambil nilai purata tempoh kitaran untuk 4-6 bulan yang lalu dan membuat pengiraan menggunakan formula ini.

Takrif fasa subur - rahsia dan kaedah

Terdapat beberapa cara asas untuk menentukan tetingkap subur anda sendiri. Daripada jumlah ini, yang paling biasa adalah perhitungan kalendar di atas. Tetapi anda harus tahu bahawa ovulasi tidak perlu datang pada hari yang sama. Dan kemudian mungkin terdapat ketidaktepatan, ketidaktepatan yang boleh menyebabkan kehamilan yang tidak dirancang.

Ovulasi dikawal oleh hormon. Sokongan kuat tubuh ini tidak bergantung pada kehendak wanita, iaitu, tidak mungkin untuk membawa ovulasi masuk atau keluar dari jalan. Tetapi ia boleh "bergerak" di bawah pengaruh situasi yang berbeza di mana keseimbangan hormon itu terganggu:

 • keletihan, tekanan, terkejut, kejutan;
 • kurang tidur, keletihan badan;
 • penyakit (dari keterpaksaan penyakit kronik ke sejuk atau ARVI);
 • perubahan zon waktu, penerbangan, perubahan iklim.

Ini bermakna itu Kaedah kalendar tidak boleh dipercayai, anda tidak boleh bergantung padanya. Ia hanya memberikan idea anggaran masa untuk menjangkakan masa kesuburan.

Lebih tepat menetapkan anggaran ovulasi dengan cara lain.

 • Ultrasound ovari - biasanya berlaku pada hari ke-5- kitaran untuk menilai prognosis subur, untuk memahami sama ada mungkin untuk mengandalkan konsep dalam kitaran ini. Sekiranya terdapat tanda-tanda kematangan sekurang-kurangnya lima folikel, dikatakan bahawa prognosis subur adalah baik. Dari 10-11 hari kitaran ultrasound menunjukkan peningkatan saiz folikel dominan. Semakin dekat dengan ovulasi, semakin banyak.
 • Ujian darah untuk hormon - tentang pendekatan ovulasi mengatakan puncak yang dipanggil luteinizing: kira-kira 16-24 jam sebelum ovulasi, kepekatan hormon LH mencapai nilai tertinggi. Analisis bermula dengan bermulanya jendela subur dengan pengiraan kalendar dan hasil ultrasound.
 • Di rumah, bantuan boleh datang ujian ovulasi. Terdapat jalur ujian yang direndam dalam air kencing, terdapat alat elektronik yang boleh diguna semula moden yang tidak menentukan tahap LH, tetapi tahap estrogen dalam air liur. Ujian tidak menunjukkan permulaan tetingkap subur, mereka hanya tertumpu pada hari perkiraan ovulasi (ditambah atau tolak sehari).
 • Kaedah suhu - terdiri daripada pengukuran harian suhu basal harian. Mengenai pendekatan ovulasi, suhu meningkat di atas 37.2 darjah. Kaedah itu sendiri tidak dikenali, tetapi secara berkesan boleh melengkapkan ujian di rumah dengan ujian ovulasi, mengesahkan atau membantah hasilnya.
 • Kompleks tanda-tanda simtomatis - gejala yang diketengahkan oleh wanita sebagai tanda-tanda tempoh yang subur. Biasanya doktor ragu-ragu dengan kaedah ini, kerana gejala objektif ovulasi dalam ensiklopedia perubatan tidak diterangkan, mereka tidak wujud. Ramai generasi wanita mendakwa bahawa pendekatan ovulasi ditebak oleh perubahan dalam rembesan vagina, mereka menjadi likat, pelit, mirip dengan telur ayam mentah putih.

Hampir setiap orang mendakwa bahawa keinginan seksual tumbuh dengan ketara, anda mahu keintiman, ada yang mempunyai payudara yang sakit, puting menjadi lebih sensitif, ada yang sensasi yang menyakitkan pada saat memecahkan folikel di sebelah kanan atau kiri di perut bawah di lokasi ovari.

Penubuhan tingkap subur menjadi sangat penting dalam protokol rawatan IVF dalam kitaran semula jadi. Ia juga penting bagi sesiapa yang merancang untuk hamil.

Adakah kehamilan sentiasa berlaku semasa tempoh subur?

Malangnya, penentuan tetingkap subur yang betul dan tepat bukan kunci kepada kehamilan yang berjaya. Dalam rangka untuk konsepsi berlaku, adalah penting bahawa banyak faktor diperhatikan.

 • Perlu telur yang berkualiti tinggi dan sihat. Dengan usia, kualiti oosit berkurangan dan kemungkinan kehamilan berkurangan.
 • Anda memerlukan "penyelenggaraan" hormon yang betul.
 • Kami memerlukan sel sperma yang sihat, yang boleh mengatasi jangkitan panjang melalui saluran kemaluan atau menunggu oosit dalam saluran kemaluan, menunjukkan daya maju.

Selepas persenyawaan, janin akan mempunyai ujian lain - implantasi, ia juga perlu berjaya diluluskan, jika tidak kehamilan tidak akan datang.

Terdapat banyak nuansa pematangan oosit. Sebagai contoh, telur yang terlalu banyak yang memasuki tiub fallopi dengan kelewatan yang hebat tidak boleh disenyawakan, ia tidak boleh dibina.

Oosit tidak mampu masak setiap bulan, dan kemudian wanita itu adalah kitaran anovulasi. Biasanya, seorang wanita yang muda dan sihat adalah mungkin 1-2 kali setahun, dan untuk wanita berumur 35 tahun - sehingga 6 kali setahun. Itulah sebabnya mengapa mengandung pada 20 adalah lebih mudah daripada pada usia 35 tahun dan lebih tua.

Bilakah anda memerlukan bantuan daripada doktor?

Wanita reproduktif yang paling sihat dapat mengandung anak sepanjang tahun secara semula jadi tanpa bantuan profesional perubatan. Sekiranya seorang wanita berusia lebih dari 35 tahun, maka hanya enam bulan diberikan kepada percubaan bebas - rizab ovari itu habis, anda perlu bereaksi lebih awal. Ia adalah selepas tempoh masa ini keluar, dan kehamilan tidak datang, anda perlu berjumpa doktor.

Sangat penting untuk melakukan ini bersama dengan pasangan seksual anda, kerana menurut statistik dalam 40% ketidaksuburan keluarga alasannya terletak pada pengurangan kesuburan lelaki.

Apa yang perlu diingat semasa tingkap subur?

Jika anda telah menentukan sempadan tetingkap subur anda, mulakan dari matlamat yang anda ingin capai.

Untuk mengandung kanak-kanak

Dari hari pertama tingkap subur, belanja seks tanpa perlindungan dengan kekerapan sekali setiap dua hari - ini akan membantu anda tidak terlepas masa yang baik. Selepas persetubuhan tidak tergesa-gesa untuk bangun dan lari ke bilik mandi, berbaring, melemparkan kakinya lebih tinggi - ini akan menyumbang kepada laluan sperma yang lebih baik melalui saluran kemaluan. Jangan gunakan pelincir, pelincir, sebelum bersetubuh, jangan syringing.

Penolakan kopi, teh dan cokelat yang kuat meningkatkan kemungkinan pembiakan yang berjaya,

Untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini

Dari hari pertama tingkap subur, gunakan langkah kontraseptif halangan - kondom - jika perlu, langkah-langkah kontraseptif lain. Jangan lupa mengambil kontraseptif hormon dalam masa, jangan terlepas pil lain.

Menganggu hubungan seksual semasa tingkap subur dalam 10% kes membawa kepada konsepsi bayi yang tidak dirancang. Spermatozoa boleh dikandung dalam pelincir, yang secara semula jadi melembapkan kepala zakar.

Perhatian khusus kepada kontrasepsi perlu dibayar sepanjang tempoh subur sebelum berakhir.

Gejala ovulasi dijelaskan dalam video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan