Kesuburan: semua tentang fungsi subur wanita dan lelaki

Kandungannya

Isu-isu perkelahian dianggap sangat penting bagi kedua-dua wanita dan lelaki. Cepat atau lambat, semua orang datang kepada fakta bahawa mereka mahu menjaga anak-anak, menaikkan keturunan, melaburkan seluruh jiwa mereka kepada mereka yang tinggal selepas kamu. Dan di sini, buat kali pertama, ramai yang berhadapan dengan istilah seperti "kesuburan".

Apa itu?

Kesuburan adalah kemampuan lelaki dan wanita untuk menghasilkan. Nama istilah ini berasal dari bahasa Latin fertilis - subur, produktif. Dalam kata yang mudah, kesuburan harus difahami sebagai keupayaan seorang lelaki untuk menjadi seorang ayah, dan seorang wanita - seorang ibu. Jika tidak ada keupayaan sedemikian, maka mereka bercakap mengenai ketidaksuburan atau kemandulan, dengan perkataan mudah - tentang kemandulan.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
 • Haid
 • Ovulasi
 • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Kesuburan lelaki dan wanita adalah tiga jenis: tinggi, sederhana dan rendah.

 • Tinggi - selalunya fenomena ini layak sebagai fenomena semula jadi, kerana rakan kongsi dengan tingkat kesuburan yang tinggi mampu mengandung anak bahkan walaupun metode kontraseptif yang digunakan. Wanita dengan kesuburan yang tinggi boleh menjadi hamil, menanggung dan berjaya melahirkan anak-anak dengan rehat yang pendek antara kelahiran. Lelaki dengan tahap kesuburan yang tinggi dicirikan oleh peningkatan daya hidup dan motilitas sperma, yang meningkatkan kemungkinan konsepsi.
 • Normal - Ini adalah kesuburan, yang dihapuskan dalam rangka standard perubatan. Pasangan boleh berjaya dilindungi daripada kehamilan yang tidak diingini dengan bantuan kontraseptif, tetapi apabila merancang konsepsi mereka berjaya mencapai matlamat yang sudah dalam masa 6-12 bulan.
 • Rendah - ini adalah kebolehan pembiakan rendah yang menjadikannya sukar untuk hamil, menanggung dan melahirkan seorang bayi dalam wanita, hamil seorang lelaki.

Kadang-kadang tanpa rawatan perubatan dan teknologi pembiakan dibantu moden dalam kes ini tidak boleh dilakukan.

Kesuburan adalah istilah penting bukan sahaja untuk doktor, tetapi juga untuk seluruh masyarakat secara keseluruhan, ia sering digunakan oleh ahli sosiologi, pakar dalam bidang ekonomi, demografi, statistik, dan politik. Kadar kelahiran sebagai penunjuk makroekonomi berkait rapat dengan kadar kesuburan penduduk. Atas dasarnya, kirakan jumlah kesuburan keseluruhan di negara tertentu.

Menurut statistik yang disediakan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia, sehingga 5% wanita di seluruh dunia adalah mandul, dan 15% pasangan suami isteri tidak boleh mengandung secara mandiri. Dalam 40% kes, penyebab ketidaksuburan terletak pada pengurangan atau pelanggaran kesuburan lelaki, dan dengan itu menegaskan bahawa hanya seorang wanita yang bersalah kerana ketiadaan kanak-kanak adalah kesilapan besar. Di Rusia, 40 juta wanita hari ini menyumbang 6 juta wanita dengan kesuburan yang rendah, dengan kemandulan. Antara lelaki, peratusan ketidaksuburan adalah sehingga 4-5% daripada jumlah populasi lelaki.

Pakar-pakar kesihatan reproduktif meramalkan penurunan kesuburan lelaki dan wanita umur reproduktif pada tahun-tahun akan datang, dan ini disebabkan oleh petunjuk alam sekitar yang semakin buruk, pemakanan, tekanan, dan pemindahan penduduk ke bandar-bandar besar.

Perempuan

Tidak seperti lelaki, kesuburan wanita lebih pendek. Dan sekiranya wakil-wakil seks yang kuat mampu bersatu (jika mereka sihat) pada hari tertentu, maka pada wanita konsep kesuburan berkaitan erat dengan ovulasi. Kanak-kanak yang baru lahir mempunyai ovarium mereka yang banyak bekalan telur yang tidak matang - ini adalah rizab ovari. Sebahagian darinya akan mati akibat kesan faktor buruk, penyakit, ekologi. Telur baki dan akan memberikan kesuburan wanita.

Semasa hayat dengan permulaan haid pertama, setiap bulan akan matang 1 (jarang sekali lagi) telur. Dan dengan setiap haid biasa, rizab ovari akan beransur-ansur berkurang, dan kesuburan, oleh itu, menurun dengan usia. Apabila stok telur kering, akan ada klimaks.

Ovulasi berlaku di tengah-tengah kitaran. Folikel, yang telah matang di bawah pengaruh hormon, pecah, oosit dilepaskan, yang siap untuk bertemu dengan sel seks lelaki. Jika ini berlaku, konsepsi akan berlaku dan kehamilan akan berlaku. Proses ovulasi mengambil masa kira-kira satu jam, dan daya maju telur kekal selama kira-kira satu hari. Ini adalah tempoh puncak kesuburan wanita dalam satu kitaran. Selepas kematian telur, konsep dan kehamilan adalah mustahil.

Wanita yang sihat mempunyai kitaran anovulasi apabila ovulasi tidak berlaku. Dalam kitaran sedemikian, anda tidak boleh hamil. Ujian ovulasi khas yang menentukan kepekatan hormon luteinizing dalam air kencing membantu menentukan ovulasi, yang mengakibatkan pecah folikel.

Kebarangkalian kehamilan dalam wanita yang sihat dengan tahap kesuburan normal dalam satu kitaran ialah 30% secara purata. Dengan umur, ia berkurang (pada usia 20 tahun - 33%, dan pada usia 40 tahun - kira-kira 3%). Ini dikaitkan dengan peningkatan kitaran anovulator (1-2 setiap tahun dalam lingkungan biasa 20-35 tahun, kira-kira 6 tahun selepas 35 tahun), dan kemerosotan kualiti telur dengan umur.

Bagi setiap wanita, tahap kesuburan ditentukan oleh ujian khas, yang dipanggil "prognosis kesuburan". Ujian ini merangkumi dua peringkat: Ujian diagnostik ultrasound dan ujian darah makmal untuk kandungan hormon tertentu.

 • Ultrasound ovari dilakukan pada 5-6 hari kitaran haid - sebaik sahaja selepas haid. Saiz folikel, aktiviti mereka ditentukan. Tetapkan rizab ovari.
 • Di bawah keadaan makmal, tahap hormon yang merangsang folikel (FSH) ditentukan dalam darah wanita, serta tahap LH beberapa hari sebelum ovulasi yang dijangkakan (kitaran pertengahan).

Hasil daripada unjuran kesuburan dijelaskan dalam istilah berangka:

 • «-2» - Kesuburan rendah, rizab indung telur habis, konsep semulajadi hampir mustahil;
 • «0» - purata, rizab telur biasa, kesuburan normal, seorang wanita dianggap dapat hamil, menanggung dan melahirkan anak tanpa tindakan pembantu di pihak doktor;
 • «+2» - ini bermakna bahawa wanita telah meningkat atau kesuburan tinggi, rizab telur yang besar, kebarangkalian yang tinggi kehamilan dalam 1-2 kitaran, kebarangkalian fenomena yang tinggi (kehamilan berlaku ketika mengambil pil kontraseptif atau ketika alat intrauterine dipasang).

Sekiranya ujian darah untuk hormon menunjukkan peningkatan tahap FSH dan penurunan LH, doktor mempunyai sebab untuk menganggap bahawa kesuburan adalah rendah. Suhu kesuburan (jika seorang wanita mengukur suhu basal) juga penting dan boleh menjadi petunjuk tambahan untuk seorang wanita yang merancang kehamilan, tetapi ia tidak menggantikan ramalan kesuburan, kerana ia kurang informatif daripada itu.

Perlu difahami bahawa Kesuburan wanita yang rendah, seperti yang ditubuhkan oleh seorang doktor, bukan hukuman sama sekali, mengutuk seorang perempuan untuk kewujudan tanpa anak. Ini hanya mencadangkan bahawa wanita memerlukan rawatan, dan kadang-kadang dibantu teknologi reproduktif - telur donor, IVF, rangsangan ovulasi oleh hormon.Keperluan teknologi sedemikian, mengikut statistik, berlaku pada kira-kira 6% wanita dengan kesuburan yang rendah.

Baki 94% untuk menangani masalah ini berjaya membantu terapi konservatif dan pematuhan dengan cadangan doktor untuk memperbaiki fungsi subur.

Umur wanita reproduktif, apabila keupayaan untuk hamil dan melahirkan bayi adalah tinggi, dianggap berusia 20 hingga 49 tahun.

Lelaki

Terdapat banyak mitos tentang kesuburan lelaki, tetapi tidak semuanya adalah benar. Dan yang pertama membabitkan kelaziman - seseorang berpendapat bahawa wanita tidak subur lebih kerap daripada lelaki. Ia tidak. Tetapi keyakinan bahawa "masalah dalam isteri" sering menjadi punca kes ketidaksuburan lelaki yang diabaikan, kerana lelaki itu tidak tergesa-gesa untuk berunding dengan doktor, dengan harapan bahawa pasangan itu "akan menyelesaikan masalah dengan mengandung anak.

Jika wanita membiak terutamanya disebabkan oleh ovulasi, maka bagi lelaki - kualiti sperma dan akses normal ke destinasi mereka. Ini bermakna bahawa bukan sahaja sperma mestilah berkualiti tinggi, tetapi juga status kesihatan sistem pembiakan lelaki tidak harus mengganggu ejakulasi normal.

Untuk masa yang lama ia dipercayai bahawa penyebab utama ketidaksuburan lelaki adalah mati pucuk. Hari ini, ubat-ubatan sudah bersedia untuk membantu walaupun lelaki dengan penurunan ereksi yang berterusan, dengan syarat spermatozoanya sihat dan normal. Mereka boleh menjadi prosedur IVF.

Dan lelaki dengan kesuburan yang rendah dapat menjalani kehidupan seks yang penuh dengan ereksi normal, ejakulasi, hanya konsep yang tidak mungkin atau mustahil.

Satu-satunya cara untuk menguji kesuburan lelaki adalah analisis sperma untuk petunjuk kualitatif dan kuantitatif, yang dipanggil spermogram. Ini adalah analisis yang berpatutan, murah, dijalankan di banyak klinik di rantau-rantau yang berlainan di negara ini, dan tidak ada masalah dengan memeriksa seorang lelaki yang ingin menguji kesuburannya.

Untuk analisis, air mani yang diperoleh hasil melancap ke dalam bekas steril digunakan. Kajian ini dijalankan dalam beberapa peringkat:

 • secara mikroskopis menentukan sifat dasar sperma - jumlah ejakulasi, jumlah sel hidup dan seluler di dalamnya, ciri morfologi mereka (struktur, kecacatan);
 • indeks kesuburan lelaki dikira.

Terdapat dua kaedah untuk ini - kaedah Krueger dan kaedah Farris. Menurut Farris, bilangan sperma motil dalam cairan seminal dikira. Terdapat empat jenis sperma: A - elit, aktif dan bergerak, bergerak secara langsung dan cepat (bergerak aktif), B - aktif, bergerak, tetapi bergerak sedikit lebih lambat daripada jenis elit A, C - mudah alih, tetapi pergerakannya tidak secara langsung, di tempat kejadian, dalam lingkaran, zigzag (tidak bergerak secara progresif), D - tidak bergerak dan tidak progresif.

Mengenai kesuburan tinggi pada lelaki mengatakan pengesanan sekurang-kurangnya 25% sel jenis A, atau 50% - kehadiran campuran sperma A dan B. Keputusan lain menunjukkan penurunan kesuburan.

Indeks Krueger membayangkan penilaian sifat morfologi sel seks lelaki. Di dalam rangka kajian sedemikian, indikator yang berbeza ditentukan - lebar kepala, panjang dan bentuk ekor, bendanya. Seorang lelaki yang subur tanpa masalah reproduktif dalam air mani mempunyai antara 25-30% benar-benar sihat, spermatozoa standard.

Pengesanan sekurang-kurangnya 15% sel-sel tersebut menunjukkan kesuburan purata, dan kurang daripada 15% tentang keupayaan rendah untuk menghasilkan semula. Kruger kriteria sangat ketat. Mereka tidak lulus sel-sel seks, yang mempunyai kecacatan kecil kepala, leher, ekor. Dalam kes ini, indeks ditentukan mengikut segi berangka dan berkadar dengan kebarangkalian persenyawaan.

Jika menurut Kruger ternyata 10%, maka kebarangkalian membiakkan sel reproduksi wanita dewasa dalam sperma lelaki tertentu adalah sama.

Secara umum, markah sperma untuk lelaki yang sihat adalah:

 • kelantangan - tidak kurang daripada 2 ml;
 • kelikatan - tidak lebih daripada 2 sentimeter;
 • kekeruhan - positif atau "+";
 • sel darah merah - tidak hadir;
 • leukosit - hilang atau tidak lebih daripada 0.3;
 • lendir - tidak hadir;
 • masa cecair - dari 10 hingga 40 minit;
 • keasidan – 7,1 -8;
 • kiraan sperma - lebih daripada 40 juta;
 • sperma aktif - tidak kurang daripada 25%;
 • sperma tetap - tidak lebih daripada 50%;
 • dengan morfologi biasa - lebih daripada 30%;
 • pengagregatan - tidak hadir;
 • antibodi antiberi - tidak hadir.

Apa-apa kelainan dalam air mani mesti dinilai oleh doktor.

Selain daripada analisis ini, seorang lelaki perlu diperiksa oleh ahli urologi, dan kadang-kadang konsultasi endokrinologi, jika, sebagai contoh, terdapat masalah dengan penghasilan testosteron.

Kesuburan lelaki lebih stabil dan tahan lama daripada wanita. Secara teorinya, kanak-kanak lelaki sudah mampu berstatus dari pubertas hingga usia yang sangat tua, kerana sel-sel kuman baru sentiasa dikembangkan sepanjang hayat. Sudah tentu, kualiti sperma merosot dengan usia tetapi dengan sendirinya faktor umur untuk seorang lelaki tidak wujud - dia dengan mudah boleh menjadi seorang bapa pada umur 50 dan pada usia 70 tahun.

Kesamaan kesuburan wanita dan lelaki terletak pada sokongan hormon sistem pembiakan. Selama bertahun-tahun, hormon yang diperlukan untuk pembiakan lelaki dan wanita menghasilkan kurang, yang semestinya mempengaruhi fungsi kelenjar seks. Bagi lelaki, penurunan kesuburan untuk sebab-sebab hormon ditunjukkan oleh penurunan libido, pengurangan jisim otot, insiden peningkatan disfungsi ereksi, pemendapan lemak dan kebotakan.

Menurut statistik, umur reproduktif lelaki adalah antara 12 hingga 65 tahun. Walau bagaimanapun, selepas 55 tahun, peluang persenyawaan akan dikurangkan bersama dengan penurunan ciri-ciri sperma. Tetapi kekurangan ereksi, yang banyak menganggap penghalang utama kepada konsepsi, tidak ada kena mengena dengannya. Lelaki berusia 65 tahun juga boleh menjadi penderma sperma yang cukup, walaupun dia tidak mempunyai libido dan ereksi untuk waktu yang lama dan tidak mampu melakukan hubungan seksual sepenuhnya.

Ubat ini juga bersedia untuk menawarkan wakil-wakil seks yang lebih kuat pelbagai kaedah untuk meningkatkan kesuburan, dan dalam majoriti, kesuburan dipulihkan dengan kaedah konservatif, hanya sebilangan kecil lelaki untuk menjadi bapa yang memerlukan kaedah seperti IVF, ICSI. Walaupun seorang lelaki tidak mempunyai satu sel sperma motil tunggal, doktor mempunyai peluang untuk mengekstrak DNA dari yang tidak bergerak untuk memasuki sel telur.

Kaedah moden teknologi pembantu reproduktif membantu menyelesaikan masalah ini dalam kebanyakan kes-kes yang paling teruk dalam ketidaksuburan lelaki.

Punca penurunan dan pelanggaran

Dalam masyarakat, kebolehan pembiakan rendah secara automatik dipanggil penurunan atau kerosakan, tanpa masuk ke dalam nuansa terminologi. Malah, pengurangan sementara dan kebolehulangan dalam kemampuan pembiakan lelaki dan wanita adalah penurunan kesuburan, tetapi ketidakupayaan untuk hamil, menanggung dan melahirkan, tidak dapat dipulihkan dan tidak tertakluk kepada pembetulan - ini adalah pelanggaran kesuburan. Dan taktik doktor dalam kedua-dua kes akan berbeza.

Harus diingat bahawa kesuburan adalah fenomena yang agak rapuh, dan pelbagai faktor yang merugikan boleh menjejaskannya dalam kedua-dua seks dan wanita yang lebih kuat. Kami menyenaraikan yang utama.

 • Umur - Satu faktor yang penting terutamanya bagi separuh wanita. Seperti yang sudah kita ketahui, kesuburan wanita akan memudar dengan kekurangan rizab ovari. Lelaki kurang terdedah kepada faktor ini dan mengekalkan kebolehan subur lebih lama. Walau bagaimanapun, dengan usia, rakan kongsi kedua-dua jantina lebih cenderung untuk bermutasi maklumat genetik, yang disertakan dalam sel-sel germanium. Oleh itu, ibu bapa usia lebih cenderung mempunyai anak-anak dengan kelainan kromosom - Sindrom Down, Sindrom Turner, kecacatan tiub saraf, dan sebagainya.
 • Berat badan - satu faktor yang mempengaruhi kedua-dua jantina.Pound tambahan menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan kegagalan metabolik. Bagi wanita yang mempunyai obesiti atau berat badan berlebihan, proses ovulasi terganggu, pada lelaki yang mempunyai masalah yang sama, pengeluaran testosteron menurun, yang menjadi ketara dalam kelenjar susu yang semakin meningkat dan penurunan keinginan seksual. Dibuktikan bahawa walaupun penurunan berat badan oleh rakan-rakan sebanyak 5% daripada jumlah jisim menyumbang kepada konsepsi yang lebih pesat tentang keturunan.
 • Tekanan, tekanan psikologi dan emosi - faktor saraf atau psikogenik sangat mempengaruhi proses spermatogenesis pada lelaki dan proses ovulasi pada wanita. Hormon tekanan sebahagiannya menghalang pengeluaran hormon seks, dan oleh itu, terhadap latar belakang tekanan kronik jangka panjang, bentuk yang paling sukar dikurangkan - kemandulan psikogenik sering berkembang. Sebab-sebab untuk itu mungkin juga terletak pada fakta bahawa rakan-rakan di kedalaman hati mereka tidak mahu anak-anak, takut tanggung jawab, dan di sini ubat, sebagaimana yang mereka katakan, tidak berdaya.
 • Pengambilan ubat - Bagi wanita, dianggap tidak diinginkan untuk mengambil hormon dan ubat penghilang rasa sakit semasa ovulasi. Adalah dipercayai bahawa ubat-ubatan ini boleh mengganggu proses semula jadi ovulasi dan mengurangkan kualiti oosit. Bagi lelaki, antibiotik dan hormon steroid amat berbahaya. Ramai orang ketagih sukan atau mengawal berat badan. Mereka melanggar morfologi sel-sel kuman lelaki.
 • Penyakit yang berkaitan dengan gangguan hormon - ini termasuk kencing manis, ovari polikistik pada wanita, masalah dengan fungsi kelenjar tiroid pada lelaki dan wanita.
 • Penyakit berjangkit - Ini harus termasuk jangkitan genital, herpes genital. Walaupun selesema biasa dan jangkitan virus pernafasan akut adalah berbahaya bagi lelaki kerana mereka dikaitkan dengan demam tinggi, yang memberi kesan buruk kepada keadaan spermatogenesis. Walau bagaimanapun, penurunan subur ini adalah sementara, dan dalam tempoh 3 bulan spermogram biasanya kembali normal.
 • Penyakit radang organ-organ kemaluan. Pada lelaki, ini bermakna prostatitis, uretritis, pada wanita - penyakit radang rahim, lampiran, vagina, tiub.
 • Penyakit bukan keradangan organ-organ pembiakan. Pada wanita, fibroid, sista, polip, endometriosis, pada lelaki, varicocele, adenoma prostat, dan gangguan lain yang tidak dikaitkan dengan keradangan.
 • Tabiat buruk - Merokok, alkohol, ubat-ubatan mengurangkan ciri-ciri sperma pada lelaki, oosit - pada wanita. Penggunaan jangka panjang nikotin atau alkohol menyebabkan mutasi DNA, yang meningkatkan kemungkinan mempunyai anak dengan anomali. Spermatogenesis pada lelaki sangat dipengaruhi oleh kanabiods, dan oleh itu merokok ganja menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki untuk kesihatan reproduktif.
 • Keadaan kerja, bahaya pekerjaan - Pendedahan kepada getaran, radiasi, sentuhan dengan varnis, cat, bahan kimia, nitrat dan nitrite ketara meningkatkan risiko bukan sahaja mengurangkan kesuburan, tetapi juga kepupusannya yang awal. Untuk fungsi normal sistem pembiakan, lelaki dan wanita mempunyai tidur malam yang baik, dan oleh itu kerja bertukar malam juga dianggap sebagai faktor risiko untuk perkembangan kemandulan.
 • Gangguan makan - tabiat makan makanan cepat saji, minum banyak soda, kelebihan produk dengan pengawet dan pewarna tidak hanya membawa kepada gangguan metabolik dan berat badan yang berlebihan, tetapi juga memberi kesan buruk terhadap morfologi spermatozoa, serta pada latar belakang hormon wanita.
 • Faktor persekitaran - faktor yang sangat penting, sering dipandang remeh. Lebih besar dan lebih banyak bandar yang dipelihara di mana pasangan itu hidup, semakin tinggi kemungkinan kesukaran dalam mengandung anak. Kadang-kadang pasangan hanya boleh bercuti selama beberapa minggu dan meninggalkan negara ini, dan masalahnya diselesaikan dengan sendirinya.
 • Gangguan imunologi - Ini adalah senarai besar gangguan kekebalan, di mana wanita dan lelaki menghasilkan antibodi antisperm dalam badan mereka, yang menganggap spermatozoa sebagai objek asing dan memusnahkannya.

Ini adalah mungkin jika seorang wanita mengamalkan seks dubur dengan ejakulasi di rektum, dengan seks oral dengan sperma memasuki saluran pencernaan.

Mereka mengatakan tentang penurunan kesuburan jika pasangan yang berusia optimum tidak dapat hamil secara semula jadi pada tahun ini, dengan syarat wanita itu tidak berusia 35 tahun. Sekiranya seorang wanita berusia lebih dari 35 tahun, maka pengurangan kesuburan memerlukan percubaan yang tidak berguna untuk mengandung bayi dalam tempoh enam bulan. Dalam kedua-dua kes, selepas tamat tempoh ini, anda perlu berunding dengan doktor.

Kedua-dua rakan kongsi mesti melakukan ini. Ini akan membantu untuk mengenal pasti prognosis subur bagi setiap daripada mereka, mengenalpasti masalah, menyebabkan, menghapuskannya.

Cara untuk meningkatkan kesuburan

Kebanyakan lelaki dan wanita boleh mencapai kesuburan yang optimum, jika anda mengikuti cadangan asas doktor. Pemeriksaan diperlukan. Adalah perlu untuk menyembuhkan semua jangkitan, keradangan, jika tidak semua percubaan untuk hamil anak mungkin tidak berkesan.

Wanita dan lelaki yang umumnya sihat dan bersedia merancang kehamilan adalah disyorkan:

 • untuk melakukan hubungan seks dengan kerap, sekurang-kurangnya dua kali seminggu, untuk tidak menggunakan apa-apa cara kontraseptif, menolak pelincir, pelincir, perubahan pasangan tidak dialu-alukan;
 • meninggalkan diet yang bertujuan untuk menurunkan berat badan (kita bercakap mengenai diet yang melibatkan makan kalori rendah, diet mono), pastikan makan daging, ikan, susu, sayuran dan buah-buahan;
 • menyerah tabiat buruk beberapa bulan sebelum merancang kehamilan - berhenti merokok, sebagai contoh, meningkatkan peluang konsepsi sebanyak 15%;
 • mula mengambil vitamin (asid folik penting, vitamin B kumpulan, asid askorbik, magnesium, zink, selenium sangat penting bagi lelaki);
 • meninggalkan keterlaluan fizikal yang meletihkan, tetapi mengisi kehidupan dengan beban harian yang mencukupi, sebagai contoh, berjalan lebih banyak, berjalan di udara segar, menunggang basikal;
 • menghapuskan penggunaan kopi, teh kuat dan produk lain dengan kandungan kafein yang tinggi;
 • dengan izin seorang doktor, anda boleh mengambil makanan tambahan untuk meningkatkan kesuburan - "Ovariamin", "Pregnoton" untuk wanita, "SpermActive", "Viardot" untuk lelaki, herba yang meningkatkan kualiti sperma dan oosit;
 • tanpa kebenaran doktor dan pelantikannya adalah dilarang untuk mengambil apa-apa hormon, antibakteria dan ubat penahan sakit;
 • Lelaki harus mengelakkan memakai linen ketat, memanaskan skrotum.

Memandangkan telur baru matang bulanan, dan spermatogenesis berlangsung sehingga 90 hari, adalah berhati-hati untuk memerhatikan langkah-langkah sedemikian 3-4 bulan sebelum konsepsi yang dimaksudkan.

Mengenai kesuburan pasangan, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan