Apakah selang umur dianggap subur di kalangan wanita?

Kandungannya

Seorang wanita secara biologi dan fisiologi mampu menjadi ibu hanya pada satu tempoh tertentu. Umur reproduktif seks adil, malangnya, adalah lebih pendek daripada lelaki, yang sifatnya dari pemuda hingga usia tua menjadikannya mungkin menyuburkan. Seorang wanita tidak cukup untuk dapat hamil, dia perlu dapat menanggung dan melahirkan bayi. Mengetahui batasan usia subur membolehkan wanita merancang ibu pada waktu.

Apa itu?

Terdapat beberapa pandangan mengenai kesuburan sebagai keupayaan untuk meneruskan perlumbaan. Ahli politik dan pakar dalam bidang demografi menilainya dari segi kadar kesuburan jumlah rata-rata, yang memerlukan definisi apa-apa perkara sebagai umur pembiakan. Untuk data statistik, usia purata dari akhir akil baligh hingga permulaan menopaus digunakan. Menurut WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), reproduktif umur dari 15 hingga 55 tahun (di Rusia, tempoh dari 15 hingga 49 tahun sering dianggap sebagai tempoh pembiakan statistik).

Doktor mempunyai pandangan mereka sendiri mengenai soalan ini. Mereka tidak menolak satu parameter - menopaus sebagai akhir umur pembiakan. Mereka mengambil kira nuansa yang penting untuk konsepsi, melahirkan anak dan melahirkan anak. Oleh itu terdapat konsep-konsep seperti kehamilan awal dan lewat, yang dikaitkan dengan risiko-risiko tertentu terhadap kehidupan dan kesihatan wanita dalam buruh dan anak-anak.

Reproduktif dalam perubatan dianggap berumur 16 hingga 49 tahun, sementara pakar perubatan memanggil usia dari 20 hingga 40 tahun yang optimum untuk melahirkan anak. Walaupun banyak kes kejayaan dan kehamilan yang berjaya, selepas 45 tahun, dan selepas 50 tahun, dan bahkan selepas 60 tahun.

Di manakah bingkai masa itu datang, dan siapakah yang menentukan bila terbaik bagi seorang wanita untuk melahirkan? Ini menentukan sifat wanita, yang telah menyediakan sifat cyclical tertentu kerja tubuh wanita. Gadis-gadis dilahirkan dengan keupayaan teoritis pembiakan yang luar biasa - bekalan telur dalam ovari bayi yang baru lahir adalah lebih daripada satu juta oosit yang tidak matang. Ini adalah rizab ovarium, yang diberikan kepada wanita sekali dan seumur hidup, ia tidak diisi semula, sel-sel seks baru, seperti yang berlaku pada lelaki, tidak dihasilkan. Apabila rizab itu habis, wanita itu akan memasuki tempoh klimaks.

Sebahagian besar oosit mati sebelum permulaan akil baligh di bawah pengaruh faktor-faktor negatif - penyakit, keadaan persekitaran, tekanan, dan sebagainya. Selebihnya semasa baligh mula dibelanjakan "menurut tujuan". Setiap bulan ia matang satu (kurang kerap - lebih banyak) ovum. Sekiranya persenyawaan berlaku, kehamilan bermula, jika tidak, haid bermula, dan oosit baru muncul lagi dalam kitaran baru.

Kalkulator Ovulasi
Masa kitaran
Tempoh haid
 • Haid
 • Ovulasi
 • Kebarangkalian tinggi konsepsi
Masukkan hari pertama tempoh haid yang terakhir.

Dengan setiap tahun yang berlalu, kesuburan wanita berkurangan, kerana bilangan kitaran tanpa ovulasi (kematangan dan pembebasan telur matang) meningkat. Sebagai contoh, pada usia 20 kitaran tersebut mungkin berada pada kekuatan 1-2 setiap tahun, dan selepas 35 tahun bilangan kitaran anovulasi mungkin mencapai 5-6 setahun.

Kesuburan, bergantung kepada umur, menurun, dan jika kebarangkalian mengandung pada usia 20-25 tahun dalam satu kitaran adalah 30-33%, maka selepas 40 tahun seorang wanita hanya mempunyai peluang 3% untuk mengandung bayi dalam satu siklus haid.

Dengan usia, keadaan kesihatan wanita semakin merosot, penyakit kronik muncul yang dapat menghalang kanak-kanak daripada dijalankan, walaupun konsepsi berlangsung. Bahan genetik, yang merupakan pembawa sel yang bersifat seks, secara beransur-ansur "penuaan", ia boleh bermutasi, oleh sebab itu ibu-ibu yang mengalami penuaan mempunyai risiko yang lebih tinggi pada kelainan kromosom janin (Down syndrome, Turner, Edwards, Patau dan diagnosis yang sukar).

Itulah sebabnya kerangka perubatan usia pembiakan berbeza dari statistik. Walaupun seorang wanita dalam 50 tahun masih mempunyai haid biasa, ini tidak bermakna dia mempunyai rizab ovarium yang kaya, dan penurunan yang berkaitan dengan usia dalam penghasilan hormon seks akan membolehkannya untuk hamil dan menjalankan bayi. Dan keupayaan teoretis untuk hamil seorang kanak-kanak pada usia 15 tahun tidak menjamin kelahiran normal dan bersalin pada usia ini.

Tempoh umur reproduktif wanita

Kehidupan reproduktif seorang wanita secara kondisional dibahagikan kepada beberapa tempoh, yang, menurut WHO, dipanggil kumpulan usia subur. Dalam menyusun statistik, bahagian ini biasanya tidak diambilkira, kerana mereka mengambil jumlah bilangan wanita umur pembiakan. Bagi doktor dan tugas merancang kehamilan, pembahagian ke dalam tempoh subur adalah sangat penting.

 • Tempoh subur awal - bermula dengan kedatangan haid pertama gadis itu. Ini boleh berlaku pada usia yang berbeza. Baru-baru ini, akil baligh bermula lebih awal setengah abad yang lalu, dan hari ini terdapat banyak kes apabila tempoh pertama datang pada umur 8 dan 9 tahun. Umur purata pada permulaan baligh pada perempuan ialah 10-12 tahun. Dari umur ini hingga 20 tahun, gadis tersebut dianggap bersahaja. Ovulasi berlaku jarang, tidak secara sistematik, kitaran haid itu sendiri tidak berbeza secara tetap, latar belakang hormon tidak diselesaikan sepenuhnya. Dengan semua ini, kebarangkalian kehamilan adalah sangat tinggi, tetapi kebarangkalian berjaya menjalankan anak dan melahirkannya adalah rendah. Tanpa komplikasi pada awal subur mengandung hampir tidak berlaku.

 • Tempoh masa subur - bermula dari 20 tahun dan berlangsung sampai wanita mencapai usia 35 tahun. Cadangan terkini WHO adalah untuk melanjutkan tempoh hingga 40 tahun. Obesiti pada wanita berlaku secara kerap, latar belakang hormon relatif stabil, keadaan kesihatan wanita yang memuaskan, biasanya tidak ada penyakit kronik, dan oleh itu kebarangkalian konsepsi dan melahirkan anak berjaya setinggi mungkin. Selepas 35 tahun, peningkatan secara beransur-ansur dalam kitaran anovulasi bermula, dan oleh itu kebarangkalian kehamilan dalam satu kitaran mula berkurang secara statistik. Ia adalah untuk tempoh ini yang disyorkan untuk merancang melahirkan anak.

 • Tempoh pembiakan lewat - bermula pada usia 40 dan berakhir pada usia 45 tahun. Ovulasi berlaku secara kerap di banyak pihak, walaupun jumlah bilangan kitaran anovulatory sudah tinggi, haid secara tetap, bulanan, tetapi dalam nisbah hormon seks, perubahan tidak kelihatan mula berlaku, dan sistem pembiakan bermula penstrukturan semula premenopausal. Kebarangkalian kehamilan masih ada, dan peluang untuk menanggung dan melahirkan seorang kanak-kanak juga agak nyata, tetapi peluangnya sudah jauh lebih rendah, oleh sebab itu, pada masa ini hormon sokongan kehamilan harus diberikan kepada wanita hamil, pendekatan khusus juga diperlukan untuk taktik penyerahan.

 • Tempoh penurunan kesuburan, pelemahan - selepas 45 tahun dan dengan syarat sehingga 58-60 tahun, seorang wanita mempunyai menopaus. Seseorang sebelum ini, seseorang kemudian. Ia bergantung kepada keturunan, status kesihatan, keadaan hidup dan juga bangsa.Walaupun tempoh haid dipelihara, latar belakang hormon menjadikannya hampir mustahil untuk hamil dan membawa bayi. Dan jika kehamilan berlaku, dia semestinya memerlukan sokongan ubat hormon.

Perancangan untuk kehamilan perlu dilakukan dengan akaun mandatori tempoh pembiakan, yang ditentukan oleh umur.

Dan jika dalam tempoh pembiakan yang biasa seorang wanita hanya perlu diuji untuk jangkitan sebelum mengandung bayi, maka pada hujung masa rangsangan hormon ovulasi, IVF, dan dalam tempoh subur yang mati, sumbangan telur, ibu surih, IVF mungkin diperlukan. Dengan mengambil kira hakikat bahawa teknologi pembiakan yang dibantu agak maju dan terus bertambah baik, usia pembiakan untuk wanita semakin meningkat. Lima puluh tahun yang lalu, orang meninggalkan dia pada usia 40-45 tahun. Hari ini, ubat-ubatan boleh membantu wanita dari zaman ini untuk mendapatkan kegembiraan keibuan.

Mengikut daftar wanita hamil dan wanita yang mengandung umur di Rusia, tempoh umur yang paling "kegemaran" untuk melahirkan anak di negara ini adalah dari 25 hingga 37 tahun.

Bagaimana untuk menambah keupayaan untuk melahirkan anak?

Pemanjangan umur reproduktif tidak ada kaitan dengan masalah memanjangkan belia, dan oleh itu seseorang tidak boleh berfikir bahawa penghapusan keriput dan prosedur SPA entah bagaimana mempengaruhi jam badan wanita tertentu. Tempoh tempoh subur seorang wanita sebahagian besarnya dipengaruhi oleh kaum dan keturunannya. Dibuktikan bahawa wanita yang ibu-ibu memasuki masa menopaus terlambat juga mengekalkan keupayaan untuk menanggung anak-anak lebih lamamanakala wanita yang ibu dan neneknya menghadapi menopaus awal, selepas 40-45 tahun, risiko menyertai pangkat wanita yang telah meninggalkan masa subur.

Wanita negara Afrika secara biologi lama mengekalkan keupayaan untuk menghasilkan semula daripada utara dan Asia.

Sudah jelas bahawa seorang wanita tidak dapat mempengaruhi faktor-faktor ini. Tetapi kesuburan tidak hanya dipengaruhi oleh kewarganegaraan dan keturunan. Dan kerana seorang wanita dapat menghindarkan dan mengurangkan faktor pengaruh negatif yang lain.

Untuk pemeliharaan kapasiti subur yang lebih panjang, berikut adalah disyorkan.

 • Menghilangkan dan mengelakkan tabiat buruk - kedua-dua merokok dan minum alkohol (dalam apa-apa kuantiti) memberi kesan buruk kepada keadaan saluran darah, dan oleh itu bekalan darah ke kelenjar seks tidak mencukupi, yang membawa kepada pemberhentian awal fungsi normal mereka.

 • Hidup aktif dan ikut berat badan - Mobiliti rendah dan pound tambahan membawa kepada ketidakseimbangan hormon awal, yang pasti mempengaruhi proses ovulasi. Semakin tinggi berat badan, semakin sukar untuk hamil bayi walaupun pada usia 25-30 tahun, sedangkan untuk wanita dengan berat badan normal, peluang untuk mengandung selalu lebih tinggi setelah 35 tahun.

 • Elakkan tekanan kronik dan dapat menghilangkan ketegangan saraf. - disebabkan oleh pengaruh faktor psikogenik, walaupun wanita muda mengalami ketidaksuburan idiopatik, ia menyumbang kira-kira 15% daripada semua kes. Masalah seperti itu sangat sukar untuk dirawat. Sekiranya seorang wanita memantau keadaan emosi dan psikologinya, maka kemampuannya yang subur akan tetap tinggi lagi.

 • Ikuti gaya hidup yang diukur, pastikan anda mendapat cukup tidurMemberi perhatian pada tidur malam yang cukup lama, jangan kelaparan, jangan mengganggu diri dengan diet, tetapi jangan terlalu makan terlalu banyak.

 • Mengunjungi pakar sakit puan tidak hanya pada masa itu, terdapat keperluan mendesak untuk ini., dan untuk tujuan prophylactic sekurang-kurangnya sekali setahun, dan selepas 35 tahun - 2 kali setahun. Doktor akan dapat melihat tanda-tanda awal pelbagai penyakit dan gangguan di peringkat terawal, dan lebih cepat seorang wanita merawat penyakit, semakin lama dia dapat mengandung dan melahirkan anak.

Dari baligh yang sangat, gadis perlu diberitahu tentang peraturan kebersihan intim peribadi, tentang bahaya pengguguran, kontrasepsi yang tidak terkawal, tentang kesan negatif aktiviti seksual awal.Semua ini akan membolehkan selama bertahun-tahun mengekalkan tahap kesuburan yang normal.

Wanita yang ingin tinggal lebih lama di usia reproduktif harus mengelakkan bekerja di industri berbahaya, hubungi bahan-bahan toksik dan toksik, kerja jangka panjang pada waktu malam, dan aktiviti dalam keadaan radiasi yang tinggi.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan